ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Mora - severská klasika Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 11/8/2014
Hele pánové, co myslíte?
Nemůže to být náhodou ten "Morobundus"?Neutral
Grin

pepeolsi vložil tyto přílohy:
IMG_20220119_204544_4.jpg.jpg
IMG_20220119_204738_9.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
pepeolsi napsal:
Hele pánové, co myslíte?
Nemůže to být náhodou ten "Morobundus"?Neutral
Grin

Jo.. ja ti understaaandím Laugh

purschack vložil tyto přílohy:
BF70BA7D_85E9_4560_98A9_E08264892751.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/29/2014
purschack.. za mě maš uplně nejkrásnejší Mory zde na Knifu 👍
Posláno:

Štamgast
mirek.r napsal:

dekuji.. kluci a devčata..

na rovinu.. díky knajfu sem měl možnosti si osahat neuvěřitelný množství nožů.. jak custom od nožířů, tak factory značky.. a byť u nás v čechách máme fakt šikovný klučiny, který dělají naprosto monstrozně honipírkový masturbační kousky (to měla být pochvala, nemyslím to nijak zle) a byť sem si díky knajfu měl možnost vyzkoušet spoustu továrních nožů na dobrý slovo, který bych si jinak musel kupovat (a že to sou občas pálky 5k a víc), tak nevím, jestli je to smutný nebo spíš dobráá zpráva, já se vždycky vracím prostě k tomu nejjednoduššímu a vlastně i nejefektivnějšímu co je.

když pominu vzhled a "cool intime look".. tak na co mi ty nože opravdu, ale jako že opravdu potřebujeme kromě hraní.. jídlo a dejme tomu když hodně přivřu oči, tak oheň.. ale.. ruku na srdce.. i na ty vandry si vybíráme podvědomě jídlo, který budeme řezat protože nás to baví..
mnohokrát se mi stalo, že sem měl v báglu 3-4 kousky na hraní a na testy, ale protože čas nebo počasí bylo proti mne, tak sem se k tomu nedostal a to vaření včetně ohně, sem dokázal třeba celej den nebo dva dny obstarávat jenom se švýcarákem, opinelem, nebo eldrisem..

nikomu nic neberu, nenutím, ani se nesnažím přesvědčovat.. už nejsem ani toliko aktivní tady jako před lety.. ale věřte mi.. že jakmile se oprostíte od toho, jak to vypadá, jak hodně je to naddimensovaný na skutečnou usage (ruku na srdce.. kdo z nás kolikrát má možnost ztroskotat nebo trávit pár měsíců v roce na nějakým ostrově, džungli nebo tajze).. není nic, co by mi klasik neposkytl stejně, jako kudla dvacekrát dražší.. samozřejmě.. taky si rád říznu nějakým fešákem od nožíře, nebo tovární kudlou která zrovna letí podle toho co je venku na instagramu, facebooku nebo youtubu.. neříkám že mi to nedělá radost. dělá a velkou.. a radši ani nepočítám,. kolik peněz za posledních třeba deset let sem v nožích utopil. ale vím jedno.. až za dvacet let.. děti mojich dětí.. za mnou přidjou s tím, jestli bych jim neořezal klacek na buřta, tak se mi na krku, v kapse, nebo u pasu bude houpat nějaká takováhle švédská ocelová " kus plechu za 300,-" Razz (a v batohu a šuplíku a ve skříni budu mít nepočítaně těch fotogeničtejších namástrovaných kousků, který jsou z oceli, která by přeřezala kolejnici)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/19/2018
Tak tohle podepisu, jen u mne to neni Mora, presto ze jich mam plnou krabici Laugh
Posláno:
Pozorovatel
purschack napsal:
mirek.r napsal:

na rovinu.. díky knajfu sem měl možnosti si osahat neuvěřitelný množství nožů.. jak custom od nožířů, tak factory značky.. a byť u nás v čechách máme fakt šikovný klučiny, který dělají naprosto monstrozně honipírkový masturbační kousky (to měla být pochvala, nemyslím to nijak zle) a byť sem si díky knajfu měl možnost vyzkoušet spoustu továrních nožů na dobrý slovo, který bych si jinak musel kupovat (a že to sou občas pálky 5k a víc), tak nevím, jestli je to smutný nebo spíš dobráá zpráva, já se vždycky vracím prostě k tomu nejjednoduššímu a vlastně i nejefektivnějšímu co je.

když pominu vzhled a "cool intime look".. tak na co mi ty nože opravdu, ale jako že opravdu potřebujeme kromě hraní.. jídlo a dejme tomu když hodně přivřu oči, tak oheň.. ale.. ruku na srdce.. i na ty vandry si vybíráme podvědomě jídlo, který budeme řezat protože nás to baví..
mnohokrát se mi stalo, že sem měl v báglu 3-4 kousky na hraní a na testy, ale protože čas nebo počasí bylo proti mne, tak sem se k tomu nedostal a to vaření včetně ohně, sem dokázal třeba celej den nebo dva dny obstarávat jenom se švýcarákem, opinelem, nebo eldrisem..

nikomu nic neberu, nenutím, ani se nesnažím přesvědčovat.. už nejsem ani toliko aktivní tady jako před lety.. ale věřte mi.. že jakmile se oprostíte od toho, jak to vypadá, jak hodně je to naddimensovaný na skutečnou usage (ruku na srdce.. kdo z nás kolikrát má možnost ztroskotat nebo trávit pár měsíců v roce na nějakým ostrově, džungli nebo tajze).. není nic, co by mi klasik neposkytl stejně, jako kudla dvacekrát dražší.. samozřejmě.. taky si rád říznu nějakým fešákem od nožíře, nebo tovární kudlou která zrovna letí podle toho co je venku na instagramu, facebooku nebo youtubu.. neříkám že mi to nedělá radost. dělá a velkou.. a radši ani nepočítám,. kolik peněz za posledních třeba deset let sem v nožích utopil. ale vím jedno.. až za dvacet let.. děti mojich dětí.. za mnou přidjou s tím, jestli bych jim neořezal klacek na buřta, tak se mi na krku, v kapse, nebo u pasu bude houpat nějaká takováhle švédská ocelová " kus plechu za 300,-" Razz (a v batohu a šuplíku a ve skříni budu mít nepočítaně těch fotogeničtejších namástrovaných kousků, který jsou z oceli, která by přeřezala kolejnici)

Takže tak.
Amen.Grin
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/27/2021
purschack napsal:

na rovinu..

100% jsi to vystihl.
Jo. Nakonec se mazlím s Morčaty a Opicemi a mnohem výše hodnocené kudly uvažuji, že rozprodám. mrGreen
Carpe noctem: run - bike - at night
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
pro purschack:

Naprosto souhlasím s Tvým názorem.
Nožům se věnuji už cca 35 let, sbírku mám slušnou, cca 700 nožů...

Ale za celou tu dobu jsem zjistil, že na toulání v přírodě si úplně vystačím s Morou 2000
a s Victorinoxem Spartanem...

A v práci mi úplně stačí malý Victorinox Waiter...

Jsem však rád, že ve sbírce vlastním ve výborném stavu už dost nožů, které se přestaly
vyrábět a jejichž cena neustále roste. Občas se podívám na internet a zjišťuji, že u nože, který mám, je poznámka "nedostupný, nevyrábí se"... Happy
Posláno:
Pozorovatel
Pasuje tam jak pr.el na hrnecWink

pepeolsi vložil tyto přílohy:
IMG_20220123_131555_4.jpg.jpg

wpc
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2010
Když už jsem tam byl......

wpc vložil tyto přílohy:
CAM06083.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
Tu kvázi Lidl "MORU" niekto aj reálne skúšal?
Lebo teraz sú v nejakom letáku vraj v ponuke za 5,99. Neočakávam,žeby teda mali rezné a kvalitatívne vlastnosti Mory,ale či to niekto aj v praxi skúšal,ako funguje a reže.
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/22/2012
Po nabrúsení to chvíľlu rezať bude, ale tŕň to nemá takmer žiadny. Za podobnú cena sa dá kúpiť "companion" od bahca, tak nevidím dôvod kupovať šmejd z lidla
Posláno:

Štamgast
Delewar napsal:
Lebo teraz sú v nejakom letáku vraj v ponuke za 5,99. Neočakávam,žeby teda mali rezné a kvalitatívne vlastnosti Mory,ale či to niekto aj v praxi skúšal,ako funguje a reže.

Nekupovat,, vyhozené prachy.. Vybrus křivej, tupej, nesoumernej, nepříjemné plast na dotyk.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 6/3/2019
Každá mora je špatná takže je to úplně jedno kde co koupíš.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/4/2015
Delewar napsal:

Někam jsem sem myslím přidával pár fotek a můj dojem hned poprvé, co jí měli v Lidlu.
Nevím jak celkově, ale můj konkrétní kus byl zpracovaný slušně a bez vad. Měl jsem jí v lese možná 10x? Něco jsem s ní pokrájel, ořezal klacek... Při tomto občasném použití já osobně nepoznám rozdíl ve výdrži od Mory. Drží se mi celkem dobře, jen jde vytahovat hůř z pouzdra, ale zase aspoň nevypadne.
Není to nůž, který bych si úplně zamiloval, ale za ty peníze nějakou práci zvládne. Nic víc asi nemá cenu očekávat. Ale pokud bych chtěl mít jen jeden nůž, tak bych šel do pravé Mory.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Delewar napsal:

https://youtu.be/aZU0gu3w1PI
https://youtu.be/nwR_e9XNLh8
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
Nič od toho neočakávam a ani to nebolo primárne by pre mňa.
Inak názory sú viac-menej rovnaké a jasné,potvrdzujúce aj môj.Ok
MORA je MORA a v tej cene lepší je len Hultafors-v podstate.
A za túto cenu práve tých Hultaforsov mám zo desať.
O tom,že obe značky sú od tohto patvaru oveľa lepšie,niet sporu.

V tom Lidli nemajú zlé veci vo všeobecnosti, v pomere k cene, nože ale nie sú celkovo samozrejme úplne to top.
Ale to snáď nik neočakáva...

Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Posláno:

Štamgast
6ti letej satan kterej by měl jednou pomyslný švédský žezlo od Taty převzít.. Tam začneme třeba eldriskem.. Tam nemůže nic zkonit a nemůže se nic stát 😉

IMG_20220213_160432.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/19/2015
Ahoj,získal jsem starší Moru a velmi mile mě překvapila zpracováním a řezivostí.
Info o výrobci zde-https://oldmora.blogspot.com/2019/11/carl-andersson-ca-mora-1890-1961.html

Nůž má laminovanou čepel,u ručky 2,7 mm silnou,u hrotu 2mm,délka 98 mm.
Ručka lakovaná bříza

TKladivo vložil tyto přílohy:
IMG_20220214_110009.jpg.jpg
IMG_20220214_110030.jpg.jpg
IMG_20220214_110056.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
TKladivo napsal:
Ahoj,získal jsem starší Moru a velmi mile mě překvapila zpracováním a řezivostí.
Info o výrobci zde-https://oldmora.blogspot.com/2019/11/carl-andersson-ca-mora-1890-1961.html

Nůž má laminovanou čepel,u ručky 2,7 mm silnou,u hrotu 2mm,délka 98 mm.
Ručka lakovaná bříza

Ta je naaaadhernaaaaa 💔
Ať to není offtopic.. Ja dnes 120tku

IMG_20220217_113750.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum