ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/16/2013
Lucanus napsal:
S tou reťazou je to tak. Ja som neustále brúsil a aj tak som zničil 3 reťaze.

Ale,zase...
Ta “kořenice” vypadá moc hezky!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Nevíte někdo co by to mohlo být za dřevo na tomto noži ? Mám ho již delší dobu a myslel jsem že jsou to dvě dřeva lepená dohromady, ale včera jsem viděl viz tady poslední fotka
https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=54&g=posts&m=993145#993145 a myslím si že by to mohlo být něco podobného, možná eben!

rettromen vložil tyto přílohy:
SDC14110.JPG.jpg
SDC14111.JPG.jpg
SDC14112.JPG.jpg
SDC14113.JPG.jpg
SDC14114.JPG.jpg
SDC14115.JPG.jpg
SDC14116.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/12/2015
Eben

Fotka na nic, ale pro info asi stačí.

Oxygen vložil tyto přílohy:
IMG_4405.JPG.jpg
IMG_4406.JPG.jpg
IMG_4407.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/11/2013
Oxygen napsal:
Eben

Fotka na nic, ale pro info asi stačí.

JJ myslel jsem si to ale chtěl jsem názor ostatních. Jinak je to pěkně starej a zachovalej Mikov koupenej před lety na Aukru od někoho z Mikulášovic. Takže asi nějaká soukromá aktivita zaměstnance z Mikova Happy DíkyOk
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Sháníte nádor? Jeden takový menší jsem našel.
Tohle určitě místní znalce potélěší.
Je to na ležato, omlouvám se...

Karel W vložil tyto přílohy:
20191222_114536.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/3/2019
Zdravím, sháním kde by se daly sehnat nějaké podobné bukové nebo dubové kvádry, nebo podobné ,,týče". Všude se prodávají samé exotické, a tuzemské dřevo je k dostánítu jak Modrý Mauricius mezi známkami. Kdyby měl někdo typ tak rozměry 50x50x130mm, klidně větší ale ne menší,minimálně snad 40x40x120. Můžete mi dát klidně i typ kde jste ho sehnali, budu vděčný za každou radu či typ.
Přeji ostrý nůž.

BuschcraftJezevec vložil tyto přílohy:
DSC_0473.JPG.jpg

Způsoby dělají muže
RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
Co nějak truhlárna nebo tady https://www.drevenehranoly.cz/hoblovane-hranoly/dub/ . R
Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:

Pozorovatel
RS napsal:
Co nějak truhlárna nebo tady https://www.drevenehranoly.cz/hoblovane-hranoly/dub/ . R

Děkuji za typ, truhláře jsem měl v plánu
Způsoby dělají muže
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
BuschcraftJezevec napsal:
Zdravím, sháním kde by se daly sehnat nějaké podobné bukové nebo dubové kvádry, nebo podobné ,,týče". Všude se prodávají samé exotické, a tuzemské dřevo je k dostánítu jak Modrý Mauricius mezi známkami. Kdyby měl někdo typ tak rozměry 50x50x130mm, klidně větší ale ne menší,minimálně snad 40x40x120. Můžete mi dát klidně i typ kde jste ho sehnali, budu vděčný za každou radu či typ.
Přeji ostrý nůž.

za tuzemské dřevo bych tolik neplatil jak mají v tom eshopu, jestli máš poblíž truhlárnu pracující s masivem dubu, tak si myslím že všude mají dost kousků považujících za odpad co pálí v kamnech a přitom bys z toho udělal dost nožů..

a pokud to nespěchá a dojel bys do Jeseníka na sraz, tak stačí echo že bys ocenil nějaké dřevo, dáš si visačku s nickem a ono se ti toho taky sejde hodně..

p.s. pokud trváš na nákupu hned, v každém obi a spol mají dubové prahy, na nože ideální tloušťka.. a bez poštovného

třeba Asko, 2 x 6 x 80 cm , 79,-
Posláno:

Pozorovatel

za tuzemské dřevo bych tolik neplatil jak mají v tom eshopu, jestli máš poblíž truhlárnu pracující s masivem dubu, tak si myslím že všude mají dost kousků považujících za odpad co pálí v kamnech a přitom bys z toho udělal dost nožů..

a pokud to nespěchá a dojel bys do Jeseníka na sraz, tak stačí echo že bys ocenil nějaké dřevo, dáš si visačku s nickem a ono se ti toho taky sejde hodně..

p.s. pokud trváš na nákupu hned, v každém obi a spol mají dubové prahy, na nože ideální tloušťka.. a bez poštovného

třeba Asko, 2 x 6 x 80 cm , 79

Děkuji, ten e-shop sem ani v plánu neměl, jak jsem již psal sluší se poptat truhlářů, de mi jen o to aby to byl rovný kvádr.
Ale moc Vám děkuji za rady.
Štěpán
Způsoby dělají muže
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
No, nevím, jestli moje rada bude užitečná....

Pokud máš k dispozici elektrický hoblík, dá se takový špalík udělat ze všeho, je sice problém s uchycením tak krátkého kusu, ale udělat to jde.

Všechno dřevo, co jsem kdy použil na rukojeti jsem zpracovával takhle. Pokud např. bydlíš na vesnici, není problém dívat se po okolí, kde kdo kácí např ovocné stromy (velmi pěkná dřeva), hezky ho poprosit o pár kousků, rozštípat, nechat rok ve dřevníku (a pamatovat kde, neztopit Laugh) a pak ohoblovat do potřebného tvaru.

Cena 0,000 nic (pokud nepočítáš elektřinu a pořizovací náklady na hoblík), ale práce je s tím jak....
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Pozorovatel
honzajbanzaj napsal:
No, nevím, jestli moje rada bude užitečná....

Pokud máš k dispozici elektrický hoblík, dá se takový špalík udělat ze všeho, je sice problém s uchycením tak krátkého kusu, ale udělat to jde.

Všechno dřevo, co jsem kdy použil na rukojeti jsem zpracovával takhle. Pokud např. bydlíš na vesnici, není problém dívat se po okolí, kde kdo kácí např ovocné stromy (velmi pěkná dřeva), hezky ho poprosit o pár kousků, rozštípat, nechat rok ve dřevníku (a pamatovat kde, neztopit Laugh) a pak ohoblovat do potřebného tvaru.

Cena 0,000 nic (pokud nepočítáš elektřinu a pořizovací náklady na hoblík), ale práce je s tím jak....

Děkuji mockrát Honzo, ano bydlím na vesnici(na Šumavě, viz. můj avatarHappy ), o elektrickém hoblíku vím, i o jeho možnostech(vlastní ho můj dědeček), zrovna jsme byly včera v lese, ale teď je ten problém, chce to pořádný kus dřeva které vyschne a nepopraská, a to je dost možné. Problém je v tom, že tzv. středové dřevo z řekněme větve je špatné, špatně drží po spolu a jestli nevyvrtáte přesně ten střed, což nechci ryskovat , je dřevo prakticky nepoužitelné, proto si myslím, že zajdu spíše k tomu truhláři, a dám mu nějaké to dýško za odřezek , který pak upravím na již zmiňovaném el. hoblíku. Před domem máme ještě rozřezanou třešeň(která mě dost láká) a děda v horách má skvěle využitelné palivové dřevo z tisu(což je extra tvrdé dřevo).
Ještě jednou moc všem děkuji za radyAdmire a popřeji hezký den.
Štěpán.
Způsoby dělají muže
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Zdravím všechny v novém roce a mám pro některé místní milovníky dřeva docela příjemnou zprávu. Česká televize začala od minulé středy reprízovat 26ti dílný seriál sochaře a výtvarníka Martina Patřičného "Kus dřeva ze stromu." Na rozdíl od nekonečných seriálů není čas sledováním tohoto pořadu promarněným časem, neboť v každém díle se dozvíte něco nového!Laugh Naopak je to příjemné pokoukání. Pan Patřičný umí bezpochyby se dřevem profesionálně pracovat a na toto téma mu vyšla i kniha, myslím, že se stejným názvem jako pořad v TV. Tak ve středu na viděnou u beden!Grin
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/15/2013
rettromen napsal:
Nevíte někdo co by to mohlo být za dřevo na tomto noži ? Mám ho již delší dobu a myslel jsem že jsou to dvě dřeva lepená dohromady, ale včera jsem viděl viz tady poslední fotka
https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=54&g=posts&m=993145#993145 a myslím si že by to mohlo být něco podobného, možná eben!

Myslim si že se jedna o grenadill
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/15/2013
[quote=Oxygen]Eben

Fotka na nic, ale pro info asi stačí.[/quote

Ahoj to dřivko je bilý makassar
Posláno:

Pozorovatel
Zdravím všechny milovníky dřeva,
mám doma kousek dubu a ovangolu, napadlo mne tyto dvě dřeva dát dohromady na ručku(udělat skládanou rukojeť,asi o 2 dílech dubu a třech ovangolu), nevím jestli by to bylo pěkné, kdyby měl někdo s něčím zkušenost, budu rád za postřehy.
Kdyštak mi můžete doporučit i nějaká jiná dřeva která vypadají hezky po spolu.Ok
Hezký den a ať se daří.Happy
Š.

Způsoby dělají muže
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Já myslím že můžeš kombinovat jak se tobě líbí. Je to jen o vkusu a o možnostech. Ka mám rád světle a tmavé dohromady, případně přiložit fiebrem. Hodně se mi líbí prokládání hodně slabých vrstev. Koukni se na Jatagan, co nabízejí a co se ti líbí.

Třeba...na fotce to není moc výrazné...akat/merbau

Karel W vložil tyto přílohy:
20200116_100711.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Osobně by jsem také chtěl nějaké světlejší s tmavším, po fíbru se kouknu v obchodě pro kutily, díky a měj se hezky.Ok
Způsoby dělají muže
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Pro milovníky lesa:
https://www.youtube.com/watch?v=VSopiSD17BM
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
No - co dodat... Že je to průser, je jasný, ale ve stavu skladby lesa je to - podle mě - naprosto logické vyústění dlouhá desetiletí trvajícího přístupu k lesům. Sám jsem se za své praxe s tím potkal. Prostě byla enormní potřeba zdroje energie - sahlo se do lesa. A že holt smrk je pro to nejjednodušší, je nad slunce jasnější. Proto vznikly tak rozsáhlé monokultury smrku.
Nebýt uhlí, jsou na tom lesy ještě hůř. Teda krom exhalací, ze kterých se už jakžtakž mátořej.
Můj táta míval úsek 450 hektarů, no - vylezlo to až na 1100. Ze začátku chodil pěšky a nakonec bez motorky nestíhal běžnou práci - holt se číslovalo v sobotu a v neděli za mé pomoci... A já už měl 1300 hektarů a dnešní revírník 3000 - pokud to není celkem uzavřený lesní komplex, tak nemůže vědět, co se kde děje.
Pak dojde k tomu, co zákonitě přijít musí - neuhlídaný lýkožrout se namnoží, zvlášť, když díky oslabení nefunguje obranný mechanismus stromu - to platí i pro borovice, jen se ten jejich škůdce jmenuje jinak.
My už se nápravy nedožijem, ale stane stane se tak, bez lesů se vydržet nedá.
No a k mechanizaci - mě harvestor do lesa nesměl. Pracoval jsem sice jen na 300 hektarech ( v závěru mé kariery lesníka jako OSLH) a po zdůvodnění proč ne, mi starosta dal za pravdu. Sice byla dražší "výroba" dřeva, ale peníze zůstaly v obci u lidí, kteřý tam bydleli a pracovali.
K autorovi filmu - kdyby byly ty lítací potvory kolem roku 1980, mohl natáčet holiny v Krušných Horách až po Děčín. Včetně Jizerek. Dnes už tu jsou opět lesy normální, přes epizodu pichlavého smrku a jiných náhradních dřevin.
Když v Tatrách řádil Kyrill , taky se chytalli (Happy ) za hlavy. Dnes už hory vypadají opět k světu.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum