ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pásová bruska II. Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/13/2015
Jestli máš jistič10A provedení A či B, tak to nespraví ani 16A v Béčku. Rozběhový proud je prostě zátěžová pecka. Tak bych volil 16A/C který při rozběhu nespadne a při šlusu ti ta 16 stačí na to, aby ti nevyhořela zásuvka, ani dráty (od pantáty na žárovku nade vraty). Provozní proud je nižší, než rozběhový. U bakelitových jističů se kdysi páčka podepírala klackem, u nových šedých klacek nefunguje.
JuraHappy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/5/2012
Děkuji moc za nápady!Motor byl úplně nový..Ja mám garáž v takové té kolonii garáží a nevím úplně jak to funguje s tím změnit si jistič..?Zkusím se zeptat na družstvu..jestli by to šlo ale mám obavu že to nepůjde..Napadl mě stejnosmerny motor? Ale jakýSad

Ještě přikládám soubor nabídky motorů a jsou tam ty špičky proudů při zapnutí..kdyby to někdo taky řešil.

Příloha / Přílohy:
0_55kW_ML71_2_2_230V_Rozm__rov___a_datov___list_v.pdf (234kb) staženo 52 time(s).

Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/10/2014
V niektorých tých kolóniách garáží ešte pretrváva stav spoločného merania jedným elektromerom. A to je zarúbaná cesta na úpravy. Máš svoj vlastný elektromer? Kde? Na garáži, alebo niekde v kolónii v spoločnom elektromerovom rozvádzači? Aký istič je pred ním ako hlavný? To 10A istenie je priamo v garáži? Aký prierez vodičov je za ním? Meď, alebo hliník? To je kopa údajov, ktoré treba poznať na posúdenie. Ak by všetko toto bolo príliš zložité na úpravu, tak je aj možnosť použiť trojfázový motor povedzme max1.1 kW s frekvenčným meničom na jednu fázu. Ten celkom elegantne obmedzí rozbehové prúdy, tvoj istič by to mohol udržať a ešte získaš pridanú hodnotu regulácie otáčok. A na taký výkon ten menič je už aj za rozumnú cenu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/5/2012
Přesně tak..Já mám jistič 10B a někde jsou společné hodiny a jistič zamknuty na který není vidět..Sad Musím strašně moc pochválit pána z "pásové brusky Rakovník" který to tam se mnou ochotně, řešil a nabízel mi právě další alternativy a obvolal další lidi kteří mu radili jak tu situaci vyřešit..jedna z alternativ byla právě frekvenční měnič a 3F motor ale jak se v tom nevyznám tak jsem si vzal brusku bez motoru že to zkusím nějak vyřešit abych ho nezdrzoval nebo našetrit další peníze na ten frekvenční měnič..nebo jinej motor..treba Flexu..ale na tak pěknou konstrukci se mi nechce nabastlit jen tak nějakej náhon.. Cry
A vám taky strašně moc děkuju za ochotu!!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Frekvencaky se na bazosi a spol prodavaji celkem levne, zatim mi vsechny bezi.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/25/2020
m.a.t.e.s napsal:
Ahoj Chlapi prosím vás,mám na vás prosbu.Nemáte někdo nápad jakej použít motor na pásovku když mám v garáži 10A jistič aby mi to nevykopávalo? Mám tam běžný nářadí flexa,ruční pásovka a nic mi to nevyhazujte.. dneska sme zkoušeli motor 1,5kw a ani se nerozběhl naprázdno.. Neutral

Podle mě, by mohlo stačit vyměnit jistič za 10A s charakteristikou C, co se používá právě pro jištění motorů. U asynchronních motorů jde opravdu jen o rozběhový proud, samotný chod už by ten jistič měl zvládnout bez problému. Myslím, že bude jednodušší si někde obhájit, že máš v garáži motor, tak potřebuješ jistič co zvládne odjistit motor, aniž by se zvyšovala jmenovitá hodnota.

Popř. na prásaka, pokud máš motor na nějaký vačkový spínač (drží v zapnuté poloze), tak po vyhození jističe by mělo jít ten motor zapnout přímo jističem tak, že ho nahodíš a rukou podržíš v zapnuté poloze. Po pár vteřinám se motor rozběhne a chod už jistič udrží. Ale jak říkám, toto je prasárna a v žádném případě korektní řešení problému. Pokud by na kabelu byla někde porucha a ty ten jistič takto spínal do zkratu, tak ti to může bouchnout do obličeje a vyhodíš proud i blízkému okolí...
Posláno:
Začátečník
Všetky technické problémy sa dajú vyriešiť. Jednoduchšie - zložitejšie, lacnejšie - drahšie... To je fuk. Čo sa väčšinou vyriešiť nedá žiadnym spôsobom, je spoločné vlastníctvo niečoho, za čo treba platiť. Takže Mates, nechcem byť zlým prorokom, ale v budúcnosti ťa určite čakajú nepríjemnosti typu: "A prečo by som mal ja platiť za elektrinu rovnako ako ten, čo si v garáži púšťa motory, keď ja si len zasvietim na 5 min pri garážovaní...
A viem, o čom hovorím, v našej kolónii takto skrachovala spoločne meraná elektrina už dávno. Len z toho dôvodu, že pár ľudí si do garáže umiestnilo mrazáky... A bolo po prípojkách. A keďže som aj ja chcel niekde brúsiťHappy musel som ísť cestou vlastnej prípojky. Odporúčam zohnať pár ľudí, čo by do toho išli a spoločne to vybojovať. My ideme kopať za dva týždneApplause Admire
Posláno:
Štamgast
Tam muzes narazit na to, ze na trafu neni "volna kapacita".
Posláno:
Začátečník
Iste, to zistí po odpovedi od distribútora...
A ak tam tá kapacita je, tak ešte len potom začne úradný blázinec, než nastane čas prvého kopnutia do zemeGrin
Ja by som to už aj možno vzdal, keby nás nebolo 12 ako tých mesiačikov a keby sme si vzájomne nepomáhali. A myslím, že boj s byrokraciou bude v ČR tiež, ale to čo sa deje tu, to asi neprekonajú. Ja by som už z toho mohol napísať novelu. Mať tak spisovateľské nadanie...
Ale stojí to zato. Keď si uvedomím, že garáž bude mať lepšiu prípojku ako byt...Grin
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/28/2006
Všechno jde řešit...... jen to závisí na ochotě ostatních. Pokud vyhovuje stávající tech.stav a jde jen o spravedlivější rozdělení nákladů, tak jmenuje se to podružné měření. Dneska máš jednofázové elektroměry velikosti jističe. Rozúčtování nákladů je pak v poměru jednotlivých náměrů.
A pokud se týká brusky, tak určitě C-éčkový jistič. Ten tvůj motor má podle té tabulky(jestli dobře koukám) rozběhový proud cca 55A. To 10A/B neustojí (vypínací proud u B-éčka je v rozmezí 3 až 5,5 násobku jmenovitého proudu).
Posláno:
Začátečník
Iste, to je tiež cesta. Ale ak faktúru za elektrinu zaúčtováva subjekt typu bytové družstvo, alebo iný správca bytov, budov...atď, tak tam ešte vstupuje do hry problém ďalší. Kto to bude odpočtovať, kontrolovať plomby na elmeri, kto nahlasovať účtárni, v akých lehotách...ap.
A ešte to chce ochotu toho správcu vziať si povinnosť naviac rozpočítať to jednotlivým majiteľom a nahrať to do mesačných predpisov a raz ročne rozúčtovať prípadné preplatky a nedoplatky.
Tým nechcem povedať, že to nejde, naozaj keď sa chce, ide všetko. Ale ja robím zástupcu vlastníkov bytov pre družstvo a zo skúseností viem, aké vééééľmi ťažké je presvedčiť viac ako troch ľudí, aby chceli.Happy
Čo sa týka tej "C" charakteristiky ističa, tam samozrejme súhlasím, to by pomôcť mohlo.
Posláno:
Štamgast
Plus jeste musis udrzovat na meracich platne kalibrace, jinak kdokoliv ze zucastnenych muze rozpocitani zpochybnit.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/5/2016
Zdravím Vás.
Dokončujem novú pasovú brúsku a riešim jednu dilemu.
V podstate to až taký problém nie je ale neviem si vysvetliť prečo sa to deje. Ide o to že keď nasadím držiak malých kladiek pás mi behá cca 15 mm mimo stred. Pri klasickej rovnej brúske pás behá pekne v strede. Konštrukcia je jednoduchá všetko sa samo zrovnáva o platňu samozrejme je použitý prírubový motor. Rovinatosť kolmosť som kontroloval 100x všetko je v poriadku. Inač pásovka ide dobre bez vibrácií. Viem tuto vec riešiť na jednom spoji. Mám možnosť napínaciu kladku mierne pootočiť v horizontálnej osi ale aj tak ma zaujíma prečo sa to deje. Prikladám video kde je jasne o čom píšem.

Za každú radu budem vďačný Happy

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/8/2012
Ahoj, nemá zde, prosím, někdo kontakt na p. Silnicu, či jinou kompetentní osobu z výrobny v Rakovníku?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/8/2012
Děkuji Williemu za PM Ok Ok
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/3/2012
Zdravím páni, potreboval by som poradiť :)
Asi pred rokom som si kúpil malú garáž a pásovú brúsku. Nožiarina ma celkom baví, pár nožov som urobil, sledujem veľa inštruktážnych videí na youtube a pod... Rád by som upgradoval, na mojej mi chýba regulátor, ak robím kuchynské nože hodilo by sa trochu znížiť rýchlosť... Rozmýšľal som že k nej dám spraviť frekv. menič, ale napadlo ma že by som možno mal kúpiť rovno novú brúsku. Niečo väčšie, pevnejšie..
Tak moja otázka, akú brúsku by ste mi páni odporúčili? Rozpočet cca 2000EUR, môže to byť menej, môže byť trochu viac... (v garáži mám len 220V). Najprv ma samozrejme napadla HAIMovka, potom som videl ponuku od PVPTECH, skúsenejší páni na knife.cz toho určite poznajú plno....
Za akýkoľvek návrh a odporúčanie vopred ďakujem!
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/14/2021
Ahoj, podle mého, pokud chceš dát takové peníze do brusky,tak top mašiny dělá Marcel Bednář,zde na fóru přihlášený jako ukmacabedy,a nebo mrkni na jeho stránky:bemetal.cz.
Posláno:
Pozorovatel
Fous, ďakujem za odpoveď, pridávam na zoznam :)
Viem že HAIMoviek tu je plno, je tu niekto kto má skúsenosť s PB20 od PVPTECH? Tiež vyzerá zaujímavo, min teda na youtube videách...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/20/2015
macekP napsal:
Fous, ďakujem za odpoveď, pridávam na zoznam :)
Viem že HAIMoviek tu je plno, je tu niekto kto má skúsenosť s PB20 od PVPTECH? Tiež vyzerá zaujímavo, min teda na youtube videách...

Ahoj,
zítra by mě měla dojít ta pb20. Tak pak můžu dat nějaké fotky a srovnaní, nebo návštěva také není problém :). Mám haimovku a ještě jednu starší brusku tak uvidíme. Jinak s klukama domluva v pohodě, dodání v termínu. Chtěl jsem 2 úpravy nebyl problém, takže zatím dobrý.

M
Posláno:
Pozorovatel
Wow, tak to je super správa, ďakujem!!! Bohužiaľ osobne to nepôjde, som z východu Slovenska, ale ďakujem za pozvanie!
Stačia postrehy, hlavne teda ak máš skúsenosti s HAIMom tak by ma zaujímalo porovnanie, resp. ktorú by si skôr odporúčal :)

m.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum