ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/25/2020
Už mám i na trny vše je ok :) všem moc děkuji za rady ! Nic nebudu muset lepit .

heavyboy vložil tyto přílohy:
IMG_20210116_102926.jpg.jpg
IMG_20210116_102358.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Fiknul bych kousek s bělí a jádrem - jin a jan. Byť číńany moc nemusím.... Ale na ručce to bude vypadat dobře.
Posláno:

Pozorovatel
Surg napsal:
heavyboy napsal:
Ebenů existuje...

Ono prostě existuje více dřev, která se obchodně označují jako eben. Taky si prosím nepleť anglické a české označení - to Tvoje první dřevo (jak jsi nakonec v prvním příspěvku napsal) je Dahlbergia spp. která se česky nazývá eben, jen Amíci tomu říkají African Blackwood. Jako "ebony" označují dřevo z Diospyros spp.
Poměrně charakteristické je černé jádro s úzkou světlou mládí.
Mimochodem - 1400 kg na metr čtvereční? A na jak slabou dýhu bys to dřevo loupal?
Nic si z toho nedělej, metr na čtvrtou je taky dobrej fór (čtvrtý rozměr v praxi...)

Omlouvám se že to sem dám ještě jednou ale nějak mi to nedá a vyfotil jsem to ještě na denním světle a mám větší kousek, je to i s prstem. Aby byla vidět tělová barva. Je to po přebroušení na 400 bez jakýchkoli dalších úprav . Já jsem to hledal všude možně naprosto s tebou souhlasím je moc druhů dřeva a sám si myslím že je ještě ani všechny neznáme. Samozřejmě se názvy různí . Moje hledání bylo čistě amatérské dle podobnosti struktury, janky a váhy . To dřevo držím v ruce poprvé, zatím jsem s ním neměl tu čest ale poměrně dobře se brousí.

IMG_20210116_121239.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
To dřevo vypadá pěkně, líbí se mi. Pokud by jsi měl přebytek, třeba bychom mohli něco směnit, případně napiš email.
Občas mě ani netrápí, co je to za dřevo, pokud je pěkně, dobře se s nim dělá....hůř se pak shání, když nevím co to je.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
Samurai napsal:
... (a lepení je amatérské řešení)...

Jednu ručku jsem z důvodu téměř fulltangového trnu lepil, ale jsem amatér a nůž jsem dělal pro sebe, takže si to můžu dovolit Grin
Doposud si žádný běžný okukovač a ohmatávač spojů nevšiml Happy

LiborZ vložil tyto přílohy:
7.jpg.jpg
IMG_20210116_142007.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/13/2013
můžeš nafotit ten spoj ? jinak geniální řešení
Posláno:

Štamgast
tolokan napsal:
můžeš nafotit ten spoj ? jinak geniální řešení

Jsou tam dva spoje a nafocené jsou Happy

LiborZ vložil tyto přílohy:
IMG_20210116_1420072.jpg.jpg
P11903931.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/13/2013
jak píšu ,"geniální"
Posláno:

Štamgast
tolokan napsal:
jak píšu ,"geniální"

Díky, ale nepřeháněj Grin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/14/2012
Ahoj Libore, dal sis na tom záležet a povedlo se ti to.Ok Na fotce to nejde ani poznat. Je to dub, či akát? Mám ještě pár těch dub. špalků z vinného sudu. Už něco chystám..Wink
L.
Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Posláno:

Štamgast
libi napsal:
Ahoj Libore, dal sis na tom záležet a povedlo se ti to.Ok Na fotce to nejde ani poznat. Je to dub, či akát? Mám ještě pár těch dub. špalků z vinného sudu. Už něco chystám..Wink
L.

Ahoj jmenovče Happy , děkuji.
Je to dub. Tentokrát není z bečky, ale s vínem má něco společného. Je z krajíce lisu na hrozny. Nevím jaký to má oficiální název. Je to půlměsíc (na lisu jsou dva), který při lisování shora tlačí na pomleté hrozny. Kolik let na lisu makaly přesně nevím, v každém případě byly předválečné. No, a stáří toho dubu si už vůbec netroufám odhadnout. Průměr kmene byl minimálně 65 cm. Bez kůry Happy
Posláno:

Pozorovatel
Hezkou nedeli vsem preji, mam vysledek sveho dlouheho a nelehkeho patrani a jedna se o African Black wood. Sedi vahove i kresbou i v mnoha detailech. Existuje vice variant ne jen to cerne.

Average Dried Weight: 79 lbs/ft3 (1,270 kg/m3) uvadeji i prez 1400 kg/m3
Janka Hardness: 3,670 lbf (16,320 N)

Dosel jsem az tak daleko ze jsem vybrousil po letech i letokruhy na 1200, pote pomerne velke makro a je tu shoda. Kura je take shodna. Barva svetleho kraje taktez. Textura take sedi.

zdroje : " bylo jich vic ale nechci s nimi nudit "

http://www.hobbithouseinc.com/personal/woodpics/blackwood,%20african.htm
https://www.wood-database.com/african-blackwood/
https://www.delta-intkey.com/citeswood/en/www/fabdamel.htm

Zjistil jsem ze African blackwood alias Grenadil alias Mpingo alias (Swahili) latinsky Dalbergia melanoxylon je soucasti skupiny oznacovane jako Dalbergia SPP , cili v pripade obecneho oznaceni se da rict je to Dalbergia SPP " rodina rosewood ".

Prikladam fotografie shody a skupiny Dalbergia SPP.

PS doufam ze jsem se trefil bylo to tezke.

Tomas

Dalbergia_cites_1.jpg.jpg
Dalbergia_cites_2.jpg.jpg
Dalbergia_cites_3.jpg.jpg
IMG_20210117_101538.jpg.jpg
IMG_20210117_101811.jpg.jpg
rosewoods.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Tomáši, vytáhnul ses !! Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Pěkná rešerže. Tleskám... Applause
Vaše fotka na denním světle už prozradila typické “fialové” tóny palisandru. (Už to nebyla jen ta černá.)
Krásné dřevo.
Podobnou kresbu i barvu mám na hmatníku kytary.
Posláno:

Pozorovatel
Díky moc Muscatelovi a Miloslavovi za pochvalu , mám radost že se mi to podařilo určit.
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Pozorovatel
Pred par dny jsem zde vznesl dotaz na pomoc pri identifikaci dreva, par z vas hadalo orech, svestku i ryngli. Prohledal jsem opet mnoho druhu ale pote mne napadlo co kdyz mnel nekdo z vas pravdu ?

https://www.wood-database.com/plum/

Scientific Name: Prunus domestica

Distribution: Widely cultivated in temperate areas worldwide
Tree Size: 20-40 ft (6-12 m) tall, 1-1.5 ft (.3-.4 m) trunk diameter
Average Dried Weight: 50 lbs/ft3 (795 kg/m3)
Janka Hardness: 1,550 lbf (6,900 N)*

Samurai to správně určil na české dřevo a Slon s Labilem to uhodli. Panove klobouk dolu zde je dukaz o totoznosti Slivoně neboli Švestky. Brousil jsem opet tentokrat 2 kusy dreva na 1200, lakoval jsem a take vyfotil makrofotografie struktury obou druhu dreva. Je to zpusob jak s nejvetsi pravdepodobnosti urcit drevo co nejpresneji. Zda se, ze jsem se opet trefil. Jen mne zarazila jedna vec a to sice obe po brouseni vonely uplne jinak, mozna susenim mozna poddruhem kdo vi ale zmatlo mne to hodne.

IMG_20210112_120535.jpg.jpg
Prunus_domestica_macro_identify_1.jpg.jpg
Prunus_domestica_macro_identify_2.jpg.jpg
Prunus_domestica_macro_identify_3.jpg.jpg
IMG_20210112_200313.jpg.jpg
IMG_20210114_213940.jpg.jpg
IMG_20210119_214258.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
když on je problém ten že většinu dřev nepoznávám okem ale nosem Laugh

navíc to tak má víc lidí v ovlivnění toho, které dřevo mají rádi a které nesnáší.. a je to ukaždého jinak.. třeba Mat nesnáší padouk, mě voní... já zase nesnesu smrad z cypřiše.. bubingo mi připomíná buchtu, jilm je kyselý, dub zase tříslovina pčipomínající sudy, švestka voní po slivovici... někomu zase smrdí ipe..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Samurai napsal:
když on je problém ten že většinu dřev nepoznávám okem ale nosem Laugh

navíc to tak má víc lidí v ovlivnění toho, které dřevo mají rádi a které nesnáší.. a je to ukaždého jinak.. třeba Mat nesnáší padouk, mě voní... já zase nesnesu smrad z cypřiše.. bubingo mi připomíná buchtu, jilm je kyselý, dub zase tříslovina pčipomínající sudy, švestka voní po slivovici... někomu zase smrdí ipe..

Pravdu díš,Same...
Švestka je prostě švestkou i při broušení/řezání. Já tedy spíše cítím kompot nebo povidla. Možná směs sušeného ovoce. Mám to jednodušší,jelikož mě exoty pŕíliš neberou. Naše dřeva jsou krásná,a to mi asi stačí.

P.S. Smrk poznám! Podle Vánočních ozdob. mrGreen
Posláno:

Pozorovatel
Já mám moc rád šeřík i když dělat s ním je za trest moc praská ale nádherně voní a ta kresba je jedinečná to vždy překvapení co je vevnitř. Má první střenka je že šeříku co mi vyrostl u chalupy.

IMG_20201127_145436.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/14/2012
Jak říká Muscatel....naše dřeva jsou krásná. Ok
Hlavně ta trnka má mnoho barev a vždycky překvapí. Škoda, že tolik praská. Ještě moc rád dělám s akátem, taky je hezky barevný. Kreslí pěkně léta. Akát mívám od bráchy ze stř. Čech a taky od kamaráda z již. Moravy. Ten z Čech bývá spíš do hněda a ten z Moravy do žlutozelena. Je to zajímavé...
Šeřík jsem dostal od dcery, když jim ho skolil blesk na zahradě. Ač jsem ho nařezaný několikrát povařil ve slané vodě, při schnutí se zkroutil a popraskal. V podstatě z něho nebude nic k použití. Bohužel...
Vždy, když musím nějaký strom na zahradě porazit, tak si z něho vyřežu a usuším co jde.Happy
L.
Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum