ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/21/2017
Teď když se na to dívám tak to moc podobné není, ale to je právě to o čem jsem psal.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
Nez som prisiel z prace domov tak zacalo prsat takze som do dielne nakoniec nesiel. Vyzera to asi az na vikend. Vyfotim to potom vonku na prirodzenom svetle aj ked ani ta fotka s bleskom nie je farebne mimo. Ta tvoja doska ma krasny cerveny nadych, tak ako sa na slusnu Massarandubu patri. Ta moja je o nieco malo tmavsia a uz na povrchu zoxidovala do hneda. Takto nejako vyzera cerstvo narezana (farby su docela verne v tom videu).
1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Posláno:

Štamgast
baca napsal:
Nez som prisiel z prace domov tak zacalo prsat takze som do dielne nakoniec nesiel. Vyzera to asi az na vikend. Vyfotim to potom vonku na prirodzenom svetle aj ked ani ta fotka s bleskom nie je farebne mimo. Ta tvoja doska ma krasny cerveny nadych, tak ako sa na slusnu Massarandubu patri. Ta moja je o nieco malo tmavsia a uz na povrchu zoxidovala do hneda. Takto nejako vyzera cerstvo narezana (farby su docela verne v tom videu).

Mě to teď taky nepřijde stejné, ale když jsem přiložil telefon s tvojí fotkou k mému dřevu, tak ta barva byla naprosto stejná. Tak jsem to napsal dal k tomu fotku a čumím, že to najednou není stejný.
Posláno:

Štamgast
O víkendu jsem byl u kamoša na rybníku si zachytat ryby. Ale nebralo to, tak jsme se zašli podívat do lesa po nějakém dřevě na nože. Přinesl jsem si pár nádorů buku, ale největší radost mám s tohoto suchého, prohnilého (a kdoví co ještě) kousku. Pokud se mi ho podaří na stabilizovat, tak si myslím bude vypadat na noži super.

myishaall vložil tyto přílohy:
DSCF8105.JPG.jpg
DSCF8106.JPG.jpg
DSCF8107.JPG.jpg
DSCF8108.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Tak som naozaj urobil chybu a to v meraní hrúbky tej dosky. Odrezal som nový kus 20x110x300 mm. Vážil presne 695g.

Trochu matematiky:

2x11x30=660

695 / 660 =1,053030303 = 1053 kg/m3

Teraz to má aj približnú hmotnosť Ipe. Happy

baca vložil tyto přílohy:
DSCF4643.jpg.jpg
DSCF4650.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Tahle fotka už je lepší, tady už to jako ipe skutečně vypadá.
Jen, když takhle fotíte dřevo na určení, tak dodejte co nejlepší fotky, nejlíp i makro a co nejostřejší. Dobrý je taky vyfotit víc řezů, i čelní řez. Bez dobrejch fotek je to fakt jen hádání a i tak se ty exoty lehko spletou.
Baca, u ipe zůstáva v pórech žlutá pryskyřice. Můžeš vyfotit nějaký makro, ať to jde víc zvětšit?
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:

Štamgast
Ak bude zajtra prijatelne pocasie tak skocim do dielne a nafotim detaily. Inak, v prvom prispevku (na predchodzej strane) som napisal, ze po bruseni zostane na papieri take zlte reziduum. Aj preto si myslim, ze to je Ipe.
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...myslím super,že jsi se na to nevykašlal a znova to přeměřil...hodně se to zúžilo,ale podle fotky rozeznat Ipe třeba od Cumaru půjde stejně blbě...Cumaru se po namočení někdy trochu ježí a Ipe to nedělá,ale to je stejně ukazatel "pojď mě jebat"...no zkusit by se to dalo,mě to přijde víc Cumaru podle tý první fotky,ale to je jenom dohad...
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Lepsie to uz asi nedam s tym mojim kompaktikom.

1. fotka: povrch dosky
2. fotka: pozdlzny rez
3. fotka: priecny rez

Za pozornost stoja na tretej fotke priecne linky cez letokruhy. Myslim si, ze to su kanaliky, ktorymi strom rozvadza ziviny. Tie zlte hrubsie su praskliny a v nich zivica resp. bordel po bruseni. Aby bolo pekne vidiet letokruhy tak je to prebrusene cca #400 smirglom.

baca vložil tyto přílohy:
DSCF4655_cut.jpg.jpg
DSCF4658_cut.jpg.jpg
DSCF4672_cut.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/22/2014
Ta poslední fotka (příčný řez přes letokruhy) mi připadá jako akát, ale ty kusy, které jsem měl já, měly víc rozlišené letokruhy. A na radiálním řezu se ty středové paprsky krásně zlatě leskly. Tady jako by chybělo to světlé dřevo v letokruzích, které je u akátu nechutně měkké.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 3/2/2017
Podle mého názoru je Cumaru, mám parkety vyrobené z tohoto dřeva.
Posláno:

Štamgast
Agat to urcite nebude. Jednak agat plava a toto drevo ide spolahlivo ku dnu a druhak mam v dielni niekolko brvien agatu a to je uplne ine drevo. Mimochodom, co to mas za agat ked je makky? Agat ked vyschne je tvrdy ako svin.

Cumaru to moze byt ale dava po bruseni taky zlty bordel ako Ipe?
Posláno:

Začátečník
Připojený: 3/2/2017
baca napsal:
-----------------------------------------------------------------------------------

Cumaru to moze byt ale dava po bruseni taky zlty bordel ako Ipe?

Ano, při broušení dává žlutý prach.
Dav
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/7/2001
azobe Dav
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/15/2018
zdravim vas mam doma 3 ks cerového dreva s nádorom má to nejakú hodnotu? dakujem stromy boli spilene pred dvomi týždnami
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/25/2015
Nádor jasanu

flug11 vložil tyto přílohy:
DSC_1455.JPG.jpg
DSC_1454.JPG.jpg

Sla
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/15/2016
Zdravím všechny. Rychlý dotaz.
Dostal jsem se ke dvoum spalkum čerstve skacene svestky.
Jak nejlépe vysusit aby to nepraskalo.
Diky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/18/2017
flug11 napsal:
Nádor jasanu

...tak to máš na 100 letmrGreen
Posláno:

Štamgast
Sla napsal:
Diky

Já to suším tak, že jak přijdu do dílny zapnu troubu na minimum a nechám otevřená dvířka. A průběžně troubu vypínám úplně podle potřeby. Ale není to na den a nikdy nemáš jistotu, že to i tak nepraskne.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Sla napsal:
Diky

Švestkový dřevo je potvora, dokáže se hýbat i po desítkách let sušení, na praskání je z našich dřev náchylná snad nejvíc.
Špalek je dost strohej popis, zázeží na délce, počítej že nějaký výsušný trhliny tam vždycky budou. Drž se osvědčenejch postupů. Špalky určitě rozštípni, záleží na průměru, hlavně jádra, podle rozměrů který z toho chceš, buď na půlky, líp na čtvrtky.
Čela řezu určitě zatři buď barvou, nebo nějakou disperzí, klidně herkules, co máš po ruce.
Z čela to praská nejvíc. Kůru nechej na dřevě a uskladni někde, kde se do toho nedají brouci.
No a pak si pár let počkej Happy
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum