ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/5/2005
Nevim, proc bychom meli platit nekolik set za jeden kousicek dreva, kdyz stejne a mnohdy krasnejsi drevo se da niajit vsude kolem nas.
Treba takova briza. Presneji jeji nadory.
Posláno:
Štamgast
Nevim, jake je rozliseni v Cesku, proto zatim pouziju ruske nazvy, pak ať me nekdo opravi.
Tak ze zaprve je to "Kap". Nadherna kresba, velice tvrde drevo.
Posláno:
Štamgast
Takhle vypadaji tyto nadory.
Posláno:
Štamgast
Samozrejme muzou to byt nadory na jinych stromech, ale zkusenosti mam zatim jen s tou birzou.
Posláno:
Štamgast
Takhle to vypada vylestene:
Posláno:
Štamgast
Jiny druh nadoru se rusky jmenuje Suvel nebo obcas svel.
Posláno:
Štamgast
takhle to vypada, proste nador, no Happy
Posláno:
Štamgast
a jeste jednou:
Posláno:
Štamgast
Po vylesteni to vypada opravdu nadherne:
Posláno:
Štamgast
Par rad:
1) Seriznout by se to melo behem sucheho obdobi, nejlepe koncem srpna, zacatkem zari.
2) Po seriznuti se nador musi namazat olejovou barvou nebo voskem, jinak muzou vzniknout praskliny, ktere znehodnoti drevo.
3) Uschnout to drevo by melo behem 7-8 mesicu. Existuje vsek zpusob, jak to urychlit do nekolika tydnu ale je to postup jen pro male kousky, velke praskaji. Jestli bude zajem, najdu a prelozim to.
4) Strom se musi taky namazat voskem, aby nedochazelo k poskozeni. Milujte prirodu!
5) Hotovou rukojet' dejte na par dnu do lneneho oleje. Kresba se zvyrazni a drevo zacne vypadat, da se rict, pruzracne. Velice zajimavy efekt.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
To, co ukazuješ, je sice krásné, ale dneska bohužel už ne tak jednoduché. Za hlubokého míru jsem vzal motorovku, uřízl jsem si kde jsem co jsem potřeboval a když to bylo ny naklaďak, tak jsem si za flašku od kamaráda hajnýho nechal napsat papír na palivo a zaplatil 50,-Kčs, aby se neřeklo. A mohl jsem odvézt třeba 3 Tatry, ale papír byl. Dneska je to složitý, všechno někomu patří a ten chce prachy a co nepatří, to hlídají různí ochranáři apod. Všeobecně nádory na jakémkoli stromu jsou kresbou nádherné, třeba na jilmu, ale zkus dneska jít s pilou a uříznout si, třeba ze suchého stromu nádor. Jsem dost velkej kaskadér, ale vocuď pocuď, to je ten problém. Jinak krásnýho dřeva je všude v lesích dost, jen chodit, dívat se a hlavně bejt drzej a nebát se. A to každej neumí
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
Honza J. napsal:
To, co ukazuješ, je sice krásné, ale dneska bohužel už ne tak jednoduché. Za hlubokého míru jsem vzal motorovku, uřízl jsem si kde jsem co jsem potřeboval a když to bylo ny naklaďak, tak jsem si za flašku od kamaráda hajnýho nechal napsat papír na palivo a zaplatil 50,-Kčs, aby se neřeklo. A mohl jsem odvézt třeba 3 Tatry, ale papír byl. Dneska je to složitý, všechno někomu patří a ten chce prachy a co nepatří, to hlídají různí ochranáři apod. Všeobecně nádory na jakémkoli stromu jsou kresbou nádherné, třeba na jilmu, ale zkus dneska jít s pilou a uříznout si, třeba ze suchého stromu nádor. Jsem dost velkej kaskadér, ale vocuď pocuď, to je ten problém. Jinak krásnýho dřeva je všude v lesích dost, jen chodit, dívat se a hlavně bejt drzej a nebát se. A to každej neumí
Ono když má člověk chalupu a je zadobře s místníma, tak seženeš všechno. Dneska má kus lesa pomálu každej, a nebývá problém se domluvit.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2005
Rumoko napsal:
Par rad:
1) Seriznout by se to melo behem sucheho obdobi, nejlepe koncem srpna, zacatkem zari.
2) Po seriznuti se nador musi namazat olejovou barvou nebo voskem, jinak muzou vzniknout praskliny, ktere znehodnoti drevo.
3) Uschnout to drevo by melo behem 7-8 mesicu. Existuje vsek zpusob, jak to urychlit do nekolika tydnu ale je to postup jen pro male kousky, velke praskaji. Jestli bude zajem, najdu a prelozim to.
4) Strom se musi taky namazat voskem, aby nedochazelo k poskozeni. Milujte prirodu!
5) Hotovou rukojet' dejte na par dnu do lneneho oleje. Kresba se zvyrazni a drevo zacne vypadat, da se rict, pruzracne. Velice zajimavy efekt.
hmm tak vyrezavat nadorove drevo zo stromov ma este nenapadlo ale nebolo by podla teba lepsie to vyseknut ? respektive pod seriznutim si predstavujes co ? zrezat cely strom ? alebo len ten nador zarovno kmenom odrezat pilkou ?
vela otazok ale este som nic take nerobil a tam kde chodim na huby som par nadorov na listnacoch videl tak reku co keby ... Happy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/16/2005
crossan1 napsal:
hmm tak vyrezavat nadorove drevo zo stromov ma este nenapadlo ale nebolo by podla teba lepsie to vyseknut ? respektive pod seriznutim si predstavujes co ? zrezat cely strom ? alebo len ten nador zarovno kmenom odrezat pilkou ?
vela otazok ale este som nic take nerobil a tam kde chodim na huby som par nadorov na listnacoch videl tak reku co keby ... Happy
Je lepsie to rezat pilkou (a nemusi to byt motorovaHappy) ako sekat, pretoze tym sa znizi sanca poskodenia jak stromu, tak "nadoru" a samozrejme budes potrebovat neskor na opracovanie toho dreva aj vacsinu tvojich prstov!Myslim! Wink
Ono, vela tych zdurenin je prave vo vyske, ked sa nepracuje nalpohodlnejsie!
Kto ma stary ovocny sad tak na slivkach a ceresniach je toho pomerne dost.Miesto po vyrezani staci zafarbit latexom.
Mna by zaujimalo, ci su vhodne korene nejakych stromov na rukovate!?
Z niektorych exotickych korenov stromov sa vyrabaju fajky.Su to pekne sfarbene dreva aj vdaka mineralom, kt. sa nachadzaju v pode.To je uz ale trosku ina kategoria!
Mate s tym niekto skusenosti?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/10/2004
[quote=Rumoko]Vidím, že jsme založili skoro stejně nazvaná vlákna....Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
4RUMOKO

Jestli najdeš ten kratší způsob, tak bych byl moc rád. Myslíte, že by to šlo vysušit v průmyslové sušárně dřeva s řízeným průběhem vlhkosti a teploty, nebo je vhodná pouze pro běžné dřevo. Kámoš je majitelem jedné takové střední dílny vybavené takovou sušárnou.

Ještě poznámka, dnes jsem na jedné stavbě objevil jako palivové dříví takovou všehochuť, mimo jiné i břízu a třešeň s nádorama. Jsem domluvený na zítřek, že jak ho budou porcovat, že by se něco vybralo. Uvidíme???

Díky
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/3/2005
Někde na netu byl způsob sušení dřeva (menších kousků - na vyřezávání, soustružení a tak - čili pro nás tak akorát) v mikrovlnce. Snad to mám někde uložený, když to najdu, hodím link. (Bylo to anglicky, kdyby někdo chtěl hledat... Happy)
... a nemyslel to snad ani zle - starosta. (Pražský výběr)
Posláno:
Štamgast
Vezmem kastrol, nebo kybl, dame tam nador. Pocitejte s tim, ze to budete mit znicene, protoze behem suseni vznikne vyvar, ktery je hodne tezke odstranit.
Zalijeme vodou nador, nad nim musi byt 1-2cm vody.
Na 1L vody pridavame 3 velke lzice soli. Ona pak vytahne vlhkost ze dreva a nezanecha pritom stopy.
Pridame do kyblu par hrsti pilin z jehlicnanu: smrk, borovice atd. Ty pridaji nadoru prijemnou barvu, zpevni drevo a zvyrazni kresbu.
A varime to 6-8hodin. Behem vareni pridavame vodu.
Vytahneme nador a umyjeme vodou.
Vodu z kastrolu muzeme vylit.
Nador hodime pod postel, nebo na skrin na 1-2 dny. Musi se ochladit.
Proces opakujeme 2-4 krat, zalezi na velikosti nadoru.
Pri poslednim vareni musime stahnout kuru, dokud je drevo horke. POZOR ! ! Je to horke, pouzivejte rukavice.
Zase hodime na skrin na tyden/dva. Drevo uz je v podstate suche, ale musi se vyparit zbyvajici vlchkost.
Po suseni drevo bude vypadat jako kost a muzeme ho lestit, rezat atd.
Pri vareni muzou vzniknout male prasklinky, pocitejte s tim. Velke kusy se takto nesusi, jinak popraskaji.
Autor: Serjant
Preklad: Rumoko
Posláno:
Štamgast
westy napsal:
4RUMOKO

Ještě poznámka, dnes jsem na jedné stavbě objevil jako palivové dříví takovou všehochuť, mimo jiné i břízu a třešeň s nádorama. Jsem domluvený na zítřek, že jak ho budou porcovat, že by se něco vybralo. Uvidíme???

Díky
Kdyz tak mi posli malenky kousicek, na jednu rukojetHappy.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
westy napsal:
4RUMOKO

Jestli najdeš ten kratší způsob, tak bych byl moc rád. Myslíte, že by to šlo vysušit v průmyslové sušárně dřeva s řízeným průběhem vlhkosti a teploty, nebo je vhodná pouze pro běžné dřevo. Kámoš je majitelem jedné takové střední dílny vybavené takovou sušárnou.

Díky
V žádným případě si nechci hrát na vševěda, ale podle mejch zkušeností, né s kudlama, ale s nábytkem, poličkama apod. dřevo ze sušárny zejména v paneláku praská. Možná v něčem louhovat, ale nemám zkušenosti a pokud to není aspoň 5 let starý, na kudlu to nedám, už se mi to vrátilo. Bohužel.
Honza
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum