ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Mora - severská klasika Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/11/2013
Sa urodilo🤔
Ani jsem je raděj nepočítal🫣🤷

Roman5 vložil tyto přílohy:
IMG_20250904_164201.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
Roman5 napsal:
Sa urodilo🤔
Ani jsem je raděj nepočítal🫣🤷

Spoustu jich poznávám 💔❤️‍🩹🤩🤝
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
To je znamení, že netrpíš tím němcem🤔🤔😀
Měj se fajně a pozdravuj pejska🐕‍🦺🙋🙋
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 10/5/2011
Ja dám sem týchto pár menších keď boli po ruke na fotenie. Ostatné Classic či Camper príležitostne nabudúce

šalter vložil tyto přílohy:
20250905_143207.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Vzít si sebou svůj nejnamachrovanejsi Mega nuz z kosmických materiálu a hurá do Příbrami 😀

purschack vložil tyto přílohy:
20250913_055359.jpg.jpg
20250913_055311.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/13/2023
purschack napsal:
Vzít si sebou svůj nejnamachrovanejsi Mega nuz z kosmických materiálu a hurá do Příbrami 😀

Mohl bys prosím víc nafotit, případně i popsat tu úpravu pouzdra.
Díky
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
purschack napsal:

Tahle kudlička mi už dlouho vrtá v hlavě. Mohl bys jí porovnat s Classic No 2, Míro?
Posláno:

Štamgast
Je to kluci utilclip..připevněny šrouby aby to slo do kapsy nebo pak na krk..trochu to drhne o rucku

510 je menší než classic2..spíš bych ji přirovnal ke classic1 dnes již (bohužel) nevyrabeny..2mm šířka.. ja ji mam moc rad ..je to takovej sikulka ..kratší a užší než classic dva..ten do 3/4 takže stejně jako ostatní mory nesmrtelnej

20250913_134240.jpg.jpg
20250913_134236.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Purschack: moc díky

To Sidney:
Mrkni pár příspěvků zpět. Dával jsem tam foto modelů 611 a 612, což jsou de facto Classic 1 a 2 pouze doplněné o záštitu. Můžeš si to rozměrově porovnat. Ještě výše je příspěvek právě o 510 a foto společně s dalšími modely.
Jinak osobně 510 opravdu super nůž, rozhodně doporučuju
Posláno:
Štamgast
Timoteus napsal:
Purschack: moc díky

To Sidney:
Mrkni pár příspěvků zpět. Dával jsem tam foto modelů 611 a 612, což jsou de facto Classic 1 a 2 pouze doplněné o záštitu. Můžeš si to rozměrově porovnat. Ještě výše je příspěvek právě o 510 a foto společně s dalšími modely.
Jinak osobně 510 opravdu super nůž, rozhodně doporučuju

Díky, fotky jsem viděl. Jenže mě šlo spíš o poznatky uživatele z praxe a tu má, (nejen) co se týče Moráků, Míra nepoměrně větší než já i mnoho lidí tady na Knife.
Posláno:
Štamgast
purschack napsal:
...

Díky, Míro. Asi to zkusím. Ten ulticlip je dobrej nápad. Happy
Posláno:

Štamgast
U špičky sem.si zhroutil kus hřbetu na skrtani..trochu odrbal rucku aby se mi líp zmoulala.. uhlíková mají slušně udělánou..bacha s tim utilclipem ti to bude trochu odirat rucku u vstupu

Jinak tady sem.kdysi se pokoušel o neco jako recenzi
https://purschack.estranky.cz/clanky/noze/mora-510.html

20250914_095650.jpg.jpg
20250914_125500.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Díky, Míro! Recenze je náhodou fajn, napsal jsi to pěkně! Já nějak poslední roky inklinuju spíš k malým nožům, momentálně je můj favorit prcek Fällkniven R2 Scout. Vlastně největší z pevných co používám, je Kizlyar Enot a to taky není žádný obr.

Pak je tu pár necků a tak nějak zjišťuju, že nic velkého nepotřebuju. Ve vitríně se mi povaluje jedna kudla od honzajbanzaj, Mora Bushcraft v uhlíku a Mora Classic No.2 a myslím, že půjdou do světa. Classic 2 je sice taky celkem malá, ale u ní si nějak nemůžu zvyknout na tu soudkovou rukojeť. 510 mi přijde, že by mohla být tak akorát.
Posláno:
Pozorovatel
Sidney napsal:
.... Ve vitríně se mi povaluje jedna kudla od honzajbanzaj, Mora Bushcraft v uhlíku a Mora Classic No.2 a myslím, že půjdou do světa. Classic 2 je sice taky celkem malá, ale u ní si nějak nemůžu zvyknout na tu soudkovou rukojeť. 510 mi přijde, že by mohla být tak akorát.[/quote]

Zdravím Sidney, omlouvám se za opožděnou reakci, bohužel jsem dříve nemohl, ale jako dlouholetý aktivní uživatel nožů Mora si dovolím napsat pár slov:

- vím o čem mluvíš, osobně mi ten soudek classica taky úplně nesedl, proto používám plastové mory, které jsou, tedy podle mě, mnohem lepší a komfortnější

- (velmi zjednodušeně) ty základní pracovní nože mora se vyráběly ve dvou velikostech 1 a 2, Jednička - užší a kratší (cca 9,5 cm) čepel, Dvojka - širší a delší (cca 10 cm) čepel a na této bázi vznikaly všechny další modely. Model 510 patří k těm menším.

- čistě uživatelsky, tak za mě je to naprosto super nůž. Rukojeť je ergonomicky velice dobře navržená, její držení je naprosto komfortní a bezpečné. Přestože jde o drobnější nůž, tak i silové řezání, kdy je potřeba zabrat, je sním naprosto pohodlné. Ve srovnání s Classic 2 si troufnu říct, že i když jde o menší nůž tak se drží lépe a pohodlněji.
Čepel má výbornou řezivost, dobře drží ostří a lehce se brousí.
Jedinou malou nevýhodu vidím v závěsu pouzdra, který se asi dobře hodí na nacvaknutí na nějaký knoflík u bundy nebo kalhot, ale na opasku si jej moc dobře představit neumím. Zvažuju proto nějakou úpravu.
Na druhou stranu svými rozměry, váhou a tvarem to je ideální nůž k nošení na krku a k tomu je ten závěs více než dostačující.

P.S.
Z oficiálních informací k tomuto modelu bych vypíchl, že co do objemu prodej je považovaný za jeden z nejúspěšnějších a skutečnost, že cca 6 let po ukončení jeho výroby Mora pod tlakem zákazníků výrobu obnovila a vyrábí ho dodnes Grin
Posláno:
Štamgast
Timoteus napsal:
...

Díky za odpověď! Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Se starou jedničkou v uhlí se mi díky soudečkovému heftu perfektně bourá a odblaňuje maso.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/25/2017
purschack napsal:
U špičky sem.si zhroutil kus hřbetu na skrtani..trochu odrbal rucku aby se mi líp zmoulala.. uhlíková mají slušně udělánou..bacha s tim utilclipem ti to bude trochu odirat rucku u vstupu

Jinak tady sem.kdysi se pokoušel o neco jako recenzi
https://purschack.estranky.cz/clanky/noze/mora-510.html

Ahoj, Purschacku, jak se ti podařilo ošoupat černění ze SRK, pomohl jsi tomu? Pokud má šavlový výbrus, přirozenou cestou by to vyžadovalo hodně dřiny :).. Každopádně jako patina to vypadá parádně ;).

Jinak pod tlakem vlákna jsem byl po odmlce donucen pořídit alespoň "746", dnes by měla přijít..
Díky, pánové, a mějte se
Posláno:

Štamgast
l.krizek napsal:
[quote=purschack]U špičky sem.si zhroutil kus hřbetu na skrtani..t

Ahoj, Purschacku, jak se ti podařilo ošoupat černění ze SRK, pomohl jsi tomu? Pokud má šavlový výbrus, přirozenou cestou by to vyžadovalo hodně dřiny :).. Každopádně jako patina to vypadá parádně ;).
Díky, pánové, a mějte se

Zatímco u buschcraft blacka nebo garbyho je to černeni v podstatě trvalý.. tak.na tom srk jento fakt jako nástřik barvy.. nijak sem toku u tohohle konkrétního kousku nepomáhal..takmjak ho tahám na cundry tak postupně batoning udělal svou praci
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Sidney, podľa mňa za všetko hovorí už len to, že ak mám brať na turistiku nejaký nôž, tak beriem R2. A ak na opekačku, tak 510 😊

U mňa je R2 najobľúbenejší Fallkniven a 510 spolu s pracovnou 511 z Hornbachu najobľúbenejšie Mory.

A minule sme sa zhodli v pražení kávy, tak asi aj tu sa zhodneme 😉

kamzik vložil tyto přílohy:
20250917_135635.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
kamzik napsal:
...A minule sme sa zhodli v pražení kávy, tak asi aj tu sa zhodneme 😉

Shodneme se na sto procent! 510 už je na cestě.Laugh
Uživatelé v tomto tématu
Guest