ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Mora - severská klasika Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/3/2014
No já tedy na té ceduli nic nepřečtu, je to malé a rozmazané, i když dám maximální rozlišení videa.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Možno tu bude lepšie vidieť:

YouTube Mora Amberg

Alebo poprosme wpc, on má lepšie oči 😄
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/3/2014
kamzik napsal:
Možno tu bude lepšie vidieť:

YouTube Mora Amberg

Alebo poprosme wpc, on má lepšie oči 😄

Ne, fakt tam nic k přečtení nevidím.
wpc
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2010
Ahoj a teď je to vidět?

wpc vložil tyto přílohy:
Screenshot_2026_02_14_09_37_49_530_com.miui.gallery.jpg.jpg
Screenshot_2026_02_14_09_37_02_186_com.miui.gallery.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/10/2010
Tak uz oficialne… ale zatim jen scandi…
https://www.morakniv.com/en-eu/products/amberg-s
Ona totiz bude pravdepodobne koncit Bushcraft rada…
"...můžeš bejt blbej jak chceš, ale musíš si umět poradit..."
Posláno:

Štamgast
Takže k Basic-u dorobili dieru, pomenovali to Risberg a zdvojnásobili ceny.

https://www.morakniv.com/en-eu/collections/risberg

A pri Amberg-u mohli už za tú cenu dať miesto 12c27n radšej 14c28n.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Chvilka venku

Roman5 vložil tyto přílohy:
IMG_20260225_172149.jpg.jpg
IMG_20260225_172200.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast

Tak flat bude 14c28n
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
Heke tentokrat to bude asi prvni řada kterou si necham utect.. twntokrat asi nejsem ani zvedavej.
Mne spis nez tyhle.novinky by poteaila treba heavy dutyna ze 14cky sandviku se skrtacim hrbetem..nebo nejaka ekna limitka z uhliku u hdcka..
U garbyho, ash serie nebi grand garbyho byla videt snaha prijit s necim nivym, vyolnit nejak.mezeru ..ale.tohle.uz mi prijde jako vareni z prevareny vody..
At to neni uplne topofff a kecani .. jednicka a dvojka.klasik stejne u mne sou ty nejpouzivanejsi

purschack vložil tyto přílohy:
Screenshot_20260301_110649_Gallery.jpg.jpg

Dog
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/18/2013
Musím se přiznat ke slabé chvilce. Nabyl jsem dojmu, že Mora mění portfolio a nahrazuje Basic novým typem Amberg, který se mi moc nelíbí, tak jsem se předzásobil. Používám léta Cliper, jak ho dělali pro Bahco a čepel už trochu zeslábla a pouzdro je uvnitř vytlačené a nůž už v něm moc nedrží. Rukojeť Kansbolu mi přišla tlustá a tak jsem se rozhodl pro Basic Pro, protože má čepel trochu širší a proporcionálně mi k té rukojeti sedí líp. Základní basic jsem vzal jen proto, že má pro mě hezké barvy a chtěl jsem ho pro další zkoušení. První dojem byl nic moc, chybí mi na délce čepele ten centimetr a šířka rukojeti u malíku má 28 mm a u ukazováku 25 mm, takže trochu táhne dopředu, ale po pár dnech si ruka i oko zvykly a testem na chlebu taky prošel, Nevěděl jsem, že Basic Pro má pogumovanou tu černou část rukojeti, takže v suché ruce drží velmi dobře. Když jsem ho ale zkoušel na bažantovi, tak ruka od krve nebo vody klouzala jako na plastu, to jsem nečekal. Záštita a hlavice ale drží ruku dobře. Pro lepší úchop bych ale na bocích udělal rybinu nebo zdrsnění, ten plast klouže hodně a na tom novém Rasbergu ta rybina pomůže.
Ten závěsný čudl na pouzdře jsem ulomil hned první den, když jsem si ho pověsil na kapsu montérek a o něco jsem zachytil..

Dog vložil tyto přílohy:
basicpros.jpg.jpg
basic_s_c.jpg.jpg

Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/13/2023
To Purschack:

Za mě rozhodně souhlas. Mě osobně Mory oslovili jako levné jednoduché a kvalitní pracovní nože pro všestranné využití. Jejich dražší modely jako Buschcraft, Garberk a pod. pak šli jaksi mimo mě.
U posledních modelů mám ale pocit, že jde jen o inovaci kvůli inovaci. Je to bohužel jakýsi celoplošný jev. Žijeme v komerčně přesyceném světě, kde jsou firmy nucené stále vyvíjet něco nového a nabízet zákazníkům stále nové a nové produkty. Na jednu stranu je to dobře, protože to žene vývoj kupředu. Na druhou stranu to často přináší inovace pro inovace a ukončení výroby dřívějších, podle mého zdařilejších, modelů. Např. u Mory modely 510 nebo 711.

No a moje nejpoužívanější - upravená 711 (odstraněná záštita) a clipper 840 z Bauhausu Wink

Timoteus vložil tyto přílohy:
20260302_112807.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Mora 711 3x jinak Grin

20260302_115531.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
To Dog:
Já modely Pro C a Robust mám už nějakou chvíli. Mně ale sedly do ruky až po té co jsem si je upravil k obrazu svému. Já ty záštity na skandinávských (a vlastně na všech) nožích fakt nemusím, nebo kdyžtak jenom takové decentní jako mají např. Companiony, 510 nebo 2000.

Jinak nemyslím si, že nová řada Risberg má nahradit původní pracovní řady Craft Pro a Basic. Spíš mi to přijde jako snaha o vytvoření levné outdoorové řady nožů postavené na jejich čepelích (Basic 511/546 a Pro Robust) s tím, že tyto řady se budou vyrábět souběžně.

20260302_112909.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/27/2015

germanicus1 vložil tyto přílohy:
PXL_20260302_143952267.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Nejnovější přírůstek, zakoupený tady na Knife
Originální Clipper od firmy Frost. Právě firma Frost tento model vyvinula a cca v r. 2000 uvedla na trh. Firma tyto nože vyráběla cca do r. 2005 a dnes jsou již kromě různých aukcí a inzercí nesehnatelné. O to větší radost z něj mám Happy

20260304_145949.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Dva bráchové (nebo snad ségry?) od firmy Frost - model 780 s laminovanou čepelí a Clipper nejspíš model 840MG.
Před těmito firma Frost vyráběla modelovou řadu 600 známou pod označením Mora Viking, která je na předchozím příspěvku od Germanica Wink

20260304_150104.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
No a srovnání původního Clipperu se současným Companionem
Kromě dizajnově jiné (trochu baculatější) ručky je změna hlavně v čepeli. Frost používal čepele s krátkým širokým trnem, zatímco Eriksson čepele s delším tenkým trnem. U Companionu je použita Erikssonovská čepel s rukojetí odvozené od Frostova modelu Wink

20260304_150133.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
No a nakonec originální Clipper spolu s kopiemi vyráběnými pro Bahco a Bauhaus Happy

20260304_150202.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum