ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Jednoznačně.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
Na dnešní návštěvu u švagrovi rodiny jsem jako takový malý dar nedar vystrouhal pro každého jejího člena "relaxační" oblázek. Finální opracování smirek 1200, pak včelí vosk. Je to moc příjemné na žmoulání do ruky Happy
Použitá dřívka co dům a zahrada daly a mistní odborníci je určitě budou schopni identifikovat Happy

LiborZ vložil tyto přílohy:
0_5.jpg.jpg
0.jpg.jpg
2.jpg.jpg
3.jpg.jpg
4.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Shora:
tůje
vrba
dub (aspoň si to myslím Happy ) z letitého pacholete (trámek) lisu na hrozny
meruňka
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/7/2008
[quote=LiborZ]
Použitá dřívka co dům a zahrada daly.

Shocked Na prvej fotke to vyzerá skôr na zbierku lovca lebiek. TU skôr mimozemských. Grin Pekné, krásne drevko.👍
Happy
Posláno:

Štamgast
Gofi napsal:
[quote=LiborZ]
Použitá dřívka co dům a zahrada daly.

Shocked Na prvej fotke to vyzerá skôr na zbierku lovca lebiek. TU skôr mimozemských. Grin Pekné, krásne drevko.👍
Happy

Číslo pět žije Happy Teda vlastně už ne Grin
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Tak tohle jsou zase moje koule!Grin Měl by to být Qvajak lékařský. Kdysi dávno to byly kuželníkové (ne kulečníkové!) z nějakého českého kuželníku. Zachránil jsem je před totálním zničením, když s nimi děti házely a kutáleli je po betonovém dvorku. Je to už nejméně 30 let, kdy jsem je pečlivě uložil do skříně a při nějakém generálním úklidu jsem je zachránil po druhé. Tentokrát před manželkou.Laugh Trochu jsem je smirkem opravil, ale ještě to chce doladit. Když byly v provozu, tak asi taky vypadaly po těch ranách všelijak. Dřevo vypadá už na omak a na pohled odolně skoro jako stabilizované a je hodně těžké.

obdivovatel vložil tyto přílohy:
DSCN0735.JPG.jpg
DSCN0736.JPG.jpg
DSCN0737.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/25/2015
obdivovatel napsal:
Tak tohle jsou zase moje koule

Tak tvoje koule hodně parádní Ok
Posláno:

Štamgast
Teď trochu zaplevelím, ale když už jsme u těch koulí Grin
Mám doma jednou starou kuželkářskou kouli z nějakého materiálu podobného kuprextitu. Tkanina v materiálu není vrstvená, je ložená "chaoticky". Na střenky by se to asi dalo použít, netuším ale, jak by to šlo nařezat...

LiborZ vložil tyto přílohy:
koule.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Chlapi, to si tady musíte ukazovat koule? Grin
Kdysi sem sháněl tyhle starý kuželkový koule z gvajaku, že bych si z nich udělal ručku na nůž, ale když vidím jak je to popraskaný, tak je dobře že sem si to dřevo sehnal jinde.

Já si dnes po domluvě s majitelem dovezl pár kousků zimostrázu.
Byl uschlej po loňské kalamitě zavíječe zimostrázového. Ale vypadá to, že z pařezu zase obrazí

Raďas vložil tyto přílohy:
IMG_20190525_162553.jpg.jpg

" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Jo, obrazí. Ale ať ti nepopraská. Ovšem pravdou je, že ho mám doma už cca 4 roky - a nic. Ten vpravo - fiknout ho za suky a pak tak v půlce - moc pěkný dřívko.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/14/2012
K těm mím koulím jsem ještě přidělal i vejce. Grin Buk, dub, trnka, akát, modřín a bříza.
Ale to už je asi 7 - 8 let nazad. Happy
L.

libi vložil tyto přílohy:
100_6172.JPG.jpg

Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Posláno:
Štamgast
[quote=Raďas]Chlapi, to si tady musíte ukazovat koule? Grin
Kdysi sem sháněl tyhle starý kuželkový koule z gvajaku, že bych si z nich udělal ručku na nůž, ale když vidím jak je to popraskaný, tak je dobře že sem si to dřevo sehnal jinde.

Když jsem ty koule nedávno znovu pro sebe zachránil, měl jsem zprvu taky takovou myšlenku, že je rozřežu na ručky. Ale pak jsem si řekl, že by to byla škoda, zničit něčí práci. Navíc dnes se ta dřeva dají sehnat. A jak říkáš navíc někdy praskají. Mám takové zkušenosti a nožíři určitě také, že ty exoty se krásně opracují a vyleští ale pak po čase (hlavně v suchém a teplém prostředí) se na povrchu objeví malé trhlinky. Dá se to opravit epoxydem a znovu vyleštit. Ale jestli to má cenu? Je to zkrátka přírodní materiál, tak to pracuje.
Ještě mám dotaz na odborníky. Nědávno jsem dostal od kamaráda desku údajně cizokrajného dřeva o rozměrech 500x150x20 mm. Než jsem to rozbalil, podle váhy jsem se těšil nejméně na Ironwood. Ale po rozbalení nastalo trochu zklamání. Podle mého a po zbroušení jedné hrany (viz. foto) se jedná o nějaký druh lisovaných a nějakou pryskyřicí lepených dýh. Při broušení to smrdí jako pertinax nebo tak něco. Údajně je to materiál tak 30 roků starý. Věděl by někdo, o co jde? Dík!

obdivovatel vložil tyto přílohy:
DSCN0739.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
To by mohl být takzvaný pakkawood.
Výrobci nožů to rádi vydávají za dřevo. Jedná se o dýhy prosyceně pryskyřicí a za tlaku a tepla vytrvrzené. “Midýha” v reminiscenci na “micarta”...
Smrdí-li to jako “pertinax” tak to bude nejspíš lepené formaldehydovou bází.
Posláno:
Štamgast
Muscatel: Dík

Zpětným dotazem na dárce, který pracoval za mlada jako havíř, jsem zjistil, že v podzemí se na nějaké konstrukce používaly tyto hranoly a desky z toho materiálu. Hlavně proto, že odolávaly vlhkosti a byly velmi pevné. Ale zase to docela dobře hořelo, což v podzemí není zrovna žádná hitparáda. Tak nevím.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/31/2013
Ze dřeva, co je kolem nás, jsem za poslední rok vystrouhal tohle:
Kostka a srdíčko = dub
Mistička = ořech
Lžičky = bříza
(teda lžiček bylo celkem 6, ale 3 už jsem rozdal)

Strom vložil tyto přílohy:
Výrobky_dřevěné_2019.jpg.jpg

Věci a situace mají takovou váhu, jakou jim přiřadíme.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Prosím, prosím, poraďte mi, co mám dělat se dřevem co si přinesu z lesa. Občas je někde nějaký polní a de se najít zajímavé sirové dřevo. Nevím ale jak to usušit aby to nerozpraskalo. Nějak máčet?podélně to štipnout?konzervovat Potřebuji jen malé kousky, špaliček, dva. Stabilazece se dělá až u suchého?
Moc se v tom nevyznám, postupně to tu počítám.
Děkuji za radu, za odkaz...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/10/2019
obdivovatel napsal:
Muscatel: Dík

Zpětným dotazem na dárce, který pracoval za mlada jako havíř, jsem zjistil, že v podzemí se na nějaké konstrukce používaly tyto hranoly a desky z toho materiálu. Hlavně proto, že odolávaly vlhkosti a byly velmi pevné. Ale zase to docela dobře hořelo, což v podzemí není zrovna žádná hitparáda. Tak nevím.

V dole se používaly vodovzdorné překližky, na šalování a betonáže tektonických poruch. Jestli je to zrovna tohle, nevím. Spíš mi to připomíná vynález který se vyráběl a hojně používal v UP závody Bučovice lepením dýh hanebné jakosti v Komáří éře, ze kterého se pak dělalo kdeco kolem nábytku (měl jsem jako kluk z toho válendu) a soustružily se z toho hnusný vázy.
PROSÍM POUZE O E-MAILOVOU KOMUNIKACI, DĚKUJU.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/9/2012
Pridávam pár fotiek z rezania orechového pňa.

Lucanus vložil tyto přílohy:
6.jpg.jpg
10.jpg.jpg
Fotografia0045.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Ježour: dík za info o tom lepeném materiálu z dýh. Je to těžké díky tomu lepidlu a ty dýhy budou opravdu podřadné.

Lucanus: něco podobného jsem kdysi také řezal a musel jsem si zajít pro pilník, protože ten nízký pařez a dřevo v kořenových nábězích tak tupily řetěz, že přestal házet třísky. Jen se z toho sypaly takové jemné piliny. Kořeny a oddenek zvláště u listnatých dřevin topolů, ořešáků obsahuje mikroskopické částečky písku a ten spolehlivě a hlavně rychle ztupí řetěz
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/9/2012
S tou reťazou je to tak. Ja som neustále brúsil a aj tak som zničil 3 reťaze.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum