ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2017
Prosím o pomoc s určením dřeva, dřevo vypadá těžké a tvrdé, mám podezření že to je hloh, ale v kytkách se opravdu nevyznámGrin

Slyther vložil tyto přílohy:
IMG_20180606_163246.jpg.jpg
IMG_20180606_163202.jpg.jpg
IMG_20180606_163316.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Opravdu je to hloh, a navíc ještě vypadá, že v ideálním rozměru na luky.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 6/16/2010
Také bych tipoval hloh.
Posláno:

Pokročilý
Včera pokácený, průměr cca 12 cm a délka kolem 2 metrů. Mám v plánu z něj udělat špalíky a usušit na nože, pokud by měl někdo jiný záměr dá se domluvit, prý je to kvalitní materiál
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Pokus se udat to někomu, kdo dělá historické luky (ideální materiál na warbow).
(Pro mě by toho byla škoda, neumím moc vyrábět, zkus najit někoho například na fóru Brodec)

PS: Takhle rovny hloh jsem naživo ještě nevidělLaugh Vždy jsou pokroucene.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Ale hned štípnout napůl.
Posláno:

Pokročilý
Na tom fóru to chce registraci a na půlení bych asi neměl nervy, vidím to na špalíkování a zásobu hlohových dřívek na dlouhou dobu, snad bude na ručkách vypadat dobře, díky za pomoc Ok Applause
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
Pomoze niekto s identifikaciou tohoto dreva? Nijako specialne to nevoni, je to dost tvrde, po bruseni a olejovani zostane na papieri zlte reziduum.

baca vložil tyto přílohy:
Image1.jpg.jpg

1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Těžko říct...
Mi to kresbou připomíná jilm,ale informací/indicií bylo málo. Exoty moc neznám.
Posláno:

Štamgast
Viem len to, ze sa toto drevo pouziva na vyrobu podlah a je to dost tvrde. Brusi sa to relativne lahko, na pas sa nelepi. Podla toho co som zatial vyskumal by to mohlo byt Ipe, Jatoba, Ekki, Azobe alebo brazilska ceresna. Alebo aj nieco ine... Confused
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
baca napsal:
Ipe, Jatoba, Ekki, Azobe alebo brazilska ceresna. Alebo aj nieco ine... Confused

...zkus z kousku spočítat objemovku...mám podobný prkno a to je bilinga ... to je citelně lehčí než třeba ipe
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Já bych řekl dub.
Posláno:

Štamgast
Dub to urcite nie je. Mam dubovu dosku a ta vyzera uplne inak, farebne aj strukturou. Skusil som vypocitat tu objemovku a vyslo 1395 kg/m3. Shocked Pride mi to teda hodne vela, mozno som niekde urobil chybu. Odvazil som kusok 16,3 x 8,5 x 1,5 cm, vazil 290 g. Tak mi to niekto overte ci som sa niekde nesplietol. red face

Edit: este je mozne, ze to bolo 18,3 cm miesto 16,3 cm ale aj tak to vyjde na 1243 kg/m3.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/2/2005
Ja by som to videl na Teak
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2010
Teak je lehký. Mám podobné ipe, ale i na ipe je ta hustota dost. Pro ipe hovoří i ten žlutý obrus, ale ta hustota... Možná nějaké tmavší cumaru?
Posláno:

Štamgast
Chlapik, co mi to priniesol hovori "Maseranti dub" ... aka Massaranduba. To mi ale ako to drevo nepripada. Jednak take mam, druhak to drevo je v reze do cervena a casom oxidaciou hnedne. Toto je svetlo hnede a v reze je skor do zlto-hneda. Az sa dostanem do dielne este raz urobim objemovku na vacsom kuse, malo by to byt presnejsie. Zatial mi to ale najviac pripada ako Ipe.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Ahoj, já bych řekl že to ipe není. Většinou bývá hodně do červena a někdy až skoro do černa.
Doma ho mám taky a struktura vypadá jinak.
Zkus porovnat tady v té webové galerii, má tam hromadu fotek.

http://hobbithouseinc.com/personal/woodpics/ipe.htm
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:

Štamgast
Hned viacero fotografii sa docela podoba. Variacie farby aj kresby su naozaj dost velke.

Napr. sa docela podobaju:

http://hobbithouseinc.com/personal/woodpics/ipe/ipe%204a%20s50%20plh.jpg
http://hobbithouseinc.com/personal/woodpics/ipe/ipe%204a%20s100%20plh.htm

http://hobbithouseinc.com/personal/woodpics/ipe/ipe%2001%20side%20grain%20closeup%20s50%20plh.htm

http://hobbithouseinc.com/personal/woodpics/ipe/ipe%20(lapacho,%20handroanthus%20impetiginosus)%201a%20s25%20plh.jpg

Ked mi to vyjde tak dnes pojdem do dielne a spravim aj nove fotky aj novu objemovku.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Druhů teaku je víc druhů a také z různých zemí. Takže se může dost lišit jedno prkno od druhého a pořád to bude teak.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2017
baca napsal:
Chlapik, co mi to priniesol hovori "Maseranti dub" ... aka Massaranduba. To mi ale ako to drevo nepripada. Jednak take mam, druhak to drevo je v reze do cervena a casom oxidaciou hnedne. Toto je svetlo hnede a v reze je skor do zlto-hneda. Az sa dostanem do dielne este raz urobim objemovku na vacsom kuse, malo by to byt presnejsie. Zatial mi to ale najviac pripada ako Ipe.

Já mám pár kousků Massaranduby a klidně bych řekl, že se tomu tvému dřevu aji podobají. Samozřejmě také hodně záleží jak jsi to fotil, jestli s bleskem nebo bez a taky každému se to může zobrazit jinak podle nastavení obrazu v jeho zařízení. Dám sem fotky tě mojí Massaranduby, je to už starší dřevo, takže už ten nádech do červena nemá. Když přiložím tvou fotku k mému dřevu tak jsou stejné, ale jak píšu, v reálu to může být jinak.

myishaall vložil tyto přílohy:
IMG_20180627_165215.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum