ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Proč je jádro nepoužitelné? J le plné bez dutiny, není tam taková ta dutiny. Jedná se mi o jeřabinou nikoliv o černý bez.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Použít se dá oboje, jeřabina i černý bez.
Jeřabina je o něco tvrdší než jabloň, takže lze. Akorát nevím ten tmavý střed, jestli to není důsledek napadení houbou. Jinak světlé dřevo jeřabiny moc výraznou kresbu nemá.
A černý bez (starý, dobře vyzrálý) patří k našim nejtvrdším dřevům. Dřevo je světlé, ale kresbu má. Akorát mívá uprostřed takovou tu dutinku, ale u kmínku o průměru 70 mm to bylo do 10 mm. Takže buď vyplnit lepidlem, nebo těch prostředních 10 mm nepoužiješ.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Muscatel napsal:
Richardos napsal:
Ahojky, už jsem zase o něco chytřejší Happy Happy
Díky.Admire
U nás asi moc neroste, navíc je v Česku chráněný.....NoNoNo

S tou ochranou,nevím...
Ale roste u nás běžně. Až bych řekl skoro plevel...
Plody jsou hnusně kyselé,ale dá se z nich kdeco udělat... Hodně vitamínu Cééé...

A ta dřínková marmeláda, kterou navařila moje milovaná je opravdu noblesní. Ještě ji musím oprubovat ke svíčkové místo brusinek. Teda tu marmeládu, aby mě někdo nechytal za jazyk.
Posláno:
Štamgast
Střed není nahnilý, je stejně tvrdý jako okolí jen je trochu tmavší, do hnědá. Zkusím si dát nějaký zajímaví špaliček na stranu.
Bez zatím nemám. O tom měkem jádru vím, to je třeba vynechat.
Teď se chystám na kousek tisu.

Díky za info.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Na jeřáb ptačí jsem odpověděl do emailu.
No a beziny - obě ( černá i hroznatá ) maj dřevo dost tvrdé. Ještě jako hajnej jsem likvidoval kotlíky po černé těžbě. Zarostlé bezy o výšce keřů cca 3-4 m. Na pařízku asi? 15-20 cm. No, to jsem ještě kudly nedělal. Ale i při té síle dřeňová dutina zanedbatelná, cca 2 cm. Nasázeli jsme tam buky a dnes je to základ nového lesa. Páč tam v letech 1900-1930 Němci sázeli monokultury smrku...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
No a protože nafotit teď nemám čím, tak sken černý bez a jeřabina.

slon vložil tyto přílohy:
cerny_bez_m.jpg.jpg
jerabina_m.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Děkuji pánové.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/14/2020
Karel W napsal:
Proč je jádro nepoužitelné? J le plné bez dutiny, není tam taková ta dutiny. Jedná se mi o jeřabinou nikoliv o černý bez.

Na fotce od Slona je to vidět, né úplně dobře se to suší a má to tendenci praskat od středu čili od jádra. Ale možná sem to jen blbě sušil.. Ačkoliv u dřeva všeobecně platí, že je velmi důležité, kdy bylo káceno... Sem tam do nějakého dřeva dlábnu...

Zdenal23 vložil tyto přílohy:
DSC_1064.JPG.jpg

Posláno:
Štamgast
Ještě bych se chtěl zeptat na dřevo jasanu.
Mám pár silných špalku. Říkal jsem si že bych si něco nechal na topůrka.
Střed má nápadné odlišnou barvu. Místo přechodu barev by mohlo být asi zajímavé i na nože?
Máte někdo nějakou zkušenost?

Karel W vložil tyto přílohy:
20201008_074945.jpg.jpg
20201008_074935.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/18/2007
Je to opravdu jasan? Jak podle dřeva i podle kůry se mi nezdá. Kolem baráku mám jasanů fůru a hodně jsem jich musel porazit, ale takhle tmavý střed neměl řádný a kůra bývá hladká.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Jednoznačně jasan. Ta růžová to potvrzuje. Tmavé jádro normálně by neměl mít. Je to jak s bukem. Ale ta barva a přechody jsou jednoznačně předurčený pro další zpracování. Karle, jdi do toho !!!!!
P.S. Kousek pro mě by nebyl???
Posláno:
Štamgast
Jasan to je, potom není pochyb.
Jsou to staré stromy, asi tak 80 let, pro to možná tmavý střed. Jinal je to tvrdé, není to tmavé hnilobou.
Špaliky nejsou přímo moje, ale jeden zkusím stopit. Rozštípnu ho a nechám sáhnout. Mílo určitě ti kousek vyšetřim, pokud bude. Až se potkáme, předám. Určitě se připomeň, případně zastav.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Jasen je urcite pouzitelne drevo .Ja s neho robim casto a velmi rad Ked sa spravne vyberie a opracuje ma velmi peknu krezbu Ale hento na obrazku (farba aj kora) je divny jasen ale moze byt. Ako vyzera ,velmi zalezi kde rastol.Ale hento drevo je krasne treba ho ususit. V krbe moze skoncit aj vysusene keby to bolo nevhodne na rucky
Jasenova rucka (len mobilom)
Alebo
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=883461#883461

Motorkar vložil tyto přílohy:
IMG_20201008_110715.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/25/2016
Ahoj chlapi, dnes jsem dostal několik čerstvě uřízlích kousků tisu a cypřiše. Já to nevyužiju, tak kdyby se to někomu hodilo může si proto ke mě přiject(Vyšší Brod). Ještě se mi tu v dřevníku už asi 2 roky válí 70cm nádor z břízy. Dřeva mám dost, tak bych ho přidal jako bonus.V případě zájmu pište prosím mail
...Grin Grin

KaRlOsss vložil tyto přílohy:
20201008_124202.jpg.jpg
20201008_124208.jpg.jpg
20201008_124226.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Letos nám káceli jasan u potoka. Stáří cca 125let. A střed jádra byl taky takto tmavý. Schnutím to hodně zesvětlá.
A kůra je taky normální. U starých jasanů je borka výrazná.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/18/2007
Člověk se pořád učí.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/18/2012
Ahoj chlapi, věděl by někdo co je to za dříví?

Irenej vložil tyto přílohy:
IMG_20201231_184820.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Hmm myslím že celkem pěkné dřevo. Druh stromu neodhadnu. Je to tvrdé?, co kůra?kde jsi k tomu přišel?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/14/2020
To vypadá jako akát.
Posláno:
Štamgast
To akát nebude skoro určitě, typoval bych to na jasan, ale přijde mi to dost úzký kmen na to aby se to takto zbarvilo. Asi ještě něco jiného.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum