ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/25/2020
Já mám zkušenost nic nevařit dát do tmavého větraného prostoru a nechat být maximálně zavoskovat konce. Pár kousků testuji v dřevníku na mrazu, na jaře se ukáže jak to dopadlo. A hlavně neodkornovat jinak popraská. Hledal jsem tu na serveru nějakou kudlu se šeříkovou střenkou ale nenašel.
Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Kluci - šeřík, když je dost silný na jádro, je v drtivé většně případů boulovatý a zkroucený podél osy. Pak halt praská. Chce to udělat enormně velký špalíky (4-5x) a pat teprv vyřezat vhodné dřevo na střenky. Je to hodně odpadu, ale mě takový systém funguje. A mám špalky cca rok v dílně, pak do sucha a nakonec do kudlochu ( průběžně měřená vlhkost vzduchu 30-35%)
Samo zatřený, ev. povařený.
Mrazem z něj vodu nedostaneš, i kdyby byl říznutý ve vegetačním klidu. Tím vařením jo - princip parních sušáren.
Jinač vzduchosuché dřevo má cca 30-35% vody, v kudlochu se dostávám na 5-7%, ovšem na roštu nad kotlem..... Ale tam se dostanou až po cca 4-5ti letech. Jinak opět praskaj - a to značně.
A to neodkornění - zas riskuješ broučka - každý dřevo má svýho pažravce.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
heavyboy napsal:
Já mám zkušenost nic nevařit dát do tmavého větraného prostoru a nechat být maximálně zavoskovat konce. Pár kousků testuji v dřevníku na mrazu, na jaře se ukáže jak to dopadlo. A hlavně neodkornovat jinak popraská. Hledal jsem tu na serveru nějakou kudlu se šeříkovou střenkou ale nenašel.

Kudlička z jihu se šeříkovou střenkou ze západu Happy Dřívka jsem dostal právě od Míly Zídka. Bohužel se při opracování z neznámého důvodu ztratila červenofialová barva středu.

LiborZ vložil tyto přílohy:
3.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Červenofialová u šeříku je podobná jako krásně zelená u škumpy. Chvilka sluníčka a je po barvě. I když ta škumpa i po vyblednutí má krásnou medovou barvu s hedvábným leskem. Jenom je,holt,dost měká...
Třeba vlašák je taky někdy jako papír. (Tím nemyslím zkřenčelý) Ale ten si aspoň tu barvu udrží.
Posláno:

Pozorovatel
Paráda ! To mám radost že vidím nůž že šeříku ! No já jen leštil nemám žádnou povrchovou úpravu protože je to 3 nejtvrdší dřevo na evropském kontinentu a chtěl jsem to zkusit. Bohužel jsem neměl fialovou barvu ve dřevě. Ale už na tom pracuju a suším si další snad zůstane . U pár řezbářů na internetu jsem viděl finální produkty a měli fialovou barvu nepřišli o ní.
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/10/2019
Ahoj, z čeho jsi čerpal informaci, že je to 3. nejtvrdší dřevo v Evropě?
PROSÍM POUZE O E-MAILOVOU KOMUNIKACI, DĚKUJU.
Posláno:

Štamgast
Ježour napsal:
Ahoj, z čeho jsi čerpal informaci, že je to 3. nejtvrdší dřevo v Evropě?

By mě taky zajímalo...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
Muscatel napsal:
Červenofialová u šeříku je podobná jako krásně zelená u škumpy. Chvilka sluníčka a je po barvě. I když ta škumpa i po vyblednutí má krásnou medovou barvu s hedvábným leskem. Jenom je,holt,dost měká...

Škumpu mám rád, i když ta naše není zelená, ale jde spíše do zlaté. Nůž a pár dalších věcí z ní jsem sem před časem dával. Ale pokud si dobře pamatuju, tak vejcodržáky tady ještě nebyly Grin

LiborZ vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg
4.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
LiborZ napsal:
Muscatel napsal:

Škumpu mám rád, i když ta naše není zelená, ale jde spíše do zlaté. Nůž a pár dalších věcí z ní jsem sem před časem dával. Ale pokud si dobře pamatuju, tak vejcodržáky tady ještě nebyly Grin

Paráda! Moc pěkné vaječňáky. Ok
Tak já měl “tu naši” po rozštípnutí krásně zelenou. Jenže holt nevydrží ale jde do té zlaté/medové.
Posláno:

Pozorovatel
Velmi casto pouzivam

https://www.wood-database.com

v nasledujicim odkazu je serazeno dle janka tvrdosti pro evropska dreva.
Muze se stat ze tam nebude vse ale je jich tam dost.

Ale samozrejme zalezi kde a jak dreva rostou mne osobne se zda ze zde v Praze je serik mekci a na chalupe na vysocine roste pomaleji jsem skoro v 700 metrech a je tvrdsi to jsem si zkusin brousit.

https://www.wood-database.com/wood-finder/?fwp_location=europe&fwp_janka=2270.00%2C2840.00

Lilac neboli serik

latinsky : Syringa vulgaris

Average Dried Weight: 59 lbs/ft3 (945 kg/m3)

Specific Gravity (Basic, 12% MC): .74, .95

Janka Hardness: 2,350 lbf (10,440 N)*

Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
No, abych pravdu řekl, mně by se spíš zamlouval pohled na věc od člověka, který má letité zkušenosti, je uznávaný odborník a takových si myslím je i u nás dost. Já o té informaci dost pochybuju, jsem vyučený kolář a na učňáku pokud se pamatuju byl obrovský vzorník dřev a šeřík nebyl nikde zmiňovaný. Jistě, není to hospodářsky ani průmyslově využitelné dřevo, ale přesto pochybuju. Napsal jsem kamarádovi na lesnickou průmyslovku, ten o dřevě ví úplně všechno.
Posláno:

Štamgast
Zimostráz je jasná jednička. Pak jsem překvapen...
Pro mě dost divné. Rád se nechám poučit.
Posláno:

Pozorovatel
Parada moc se tesim na odpoved z lesnicke fakulty. Nejsem vystudovany a ani dlouholety odbornik jen mne to bavi. Za takovou moznost dozvedet se vic budu moc rad a dekuji.
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/3/2019
Jsou to přes dva roky co mi Krušpánek sežrali kur. housenky 😤
Něco proletělo komínem, ale několik kousků jsem nechal ve sklepě vyschnout.
Kupodivu je dřevo krásně zdravé, nepopraskané.
Je vhodné na ručku nože nebo i na něco jiného?
Na netu jsem velice nic nenašel.

Tonyto73 vložil tyto přílohy:
IMG_20210120_110346.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Tonyto73 napsal:
Jsou to přes dva roky co mi Krušpánek sežrali kur. housenky 😤
Něco proletělo komínem, ale několik kousků jsem nechal ve sklepě vyschnout.
Kupodivu je dřevo krásně zdravé, nepopraskané.
Je vhodné na ručku nože nebo i na něco jiného?
Na netu jsem velice nic nenašel.

Určitě!!!
Kresba nevýrazná. Ale je to nejtvrdší dřevo u nás. Dříve často používáno na části hudebních nástrojů. Kobylky kytar,části dechů (dřev). Kvůli nevýrazné barvě/kresbě často končilo utopené v černém mořidle,(podobně jako hrušeň) aby imitovalo eben. Věčná škoda...
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 8/11/2017
Miloslav Zítek napsal:
Pro sichr... Přec jen to mytí, zpocená ruka, zmoknutí..... D3 je na kuch. nábytek, D4 už pro koupelnový. Oon by v podstatě měl stačit i Herkules, ale - práce, vybírané dřevo, kudla jako celek. Radši lepší.
Tak asi tak, Míla.

Ahoj chlapi, Herkules v žádném případě. Nejpevnějši a nejlépe odolné vlhkosti jsou polyuretanová lepidla(PUR)Na evropské listnáče jsou v poho, problem je že PUR lepidla nesnášejí mastnotu a exoti jim moc nevoní 🙁. U bílých lepidel ( třídy D 2, 3 a 4 řeší jen odolnost vůči vodě) je zase riziko že když necháte na vlhku a sluníčku tak to udělá vlasové praskliny 😟 a do tvrdých dřev se špatně vsakují .Takže nejlépe nelepit.
Posláno:

Pozorovatel
Ale ano pan Muscatel má pravdu . Také je uveden na mém odkazu jako nejtvrdší dřevo Evropy je to boxwood to jsem sám nevěděl že je to zimostráz. Takže máme doma zda se i nejtvrdší dřevo Evropy

Boxwood = zimostráz

Boxwood, Common Box, European Box

Scientific Name: Buxus sempervirens

Distribution: Europe, northwest Africa, and southwest Asia

Tree Size: 10-25 ft (3-8 m) tall, 4-6 in (12-20 cm) trunk diameter

Average Dried Weight: 61 lbs/ft3 (975 kg/m3)

Specific Gravity (Basic, 12% MC): .68, .98

Janka Hardness: 2,840 lbf (12,610 N)

PS snažim se už delší dobu sehnat celou oficielní Janka škálu dřevin stejně jako jsme kdysi používali tabulky ale nedaří se mi ji najít.
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Zatím tabulka. Šeřík nikde.
V odpovědi napsal, že to určitě najde, ale ať nevěřím tomu, že ještě dneska.

Ježour vložil tyto přílohy:
Screenshot_20210120_225442.png.jpg

Posláno:

Štamgast
Tabulka podle Janky

Ježour vložil tyto přílohy:
Screenshot_20210120_233450.png.jpg
Screenshot_20210120_233700.png.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2007
Krásný večer přeji
Přidám taky jednu tabulku (mou oblíbenou), i když jsem jí tady už jednou citoval.
Dřevo krušpánku má velké využití stačí pohledat výraz "boxwood netsuke".
Já když viděl před 2 lety jak u nás dostávají ty krušpánky na zadek od housenek tak mě bylo zle. Ale jeden soused je tady nevykučoval a vloni byly zase některé krásně zelené, i když to vypadalo že už to mají za sebou.
Ondřej

oOvOo vložil tyto přílohy:
š.JPG.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum