ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Sla
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/15/2016
Moc díky. Už je zatreno, teď jen rozstipnout.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2017
Dnes mi jeden můj moc dobrý kamarád dal skvělý dárek (tedy dárky, ale ty tři malé jsem nefotil) a má pro mě ještě jeden podobný. Bříza nádor.

myishaall vložil tyto přílohy:
IMG_20181212_215023.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2010
Jojo, je to chráněný. Dub, Křivoklátsko.

Kabík vložil tyto přílohy:
IMG_20181021_121409.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/1/2014
Dokáže prosím někdo určit, co je to za dřevo? Měl by to být ořech vlašský, ale jist si nejsem.

wrafan vložil tyto přílohy:
madlo1.jpg.jpg
madlo2.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Wrafane, myslím, že nee. A/ musela by to být sakra silná běl, aby měl přířez stejnou barvu v celé délce. A to připočítej nadměrek pro opracování.
B/ Ať porovnávám jak porovnávám s opravdu vlašákem, nesedí mi porovitost dřeva.
Na mým dřevě - z průměru cca 45 cm - je běl asi 1 centimetr. Pravda, strom rostl v lese, ne na zahradě.
Posláno:

Štamgast
miloslav.zítek napsal:
Wrafane, myslím, že nee. A/ musela by to být sakra silná běl, aby měl přířez stejnou barvu v celé délce. A to připočítej nadměrek pro opracování.
B/ Ať porovnávám jak porovnávám s opravdu vlašákem, nesedí mi porovitost dřeva.
Na mým dřevě - z průměru cca 45 cm - je běl asi 1 centimetr. Pravda, strom rostl v lese, ne na zahradě.

Děkuji za reakci. Já odborník přes dřevo nejsem, jedná se mi o to, že jsem před cca třemi měsíci koupil tři fošny vlašského ořechu ( o ceně se raději ani bavit nebudu), do firmy, na výrobu madel pro schodišťové zábradlí.Ten ořech mi přišel mnohem víc do žluta. Truhlář si je u prodejce osobně vybral, my jako firma jsme to zaplatily, fošny zmizely k panu truhláři, pak ticho po pěšině, a dnes se na firmě objevila namontovaná madla a upřímně řečeno mi to přijde jako obyčejný dub, nikoliv ořech. Ale odborně to posoudit opravdu nedovedu. Děkuji předem za každou další reakci.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Je to zatím bez povrchovky. Ale podle mě to ořech je...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/23/2010
Podle fotek menůžu na 100 %.Dub to není. Vypadá to jako běl ořechu. U rychle rostlého vlašáku je běl 1/2 i klidně 23 kmene. Trošku to namoč/navlči a čichni si.
chybama se člověk učí- BLBEC VLASTNÍMA
Posláno:

Štamgast
Díky za reakce, budu to zkoumat.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/7/2018
A mě ti to přijde podle druhé fotky jako dub tak jasnej jak z Werichova FinFára ....
Sovy nejsou tím, čím se zdají být ....
Posláno:

Štamgast
Podkozak napsal:
A mě ti to přijde podle druhé fotky jako dub tak jasnej jak z Werichova FinFára ....

FimFára možná,Werich taky možná...
Ale dub nee....
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/20/2017
Souhlas s cichovym testem. Octovinku z dubu nic nezapre a nic jinyho ji nema.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Takhle z fotky (i když dobré) se to těžko rozhoduje, ale já jsem pro ořešák. Podle mého má charakteristické rysy. Myslím, že truhlář Vás nepodvedl. Ono to dřevo vypadá trochu jinak v surové fošně a trochu jinak opracované a zbroušené. Zkus si na posouzení vzít nějakého starého fachmana. Dost by mne zajímal výsledek, pak to sem dej. Ještě mne napadlo jedno řešení. Pošli mi ty fotky v příloze mailu a já je pošlu kamarádovi celoživotnímu nábytkáři - truhláři, opravdu odborníkovi. Tedy pokud chceš.
Posláno:

Štamgast
obdivovatel napsal:
Takhle z fotky (i když dobré) se to těžko rozhoduje, ale já jsem pro ořešák. Podle mého má charakteristické rysy. Myslím, že truhlář Vás nepodvedl. Ono to dřevo vypadá trochu jinak v surové fošně a trochu jinak opracované a zbroušené. Zkus si na posouzení vzít nějakého starého fachmana. Dost by mne zajímal výsledek, pak to sem dej. Ještě mne napadlo jedno řešení. Pošli mi ty fotky v příloze mailu a já je pošlu kamarádovi celoživotnímu nábytkáři - truhláři, opravdu odborníkovi. Tedy pokud chceš.

Díky Všem za reakci, po novém roce to nafotím lépe, tohle je jen z mobilu, a zkusím sehnat nějakej odřezek, aby byl vidět i příčný řez, pak bych to eventuálně poslal k posouzení.
Nechci samozřejmě našeho (dvorního) truhláře urazit, ale on je to takovej čičik, že jeden fakt nikdy neví a při ceně 3500,-kč za 1ks fošny by mě podvod z jeho strany fakt naštval.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/23/2011
Dle mně je to taky Vlašský ořech, mám podobnou fošnu taky celou světlou jen s drobnými tmavšími proužky. Na střenky nic moc, budou z něj stojany na kuchyňáky.
Máš-li dobrého přítele, máš víc než on!
Posláno:

Štamgast
Ještě jednou díky všem za zájem. Již je vyjasněno, opravdu je to vlašský ořech, potvrdil truhlář a mnohaletou praxí.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/27/2015
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Ještě jsem zapomněl na jeden rozhodující poznávací znak dubu. A sice tzv. "zrcátka." A ty na Tvých fotkách naprosto chybí. A určitě by byly znát, nejdou přehlédnout. Co říkáš Mílo? Omlouvám se za opožděnou reakci, vyřešilo by se vše hned na začátku prvním příspěvkem!Grin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Jo, o dubu jsem vůbec neuvažoval. Ale i na dub je to moc světlý. A zrcátka nejsou. Příčný řez pomůže.
Posláno:

Štamgast
Mílo,doubek to není. To je jasné...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum