ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Mora - severská klasika Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/25/2007
3b0la napsal:
No priznam se, ze zvazuju osloveni nektereho z noziru, proste si ho nechat udelat, zachovat var vcetne rozmeru, zmenit zelezo na uhlikovku a prilozky z mikarty + podlozeni fibrem. Kdyz se povede, tak treba i jednu kudlu z prasku.

to je napad! ja som na taku kudlu urcite zvedavy Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Dalsi recenze (hands on, abych to rekl moderne) do sbirky:

Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/10/2018
No ... já tuhle recenzi vnímám celkem pozitivně .... rozhodně ne v duchu "ruce pryč od tohohle nože "

Pana Matějku rozčiluje neidentifikace ocele, hrana nad střenkami .... trochu tápe nad ekokůží, ale jinak s tím "ukrojil" celkem zdatně všechno co chtěl.

Osobně by mě spíše zajímalo co je napsáno (nápis? x věta?) pod střenkami. Možná je to jenom nějaký eko blábol nebo něco více k noži, ale to jsem se nedozvěděl nebo byl nepozorný.

Takže za mě furt dobrý Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
Rychlá prochazka do Kauflandu s oklikou
“Promiň miláčku, byli tam děsný fronty “

purschack vložil tyto přílohy:
3ADC5354_5DEA_4D08_BE29_4F59A3BFB95A.jpeg.jpg
5F499BBB_3CC4_48C4_9EC3_40FCC9ED84D7.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/28/2008
ZdravímHappy Ještě k tomu mému videu. Pod příložkami není nic důležitého napsáno, jen takové nepodstatné plkyLaugh Dnes jsem ho měl celý den v lese a na ty přesahy se dá zvyknout. Na tu cenu si asi pořád spousta lidí nezvykne. Mně spíš dojal profesionální přístup toho, kdo psal na našich stránkách https://www.morakniv.cz/ popis těch nožů. To, že tam DODATEČNĚ někdo napsal že je to recyklovaná nerezová ocel (12C27 a 14C28N HRC 56-58.5) Nikde jinde to není, asi máme nejlépe informované odborníky (jako ve všem). Hlavně mně dojal ten "půlstupeň HRC" - 58.5. Myslel jsem, že se to měří na celé stupně, tu půlku jsem nikde neviděl. Ale osudným se pro moje rozhodnutý který vybrat z té řady stal údaj o tl. čepele u toho největšího (LOK) 2.2 mm. To se mi tak nějak zdálo málo, zvláště když ten WIT měl napsáno 2.5 mm Tak jsem objednal WIT, zaplatil ale nějak mi to vrtalo hlavou a když jsem potom kouknul na švédské stránky, bylo tam 3.2 mm, Ten WIT je docela fajn, ale líbil se mi víc ten LOK. Ten blbý údaj je tam pořád.
Posláno:

Štamgast
O víkendu velká grilovacka Applause

E5586CB5_558A_4188_8AC4_34487AD683B2.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
Pěkné, pěknéOk Happy i jen na sledování co by nezůčastněnýWink
Mě třeba zaráží, proč má nová kudla 1mm ostří v prd.li, když jí majitel ještě zjevně nebrousil.
Né, že by to člověk nezahlédl i jinde
Posláno:

Štamgast
Jedna srovnávací

4CF2F406_456A_4184_A324_A0A19F16BC0C.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
Super!Ok
Posláno:
Štamgast
matějka napsal:
ZdravímHappy Ještě k tomu mému videu. Pod příložkami není nic důležitého napsáno, jen takové nepodstatné plky.

To je panečku informace ... takže zase nic nevím, ale to je jedno, třeba to rozšroubuje někdo jiný a podělí se o text. Grin

Podstatná informace je, že si ho chcete nechat ve sbírce.

Takže:

1) je to neprodejné
2) je to tak dobré, že si to nechám

A to je fakt dobrý Grin , jako stříhat červený ...... a nebo modrý drát.

Pane Matějko ať se daří ... Vaše recenze okrajově sleduji a vlastně myslím , že dobrý .... jako ta poslední MoraWink
Posláno:

Štamgast
janm: Pokud je rozhodující pro koupi nože to, co je napsáno pod příložkami (které asi každý neodšroubuje) a nevadí vám to, že náš prodejce uvádí na svých stránkách údaje, které není ani schopen opsat nebo změřit (chybný údaj o tl. čepele) nebo si údaj asi vymyslí (materiál čepele tvrdost), tak potom je vidět, že nožům opravdu rozumíte a víte, co chcete. Z vašeho příspěvku čiší arogance a to, že se chcete asi hádat. To, že nůž je díky ceně špatně prodejný (pro někoho neprodejný) neznamená, že bych si ho nemohl nechat ve sbírce. Koukám, že na knife je vše při starém, omlouvám se, že jsem se ozval na moje video, které sem někdo dal (což mně vůbec nevadí, chtěl jsem to udělat sám). Myslel jsem, že by to někomu mohlo pomoci co se týká praktických poznatků o tom noži. Co by vám vadilo na videu, kdybych to neodšrouboval a vy byste tak nevěděl, že tam něco je? Happy
Posláno:
Štamgast
Pane Matějko, vůbec to není o aroganci, ale o zvídavosti. Kdybyste pro mě byl člověk, který mi nemá co říci, tak vaše videa ani neotevírám.

Pokud tvoříte recenze pro veřejnost a narazíte na nějakou zvláštnost, což nápis pod střenkami zcela jistě je, tak by bylo moudré v rámci recenze, říci publiku co tam je napsáno.

To je vše. Nůž si kvůli tomu opravdu kupovat nebudu a smířím se s tím, že máte zřejmě nějaké tajemství pod střenkami.

Tím bych naší virtuální při uzavřel a pokud jsem Vám nějak neúmyslně narušil ego, tak přijměte mou omluvu.

Ať se daří.

Posláno:

Štamgast
janm napsal:
Pane Matějko, vůbec to není o aroganci, ale o zvídavosti. Kdybyste pro mě byl člověk, který mi nemá co říci, tak vaše videa ani neotevírám.

Pokud tvoříte recenze pro veřejnost a narazíte na nějakou zvláštnost, což nápis pod střenkami zcela jistě je, tak by bylo moudré v rámci recenze, říci publiku co tam je napsáno.

To je vše. Nůž si kvůli tomu opravdu kupovat nebudu a smířím se s tím, že máte zřejmě nějaké tajemství pod střenkami.

Tím bych naší virtuální při uzavřel a pokud jsem Vám nějak neúmyslně narušil ego, tak přijměte mou omluvu.

Ať se daří.

Asi jsem zvolil příkrý tón, ale připomnělo mi dobu, kdy se tady podobným stylem probíral předražený ANV Spelter...a já jsem tak nějak přestal na knife chodit, protože mne ty dohady o ničem unavovaly. Ten nápis byl cosi o tom proč WIT, nevím přesně, protože já jsem myslel, že tam bude nějaký údaj o noži a ne nějaké cinty. Kdyby to bylo důležité, asi by to neukrývali pod střenky. Jen si myslím, že to pro používání nože opravdu nebylo nic důležitého. Třeba to někdo na popud téhle naší debaty odšroubuje a odtajníHappy . Pokud jsem se vás nějak dotkl, tak se omlouvám. Admire Happy A pokud to ještě jde, zachovejte mi přízeňHappy
P.S. Nedalo mně to a já jsem si to na tom videu zvětšil lupou a je to čitelné, ale ve švédštinš, až budu mít večer čas, tak to zkusím přeložitHappy
Posláno:

Štamgast
Tak na řapu čepele pod dřevěnými příložkami je nápis “Wit-Anders add blikk fe wenn man kund djärå min trajr å stål å få er å
sjå åjt fe nor.” což do češtiny přeloženo znamená "Wit-Anders věděl, co se dá dělat se dřevem a ocelí,
a aby to nějak vypadalo."

A kdo je Wit Anders_ Wit-Anders Eriksson pracoval den co den jako výrobce nástrojů v továrně na nože Frosts Knivfabrik v Mora. Nejen, že byl zručným řemeslníkem, byl také známý svým smyslem pro tvar a zájmem o design nožů. Podílel se také na vytvoření krásných nožů Wit-Anders. „Wit-Anders Eriksson byl na počátku 20. století uznávaným řemeslníkem, který ovlivnil celou generaci výrobců nožů v Mora. Jeho vzácný zájem o design a inženýrství později vyústil v sérii krásných, ručně vyrobených nožů z kudrnatého březového dřeva. Přestože produkce byla velmi malá, dokázal rodinu zajistit na celý život.“

Tak toť z mojí strany všeHappy

Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
traffic_juzz napsal:
3b0la napsal:
No priznam se, ze zvazuju osloveni nektereho z noziru, proste si ho nechat udelat, zachovat var vcetne rozmeru, zmenit zelezo na uhlikovku a prilozky z mikarty + podlozeni fibrem. Kdyz se povede, tak treba i jednu kudlu z prasku.

to je napad! ja som na taku kudlu urcite zvedavy Happy

Přidám svůj pohled: u kudly je (pro mne) pokud ji chci používat nejdůležitější jak řeže a to ovlivňuje především výbrus. Nemyslím, že by někdo z nožířů toto dokázal a chtěl okopírovat přesně. Tudíž to nedává smysl, kudla bude max. podobně vypadat….
Jinými slovy, když někdo oflákne Buck 110; který skvěle řeže, pochybuji, že tahle kopie bude řezat stejně…..
Jarda
Proti zrození a smrti nemáš léku v mezidobí zachovej radost. (Santayana)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/22/2012
Ak je to scandi do nuly, tak stačí že bude mať čepeľ rovnakú hrúbku a výbrus rovnakú výšku a bude rezať rovnako. Viac nie je čo riešiť.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/30/2011
3b0la napsal:

Ač dva dělají totéž, nebude to stejné. Pokud k tomu dojde, zajímalo by mě porovnání.
Rozměry, geometrie, pocit z úchopu, řezání...
Sakra, tady planeta nozofilie mrGreen
Není moudrý ten, kdo ví mnoho, ale ten, kdo ví co je třeba.
Nůž slouží mě, nikoli já jemu.
Posláno:

Štamgast
Hmm a co kdyby byli na měsíci první Číňani nebo Maďaři .. a co kdyby holt zaběhl 100 za 6 vteřin .. není to jedno kluciiiiRazz Laugh

10CE56F6_D7D5_42F3_9971_8E2841D501C1.jpeg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/26/2011
Jardah má pravdu. Buck od kohokoliv jiného než od Bucka nebude Buck a může to řezat jak chce. Právě proto, pro ten soul, si kupujeme, kromě jiného, i ty, ač cenově přeprsklé, nové Mory. Ale určitě ty debaty jedno nejsou, jinak by Knife šel do háje, nemít možnost tady o tom povídat. Akorát jsem ráda, že ta kyselost v diskuzi zase snad vyfičela pryč😀
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Buck má složitě tvarovanou čepel, ale scandi výbrus je v podstatě jen plocháč zbroušený do klínu (to zvládnu i já...). Na druhou stranu chápu ten příměr s Buckem. Proto mám Bucka 110 s ocelí 420 HC, nejzákladnější ze základních modelů... Protože to je pro mě ten pravý Buck.
Švýcarák pro život, ostatní pro radost.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum