ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/9/2012
Dnes som chystal drevo do krbu a natrafil som na celkom pekny buk. Par ruciek z neho bude.

stevozz vložil tyto přílohy:
18110331_1.jpg.jpg
18111178_2.jpg.jpg

Sony Xperia 10 III 5G 6GB/128GB Dual SIM Android 13
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Zdravím!
Náhodou jsem získal z rekonstrukce nějakého parku kus polena dřezovce trojtrnného. Jedná se o dovezenou dřevinu (Severní Amerika, Asie, Afrika), na první pohled je příbuzný s akátem, dubem, jasanem - je to kruhovitě pórovitá dřevina. Běl je dost podobná akátu. Jádro má zvláštní barvu. Čerstvé dřevo je skoro narůžovělé. Okamžitě mně to zaujalo. Podle dostupných informací a i podle příbuzenství s ostatními druhy se dřevo dřezovce používalo pro řezbářství. Je tvrdé, těžké a dobře leštitelné. Tady u nás se často dřezovec objevuje ve městech v parcích a alejích. Mimo města se vyskytuje spíše náhodně. Bohužel nemám sušičku řeziva a ani se neznám s nikým, kdo ji má. Takže teď budu muset pár roků počkat, než se budu moci přesvědčit o tom, jak se dřevo projeví po zpracování na nějaké ručce. Má někdo z místních nějaké zkušenosti s tímhle dřívkem? Dík! Zkusím přiložit pár dnešních fotek pro představu o vzhledu dřeva.

obdivovatel vložil tyto přílohy:
Dřezovec_trojtrnný__4_.JPG.jpg
Dřezovec_trojtrnný__3_.JPG.jpg
Dřezovec_trojtrnný__2_.JPG.jpg
Dřezovec_trojtrnný__1_.JPG.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/29/2014
ahojte chlapi... dostalo sa mi do rúk pár polienok a hranolčekov z dreva zvaného walaba (eperua falcata ) je to zatopené drevo z Surinamu.......drevo je tmavo červené a pri opracovaní vonia po kakau???? má niekto z vás skúsenosti s týmto drevom? Vďaka

odkaz na stránku....http://www.profi-terasy.cz/terasy-walaba/walaba-historie/
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/2/2005
obdivovatel napsal:
Zdravím!
Náhodou jsem získal z rekonstrukce nějakého parku kus polena dřezovce trojtrnného. Jedná se o dovezenou dřevinu (Severní Amerika, Asie, Afrika), na první pohled je příbuzný s akátem, dubem, jasanem - je to kruhovitě pórovitá dřevina. Běl je dost podobná akátu. Jádro má zvláštní barvu. Čerstvé dřevo je skoro narůžovělé. Okamžitě mně to zaujalo. Podle dostupných informací a i podle příbuzenství s ostatními druhy se dřevo dřezovce používalo pro řezbářství. Je tvrdé, těžké a dobře leštitelné. Tady u nás se často dřezovec objevuje ve městech v parcích a alejích. Mimo města se vyskytuje spíše náhodně. Bohužel nemám sušičku řeziva a ani se neznám s nikým, kdo ji má. Takže teď budu muset pár roků počkat, než se budu moci přesvědčit o tom, jak se dřevo projeví po zpracování na nějaké ručce. Má někdo z místních nějaké zkušenosti s tímhle dřívkem? Dík! Zkusím přiložit pár dnešních fotek pro představu o vzhledu dřeva.

Podľa mojich skúseností je to drevo príbuzné agátu a aj vlastnosťami úplne podobné. Mám ho už pár rokov narezané a vysušené, no zatial som s ním nerobil. Kresbu dreva to má podobne veľmi zaujímavú ako má aj agát. Ak by niekto chcel vyskúšať na rúčku, určite sa dohodneme.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
Celkem by mně zajímalo, jak vypadá v řezu nádor, který vzniká v místě růstu jmelí.
Máte s tím někdo zkušenost?

PS: Fotka na prd. Na daleko a zrovna začínalo krápat...

LiborZ vložil tyto přílohy:
jmelí.jpg.jpg

RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
Asi nic moc, fotky z netu

RS vložil tyto přílohy:
Haustorium_Viscum_01.JPG.jpg
lowres_img_0509.jpg.jpg

Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:

Štamgast
RS, díky.
To je zajímavé, ostré rozhraní a přitom víceméně navazující léta. Ono to bude určitě hodně individuální. V týdnu jsme se motali v Beskydech (pršelo fest) a viděli jsme poměrně velké nádory, ze kterých jmelí vyrůstalo v podstatě kruhovým způsobem. Dosažitelnost pořádnou hasičskou plošinou, nebo vrtulníkem Grin
Posláno:

Začátečník
Připojený: 12/9/2015
Páni, viete mi povedať čo je toto za drevo?Je to ľahké a štruktúra je všade rovnaka , má to zlato žltú farbu
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/2/2005
Pavel219zv napsal:
Páni, viete mi povedať čo je toto za drevo?Je to ľahké a štruktúra je všade rovnaka , má to zlato žltú farbu

Foto by nebolo? Neviem, kto by to určil len podľa takéhoto popisu.
Posláno:

Začátečník
Nejde mi to tam vložiť

Pavel219zv vložil tyto přílohy:
IMG_0965.JPG.jpg
IMG_0966.JPG.jpg
IMG_0967.JPG.jpg
IMG_0969.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připomíná mně to balsu, ale ta by byla hodně lehká a měkká.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
Me to zas pripomina palmu mrGreen
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/16/2017
Také bych řekl, že z tohoto jsem dělával modely letadýlek létajících Happy Tedy balsa. S palmou zkušenosti nemám, z toho se určitě dělaly vory Happy. Martin
RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
a co hevea (rubber wood - Hevea brasiliensis)?
Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/10/2017
Hevea vypadá trochu jinak
Posláno:

Začátečník
Kamarát doniesol s Francie hranol, vraj tam s toho robia zárubne na dvere, fíni mi tiež povedali ,že je to red palm. Chce niekto vyskúšať?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2013
Tak se mi dostala do spárů kořenice thuje ( podle průměru bych to šacoval na Brabanta.. Jak ji očistím od zeminy, tak si půjde na čas lehnout do sena - a pak se uvidí ........ ).

Ivan Elsnic vložil tyto přílohy:
100_8147.JPG.jpg

Řemeslo braň se, jdu tě . . . . . .
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/11/2001
hmmm to je úlovek Applause
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Ahoj,
ví někdo z jakého dřeva se kdysi vyráběly kuželníkové (ne kulečníkové!) koule? Měl jsem doma dvě, ale nejsem schopen určit, co je to za dřevo. Určitě se jedná o nějaký druh exotu. Nemám bohužel koule nafocené. Možná časem. Ale je to těžké, tmavě hnědé dřevo, bez výrazné kresby a letokruhů. Ale třeba to budete někdo vědět "z voleje." Dík
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/10/2017
Guajak
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum