ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Mora - severská klasika Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/19/2015
Zátiší s MorouHappy

TKladivo vložil tyto přílohy:
20240831_111834.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Quality takes no shortcuts.

kamzik vložil tyto přílohy:
20240912_110259.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/26/2011
Paráda!
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/27/2009
Zdravíčko vespolek. Mám dotaz. Od roku 2011 vlastním Moru 2000. Až do nedávna jsem nemohl říct ani jedno křivé slovo. Včil se mi na rukojeti začala objevovat lepkavá a brutálně zapáchající kapalina. Vzal jsem to WD40, bo mám dobré zkušenosti s rozpouštění různých lepidel, pak i lihem, ale věru moc to nepomohlo. Má někdo obdobnou zkušenost? Nůž skladuji stále stejně... Díky za reakci.

PS: Kdybych byl ve Švédsku, tak už letí z domu a na cestě je nová. Když mi synovec, který tam maká, říkal, jak každý dělník nosí po dvou kusech a chová se k tomu jako ke spotřebáku... neuvěřitelné. Laugh
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/25/2017
Caesar napsal:
Zdravíčko vespolek. Mám dotaz. Od roku 2011 vlastním Moru 2000. Až do nedávna jsem nemohl říct ani jedno křivé slovo. Včil se mi na rukojeti začala objevovat lepkavá a brutálně zapáchající kapalina. Vzal jsem to WD40, bo mám dobré zkušenosti s rozpouštění různých lepidel, pak i lihem, ale věru moc to nepomohlo. Má někdo obdobnou zkušenost? Nůž skladuji stále stejně... Díky za reakci.

PS: Kdybych byl ve Švédsku, tak už letí z domu a na cestě je nová. Když mi synovec, který tam maká, říkal, jak každý dělník nosí po dvou kusech a chová se k tomu jako ke spotřebáku... neuvěřitelné. Laugh

zdravím, mám stejnou zkušenost, byť už po kratší době používání.. původní povrch rukojeti jsem odstranil a nahradil jej dočasně pláštěm z cykloduše, ale nebylo to ono, nakonec to vyhrála omotávka po purschakově vzoru - konopné lanko zakápnuté vteřiňákem a přejeté jemným smírkovým papírem
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
Caesar napsal:

Tohle bohuzel některý jejich modely delaji v našem podnebí .. 2000vka a companion v nerezu některý série tím trpí .. ta rucka se v podstatě začne roztykat.. nerozklicoval sem proč .. jestli špatná směna ve Švédsku nebo příliš tepla .. těžko říct

purschack vložil tyto přílohy:
IMG_2786.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/1/2014
Caesar napsal:

Je to guma stejná jako na propisce za 30,-Kč. Zejména pot z rukou ji časem degraduje nevratnym způsobem.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
wrafan napsal:

Je to guma stejná jako na propisce za 30,-Kč. Zejména pot z rukou ji časem degraduje nevratnym způsobem.

Souhlasí. Každý materiál nějak degraduje, něco rychleji, něco pomaleji, a rozklad "gumových rukojetí" trápí i dražší nože. A taky jsem četl, že právě oleje to mohou urychlit.
Co s tím? Asi nic. Bezúdržbovost plastu a gumy je sice super, ale když už se to začne kazit, tak s tím člověk nic nenadělá. Proto se gumě se na rukojeti pokud možno vyhýbám.

Caesar napsal:

Nemusíme ani do Švédska, na českých stavbách se s nářadím zachází obdobně. Použiju, zahodím, však zákazník to zaplatí. Díky tomu mi po stavbě doma zůstala spousta zánovního nářadí.
Konzervativní sběratel klasických, obyčejných a zastaralých nožů.
RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
Caesar napsal:
Zdravíčko vespolek. Mám dotaz. Od roku 2011

Někdo snad na knife dával návod, jak se toho zbavit, vidě bych to na Surga ;), ale nemůžu to nějak najít.
Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
RS napsal:
Caesar napsal:
Zdravíčko vespolek. Mám dotaz. Od roku 2011

Někdo snad na knife dával návod, jak se toho zbavit, vidě bych to na Surga ;), ale nemůžu to nějak najít.

Myslím že to bylo použití lihu na umytí těch zaglcaných gumových ruček.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
V jednom videu clovek rikal, ze na tenhle kekel dobre funguje benzin (nevyzkouseno).
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
S tím benzínem bych byl opatrný! Některé gumy naleptává. Je možné, že by to narušilo celou vrchní vrstvu. Jak bylo řečeno výše nejspíš když to začne degradovat, tak se to nedá zastavit. Napadlo mne, že na degradaci gumoidních plastů na ručkách má vliv prostředí, kde jsou uloženy. Některé dřevotřísky, ze kterých je vyroben nábytek, obsahovaly formaldehyd. To může mít vliv.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/1/2014
Nepomůže nic, a jakékoliv organické rozpoušťedlo proces degradace jenom urychlí.
Ale, jak upravil ručku Míra (Purschack), konopný provázek a je vyřešeno Ok .
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Ten clovek s benzinem tu gumovou/lepivou vrstvu komplet odstranoval. Takze urychleni degradace asi nevadi... ;)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/9/2004
Mám to samé. Ze střenky se uvolňuje něco jako lněný olej. Zapáchá to jako žluklý olej. Nevím jak to popsat. Nůž se přestěhoval z kuchyně do dílny. Všechny opatření nezafungovaly. Už to neřeším.
J'aime mon pays et Paris... mon Opinel aussi!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Obávám se, že nejlepší cesta, jak z Mory 2000 zase udělat nůž, co se dá vzít do ruky, je dát jí novou ručku. Na tomhle vlákně pár fotek je. Na straně 9 a 21 jsou předělávky, co dělal Westy a vypadá to sakra dobře! Na straně 9 je i dvoutisícovka vysvlečená do naha, takže je tam vidět trn, který v rukojeti je.

Včera jsem se podíval na svou značně obroušenou dvoutisícovku pořízenou v době morománie v roce 2006 a ačkoli je poslední čtyři roky zavřená v šuplíku, teče taky jak propíchnutej puchejř. To šuple je dřevěný, ale celá kuchyňská linka je samo domo, takže ví bůh, čím jí pan původní majitel lepil.

Na ty Westyho úpravy koukněte, třeba to někoho inspiruje.
Dog
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/18/2013
Caesar napsal:
Zdravíčko vespolek. Mám dotaz. Od roku 2011 vlastním Moru 2000. Až do ............. mi synovec, který tam maká, říkal, jak každý dělník nosí po dvou kusech a chová se k tomu jako ke spotřebáku... neuvěřitelné. Laugh

Stalo se mi to asi 2x vždycky po tom, co jsem něco montoval a měl jsem ruce od minerálního oleje nebo vazelíny, Chce to nacucat savý bavlněný hadr technickým benzínem a šudlat až do vysušení benzínu, opakovat několikrát s novým hadrem, který nasaje rozpuštěný olej. Dělám to i na gripech na kole, když si je umastím, Nakonec umýt jádrovým mýdlem. Povrch vypadá tmatně a odřeně, ale zbytek nasáklého oleje vyleze a za pár dní to vypadá líp. Když je už pozdě a guma je změklá, tak do dřeva, nebo koupit novou, dyž to vyjde levněji.

Dog vložil tyto přílohy:
bahco.jpg.jpg

Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Dnes mi absolutně nečekaně došel tento dárek
🍊funglovka z 50 let. Ještě v původním ochranném ochranném oil.nátětu.🤷😀🤷😀👍

Roman5 vložil tyto přílohy:
IMG_20240923_115559.jpg.jpg
IMG_20240923_115450.jpg.jpg
IMG_20240923_115426.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Tak jsem obtáhl svou starou skoromóru. Guma na střence jako nová. Údržba skoro žádná. Občas umytí vodou se saponátem, když se ztrácí oranž pod vrstvou špíny. Bahco je dobrý dělník.

dagger vložil tyto přílohy:
IMG_20240921_125938_314.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 10/5/2011
Za nedlho taketo počasie bude "nočná mora" ale bude trochu čas na nejaké dielenské práce Happy
Táto mora sa sem myslím zatial nedostala...

šalter vložil tyto přílohy:
Screenshot_20240425_112954_Gallery.jpg.jpg
Screenshot_20240425_113014_Gallery.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum