ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/15/2008
Příspěvky: 534
Sledoval jsem video na yt a hovořil tam o stromu Brekyňa a Dreň.
Brekyňa, by měla být asi Jeřabina, ale Dreň ? To nevím....

Brekyňa - nejspíše se jedná o jeřáb břek. Nevyskytuje se v našich krajích příliš často. Vím všehovšudy o jedné aleji starých stromů na okrese Beroun.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/25/2016
Příspěvky: 224
Ahoj chlapi, nedávno jsem u chalupy seřízl tuším cypřiš. Myslíte si, že má význam vykopat ho ze země kořen a dát vysušit ??? 🙂🙂


KaRlOsss vložil tyto přílohy:
20200823_073903.jpg.jpg
20200823_073917.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/30/2014
Příspěvky: 1
Není to cypřiš,je to jalovec.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/20/2014
Příspěvky: 450
rettromen napsal:
Ahoj všem,
soused porazil škumpu a dal mně pár špalíků průměr 15-20 cm. Poradí někdo jak nejlépe nechat vyschnout popř. stabilizovat aby k něčemu byla. Nepročítal jsem moc vlákno, tak pokud to tu někde je tak se předem omlouvám. Díky za každou radu


Není škumpa dost jedovatá ?

Per aspera ad astra
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/18/2007
Příspěvky: 1,943
Je. Hlavě když se řeže a práší. Je taky na návsi u nás na chalupě, ale asi se nedočkám
až bude dost stará pod pilu.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,683
Kluci, nedělejte ze škumpy kovbojku..... Uznávám - je-li někdo alergik, může mít při nadýchání prachu problémy. Ale žeru imunosupresiva, střenku ze škumpy mám za sebou a žiju. Ono letální dávka je sakra vysoko. Navíc - střenky po dokončení jsou napuštěný krycím olejem , leckdy + včelí vosk a držení kudly se počítá na minuty.
Jinak pár stránek zpět tu přesně tohle bylo - nařezat, naštípat a do stínu. Na slunci by popraskala až moc. Sám jsem ji sušil asi rok. Pak šla na rošt nad kotlem a doschla. Je to však véééélmi měkké dřevo a dost chlupatí.
Ovšem výsledek stojí za to!!!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2015
Příspěvky: 1,189
Ahoj
Já si škumpu zastabilizoval a mám klid Happy
Milan
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/24/2020
Příspěvky: 52
Ahoj, má tohle cenu susit? Není to klasickej nádor s větvičkama. Popřípadě prosím poraďte co s tím, oloupat kůru a řezané plochy natřít fermezi třeba? Asi to tu někde bude... jen mě tlačí čas... tak se omlouvám a děkuji!!! Je to bříza...


Wolfheartt vložil tyto přílohy:
15992289360841206810096.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/23/2019
Příspěvky: 1,329
Wolfheartt napsal:
Ahoj, má tohle cenu susit? Není to klasickej nádor s větvičkama. Popřípadě prosím poraďte co s tím, oloupat kůru a řezané plochy natřít fermezi třeba? Asi to tu někde bude... jen mě tlačí čas... tak se omlouvám a děkuji!!! Je to bříza...

Ahojky, to máš čerstvě uřezané z pokáceného stromu ?
Měla by tam být vidět kresba. Jestli tam něco je, tak to cenu má.
Mohl jsi to vyfotit s něčím co by napovědělo jak to je veliké. Jestli z toho něco kloudného půjde vyříznout. Střenky, kuksa......
Já osobně to několikrát vařím v osolené vodě a potom suším někde pod střechou. Pokud kúra po vaření jde oloupat , tak oloupu. Tak to dělám a zatím se mi to osvědčilo. Pravda je, že jsem jiný způsob nevyzkoušel.....
Nejlepší by asi bylo vysušit a zastabilizovat Happy
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/24/2020
Příspěvky: 52
Ahoj. Díky.. ano čerstvé, na vaření zrovna nemám čas odjíždím na pár dní. Výřezat by z toho něco mělo jít.. je to několik kusů.. jeden kus jsem oloupal a pretrel fermezi už.. nevím zda to je dobrý postup. Něco takového jsem někde četl... jen ta kůra z toho teda moc nejde.. tak nevím zda ji tam třeba můžu nechat...??


Wolfheartt vložil tyto přílohy:
15992315792602132961048.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/23/2019
Příspěvky: 1,329
Ahojky, nevím jestli jsem úplně fundovaný abych tu radil.
Myslím si, že čestvě říznuté dřevo natřít fermeží není úplně správně.
Potřebuju aby vyschlo.
Pokud to znemožním nátěrem, tak nevyschne.
Natíraly se příčné řezy, aby při vysychání nedocházelo k přílišnému popraskání dřeva.
Nádory z břízy , mi nikdy nepraskly.
To dřevo je tak kompaktní a prorostlé, že to snad ani nejde.
Opravdu se mi to při povaření a pomalém sušení nikdy nestalo.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Příspěvky: 510
Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s jeřabinou. Mám tu pár kmenů tak do 20 cm a některé kusy mají zajímavé tmavý střed. Jedná se o klasickou oranžovou jeřabinou.
Mám si kousek schovat? Má to nějakou zajímavou kresbu nebo vlastnosti?

Děkuji vám za info. Pokud to tu již bylo, omlouvám se.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2016
Příspěvky: 1,416
Karel W napsal:
Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s jeřabinou. Mám tu pár kmenů tak do 20 cm a některé kusy mají zajímavé tmavý střed. Jedná se o klasickou oranžovou jeřabinou.
Mám si kousek schovat? Má to nějakou zajímavou kresbu nebo vlastnosti?

Děkuji vám za info. Pokud to tu již bylo, omlouvám se.


Podle mě je to měkký a bez stabilizace to bude k prdu....
Sapere Aude.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/14/2020
Příspěvky: 421
Pohlava má pravdu, jeřabina je měkčí a navíc jádro je nepoužitelné, jako u některých dalších dřevin...
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Příspěvky: 510
Podle váhy špalku bych to s tou tvrdostí neviděl tak špatně.
Budu rád za další zkušenosti...
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Příspěvky: 510
Proč je jádro nepoužitelné? J le plné bez dutiny, není tam taková ta dutiny. Jedná se mi o jeřabinou nikoliv o černý bez.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/27/2001
Příspěvky: 2,790
Použít se dá oboje, jeřabina i černý bez.
Jeřabina je o něco tvrdší než jabloň, takže lze. Akorát nevím ten tmavý střed, jestli to není důsledek napadení houbou. Jinak světlé dřevo jeřabiny moc výraznou kresbu nemá.
A černý bez (starý, dobře vyzrálý) patří k našim nejtvrdším dřevům. Dřevo je světlé, ale kresbu má. Akorát mívá uprostřed takovou tu dutinku, ale u kmínku o průměru 70 mm to bylo do 10 mm. Takže buď vyplnit lepidlem, nebo těch prostředních 10 mm nepoužiješ.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/13/2015
Příspěvky: 1,384
Muscatel napsal:
Richardos napsal:
Ahojky, už jsem zase o něco chytřejší Happy Happy
Díky.Admire
U nás asi moc neroste, navíc je v Česku chráněný.....NoNoNo


S tou ochranou,nevím...
Ale roste u nás běžně. Až bych řekl skoro plevel...
Plody jsou hnusně kyselé,ale dá se z nich kdeco udělat... Hodně vitamínu Cééé...


A ta dřínková marmeláda, kterou navařila moje milovaná je opravdu noblesní. Ještě ji musím oprubovat ke svíčkové místo brusinek. Teda tu marmeládu, aby mě někdo nechytal za jazyk.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Příspěvky: 510
Střed není nahnilý, je stejně tvrdý jako okolí jen je trochu tmavší, do hnědá. Zkusím si dát nějaký zajímaví špaliček na stranu.
Bez zatím nemám. O tom měkem jádru vím, to je třeba vynechat.
Teď se chystám na kousek tisu.

Díky za info.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,683
Na jeřáb ptačí jsem odpověděl do emailu.
No a beziny - obě ( černá i hroznatá ) maj dřevo dost tvrdé. Ještě jako hajnej jsem likvidoval kotlíky po černé těžbě. Zarostlé bezy o výšce keřů cca 3-4 m. Na pařízku asi? 15-20 cm. No, to jsem ještě kudly nedělal. Ale i při té síle dřeňová dutina zanedbatelná, cca 2 cm. Nasázeli jsme tam buky a dnes je to základ nového lesa. Páč tam v letech 1900-1930 Němci sázeli monokultury smrku...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Aktuálně


Účet pro dary pro Milana a Xaxu
2300513210 / 2010
více a QR zde
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris