ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/27/2009
Ahoj .Odpocim od vasej temy a prosim o radu
Vychrica zlomila u nas v parku jedly gastan , neviete nahodou co je to za drevo-krezba, pisu na goog.... ze je poronatelne vlastnostami dubu...? Je to pomerne neobvikla drevina , teda som sa este nestretol ze ma niekto z toho nieco vyrobene tak neviem ako to vypali po opracovani
Dakujem Milan
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
Motorkar napsal:
Vychrica zlomila u nas v parku jedly gastan , neviete nahodou co je to za drevo-krezba, pisu na goog.... ze je poronatelne vlastnostami dubu...? Je to pomerne neobvikla drevina , teda som sa este nestretol ze ma niekto z toho nieco vyrobene tak neviem ako to vypali po opracovani
Dakujem Milan

Pospa by možná věděl.
Přidám trochu jiné opracování. Mám dojem, že vrba, kterou máme na dvoře, dostala v bouřce zásah Confused

LiborZ vložil tyto přílohy:
vrba.jpg.jpg
vrba1.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Je to pěkně rozdrbaný, tak jo, byl to blesk. To rozdrbání plyne z toho, že se v dřevě vaří voda a pára to pěkně roztrhá. Měl jsem na úseku smrk, jehož třísky byly tal 50 cm a pěkně proti sobě. Jedna zdola a proti ní zase teda shora. Osypal si jehličí a byl suchej.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Osobní zkušenost s kaštanem nemám, jen jírovec se mi podařilo získat.
Ale tady píšou, že to dřevo je měkký a že dubu je to jen vzdáleně podobný.

http://prace-se-drevem.spibi.cz/Drevo-Druhy-Kastanovnik.html
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
miloslav.zítek napsal:
Je to pěkně rozdrbaný, tak jo, byl to blesk. To rozdrbání plyne z toho, že se v dřevě vaří voda a pára to pěkně roztrhá. Měl jsem na úseku smrk, jehož třísky byly tal 50 cm a pěkně proti sobě. Jedna zdola a proti ní zase teda shora. Osypal si jehličí a byl suchej.

Letos máme na blesky nějaké štěstí. Zhruba před měsícem nám něco málo po půlnoci uhodilo do baráku. Naštěstí se nic moc nestalo. Odnesla to jen internetová anténa na střeše a wifirouter. Hromosvod to vychytal Ok
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
Motorkar napsal:
Dakujem Milan

Ahoj ber všema deseti, japonci z toho dělaj rukojeti, před pár lety jsem dělal kamarádovi kiritsuke a použil jsem jedlý kaštan na rukojeť i pouzdro (saju) opravdu vypadá hodně podobně jako dub.

Meiming vložil tyto přílohy:
P1050249.JPG.jpg
P1050253.JPG.jpg

Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Dakujem za radyAdmire
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/7/2017
Zdravim, FYI, v anglictinu :
The Wood Database

... might be shitty, but I made it
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/14/2015
Pílenie ovocných stromov hruška- kremenitosť, jabloň hniloba.

dendritsteel vložil tyto přílohy:
DSC00006.JPG.jpg
DSC00001.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/20/2008
V březnu jsem založil polena do hrabanky.
Včera jsem vyhrábl skusmo jednoho plísňákaHappy
Uvidíme jak to vypadá uvnitř, zda sklidim aj zbytek.

Indi vložil tyto přílohy:
20170925_181209.jpg.jpg
20170925_181216.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Dostal jsem kmínek škumpy...
Hodil jsem jej do sklepa (chladno/vlhko) ať schne pomalu. Po dvou týdnech s toho byl docela prales-třiceticentimetrové odrosty. Tak jsem to vzdal,pořezal na polínka,a teď přemýšlím jak to sušit. Dřívko je to moc pěkné. Překvapila mě hmotnost-je to až moc lehké. Takže trvanlivost nebude asi nic moc. Vím,že se tu občas ručka ze škumpy objeví,ale bez stabilizace to bude asi spíše kontraproduktivní. Tak ji asi použiji na néco jiného.
Byly by nějaké zkušenosti s rychlejším sušením? Jak moc to praská? "Jedovatost" probírat nechci,o té už tady bylo napsáno dost.
Děkuji za všechny rady.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2010
Praská to moc, co může, to pukne.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/25/2013
Ahoj!

Prosím Vás o radu - mám cca 40x40x4,5-5 cm destičku z ořešáku. Strom je poražený nedávno, někdy koncem léta. Potřeboval bych to rychle vysušit (praskliny nejsou na závadu, naopak).
Napadlo mě jen vytopit troubu na nižší teplotu a desku "upéct" na pečícím papíře. Jenomže nevím, jak dlouho to tam nechat a na kolik troubu nastavit (dost možná je to úplná blbost).

Nevíte o nějakém rozumném postupu?
Díky!

Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Už dávnejšie sa tu hovorilo o mikrovlnke. Opakované zohriatia a vyvetrania. Skús stríčka googla:

drying wood in the microwave

Posláno:

Štamgast
Mimo napsal:
Už dávnejšie sa tu hovorilo o mikrovlnke. Opakované zohriatia a vyvetrania. Skús stríčka googla:

drying wood in the microwave

<<<<40x40x4,5-5 cm destičku z ořešáku>>>>
Bude potrebovat veeeelku mikkrovlnkuWink
Asi najschodnejsie bude 3-5x povarit v slanej vode a potom dosusit ,proces cca 2-3mesiace
Drevo po vareni trocha stmavne.Vynikajuce vysledky su aj v kuchte(130-140st.C.)-osobna skusenost.Varil som takto bukovy nador cca 10x10x20cm a bolo to pouzitelne asi za 5-6tyzdnou len zase kde zobrat tak velku kuchtu.Ale ked su praskliny ziaduci efekt tak aj ta truba bude asi pouzitelna. Ono sa to v tej slanej vode alebo v tlakovych parnych susickach (profi susicky dreva) susi preto aby sa dostala co najrychlejsie a s co najmensimi prasklinami dostala z dreva aj "medzibunkova vlhkost"
Inak dobre poctenicko o dreve a o vlhkosti je v bode 10
http://stolari.wbs.cz/nauka-o-dreve---rozsirena.html
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
To by musela být mikrovlnka aby tam ta "destička" vešla. Happy
Když nevadí praskliny,tak bych to klidně "upekl",jak píšeš. Dal bych tam 100*C a občas vyvětral troubu. Čas si netroufnu odhadnout. Ořech není moc tvrdé dřevo,ale při té tloušťce to může trvat dost dlouho.

edit: Milanko byl rychlejší...Grin
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Admire Máte pravdu. Nečítal som rozmery, ale ani nepísal, že trvá na jednom kuse Wink
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 4/12/2017
Potreboval by som poradiť kde by som zohnal bahenný dub?? Alebo či je vôbec E -shop ktorý ho ponúka dik.Admire
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
Tomáš Štefánik napsal:
Potreboval by som poradiť kde by som zohnal bahenný dub?? Alebo či je vôbec E -shop ktorý ho ponúka dik.Admire

http://bahennidub.cz/cs.php

první odkaz co na mě vyběhnul mrGreen
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
Není bahenní dub jako "bahenní dub" jedno je totiž staré zčernalé dřevo dubu, a ten druhej je druh dubu https://cs.wikipedia.org/wiki/Dub_bahenn%C3%AD

Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum