ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/26/2018
Asi bude musieť ísť naspäť, vyfarbenie je cca 3mm di hĺbky, alebo rozrezat na takmer hotovú rukoväť a potom ho dať naspäť...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2014
Zdravim chlapi chci se zeptat jesi někdo nezná todle dřevo je to prej ňákej trop a je to tvrdý dřevo díky

Heřmánek vložil tyto přílohy:
IMG_20190403_140440.jpg.jpg
IMG_20190403_143118.jpg.jpg

Rychle vám odpovím pokud použijete tlačítko email. PM komunikace je zdlouhavá, nejsem vždy u PC.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/19/2008
nie je to tuja ?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2014
Tůje to určitě nebude
Rychle vám odpovím pokud použijete tlačítko email. PM komunikace je zdlouhavá, nejsem vždy u PC.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/11/2001
Hmmm to vypadá parádně Wink Kouknul bych se tady https://www.wood-database.com/wood-finder/
Posláno:

Pokročilý
Lama napsal:
nedávný silný vítr u nás ve městě vyvrátil Jasan. tohle se mi podařilo "zachránit".
chtěl bych to vysušit a někdy použít na střenky nožů.
máte stím někdo zkušenosti jak nejlépe vysušit aby to moc nepraskalo?
zatím mám v plánu to říznout podélně napůl a ušit venku ve stínu...
nevím jestli příčné zatírat řezy?
děkuji za jakékoliv informace.

Skoro bych řekl že to nebude jasan ale Javor Jasanolistý...... dej sem fotku příčného řezu a je to jasné. Nebo to bezpečně rozeznáš potřením sodou nebo octem s ocelí. Jasan se zbarví Javor nikoli Wink A to šušení to je otázka Happy Buď hodně dlouho pozvolna sušit v celku s zatřeným čelem nebo rozřezat , uvařit a zase nechat pozvolna usušit. Je na to hodně názorů jestli řezat nebo neřezat , ale třeba můj praděda kolář nechával kulatinu na hromadě léta schnout v celku.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/13/2015
Ahoj
Je to zebrano.
Milan
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2013
Nádory : jabloň a olše .

Ivan Elsnic vložil tyto přílohy:
_IMG_0425.JPG.jpg
_IMG_0428.JPG.jpg

Řemeslo braň se, jdu tě . . . . . .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/9/2009
Je to dělane z jasanu a bahenního dubu a trochu jsem to olíznul plamenem.

Limak vložil tyto přílohy:
DSC04281.JPG.jpg

Cokoli děláš, s rozumem čiň a na konec mysli.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/25/2016
Tak se mi dneska poštěstilo. Dostal jsem od chlapíka tenhle kousek dřeva, prý by to mělo být tygří dřevo (tigerwood). Znáte někdo tohle dřívko??? Máte s ním nějaké zkušenosti navýrobu ruček ??? Admire Admire

KaRlOsss vložil tyto přílohy:
56542944_815930995450638_5722007000850628608_n.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Doufám, že se mi povede připojit fotky dřeva. Nebudu nikoho natahovat a zkoušet. Jedná se původně o asijskou dřevinu, rozšířenou i do Jižní Evropy a rostoucí i v našich českých a moravských krajích. Jedná se o ovocný strom, je-li to možné tak nazvat. A kdysi měl velký význam při umělé výrobě hedvábí prostřednictvím bource morušového. Je to morušovník. Dostal jsem se ke špalku náhodou, když nějaká osvícená hlava ve městě Berouně rozhodla o pokácení stromořadí těchto dá se říci vzácných stromů. Kolega mi přivezl tento špalek o průměru cca 20 cm. Jedno čelo špalku, to hnědé je už oschlé dřevo. Druhá, jakoby do zelena je čerstvý řez. Pak je tam záběr na borku a podélný řez dřevem po rozštípnutí. Dřevo je výrazně těžké a podle mého odhadu i dost tvrdé, asi tak na úrovni akátu (ten je také introdukovaný). Na první pohled se ten čerstvý řez jeví také jako akátové dřevo. Je to věčná škoda těch už vzrostlých stromů, které navíc plodily ty úžasně sladké tmavě červené plody. Inu, blbost lidská nezná mezí!Cry Tak si někdo pomůže teď ke slušné provizi za zadání ozelení oné části města novými odrostky za cca 2000,-/kus.

obdivovatel vložil tyto přílohy:
DSCN0693.JPG.jpg
DSCN0694.JPG.jpg
DSCN0695.JPG.jpg
DSCN0699.JPG.jpg
DSCN0696.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Škoda žes toho nezachránil víc. Moruša má fakt supr dřevo. Po štědřenci je to podle mě druhý nejlepší dřevo na luky co se u nás dá sehnat.
V ohybu a hlavně v tlaku předčí akát o hodně.
Před časem sem se taky k nějakýmu dostal.

Raďas vložil tyto přílohy:
Moruša_2014_1.jpg
Moruša_2014_2.jpg
Moruša_2014_3.jpg
moruša_2011.jpg

" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Raďas - to bude luků....
Ke mně se dostal před časem nádor z moruše. Údajně okolo Úštěka prý rostla. No, děr v ní požehnaně, ale až seženu někoho s napoušťátkem, půjde na stabilizaci. A kousek odřezku jsem si schoval na focení kudel.
Cirkule s vidiplátky měla co dělat, aby to pořezala - fakt tvrdý.
Posláno:
Štamgast
[[b]quote=Raďas]Škoda žes toho nezachránil víc. Moruša má fakt supr dřevo.
[/quote]
No je to věčná škoda! Kdyby si to dřevo někdo vzal na hodnotné zpracování a zužitkování, tak by mi to taky štvalo. Ale takhle to nějací břídilové s pilami rozšmidlali na špalíky, které někdo prožene kotlem. No je to děs! O tom využití moruše na luky jsem vůbec nevěděl. O morušovém dřevo toho vůbec vím málo. Ale Japonci přeci byli skvělí lukostřelci a jestli vyráběli luky zrovna z té moruše, to fakt nevím. Dnes jsem mluvil s pánem, který mi líčil, jak jeho strejda měl na pozemku na Berounsku staré, vzrostlé morušovníky. A dokonce choval každý rok housenky bource a prý ty zámotky pak někam odesílal ke zpracování. Jak jsem nakoupil, tak prodávám. Nevím, jestli v našich podmínkách se dají ty housenky dochovat až do zakuklení. Asi ano, prý je strejda krmil právě tím listím z těch moruší. Kdyby někdo o dřevu moruše věděl nějaké podrobnosti, rád se poučím. Pořád mi mrzí to znehodnocení tak kvalitního dřeva!Cry
Posláno:

Pokročilý
Škoda je hezký holky a tlustýho prasete Wink Víš kolik se toho pořeže na palivo ? To by se z toho člověk musel zbláznit. Sám jsem "zachránil" už spoustu pěkného dřeva ale některým lidem to prostě je jedno. Dřevo jako dřevo a s tím se co ? Topí v kamnech Laugh
Jo a japonské luky se vyráběly a vyrábějí z bambusu. Dá se dohledat i videa na internetu Wink
Posláno:
Štamgast
miloslav.zítek napsal:
Raďas - to bude luků....
Cirkule s vidiplátky měla co dělat, aby to pořezala - fakt tvrdý.

Tak to jsi mně s tou tvrdostí dost vyděsil. Když jsi to řezal, bylo dřevo syrové nebo vyschlé? Takhle čerstvé mi nepřipadá, že by s řezáním na cirkuli bude problém. Ale člověk neví. To by se pak musel tupit i řetěz na pile toho "pilčíka,"který to porazil a rozfikal na palivo do kotlů. Chystám se o svátcích to poleno na cirkulárce - obyč kotouč nakrájet na hranolky. Tak uvidím. Jen doufám, že si nedomrvím kotouč!
Dík za info ohledně materiálu na luky - bambus. Jako kluk jsem ještě chytal ryby na tzv. "štípáky", což byly pruty vyráběné právě ze štípaného a lepeného bambusu. Očka byla achátová - no prostě klasika. Dnes bych se s touhle výbavou asi styděl jít k vodě, když tak pozoruju to vybavení dnešních rybářů.
Dog
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/18/2013
Moruše je sestřenice osage orange - maclura, je to velmi dobré dřevo na luky. Yumi se lepilo také z vrstev bambusu a moruše, celobambusové yumi je takové zjednodušení.
Mám z moruše násadu na tomahawku a po letech dostala nádhernou barvu - čím je starší, tím je tmavší.
Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Ono dřevo, pokud je mokré, má vždycky menší řezný odpor. A já řezal suchý na plnou výšku , co čouhala ze stolu . Taky to chtěli spálit!!!
Dobu schnutí odhaduju na cca 7-8 let. Podle mechu na špalku. Ale na kudly to ještě dosouším na roštu nad kotlem - pěkně postaru.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/16/2013
Tak jsem musel trochu prořezat keř u brány, aby mohlo projet auto. Bohužel jsem ten nejtlustší kmen rozřezal na kratší, aby se líp nosil... Max. průměr byl asi 14cm. Bohužel mi v té chvíli nedošlo, co to je zač a že to mělo zůstat v celku mě napadlo, až když jsem se to chystal pořezat na spálení. Angry Tak jsem na radu zatřel barvou konce a hodil to sušit pro pozdější použití. I ty tenší kousky větví jsem vybral a zatřel. Třeba se to bude jednou hodit. No co teď už, že?...

Zbrojovák vložil tyto přílohy:
IMG_0725.JPG.jpg
IMG_0726.JPG.jpg
IMG_0727.JPG.jpg
IMG_0728.JPG.jpg
IMG_0729.JPG.jpg
IMG_0730.JPG.jpg
IMG_0731.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2013