ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/13/2015
Miloslav Zítek napsal:
Kluci, vy jste jak naše navigace ..... Místo dálnice M3 řekne M krychlový - a to doslova. Vždycky čekáme, co z ní vypadne a dost se tím bavíme.

Nebylo to po koštování Tokajského?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
heavyboy napsal:
Zdravím dostal jsem staré krásné velmi těžké a velmi tvrdé dřevo od kamaráda po jeho dědečkovi z první republiky. Spočítáná váha na kubík je cca 1400 kg ...

Tak jsem na to dvoubarevné dřívko narazil - https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=1057756#1057756 Ziricote
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/25/2020
Mnohokrát vám všem děkuji za pomoc při identifikaci dřeva, už to mám rozřezané na plátky na full-tang čepele :) už jen nějaké sehnat a jde se na to Happy
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
to jsi rozřezal všechny ty čtyři fošny? není to škoda? co když budeš potřebovat špalík na trn?
Posláno:

Pozorovatel
Nebyly to bohužel fošínky ale krajinky ani jedna navýšla na trn, čili 3 jsem rozřezal ale jeden kousek na trn mám i když užší než bych si přál nicméně zda se že budu mít ještě kousek a také jsem uvažoval o slepení aby to na trn vyšlo s dostatečnou tloušťkou materiálu .
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
heavyboy napsal:
Nebyly to bohužel fošínky ale krajinky ani jedna navýšla na trn, čili 3 jsem rozřezal ale jeden kousek na trn mám i když užší než bych si přál nicméně zda se že budu mít ještě kousek a také jsem uvažoval o slepení aby to na trn vyšlo s dostatečnou tloušťkou materiálu .

Si děláš prdel? Čemu říkáš “krajinka”?
Když beru jako měřítko,z Tvé fotky tu koupelnovou modrou “gumu” kde jedno žebro má cca 1cm,tak nechápu jak to mohlo nevyjít na trn. Cry
Posláno:

Pozorovatel
Tak tomu říkám krajinky Pane , a ještě jsme si nepotkali a nepotřaásli si rukou . Trochu slušnosti by neuškodilo. A jak jsem psal na trn mám ale na tak velký jak bych si představoval a zdá se že ještě kousek ve větším rozměru budu mít. Začal bych tím že jsem se vyučil v ČKD a taky tam ve fabrice pracoval a fušoval, což nám bylo přikázáno abychom se něco naučili.
Diky a přeji vám Pane pěkný den, všem ostatním se omlouvám trochu mne to naštvalo .

heavyboy vložil tyto přílohy:
IMG_20210114_004810.jpg.jpg
IMG_20210114_004743.jpg.jpg
IMG_20210114_004712.jpg.jpg
IMG_20210114_004650.jpg.jpg
IMG_20210114_010300.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Krásný zasněžený den přeji Pane.
Tady na fóru si tykáme všichni,tak jsem nečekal,že Vás tím trochu naštvu.
Vaše přání samozřejmě respektuji.
Předem se omlouvám,kdyby k tomu ještě někdy,ze zvyku,došlo.
Muscatel
Posláno:

Štamgast
pokud to nebyly klasické 5cm široké fošny ale užší kolem 3cm tak to přece nebrání nařezat si špalíky na trn tak, že rukojeť bude orientovaná na plocho a ty 3cm budou šířkou ručky což už myslím plně stačí..

jinak ten dotaz byl spíše praktický, protože z špalku na trn příložky jdou udělat, ale z příložek špalík už neuděláš (a lepení je amatérské řešení)..

p.s ty invektivy ze strany heavyboye i jízlivost ze strany muscatela jste si klidně mohli odpustit.. vláda nás do prdele posílá denně a bez potřesení ruky, tak už by jsme mohli být trochu nad věcí a nebrat každý výraz osobně.. muscatel asi jednal stejně jako já, t.j. i když je to tvoje dřevo, je krásné a logicky nás trápí, když je zbytečně rozřezáno víc než bylo nutné.. kdybys tím zatopil v kamnech, ozvalo by se ještě víc lidí Wink a to i když je nám po tom prdlajs..Laugh
Posláno:

Pozorovatel
Však jsem se všem omluvil a omluvu také přijímám a rád uděluji Muscatelovi. Teoreticky možná z jednoho špalíčku bych kousek dostal ale s možností mít ještě kousek jsem trošku počítal. A proto je to řízlé. Jsem rád že vám záleží na hezkém dřevu. Ještě jedna věc která je pro mne podstatná miluju full tang a trny příliš nemusím. O tom co s námi dělá ne jen naše vláda ale hlavně globální politická situace raději nemluvme já sám pracuji už roky mimo ČR a od března jsem bohužel mimo hru ...
Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Ale jo - lepit se to dá. Jen to chce lepidlo na listnaté dříví a ve třídě D4 - a včil ho sežeň.....
Posláno:

Štamgast
stejně půjde poznat kde je spoj, to mi vadí..
Posláno:
Štamgast
Jo, to jo.....
Posláno:

Štamgast
Miloslav Zítek napsal:
Ale jo - lepit se to dá. Jen to chce lepidlo na listnaté dříví a ve třídě D4 - a včil ho sežeň.....

Beze stop lepení,se dá někdy spojit rozštípnutý špalík. Řez,podle mě,nikdy. Na ručku nože by měla v pohodě stačit i D3. Proč D4,Mílo?

A jelikož jsem jízlivý (já vím red face ),tak děkuji heavybojovi za udělení. Wink
Posláno:
Štamgast
Pro sichr... Přec jen to mytí, zpocená ruka, zmoknutí..... D3 je na kuch. nábytek, D4 už pro koupelnový. Oon by v podstatě měl stačit i Herkules, ale - práce, vybírané dřevo, kudla jako celek. Radši lepší.
Tak asi tak, Míla.
Posláno:

Pozorovatel
Už mám i na trny vše je ok :) všem moc děkuji za rady ! Nic nebudu muset lepit .

IMG_20210116_102926.jpg.jpg
IMG_20210116_102358.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Fiknul bych kousek s bělí a jádrem - jin a jan. Byť číńany moc nemusím.... Ale na ručce to bude vypadat dobře.
Posláno:

Pozorovatel
Surg napsal:
heavyboy napsal:
Ebenů existuje...

Ono prostě existuje více dřev, která se obchodně označují jako eben. Taky si prosím nepleť anglické a české označení - to Tvoje první dřevo (jak jsi nakonec v prvním příspěvku napsal) je Dahlbergia spp. která se česky nazývá eben, jen Amíci tomu říkají African Blackwood. Jako "ebony" označují dřevo z Diospyros spp.
Poměrně charakteristické je černé jádro s úzkou světlou mládí.
Mimochodem - 1400 kg na metr čtvereční? A na jak slabou dýhu bys to dřevo loupal?
Nic si z toho nedělej, metr na čtvrtou je taky dobrej fór (čtvrtý rozměr v praxi...)

Omlouvám se že to sem dám ještě jednou ale nějak mi to nedá a vyfotil jsem to ještě na denním světle a mám větší kousek, je to i s prstem. Aby byla vidět tělová barva. Je to po přebroušení na 400 bez jakýchkoli dalších úprav . Já jsem to hledal všude možně naprosto s tebou souhlasím je moc druhů dřeva a sám si myslím že je ještě ani všechny neznáme. Samozřejmě se názvy různí . Moje hledání bylo čistě amatérské dle podobnosti struktury, janky a váhy . To dřevo držím v ruce poprvé, zatím jsem s ním neměl tu čest ale poměrně dobře se brousí.

IMG_20210116_121239.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
To dřevo vypadá pěkně, líbí se mi. Pokud by jsi měl přebytek, třeba bychom mohli něco směnit, případně napiš email.
Občas mě ani netrápí, co je to za dřevo, pokud je pěkně, dobře se s nim dělá....hůř se pak shání, když nevím co to je.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
Samurai napsal:
... (a lepení je amatérské řešení)...

Jednu ručku jsem z důvodu téměř fulltangového trnu lepil, ale jsem amatér a nůž jsem dělal pro sebe, takže si to můžu dovolit Grin
Doposud si žádný běžný okukovač a ohmatávač spojů nevšiml Happy

LiborZ vložil tyto přílohy:
7.jpg.jpg
IMG_20210116_142007.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum