ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pásová bruska II. Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/19/2023
Zdravím, scháním kožené kontaktní kolo, nevíte kde bych ho mohl koupit? díky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/1/2007
Ahoj,

Řeším teď trochu odsávání k pásové brusce.....

Nemáte někdo zkušenosti s odsáváním na fotce?

Vyrábí to vice značek, ale podle obrázků se liší jen barvou....

Proma, Holzmann, atd.....

Nic moc jiného jsem k bruskam na kov nenašel...... 🤔

Díky Jirka.

jirka007 vložil tyto přílohy:
14415815ac6afb65342ad8925f2e5cb5_500x500.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/20/2024
Zdravím všechny brusiče a nožíře.Happy Měl bych dotaz - žádná provokace. Jako modelář tu mám motorek typu 775 či ještě jiné míní motorky a chtěl bych si zkusit spíchnout "mini pásovku" na pásy 25-35 mm x 533/633 mm. Motorek točí až kolem 10t otáček, rychlost pásu by mohla být "dostatečná" i na nouzové použití pro menší kusy oceli. Nemá někdo už takového mrňouse? Nějaká zkušenost? Nožové ambice nejsou velké, jen případně svátečně jeden dva nože za rok a malé. Mám zkusit sestavit strojek, nebo škoda práce? Díky.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Alios napsal:
Zdravím všechny brusiče a nožíře.Happy Měl bych dotaz - žádná provokace. Jako modelář tu mám motorek typu 775 či ještě jiné míní motorky a chtěl bych si zkusit spíchnout "mini pásovku" na pásy 25-35 mm x 533/633 mm. Motorek točí až kolem 10t otáček, rychlost pásu by mohla být "dostatečná" i na nouzové použití pro menší kusy oceli. Nemá někdo už takového mrňouse? Nějaká zkušenost? Nožové ambice nejsou velké, jen případně svátečně jeden dva nože za rok a malé. Mám zkusit sestavit strojek, nebo škoda práce? Díky.

Tudy cesta nevede, pane Berka.Neutral
RHx
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/6/2015
náhodou se dívám do tématu a přiznám, nakonec jsem doma udělal pásovou brusku z každýho motoru, co jsem našel - celkem pět
a jistě bych i na malou brusku neužil motor pod 1000w/230v a pás kratší 1000/50 mm lépe 1500/50 kvůli dostupnosti
a rychlost posuvu pásu mám na strojích různou 6-25 m/sec poněvadž na tom taky velmi záleží
tak místo regulací přejdu k vedlejšímu stroji
no hračička
jinak jediná bruska o kterou se můžu opřít má 3f motor z hoblovky asi 1,5 kw pak se dá dělat :)
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/4/2015
Ahoj, sedm let mám pásovou brusku. Jako kladky jsem vždycky používal ložiska, která byla vedle sebe. Rychlost pásu je 32 m/s. Vadí mi na tomto řešení, že když pás běhá po ložiscích, tak se z ložisek uvolňuje vazelína a špiní pás. Udělal jsem si kladku z tlustostěnné trubky, do které jsem nalisoval ložiska. Aby byla kladka přesná, tak jsem si ji upnul na trn na pevno u soustruhu a řemínkem jsem pomocí frézky, která kladku poháněla, osoustružil kladku. Tímto jsem se dostal na přesnost ( měřeno hodinami) tři tisíciny. Jinými slovy nesouosost je tři tisíciny. Vnitřek kladky je vysoustružen, aby hmota byla kladky byla souosá. Kladka ale nefunguje tak dobře jako samotná ložiska. Kladka hučí a zdá se, že i vibruje, ložiska nehučí. Ložiska používám kvalitní SKF pro vyšší rychlosti 6203/C3. Poradí mi prosím někdo, kde by mohl být zádrhel.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
sini napsal:
Ahoj, sedm let mám pásovou brusku. Jako kladky jsem vždycky používal ložiska, která byla vedle sebe. Rychlost pásu je 32 m/s. Vadí mi na tomto řešení, že když pás běhá po ložiscích, tak se z ložisek uvolňuje vazelína a špiní pás. Udělal jsem si kladku z tlustostěnné trubky, do které jsem nalisoval ložiska. Aby byla kladka přesná, tak jsem si ji upnul na trn na pevno u soustruhu a řemínkem jsem pomocí frézky, která kladku poháněla, osoustružil kladku. Tímto jsem se dostal na přesnost ( měřeno hodinami) tři tisíciny. Jinými slovy nesouosost je tři tisíciny. Vnitřek kladky je vysoustružen, aby hmota byla kladky byla souosá. Kladka ale nefunguje tak dobře jako samotná ložiska. Kladka hučí a zdá se, že i vibruje, ložiska nehučí. Ložiska používám kvalitní SKF pro vyšší rychlosti 6203/C3. Poradí mi prosím někdo, kde by mohl být zádrhel.

Kolik máš ložisek v kladce a jak je tam máš uložený, rozepřený a jak na ose? Můžeš je mít moc stažený k sobě na ose nebo vnitřní kroužek na ose je volně a protáčí se se zbytkem ložiska apod. prostě jestli když je točíš bez kladky tak jsou tichá a v kladce hučí tak jsou v kladce špatně uložená. Případně můžeš zkusit menší ložiska ty jsou pro větší rychlosti šikovnější a nemusíš pak používat ložiska s větší vůlí, akorát soustružit musíš ze silnějšího materiálu pokud chceš nějaký rozumný průměr kladky.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Začátečník
Moc díky za rychlou odpověď Meimingu. Ložiska mám dvě - na každé straně jedno. Taky jsem si říkal, jestli není příliš velká zátěž na ložiska. Ložiska jsou nalisovaná. Mezi ložisky je trubka, která je umístěna mezi vnitřními kroužky ložisek a která dovoluje, aby byla ložiska stáhnutá k sobě. Myslíš, že ta nesouosost 3 tisíciny je v pohodě? Přeci jen je tam okolo 15000 ot/ min. Nebylo by lepší koupit ložiska, která nejsou C3 ( na velké otáčky). Možná až se vazelína vycáká z ložisek, že to bude v pohodě. To používání samotných ložisek místo kladky mě štve. Vazelína znečišťuje pás. Není 32 m/s rychlost pásu moc? Moc díky za jakýkoliv názor
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Pro Alios:

Zdravím, já bych měl jiné doporučení. Na tvoje účely mi přijde zbytečné brusku stavět, pokud by vyhovoval rozměr pásu 50x685 a ceny komerečně dostupných.

Osobně mám tohle:
https://www.promacz.cz/produkt/410/bklp-1500-viceucelova-bruska

Na tebou popsané drobnostidle mi stačí. Mám ji už asi12 let a stále funguje dobře. Rozhodně to nemá výkon a na nožířinu ve větším nestačí. Ale na mých cca 10 nožů za rok (některé dost obludy, viz galerka) a nějaké další drobnější práce se železem stačí. Ne, že bych ji s radostí nevyměnil za něco s větším výkonem, jenže do mojí pididílny se mi nic většího nevleze.

Akorát dneska mi teda přijde drahá. Parkside má podobné, ale u téhle je to, že můžu říct, že vydržela 12 let něčeho, na co nen dělaná a každý prodejce by to nazval přetěžováním. Přežila už určitě alespoň 500 "motohodin", spíš víc

Akorát to má svá ale:
-Nedostatečný výkon na opravdu velké nože. Po hrubém výbrusu kovářsky nebo flexou na srovnání do roviny stačí.
-Boční kryt pásu vůbec nepoužívám, zavazí. Musí se brousit bez něj. Totéž ten bazmek nahoře na držáku orovnávače kotoučů. Mám vyšroubované a díry zalepené páskou, aby dovnitř nelezl prach. To ale vadí jen pří čepelích nad 12-15 cm.
-Po cca hodině nepřetržitého broušení je motor na dotek horký a raději vypínám, za půl hodiny zase ok.
-Šikmý pás je dost náročný na zručnost. Vertikální by určitě byl lepší. Opěrky naprd, vše je třeba brousit čistě z ruky na cit.
-Spodní plastový nástavec na nasazení odsávání mi začal celkem brzy hořet. Ale není tam vlastně na nic, tak ho nepotřebuju.
-Urvala se po 10 letech plastová křídlová matice nastavující pás. Teď je tam jen ta vnitřní klasická a nastavuju klíčem.

Aneb je to malá potvůrka, která zvládne daleko víc než na co vypadá. Osobně mi "pocitově nestačí", ale funkčně stačit musí. tak holt OK. Na 2 malé nože za rok stačit musí.

Na můj vkus dnešní cena drahá, ale třeba bude jiná podobná.

EDIT: Nebrat pásy z lidlu. Skáčou. Z promy jsou dražší, ale fungují dobře.Jednou jsem bral i zásobu z aliexpressu a ty jsou lepší než origo (taky hladký chod, větší výdrž), ale ten konkrétní prodejce už neexistuje.

EDIT 2: Vidím, že odpovídám na něco 3 měsíce starého, omlouvám se. pokud to nebude z pohledu admina užitečné, možno smáznout. Já nechávám, třeba se někomu bude hodit.

,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/18/2016
Posláno:
Štamgast
sini napsal:
Moc díky za rychlou odpověď Meimingu. Ložiska mám dvě - na každé straně jedno. Taky jsem si říkal, jestli není příliš velká zátěž na ložiska. Ložiska jsou nalisovaná. Mezi ložisky je trubka, která je umístěna mezi vnitřními kroužky ložisek a která dovoluje, aby byla ložiska stáhnutá k sobě. Myslíš, že ta nesouosost 3 tisíciny je v pohodě? Přeci jen je tam okolo 15000 ot/ min. Nebylo by lepší koupit ložiska, která nejsou C3 ( na velké otáčky). Možná až se vazelína vycáká z ložisek, že to bude v pohodě. To používání samotných ložisek místo kladky mě štve. Vazelína znečišťuje pás. Není 32 m/s rychlost pásu moc? Moc díky za jakýkoliv názor

Myslel jsem to tak že když nalisuješ ložiska do rolny a mezi vnitřní kroužky vložíš materiál ale mezi vnější ne tak se ti může stát že vnější kroužky jsou moc blízko sebe jak se lisujou případně když ohřeješ rolnu a ona se pak smrskne nejen okolo ložisek ale i na délku, to se totiž povedlo mě. Jediná jistota jsou dvě stejně dlouhé trubky mezi, jedna mezi vnější a druhá mezi vnitřní kroužky, protože je možná i druhá varianta a to že po utažení rolny na hřídeli stáhneš vnitřní kroužky moc k sobě oproti vnějším. Při takových rychlostech už stačí malinko a ložiska budou hlučnější než když mají svojí volnost ve všech směrech jak byla vyrobená. Házivost tři tisíciny bude OK i při téhle rychlosti, tam bys dřív začal slyšet pás jak s ním začne špatná rolna házet nahoru a dolu tak se začne chvět jako struna to jsem měl na prvních rolnách od Fra... které házely dvě desetiny a při 26m/s to byl koncert a vybrovala celá pásovka.
Než nasadíš rolnu na hřídel tak zkus jestli mají ložiska volnost pohybu v axiálním směru tak jako jí má ložisko když je samo nové nenalisované. Prostě problém hledej ve špatném nalisování když bez kladky nehučí a v kladce hučí tak jinde problém nebude.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Začátečník
Díky Meimingu. Zkoušel jsem i povolit přitažení ložisek. Myslím, že problém bude ve váhovém ( statickém) nevyvážení kladky. Vysoustružil jsem dočasná čela na protažení dočasného přesného trnu průměru 12 mm ( z hlazenky). Dneska budu staticky vyvažovat, když to nebude dobré, tak postavím dynamickou vyvažovačku. Dám vědět, jak jsem dopadl. Něco i nafotim. Je to takový oříšek.
Posláno:
Štamgast
sini napsal:
Díky Meimingu. Zkoušel jsem i povolit přitažení ložisek. Myslím, že problém bude ve váhovém ( statickém) nevyvážení kladky. Vysoustružil jsem dočasná čela na protažení dočasného přesného trnu průměru 12 mm ( z hlazenky). Dneska budu staticky vyvažovat, když to nebude dobré, tak postavím dynamickou vyvažovačku. Dám vědět, jak jsem dopadl. Něco i nafotim. Je to takový oříšek.
To tam máš tolik hmoty? Vždyť by ti měl vnitřek a venek kladky "běžet" když je to na přesným ložisku Confused Vyvažoval jsem hnací kolo, ale kladku jsem soustružil z hliníkové slitiny na jedno upnutí vnitřek i venek a s vyvážením jsem problém neměl. Dej vědět jak jsi dopad. Držím palce.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/12/2015
Ahoj ahoj, jdu si pro radu.
Uvažuji o pořízení nějaké pásové brusky, protože stávající používaná obrácená páskovka od Makity se už pomalu odebírá do věčných lovišť.
Jelikož nemám dílnu a vše dělám venku na zahradním stolku pod širým nebem, tak hledám něco lehkého na přenášení. Ideálně na 220V. Bude to jen na ručky nebo případně drobné úpravy čepelí.
Výbrusy na tom určitě neplánuji.
Někdo mi radil ještě stolek s kolečky na přesun, ale to mi nevyhovuje.
Něco, co bych položil na stůl a přitáhl svěrkou.
Nemáte někdo něco podobného?
Díky za nápady.😉

Učím se z chyb lidí, kteří si ode mne nechali poradit.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
No já ti nevím.
Možná bych se na to zkusil kouknout jinak.
Jak sinto dal představuješ s nožem a s výrobou = zábavou??
Myslím, že pokud se tomu budeš chtít dal věnovat, přijdeš na to že ti nějaká bruska = koťátko prostě nestačí a začneš přemýšlet o nějaké dílně. Stačil by na zahradu maly plechový kontejner.
Pokud si chceš občas obrousit nějakou rukojeť je nejsnazší asi to co už znáš, ruční pasova bruska. Transportně ideální všechno ostatní buď nebude mít výkon nebo bude těžké.
Jsou pak ještě takové ty válcové brusky, jak ti vyjíždí osa nahoru a dolu se smirkovym válcem.
Asi bych zkoušel přemýšlet trochu jiným způsobem, kde je hranice toho co chci delat a jaké mám možnosti.
Jako klasická pasova bruska i s malima rolnama je prostě jiný svět.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/29/2019
Ad bruska mě napadají dvě možnosti:
Od číňana adaptér na fričku, je to taková malinká pásovka, na ručky by asi šla, pásy jsou za pár korun a pokud má bruska regulaci, je to celkem použitelné..

A nebo vzhledem k tomu, jaké pěkné kousky děláš Happy, spojil bych se s chlapama ,,pásové brusky Rakovník " ty dělali takovou šikovnou stojatou pásovku na kratší pás, ta by byla v pohodě přenosná.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/12/2015
Tu brusku od číňana mám. Kdysi jsem ji za pár korun koupil, vyzkoušel a uložil hluboko do zadní části regálu na vercajk.
Ten Rakovník asi zkusím oslovit a uvidíme co z toho vyjde....
Učím se z chyb lidí, kteří si ode mne nechali poradit.
RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
Oxygen napsal:
Tu brusku od číňana mám. Kdysi

A co tato?
https://www.taloscraft.cz/pasova-bruska-robert-sorby-proedge-2/
Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/3/2012
Ahojte, ak sa tu už riešia pásovky, má niekto skúsenosť s týmto?:

https://www.beltgrinders.pl/

Mám VEVOR s VFD, funguje bez problémov, ale rád by som upgradol, na európskych fórach tie poľské hodnotia veľmi dobre, 1000E tiež nie je zlá cena. Ďakujem za názory

macek
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum