ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/31/2012
Ahoj chlapi, je toto obycajna breza?

otsar vložil tyto přílohy:
20210203_161617.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Řekl bych že ano. Ono v létě když to má listy vypadá to také jinak.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/31/2012
Karel W napsal:
Řekl bych že ano. Ono v létě když to má listy vypadá to také jinak.

Dik Karle, su nejake poznavacie znaky ako odlisit obycajnu brezu od svalcovitej, kuceravej...?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Nějaké znaky jsou, ale já je neznám. Ta kudrnata by měla mít na sobě takové boule, jako svaly.
Hele nejsem odborník. Jen mi to tak přišlo, že je to normální bříza. Viděl jsem různé břízy, všechno to byly stejné břízy a každá byla jiná. Hodně záleží také na podmínkách kde roste. Některé jsou hodně bílé, jiné naopak....
Ty jiné břízy bych chtěl někdy vidět v reálu, ale zatim jsem na ně nenarazil, si myslím. Karelska bříza se dá najít někde v beskydech, údajně....

Příloha / Přílohy:
Betula_61.PDF (259kb) staženo 53 time(s).

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/25/2020
Přicházím prosím z dotazem , do jaké hrubosti brousíte švestku a jaký další postup používáte ( finální povrchová úprava ) ? Díky moc za radu .
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Podle toho jaký má být výsledný povrch,Pane. Končit se dá i ocelovou vlnou 0000.
Finálka se u nožů volí nejčastěji olejová. Tím myslím vysychavý olej. Nejčastěji lněný (ten mi smrdí) nebo tungový (ten zase smrdí jiným Laugh ). Pak jsou varianty s vosky,ale to už je na delší elaborát.
Ale z praktického hlediska už smirek 600 grit,Vám udělá na tvrdém dřevě krásné finále. Švestka jde sama. Kruhově pórovitá dřeva (např.jasan,akát) už chtějí trochu více péče. Broušení s tvrdou podložkou,aby se “nepropadaly” řídké partie dřeva.
Ale Vy už si nějak poradíte.
Věřím Vám. Ok
Posláno:

Pozorovatel
Mam tu plechovku lesticiho vosku na auta mozna to pujde i s timhle ? Uz jsem to prebehl na 1500 ale neleskne se moc. Nerezove nyty se uz lesknou jak zrcadlo. Dekuji za radu se svestkou delam poprve pane. PS dekuji za duveru ale tet si moc neverim Tomas
Nože jsou můj koníček
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/2/2010
Fungovať olej sa riedi pomarancovym.A pomaranč vonia..😜
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/2/2010
Fungový pardon
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/10/2019
heavyboy napsal:
Mam tu plechovku lesticiho vosku na auta mozna to pujde i s timhle ? Uz jsem to prebehl na 1500 ale neleskne se moc. Nerezove nyty se uz lesknou jak zrcadlo. Dekuji za radu se svestkou delam poprve pane. PS dekuji za duveru ale tet si moc neverim Tomas

Nezlob se, ale na nůž bych autovosky nedal. Obsahuje to kdovíjaký srajdy a při krájení potravin, zvlášť třeba horkého pečeného masa by to chytalo industriální smell Happy
PROSÍM POUZE O E-MAILOVOU KOMUNIKACI, DĚKUJU.
Posláno:

Štamgast
Proč to nezkusit...?
Jen lak auta není nasákavý.
Zkusil bych na odřezku napatlat větší vrstvu. Nechat hoďku dvě. Pak setřít,poctivě, zbytky. Nechat den/dva schnout v teple. Pak dát tenkou vrstvu stejného autovosku a vyleštit hadrákem.
Ať se Vám daří,Pane! Happy
Posláno:

Štamgast
peter62 napsal:
Fungový pardon

Fungový pardon pobavil...Laugh Applause
Pomeranč (D-limonen) je skvěle vonící ředidlo,které ale rychle prchá. Svou funkci zvládá skvěle! Naředit hustějši olej pro rychlou penetraci,a odpařit se. To je jeho funkce. A s odpařením odchází i jeho vůně. U rukojeti kudly v pohodě. U X metrů podlahy už je to jiná.
Proto jsem zmiňoval osobní preference “vůně” olejů. Každému,holt,smrdí něco jiného.

Posláno:

Pozorovatel
Ja byl na navsteve u kamarada a on pouziva vetsinou akrylatovy bezbarvy lak, kterym vse utemuje, zalepi a oslizne, je mi to uplne proti srsti protoze drevo mam rad. Naposled jsem pouzil jemnou bilou lestici brusnou pastu a hadrak na vrtacce na seriku a povedlo se. Jen tet jsem mel pocit ze bych rad vyzkousel neco jineho. Vyzkousim dobrou radu a budu experimentovat na odrezkach ze strenky. Mozna mne napada i parafin ze svicek, uvidime. PS pri lesteni 1500 stovkou smirglem mi hodne drevo spini nerez. Neprehnal jsem to uz ?
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Parafin nee.
Leštění je už jiné hřiště. Tady Vám snad poradí jiní. Tím myslím zanášení kovu (z čepů/nýtů) do dřeva.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/14/2012
Zdar chlapi, snad se můžu přidat do debaty. Švestku, po našem trnku mám moc rád a dost ji používám. Ale dělám s ní stejně, jak s ostatníma tvrdýma dřevama. Broušení končím 1000 gritem, Samozřejmě, po dokončení tvaru a vybroušení 220 gritem ručku namočím vodou, aby se zvedli " chlupy " a nechám dobře uschnout. Pak už postupně brousím do té 1000 - ky. Na finál mám směs lněného, světlicového a pomerančového oleje. Ručku tak 5x i víckrát natřu, vždy nechám vyschnout a znovu. Na konec dávám šelakovou polituru, asi 3 vrstvy.
P.S. trnka má moc krásné barvy, zrcátka i leta. Dobře je to vidět třeba na té vidličce. Bohužel moc praská a nedají se z ní dělat velké věci.
Ať se daří, L.

libi vložil tyto přílohy:
_DSC0779_o.jpg.jpg

Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Náš národní strom měla být švestka Happy
Já to dělám skoro jako Libi, jenom místo ponoření do vody, aby chlupy povstaly, to stříknu lihem, protože rychleji schne a dělám to při každém postupu na jemnější šmirgl, končím 800kou, pak jdu na filcák s bílou pastou. Následuje olej, používám směs pomerančového s ostropestřcem nebo se světlicovým neb s konopným, na závěr vosky, směs včelího a karnauby, ty nanáším hadrovým kotoučem.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Aj ja sa pridám k otázkam na slivku Grin . Videl som krásne farby tohto druhu dreva až do fialova. Je táto fialová farba trvalá? Dá sa zastabilizovať, aby vydržala, alebo oxiduje do hneda?
Posláno:

Štamgast
Jestli tu barvu podrží stabilizace,to bohužel nevím.
Ale normálně to časem vybledne.
Tohle jsou špachtle které jsem dělal ženě do keramiky. Skoro denně používané. Staré něco přes 20 let. Fialové byly jen několik roků. Ošetřeny byly tenkrát lněným olejem.

Muscatel vložil tyto přílohy:
505B1574_4A78_4F01_93CA_134CAE9DA27A.jpeg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2010
Několik roků, to vydržela dlouho. Mě obvykle zhnědla za pár měsíců, maximálně půlrok.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Škoda Cry , lebo tá bordová je nádherná.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum