ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2008
Tvůj odhad je naprosto správnej, je to řešetlák. Mám z něho štýlko na kladivu a mám ho taky z uschlýho keře. Velice odolný jádro, který drží na stojáka, z venku úplně zčernalá běl bez kůry. Akorát někdy chycený červem. Ten radiální řez si nespleteš s ničím jiným.
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/11/2001
Tak tak. Na povrchu už je to chycený ale střed netknutej až na pár červíků Léta jsem kolem nich chodil a měl jsem to za uschlý višně nebo tak něco . Když jsem to viděl na řezu tak jsem tu strukturu a barvu naprosto nechápal Laugh . Jo jo člověk se pořád učí..... V posledním díle Kus dřeva ze stromu se taky objeví .
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/11/2020
Dobrý deň,
mám korenicu hrušky, asi 2 týždne po výkope, očistenú od koreňov, ako najlepšie by sa dala upraviť a vysušiť? Napilovať na špalky, alebo len na polovicu a tak sušiť? Poraďte, ďakujem.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/10/2019
Neřezat. Rozvalit klínem na čtvrti a sušit.
PROSÍM POUZE O E-MAILOVOU KOMUNIKACI, DĚKUJU.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
mikojan napsal:
Dobrý deň,
mám korenicu hrušky, asi 2 týždne po výkope, očistenú od koreňov, ako najlepšie by sa dala upraviť a vysušiť? Napilovať na špalky, alebo len na polovicu a tak sušiť? Poraďte, ďakujem.

Co z toho plánuješ? Jestli špalíky na ručky nožů,tak rozštípat na menší kusy,zatřít čela a pomalu sušit ve sklepě (alespoň ze začátku). Klidně přikryté nějakým hadrem.
Nebo uvařit ve slaném nálevu.
Návod najdeš zkraje vlákna “dřevo kolem nás” nebo “dřevo,úprava...” teď nevím kde to přesně je...

Edit: Kořenicí se označuje dřevo z kořenových náběhů. V podstatě zjednodušeně dřevo z pařezu. Párkrát už jsem se setkal se snahou vykopat kůlový kořen stromu ve víře,že tam bude ta nejhezčí “kořenice”. Chyba lávky! Dřevo z kořenů je o ničem,co se týče kresby.
Vyjímky se určitě najdou...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/11/2020
Muscatel napsal:
mikojan napsal:
Dobrý deň,

Co z toho plánuješ? Jestli špalíky na ručky nožů,tak rozštípat na menší kusy,zatřít čela a pomalu sušit ve sklepě (alespoň ze začátku). Klidně přikryté nějakým hadrem.
Nebo uvařit ve slaném nálevu.
Návod najdeš zkraje vlákna “dřevo kolem nás” nebo “dřevo,úprava...” teď nevím kde to přesně je...

Edit: Kořenicí se označuje dřevo z kořenových náběhů. V podstatě zjednodušeně dřevo z pařezu. Párkrát už jsem se setkal se snahou vykopat kůlový kořen stromu ve víře,že tam bude ta nejhezčí “kořenice”. Chyba lávky! Dřevo z kořenů je o ničem,co se týče kresby.
Vyjímky se určitě najdou...

Áno, špalíky na rúčky nožov. Korenicu už mám zo slivky (prirodzene vysušená, krásna kresba) a orecha (tiež pekná kresba a prirodzene vysušená). Kolega rušil starú hrušku, tak som mu ju popílil a korenicu sii zobral. Chcem to na nože pre seba, poprípade, ak by bola zaujímavá kresba, postúpim ďalej. Ďakujem za rady.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/12/2019
Ahoj. Ty náběhy s ovocných stromů bych nejprve rozříznul. Pak poznáš pole kresby, jestli to má cenu dál řešit. Pokud to bude zajímavé, tak rozhodně nařezat na cca 6x6x15-20cm špalíky a uvařit. Pokud je to na nože. Při usušení to ztratí dost na objemu. Kor když budeš chtít stabilizovat. Když to jen štípneš, tak nepoznáš kresbu a ztráty při pozvolném sušení jsou někdy velké kvůli prasklinám. Při vaření je s tím sice drbačka, ale u zajímavé kresby z toho dostaneš maximum. Tom.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/11/2017
Wink

Štefan vložil tyto přílohy:
drevo_1.jpg
drevo_2.jpg
drevo_3.jpg
drevo_4.jpg

Schwedischer Smogebrotformer Lars/Tässchen Käffchen am Morgen vertreibt Augenring und Sorgen/Keine müde PuderatzeJedem Tierchen sein PläsierchenDer Groschen fällt pfennigweise
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/9/2012
Zdravím vás. Mam jednu otázku. Od dnes sú v lidlu drevené dlaždice z akáciového dreva. Videl som ich a celkom pekné drevo. Myslíte že by sa dalo použiť na rúčky?

stevozz vložil tyto přílohy:
Screenshot_20200406_193722.png.jpg

Sony Xperia 10 III 5G 6GB/128GB Dual SIM Android 13
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/14/2015
Ja som ich použil. So far so good.
Before enlightenment chop wood, carry water…after enlightenment chop wood, carry water.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/9/2012
Vďaka vyskúšam aj ja.
Sony Xperia 10 III 5G 6GB/128GB Dual SIM Android 13
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2015
Prosím vás, čo je toto za strom/krík? Dá sa to na niečo využiť?

Ctihor vložil tyto přílohy:
20200426_121143.jpg.jpg
20200426_121146.jpg.jpg
20200426_121150.jpg.jpg

Abstinujúci nožoholik
Things that you own end up owning you.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/25/2015
Gdoule
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/12/2015
NoNoNo Je to Kdoulovec japonský.
Posláno:

Štamgast
Ďakujem, borci.
V susedstve búrajú rodinný dom kvôli nejakému developerovi a toto tam vytrhané leží na zemi. Dalo by sa to použiť ma rúčku, či zbytočná robota?

Toto by malo byť z ružovitých a rosewood sa používa, aj palisander hádam je nejaká ružovitá drevina. Tak snáď by to mohlo byť použiteľné. Na 3. sú črienky z duly čínskej. Či som vedle jak ta bedle?

IMG_5952.jpg.jpg

Abstinujúci nožoholik
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Pokud je dost velký kus, rozhodně bych bral...
A jinak: Mezi růžovité patří i jabloň, hrušeň,hloh, ... samá dobrá dřeva.
Ja to dost příbuzné na to, aby se hrušeň dala naroubovat na podnož z kdouloně...
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Tak sa vecer vyberiem na lov. Zda sa, ze coskoro budu na rade nejake hlohy a pomerne velky strom cezminy.
Abstinujúci nožoholik
Posláno:

Štamgast
Ten dulobec privalili dvoma jabloňami a odpadom, takže somnsa k nemu nedostal. Ale dobre pristupny tam bol nador, ktory rastol na tomto strome. Odpuste mi moju blbost, ale neviem, co to je. Pripominalo mi to čerešňu, ale kôra nepasovala. Sakura?

20200426_203652.jpg.jpg
20200426_203601.jpg.jpg

Abstinujúci nožoholik
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/28/2017
Sakura
Posláno:

Štamgast