ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Mora - severská klasika Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 2/3/2023
Mikovkniv Applause
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2013

Podobně to dělal/dělá i victorinox se svými pevnými loveckými (a vlastně i se zavíráky), najít info o oceli je skoro detektivní práce, ocel v lepším případě 1.4116 a u pevných "bomba" cena přes 5t ... třeba je to infekční Confused
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Taky jsem si vzpomněl na Mikov... Ale zatímco u Mikovu mi to někdy připadá jako snaha o originalitu za každou cenu, tohle jsou naopak buschcrafty, které už vyrábí snad úplně všichni. Confused

Na druhou stranu mě tyhle úlety občas vedou k naprosto kacířským myšlenkám... Jako například: Vážně potřebuji kudlu za šestku na ostrouhání klacku? Proč... A pak už člověk přemýšlí, na co to všechno vlastně vůbec sbírá...
Švýcarák pro život, ostatní pro radost.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/1/2014
Tobiáš napsal:
A pak už člověk přemýšlí, na co to všechno vlastně vůbec sbírá...

No přeci pro radost, i když v případě Mory klidně udělám výjimku, protože.....
A to si vždycky nadávám, jak jsou Eseéčka drahý, komplex vyléčen, a kvalita někde úplně jindeHappy .

wrafan vložil tyto přílohy:
Screenshot_20230302_213315_Chrome_2.jpg.jpg
Screenshot_20230302_213430_Chrome_2.jpg.jpg
Screenshot_20230302_213356_Chrome_2.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
wrafan napsal:
Tobiáš napsal:
A pak už člověk přemýšlí, na co to všechno vlastně vůbec sbírá...

No přeci pro radost, i když v případě Mory klidně udělám výjimku, protože.....

Ale jo, ono mě to zas brzy přejde Happy Jen ta cenová hladina mi teda stačí nižší, zvlášť když jde o celkem obyčejné sériovky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011
Ano, cena fujtajbl. Za to si pořídím raději hračku od cz nožíře, souhlasím.
Jen nechápu, proč se na nožovém fóru prioritně řeší cena a ne věci související s užíváním nože Confused
Sorry, pořiďte si třeba toto (cca 1500 Kč i s pošťákem), buďte spokojení, protože s tím uděláte téměř vše a nehledejte nožový zlatý grál NoNoNo

virtual1jk vložil tyto přílohy:
IMG_20230302_214256_147.jpg.jpg

Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Posláno:

Pokročilý
virtual1jk napsal:
Jen nechápu, proč se na nožovém fóru prioritně řeší cena a ne věci související s užíváním nože Confused

Máš pravdu. Na druhou stranu ta cena s tím prostě dost souvisí, a tak se diskutuje... Kdybychom řešili jen praktické věci, OK, je to Mora, každý má alespoň nějakou doma, scandi výbrus, řezat to bude pěkně... Fulltang, takže batoning zvládne... Víš, jak to myslím, za chvíli by asi nebylo co řešit. Happy
Posláno:

Štamgast
Dal jsem to jen pro porovnání, vím že pro některé lidi rozhoduje i 80,-Kč v ceně nože.
Posláno:

Pozorovatel
virtual1jk napsal:

Právě proto, že jsme na nožovém fóru - lidé zde chápou jakej je to nesmysl mrGreen
Počítám, že 95% užívání zmíněných modelů vůbec řešit nebude, právě pro důvod výše…
Posláno:

Štamgast
bolfiik.edc napsal:
Pokud se nepletu tak recyklovka je u nich klasická 12 sandvikSad

... Grin

Pokud jejich super tajná recyklovaná ocel je vlastnostmi podobná "12 sandvick" tak bych to do lesa fakt nechtěl. Určitě záleží na tepelném zpracování. Měl jsem 12 sandvick na Kershaw blur, do města dobrý.
Posláno:

Štamgast
Totoro napsal:
virtual1jk napsal:

Právě proto, že jsme na nožovém fóru - lidé zde chápou jakej je to nesmysl mrGreen
Počítám, že 95% užívání zmíněných modelů vůbec řešit nebude, právě pro důvod výše…

Už jsem to pochopil, do sbírky za co nejnižší cenu a ostatní neřešit. Už mlčím red face
Posláno:

Pozorovatel
virtual1jk napsal:
Totoro napsal:
virtual1jk napsal:

Už jsem to pochopil, do sbírky za co nejnižší cenu a ostatní neřešit. Už mlčím red face

Ale co mám řešit, když v mých očích produkt neodpovídá ceně. Třeba tady cca o barák.
Kupovat a sbírat jen abych vlastnil? Nevidím v tom smysl…
Posláno:

Pokročilý
virtual1jk napsal:

To ne, spíš si myslím, že hodně lidí dráždí otázka, proč dát pětku za to stejné, co dostanu s plastovou ručkou za tři stovky. Protože je tam ručka z jasanu? Jasně, když nechci, nekupuji, nikdo mě nenutí... Jinak to stejné se řeší pořád dokola na vláknu Mikovu.

No a morácký sandvick myslím není zas tak marný. Ostří drží relativně pěkně, ale spíš se ohne, než vyštípne. V praxi dřevo, ryby, nějaké to vyřezávání, všechno s přehledem. Na 99% činností stačí... Ovšem to je to kouzlo Mory, levného nože, který hodně dává a celkem nic moc nechce.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Tak jsou i sekáčky severský jiný třeba Ok Ok

Jardah vložil tyto přílohy:
38E4EB63_C7C4_41BE_A195_5021C89EEDFA.jpeg.jpg

Proti zrození a smrti nemáš léku v mezidobí zachovej radost. (Santayana)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
I když téma levnýma plastakama udělám vše a teď tak trochu zklamane picuju .. tam stejně vím ze jednou si asi jeden z nich poridim 😂 tahle slabá chvile proste přijde

purschack vložil tyto přílohy:
6A346B70_C5D8_4926_B670_92F9B69619EA.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
purschack napsal:
I když téma levnýma plastakama udělám vše a teď tak trochu zklamane picuju .. tam stejně vím ze jednou si asi jeden z nich poridim 😂 tahle slabá chvile proste přijde

U Tebe je to Míro celkem pochopitelné a rozumím tomu, když musíš, tak musíš, znám toOk.
Posláno:

Pokročilý
purschack napsal:

Tohle je něco jiného, kdybych byl takový skalní příznivce, asi bych na to taky koukal jinak Grin

Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Nová řada👍

Roman5 vložil tyto přílohy:
IMG_20230303_090556.jpg.jpg
IMG_20230303_111924.jpg.jpg
IMG_20230303_111918.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Abych jen neplácal nějaké teorie, přidám zas něco praktického:

NAJDI DESET (LET) ROZDÍLŮ

Uhlíková Mora z r. 2013, doma slouží na "špinavou práci", na kterou je mi jiných nožů líto. Za ty roky si docela mákla, ale krom škrábanců a patiny na čepeli jí nic není. Ani čepel není nijak zbroušená, a to jsem se s ní vážně nemazlil. Guma zatím v pohodě, v pouzdře drží pěkně i bez přidaného řemínku.

Nerezová právě přišla poštou, ještě ani neřízla. Čekal jsem, že rozdíl bude větší. Ok

Tobiáš vložil tyto přílohy:
mory.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/19/2010

outdoorman vložil tyto přílohy:
20230303_143536.jpg.jpg
20230303_143523.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest