ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Mora - severská klasika Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2008
Trochu upravena 511

Kurtz vložil tyto přílohy:
IMG_1691.jpeg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/13/2023
Tak s dovolením další příspěvek

Když už jsem tu nedávno vzpomínal firmu KJ Eriksson a její nože, nemůžu nevzpomenout další legendu, která v této firmě vznikla - slavný model Mora 2000:

- Nůž vznikl jako požadavek norského agenta firmy KJ Erikssons na vhodný turistický nůž. Cílem bylo vytvořit praktický všestranný nůž, který by zvládl jak čištění ryb, stahování a porcování zvěře, krájení potravin i mazání sendvičů máslem. Výsledkem je nůž se specifickou konstrukcí čepele - vzadu u rukojeti je čepel s klasickým scandi výbrusem, která se v přední části u hrotu zužuje a přechází prakticky do plochého výbrusu s fazetou. Přední část je tedy ideální na krájení, stahování zvěře apod. a zadní část pak na dřevo a náročnější práci.

- Nůž byl uvedený na trh v r. 1991 a původně byl nazvaný "Trapper", přičemž přes Atlantik byl exportován pod rázným názvem "Moose Master". Nakonec ale bylo přijato označení Mora 2000.

- Co do objemu výroby a prodeje patří tento model k nejprodávanějším nožům Mora vůbec. Mora 2000 se stala oblíbeným nožem turistů, lovců a různých dobrodruhů po celém světě a byla také zavedena ve švédské armádě.

- Nůž se původně vyráběl s čepelí dlouhou 115 mm. Množili se ale případy, kdy při zasouvání nože do pouzdra došlo k jeho proříznutí. Od r. 2009 se proto nůž vyrábí s kratší čepelí o délce 109 mm, přičemž tohoto zkrácení bylo dosaženo tím, že čepel je hlouběji zapuštěna do rukojeti.

- Kromě outdoorové (zelené) varianty se nůž vyrábí i v tzv. neverlost variantě s jasně oranžovou rukojetí a pouzdrem.

- V r. 2021 firma uvedla na trh černou variantu u příležitosti 130. výročí nožů Mora, přičemž prvních 130 nožů této série bylo číslovaných. Když firma spustila jejich prodej, byl zájem o tyto číslované nože tak velký, že webové stránky se pod náporem žadatelů zhroutili a 2 hodiny byly mimo provoz.

- Stejná čepel je použita také u modelu Mora Bushcraft Forest.

- V r. 2017 firma uvedla na trh model Kansbol, který je inovací modelu 2000. Tyto inovace spočívají ve vylepšeném dizajnu rukojeti, ostrém hřbetu čepele pro použití firesteelu a povrchové úpravě čepele.

Timoteus vložil tyto přílohy:
20250827_174954.jpg.jpg
20250827_175012.jpg.jpg
20250827_175035.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Díky za další zajímavé povídání. Ok

Přidám něco vlastních zkušeností. Pamětníci si jistě vzpomenou na doslova mánii, která tu zavládla někdy kolem roku 2008. Každý dvoutisícovku chtěl, u nás ale v nabídce nebyla, tak se hromadně vozila ze zahraničí. Tenkrát jsem té mánii podlehl taky a když po krátké době začaly tento nůž prodávat i naše e-shopy, byla moje. Mám jí ostatně dodneška.

Měl jsem možná smůlu na "vadný" kus, ale moje nadšení velice rychle vyprchalo. Ocel byla dost bláto a musel jsem ten nůž brousit skoro po každém drobném použití. V pouzdře držel silou vůle a z gumové rukojeti jsem také neskákal nadšením. Moc mi do ruky nesedla. Tak šla do šuplíku a nahradila jí Mora Classic No.1.

Po pár letech jsem jí vytáhl, abych jí půjčil kamarádovi na houby a jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že z rukojeti se stala jakási lepkavá hmota. Mám jí z nějaké podivné nostalgie pořád, dokonce jsem přemýšlel o odstranění té gumy a předělání do dřeva nebo parohu.

Když se objevil Kansbol, bylo vidět, že je něco jinak. Rukojeť z jiného materiálu i jiného tvaru a vypadá to, že i čepel bude sloužit lépe. Kdyby ho Švédové udělali z 14C28N 58-59 HRC, asi bych se moc nerozmýšlel, protože v tomto provedení se mi ten nůž líbí a tvar čepele je velmi praktický.

Tohle jsem nepsal proto, abych snad shodil přechozí příspěvek. Chraň Pán Bůh! Je to jen moje zkušenost. Budu rád, když o svých zkušenostech s dvoutisícovkou napíše i někdo jiný. A samozřejmě i o zkušenostech s Kansbolem.

Ještě jednou děkuji Timoteovi za jeho příspěvky, ze kterých jsem se o historii firmy i jejích nožích dozvěděl spoustu zajímavých informací.Applause
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/13/2023
Zdravím,
přesně jak píše Sidney. Mám dojem, že právě toto vlákno původně vzniklo jako možnost hromadné objednávky dvoutisícovek ze zahraničí. Následně se sem začali dávat příspěvky i k dalším Morám a vlákno se přejmenovalo z Mora 2000 na Mora - severská klasika.

Ta zkušenost s jakýmsi roztěkáním gumové části rukojeti jak u 2000 tak i u clipperů nebo companionů tu byla zmiňována už několikrát. Já osobně jsem to u žádného ze svých nožů nezaznamenal (díky Bohu Grin ).

Jinak k té 2000. Mě osobně tento model dlouho moc nezajímal. Dával jsem, a stále dávám přednost klasickým tvarům čepele a uhlíkové oceli. "Hybridní" čepel 2000 z nerezovky mě proto moc nezajímala. Až relativně nedávno, cca max. 5 let zpátky, jsem se rozhodl, že si ji pořídím. A to pouze proto, že když už doma shromažďuju různé Mory, tak nemít tuto ikonu mezi Morami jaksi nejde.
V tomto směru mě ten nůž mile překvapil - fakt dobře vymyšlený a zpracovaný nástroj, který velice dobře sedne do ruky. Žádné z negativ, které popisuje Sidney jsem u mého kusu nezaznamenal (asi měl fakt smůlu na vadný kus nebo sérii, anebo se mora ve výrobě těchto modelů co do kvality posunula k lepšímu).
Každopádně na rozdíl od ostatních Mor, které mám v dílně a používám je kolem domu, na zahradě a do lesa, tak tento skončil v šuplíku v předsíni, odkud jej "tasím" vždycky, když jdu vařit. Na porcování masa, zejména drůbeže, je nepřekonatelný.

Ten Kansbol jsem si pak pořídil jaksi do série. Čepel mi přijde o chlup lepší a řezivější, ale to bude nejspíš jen subjektivní dojem. Každopádně rukojeť je o chlup masivnější a lépe se drží. Jinak na nějaké další závěry jej mám celkem krátce. Wink

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
Co říkáte na novej větší garberg ?

purschack vložil tyto přílohy:
Screenshot_20250924_084942_Instagram.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 10/5/2011
že ďalej ho spravia možno ešte väčší a ostrie potom začne až tak 3cm od rukovate Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
šalter napsal:
že ďalej ho spravia možno ešte väčší a ostrie potom začne až tak 3cm od rukovate Happy

😁😁😁

Tu je aj na videu:
https://youtu.be/kQKgW52_tKM
Posláno:

Štamgast
Jaj.. proč ten pidi choil

purschack vložil tyto přílohy:
Screenshot_20251001_095956_Chrome.jpg.jpg
Screenshot_20251001_100002_Chrome.jpg.jpg
Screenshot_20251001_100013_Chrome.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/28/2010
purschack napsal:

Stejně do něj (Garberga) půjdeš 🙈😂 (a já tě chápu) 😅
Posláno:

Štamgast
Porter napsal:
purschack napsal:

je nebe modry? je voda mokra? :D no jasne ze do nej pujdu :D

Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/25/2017
purschack napsal:
Porter napsal:
purschack napsal:

je nebe modry? je voda mokra? :D no jasne ze do nej pujdu :D

Má smysl počkat, jestli cena spadne?
Momentálně v uhlíku 3779,- Kč
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Máte už někdo novou
Moru Garberg Grand?
Pokud ano, prosím o postřehy případně i foto.
Děkuji.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/23/2022
Posláno:
Začátečník
rak nožomil napsal:
Máte už někdo novou
Moru Garberg Grand?
Pokud ano, prosím o postřehy případně i foto.
Děkuji.

Ahoj, tak teda začnu, mám to bez fotek, první testování bylo dnes v práci a na snímcích z tlačítkové nokie byste toho moc nepobrali :)..
Co prvně vydali Garberga, pod tlakem skvělé recenze kluků z DBK jsem byl zlomen, později mě trochu zamrzelo, že až po vlně nerezovky nabídli uhlíkovou verzi a nechtěl jsem kupovat v podstatě totožný nůž jen kvůli jiné oceli. Teď, když vyrobili uhlíkovku v dalším rozměru, už jsem do toho ochotně šel.

Kudla je dobře vyvážená, ta délka navíc aspoň na mě nepůsobí nijak nemotorně. Váží asi o 20 g víc než původní nerez Garberg. Nosil jsem celou šichtu na opasku s pouzdrem zasunutým v přední kapse kalhot, v podstatě jsem o něm nevěděl. To toulcové pouzdro je super, přispělo tomu, že jsem nůž koupil.
Po vzoru Dejva Ken-t-beuy-ho jsem nožem provlekl kus paracordu, protože v pouzdře příliš dobře drží a ze začátku šlo i dvěma rukama vytáhnout obtížně, aniž bych nekontrolovatelným trhnutím neriskoval prořezání, teď už je trochu vychozenější a jde to líp, každopádně to lanko s uzlíky pomáhá uchopit malíkem a prsteníkem "něco" navíc a vytáhnout z pouzdra pohodlněji i jednoruč.
Řezání jsem zatím moc nezkusil, vzal jsem vylomené prkno z palety, vyvrtal špičkou díru, zkusil oholit kudrlinky, vysekat zub, lehce zabatoningovat, ořezat pseudokůl na upíry, do smrku to jede snadno.

Celkově s nožem zatím velká spokojenost, z 90 % mám nože s čepelí cca 10 cm, ten koncept poměrně subtilního prasátka v koženém pouzdře mě oslovil.
Pokud chcete něco nafotit, napište, co za kompozice koho zajímá, pár fotek případně udělám.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Děkuji za postřehy.

Pokud je to možné tak srovnávací foto
Mora garberg a Mora garberg grand.

Děkuji.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/17/2006
mora grand cepel cca 14cm, garberg cca 10cm

golem84 vložil tyto přílohy:
Screenshot_2025_10_08_151420.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
rak nožomil napsal:
Děkuji za postřehy.

Pokud je to možné tak srovnávací foto
Mora garberg a Mora garberg grand.

Děkuji.

Přikládám srovnávací foto Happy

Jediná drobnost, co by mně osobně vyhovovala líp, je scandi výbrus až k ručce, dnes jsem zkoušel trochu vyřezávat a na ten odskok ostří od rukojeti si prostě budu muset zvyknout. Tak asi věděli, proč nůž konstruují právě takhle a má to svoje opodstatnění.

l.krizek vložil tyto přílohy:
IMG_20251008_164305.jpg.jpg
IMG_20251008_164655.jpg.jpg
IMG_20251008_164615.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/5/2025
Škoda, že do toho koženého toulcového pouzdra narvali plastovou vložku.
Posláno:
Začátečník
ChimeraX napsal:

Je v tom plastu vytvarované zaoblení, aby v něm nůž záštitou líp držel a zároveň nešel víc zatlačit dovnitř.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/5/2025
l.krizek napsal:
ChimeraX napsal:

Je v tom plastu vytvarované zaoblení, aby v něm nůž záštitou líp držel a zároveň nešel víc zatlačit dovnitř.

Díky za informaci.Možná by ta vložka šla i vyndat.. kůže,pokud je šikovně ušité pouzdro,je docela samosvorná a nůž v ní drží dobře.Každopádně to pouzdro vypadá moc dobře a je to jiný level než ty plasťáky.Asi budu muset do té uhlíkovky jít 🙂
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum