ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/14/2012
Vencál, nemáčím dřevo ve vodě, jen ho natřu mokrou štětkou. To stačí, určitě bych hotovou ručku nemáčel.
K té stálosti barev bych ještě dodal, že pokud se kudly používají, tak počáteční barevnost stejně časem zanikne skoro u všech dřev.
Mimo, právě pro ty krásné barvy a kvalitu mám trnku moc rád.
L.

Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/7/2010
Vencál napsal :...já to stříknu lihem, protože rychleji schne a dělám to při každém postupu na jemnější šmirgl... Ok Ano líh je "rychlejší" a svoji funkci "postavit chlupy" zastane na 100%. Rozhodně nenamáčet, Odkoukáno u dřevomodelářů ve Škodovce. red face
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Mám jednoduchej postup, jen to chce povolení pro práci v kuchyniLaugh

Ošmirglovat rukojeť (obvykle končím 320-400, ale já neleštím, jeďte víc, klidně až po 1000) a potom vykoupat v horké lázni ze směsi lněného oleje a včelího vosku (Chce to experimentovat, osobně používám 4:12:1 včelí vosk:lněný olej:řepkový olej. Teplotu cca 80°C jednu hodinu (Dám olej do velké sklenice a tu dám do velkého hrnce s vodou a ohřeju vodu, teplotu kontroluju zavařovacím teploměrem... rozmezí 70-85°C). Ještě a horka nůž vytáhnu a otřu do sucha a po vychladnutí přejedu čistým hadrákem ve vrtačce. Hotovo...

Pro nože s montáží na trn super. Jen u fulltangů bacha,velká teplota mění rozměry kovu a můžou odskakovat střenky. Ale já dělám skoro jen na trn. A když fulltang, tak ho tam dám jen na minutu a po chvíli znova a několikrát dokola, aby se kov nestihl nahřát.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Na tenhle postup bohatě stačí cca 40, jinak jsou opravdu problémy se střenkama. I když jsou použitý nýty.
A i při té 40 utíkaj bublinky, nechám to v lázni cca 1-2 hodiny a pak to samý.
Jen na leštění používám flanelový rukáv z tchánova pyžama... Kdyby to věděl. Ve svěráku a pěkně kolem dokola a tahat. Ono se i při tom dřevo ohřeje a moc pěkně se vyleští.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
S tou horkou lázní mám blbou zkušenost, dělával jsem to taky, ale tou teplotou mi povoloval epoxid, nevím jestli jsem dělal chybu já nebo jsem měl špatný epoxid, ale od té doby to nedělám Happy
Posláno:
Štamgast
No právě - trn to snese, ale příložky blbnou. Proto jedu na 40 a dost. Teploměrem je mi vlastní prst - horké, ale ještě se to dá snést. A je to tak akorát. Na indukční plotně mám nastavenou 1 a jen to tak přitápí po nahřátí na provozní teplotu.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/25/2020
Tak a je to a takhle to dopadlo. Jen se mi zda ta barva neja malo hneda, mozna jeste zhnedne. Brousil jsem do 1500 a zvedal chlupy lihem. Pak jsem lestil s hadrakem a bilou pastou co tu mam.

heavyboy vložil tyto přílohy:
IMG_20210210_142016.jpg.jpg
IMG_20210210_142056.jpg.jpg
IMG_20210210_142053.jpg.jpg
IMG_20210210_142114.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:

Pozorovatel
Nelíbí se mi barva po leštění dodržím vaši radu a scháním oleje. Projel jsem OBI, Bauhaus a jediné co jsem sehnal v Globusu bylo toto prosím kde se dají oleje koupit ?

IMG_20210212_104209.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Já nakupuji tady: http://www.fima-brno.cz/cz/index.php/page/23.html
Pan tam toho má hodně. Bral jsem tam i chlorid železitý apod.
Zajímavé je,že mi vždy poslal zboží předem a platbu chtěl až po dodání.

Edit: Je o něco levnější než Fichema.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
oleje jsem taky řešil, srovnával a skončil taky u brňáka co chce platit až po zaslání zboží.. objednal jsem tungový a pomeranč a oproti lněnému nebe a dudy.. toho pomerančového stačí fakt malinkato na to ředění..
RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
Já ve Fimě byl taky párkrát a jak jsem z Brna, tak jsem nevěděl, že jde i posílat. Takže i ta jde.
Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:

Pozorovatel
Děkuju za radu ,objednám si to v Brně .
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/14/2012
Muscatel, díky za tip, to je dost výrazná úspora. Taky totiž nakupuju u Cesty dřeva.
L.
Prosím, pište mi na e-mail, ten čtu denně.:-)
Posláno:

Pozorovatel
O víkendu mrzlo a já se vydal na šípek říkal jsem si, že ho časem zkusím použít na střenku. Hodně rychle a brutálně jsem kousek usušil, dřevo popraskalo, ale to nevadí, protože jsem chtěl vidět jak bude vypadat. Fotky jsou před a po vyleštění . Vyleštěný vypadá nádherně . Už jste někdo použil šípkovou růží na nůž ?

IMG_20210215_131221.jpg.jpg
IMG_20210215_132701.jpg.jpg
IMG_20210215_131111.jpg.jpg
IMG_20210215_132740.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Říznout to napůl, omezil bys vznik trhlin. A někdo tu už růži použil - pamatuju si jen, že prý rostla u brány statku a že cca 100 let.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 8/19/2020
heavyboy napsal:
O víkendu mrzlo a já se vydal na šípek říkal jsem si, že ho časem zkusím použít na střenku. Hodně rychle a brutálně jsem kousek usušil, dřevo popraskalo, ale to nevadí, protože jsem chtěl vidět jak bude vypadat. Fotky jsou před a po vyleštění . Vyleštěný vypadá nádherně . Už jste někdo použil šípkovou růží na nůž ?

Je pěkné, šípek by mě nenapadl, je to zajímavé dřevo. bude trvanlivé???
Posláno:

Pozorovatel
Marťas72 napsal:
heavyboy napsal:

Je pěkné, šípek by mě nenapadl, je to zajímavé dřevo. bude trvanlivé???

Nedokážu odpovědět , nikde se o tom moc nepíše. Ale Šípková růže roste hodně dlouho.
Dle mého názoru mělo by to být trvanlivé , a je to hodně tvrdé. Já ale nejsem dendrolog ani velký znalec dřeva a najít něco o evropských keřích je skoro nemožné protože se nevyužívají komerčně. Vím že existuje jedna publikace zabývající se dřevem a keři z Evropy ale není ani na VŚ na Suchdole. Vyšla loni mimo ČR . Až mi uschne přirozenou cestou nebo seženu li někoho kdo má vakuovou sušičku udělám z něj nůž a uvidíme.

Nože jsou můj koníček
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
tak si včera pěkně dlabu misku a ejhle co na mě vykouklo Happy
Asi jsem ho vzbudil red face

Vencál vložil tyto přílohy:
20210214_175811.jpg.jpg
20210214_175802.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/7/2010
Myslím, že pokud je to samička, tak už svou práci odvedla Happy
A Ty budeš mít za pár let z misky luxusní cedník... Laugh
"Mířím ke hvězdám, ale pořád trefuji Londýn." Wernher von Braun
Kdo říká, že člověk nemůže změnit svět, ten nejedl nedovařeného netopýra.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum