ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/10/2015
Cry
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
wotane, z modřínu fakt ne.. pokud se ti tak líbí barva, mám zbytky padouku.. záleží jestli chceš tenké příložky nebo špalík na trn.. mohu dát za poštu.. pokud teda nepísneš svou lokalitu a nebudeš mít poblíž jiného dřevodárce..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/10/2015
Samurai napsal:
wotane, z modřínu fakt ne.. pokud se ti tak líbí barva, mám zbytky padouku.. záleží jestli chceš tenké příložky nebo špalík na trn.. mohu dát za poštu.. pokud teda nepísneš svou lokalitu a nebudeš mít poblíž jiného dřevodárce..

Ďakujem krásne ale mám tu v okolí viac možností. Ja som si ten špalek zobral pred asi dvoma rokmi, sušil ho, tešil sa až sa na niečo bude hodiť a myslím že budúci týždeň budem aspoň dva dni mať čas si dať dokopy jeden nôž tak aspoň zistím že čo to vlastne je za drevo a teraz zistím že mi bolo na nič. Idem s ním zakúriť v krbe, je.em na to Beating
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/10/2019
Tak zas jedna cizokrajná paleta (indie) a dřevo z ní. Pozná někdo ? Tvrdé a těžké.

Ježour vložil tyto přílohy:
IMG_20200129_222549.jpg.jpg

PROSÍM POUZE O E-MAILOVOU KOMUNIKACI, DĚKUJU.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Z téhle "fotky" ? Těžko.
Zkus to líp. A taky příčnej řez.
Mám hromadu dřeva z palet který nedokážu určit. Je to perfektní zdroj na super odolný dřeva za tu nejlepší cenu. Jen se musíš smířit s tím že možná nezjistíš co to je. Ale za tu cenu by byl hřích to nechat někde shořet v kamnech.
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Ježour napsal:
Tak zas jedna cizokrajná paleta (indie) a dřevo z ní. Pozná někdo ? Tvrdé a těžké.
Silně mi to připomíná palmový dřevo,ale taky merbau.Aspoň lepší foto by to skouslo
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Raďas napsal:
Z téhle "fotky" ? Těžko.
Zkus to líp. A taky příčnej řez.
Mám hromadu dřeva z palet který nedokážu určit. Je to perfektní zdroj na super odolný dřeva za tu nejlepší cenu. Jen se musíš smířit s tím že možná nezjistíš co to je. Ale za tu cenu by byl hřích to nechat někde shořet v kamnech.

To asi jo, ale v robotě a founem....jen sem to přejel na pásovci a máznul olejem...zkusím to vzít elhoblem a pak to stříknu nitrolakem ať to vyleze.
Poslední paleta co sem vybrakoval, byl krásný teak(paleta z Mexika)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/11/2001
Jo jo palety taky mám už doma pár prkének Laugh On je často problém určit tuzemské dřevo a teď si vezměte kolik je druhu tropických dřev .....neřešil bych to .

To já nedávno při procházce s psem narazil na vyvrácený částečně živý zimolez. Nelenil jsem a už je v doma , teď to jenom usušit aby to nepopraskalo Wink

JERONIMO vložil tyto přílohy:
zimolez_kořen_vyvrácený.jpg.jpg
zimolez_kořen_čerstvý.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Ty palety je zajímavý zdroj materialu. Bohužel nic z ciziny mi nechodí.
Mám kousek merbau, dubu, rád vyměním za něco zajímavého, jiného. Nic moc jiného k nabídnutí nemám. Ještě možná kousek třešně.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/12/2020
Čau, pomůžete s určením? Dostal sem to od znamého a nevím co to je.. je to hodně tvrdé tak bych to tipoval spíš na nějakou exotiku ale nejsem úplný znalec tak si nechám poradit..

Bohumil Šrom vložil tyto přílohy:
20200130_194317.jpg.jpg
20200130_194252.jpg.jpg
20200130_194234.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Ahoj, u dřeva co rabuju tápu, protože tam znám jenom zemi původu.
Tohle ale vypadá přesně jako kus tureckého ořechu, co mám doma. Jistotu ale nemám.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/31/2012
Ahoj chalani,
chcel by som sa opytat, ci mal niekto z Vas stastie a nasiel v nasich lesoch karelsku brezu. Viem, ze u nas na severovchode sa vyskytuju. Vdaka za odpoved.
Posláno:

Pokročilý
Tak jsem našel článek který by mohl napovědět . Ale asi to bude na delší procházky a vzhledem k vzácnosti nějaké řezání živých jedinců minimálně zhorší karmu ! Ale uschlé stromky při stavu počasí co panuje , mohly by se najít . http://www.preslia.cz/archive/Preslia_29_1957_264-268.pdf
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/31/2012
JERONIMO napsal:
Tak jsem našel článek který by mohl napovědět . Ale asi to bude na delší procházky a vzhledem k vzácnosti nějaké řezání živých jedinců minimálně zhorší karmu ! Ale uschlé stromky při stavu počasí co panuje , mohly by se najít . http://www.preslia.cz/archive/Preslia_29_1957_264-268.pdf

ahoj jeronimo,
dakujem za info ku karelskej/kuceravej breze. Cital som podobny clanok k tejto breze, kde priamo popisuju vyskyt v nasich lesoch pod nazvom "svalcovita". Kto vie, mozno raz natrafim aj ja. Velmi sa mi to drevo po opracovani paci. Identifikacia bude najistejsia podla hrcoviteho kmena.
https://www.vtedy.sk/svalcovita-breza-dukla
Posláno:

Pokročilý
Tak leda nějaký výlet a sběr někde severněji co? Laugh

Mimochodem má někdo zkušenosti ze sběrem kořenů v zahraniční? Zákony atd Letos jedeme do Itálie a mám takový silný pocit že určitě o něco zakopnu Wink
Posláno:

Štamgast
To možná zakopneš, raděj si však prostuduj předpisy o fytopatologii mezi danými zeměmi.
Posláno:

Pokročilý
No jo hned se na to podívám rozhodně nechci brát na lehkou váhu potenciální nebezpečí zavlečení nepůvodních drůhů dřevokazného hmyzu nebo rostliných patogenů. To by mi asi zhoršilo karmu . Děkuju za upozornění .

Otázku beru zpět a dávám jeden z posledních nálezů .
Nikdy jsem o tomto dřevě neslyšel ani ho neviděl ale vypadá to na Řešetlák co myslíte ?

řešetlák_tečný.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
tohle řešetlák není. On má jemně růžovozlatou mláď a červené jádro.
to co máš vypadá spíš jako nějaká tůje...možná ovocňák
Posláno:

Pokročilý
Barva je trochu oranžová , je to vyfocené mobilem . Druhá věc je že to je z uschlého stromu . Tam se může barva lišit. Má to opravdu zvláštní strukturu. Tůjové dřevo znám to poznáš i podle vůně. Dám víc fotek.

řešetlák_soustruh.jpg.jpg
řešetlák_příčný.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Barvy fotek klamou...
Já bych si tipnul klidně některý z jilmů.
Ale jak na to čučím,asi jsem mimo... red face
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum