ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/16/2015
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_mirabelka
Nikdo nic nikdy nemá míti za definitivní......
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Pecka je to jasná.
Za mě třešeň... Ale zase jen “větev”
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/25/2020
Děkuju vám za pomoc. Třešeň, švestku, střemchu, planou třešeň i americkou tu mám. Já se nejspíš přikláním ke špendlíku. Mám tu ještě jedno drevo keře, ale tam opravdu tipuji a nejsem si ani trochu jistý. Podobnou kůru měl dřišťál možná je to nějaká jeho odrůda ? Průměr cca 9 cm . Dřevo je tvrdé . Ta kresba je něco co jsem ještě neviděl. Nepoznáte náhodou někdo prosím vás ?

heavyboy vložil tyto přílohy:
IMG_20210415_154948.jpg.jpg
IMG_20210415_154926.jpg.jpg
IMG_20210415_154727.jpg.jpg
IMG_20210415_154834.jpg.jpg
IMG_20210415_154837.jpg.jpg
IMG_20210415_154956.jpg.jpg
IMG_20210415_154843.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Taď pálím naprosto od boku - nemohl by to být rakytník? Já mám a používám, akorát to jádro má o kus světlejší, ale třeba? Rakytník má na tenčích větvích hodně drobných větviček, takže tam jsou pod kůrou malé součky.
Posláno:

Pozorovatel
Dnes se mi podařil pěkný úlovek , v základní škole rušili šedesátileté keře berberisu a vykopali kořeny. Možná mám i pustoryl. Školník byl tak hodný že mi je za lahvinku věnoval. Poprosim vás o radu kořenici vysušit a pak řezat nebo řezat čerstvou ? Jaký je postup u Kořenů ? Mockrát vám děkuji za radu .

heavyboy vložil tyto přílohy:
IMG_20210419_201457.jpg.jpg
IMG_20210420_094800.jpg.jpg
IMG_20210419_202552.jpg.jpg

Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2010
Přeju hodně štěstí při sušení. Mě se pustoryl ještě v celku usušit nepodařilo. Vždycky popraskal. S berberisem nemám zkušenost.
Posláno:

Štamgast
Kořeny dřevin jsou,nevím proč,přeceňované.
Dřevo z kořenů,i hodně pěkných dřev,je zpravidla fádní. Bez zajímavé kresby,bez barvy,a téměř neusušitelné. Tedy bez rozpraskání k nepoužitelnosti.
Možná to způsobuje to,že název “kořenice” evokuje,u neznalých,předsudek,že toto dřevo je z kořenů stromu. Chyba lávky. Kořenice (často používaná na luxusní dýhy) je z kořenových náběhů. Tudíž dřevo ze spodní části kmene.
Už jen představa,že:
-vykopávám kořeny
-ty pak zbavuji zeminy
-vybírám použitelný kořen
-upínám do loupačky na dýhy
-modlím se aby tam nebyl kámen,který mi zpestří nůž v loupačce

mrGreen mrGreen mrGreen
Posláno:

Štamgast
Propásl jsem edit...
Samozřejmě,že u těch luxusních kořenicových dýh se neloupe,ale krájí. Ale pořád platí,co jsem psal výše.
Posláno:

Pozorovatel
Děkuju za radu. Čili sušit a pak řezat. Já bych nechtěl dýhu ale špalíčky nebo fošínky. Uvidíme co bude mít kresbu, zbylo mi tam dost dřeva u některých kořenů skoro metr se slušným průměrem . Vzal jsem to vapkou ale když jsem se vrátil domů vypadal jsem jako horník .... Co kdybych ty pařezy odvezl do sušárny, nebo je přeřízl na půl ?
Nože jsou můj koníček
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/11/2009
Odbrousil jsem barvu ze starého tácu na dort a vykoukl na mě medvěd Happy

vakovlk vložil tyto přílohy:
IMG_20210509_193702.jpg.jpg

Za všechno si můžu sám
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/7/2010
vakovlk napsal:
Odbrousil jsem barvu ze starého tácu na dort a vykoukl na mě medvěd Happy

... už na to prosím moc nešahejNoNoNo , to je "kouzelný dřívko". Medvěd, ten je jasnej, v čumáku má taky nějaký zvířátko (nemůžu si vzpomenout jak se jmenuje) a na levé straně je docela parádní portrét nějakýho chlapíka kterej se kouká asi tak? na toho medvěda. Jak jsem řekl : dřevo vhodné na čarování ... red face Ale je to fakt zajímavý - jako celá příroda Applause
PS: jak na to pořád čumím, tak hned vedle toho chlapíka je pootočenej obličej asi taky nějakého chlapa či zvířete red face

Penzista vložil tyto přílohy:
123_2x_plus.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/11/2009
Jj čumák i obě oči jsou jasný lenochodí, nebo možná koalí ksichtíky. Teda pravý oko je spíš ET. A toho chlápka jsem si nevšiml, díky za objevení
Za všechno si můžu sám
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/7/2010
vakovlk napsal:
Jj čumák i obě oči jsou jasný lenochodí, nebo možná koalí ksichtíky. Teda pravý oko je spíš ET. A toho chlápka jsem si nevšiml, díky za objevení

Nemáš zač NoNoNo Já ti děkuji, trošku mě to hledání "probralo", ze zimního spánku Laugh . Stejně ale, když se tak dívám na toho "chlápka" zdá se mi, že ho od někud znám ... Laugh Laugh Laugh ... asi se budu muset objednat k "Chocholuškovi" Laugh Laugh Laugh ... pořád někoho někde vidím ... red face
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2013
[quote=heavyboy]Dnes se mi podařil pěkný úlovek , v základní škole rušili šedesátileté keře berberisu a vykopali kořeny. Možná mám i pustoryl. Školník byl tak hodný že mi je za lahvinku

No, já jsem zatím dělal kořenice šeříků, škumpy, meruňky . Tak potom , co jsem je dostal ze země, jsem je očistil od zeminy, řezné rány po kmínku natřel Herkulesem ( nebo stavební disperzí - to aby to plochou řezu moc rychle nevysychalo ) a zahrabal jsem je ve stodole do hromady sena . Na práci je beru tak po třech , pěti letech ( pravda , stejně je to málo , já vím ) . Pravdou je , že to seno ve stodole jsem záměrně nechal jen pro tenhle účel . Průšvih je , když člověk nemá stodolu . Je to takový sedlácký způsob , mistr truhlář by se zřejmě potrhal smíchem , ale nějaké ty úspěchy jsou , i když ne všechno nepopraská .

P.S. : nad tvým úlovkem slintám a závidím ! Ok
Řemeslo braň se, jdu tě . . . . . .
Dal
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/2/2013
Dneska jsme v práci uskladnili pár dubových fošínek co vyrostly kolem roku 1000 př.n.l.

Krásný materiál, a krásný pocit na to šahat...

Bohužel mi neříkají pane, ale mám slíbený odřezek.

Dal vložil tyto přílohy:
20210520_134757_1_.jpg.jpg
20210520_134740_1_.jpg.jpg

Per pedes,
Nechaj noža - bolí koža, Mrtvému nože netřeba
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2014
Včéra jsem řezal ňáký ten OřechHappy docela jsem z toho měl radost co na mě vykouklo za barvyHappy

Heřmánek vložil tyto přílohy:
IMG_20210601_134109.jpg.jpg

Rychle vám odpovím pokud použijete tlačítko email. PM komunikace je zdlouhavá, nejsem vždy u PC.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/2/2005
Osobne si myslím, že to nebude Vlašský orech, ale Orech čierny, tá farba tomu napovedá.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/20/2017
Ořešák černý to není,klasika ano.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2014
On je ten Ořech docela dost hnědej, běli bylo málo😀
Za mě pěknej Ořech, radost určitě někomu udělá na ručceRazz
Rychle vám odpovím pokud použijete tlačítko email. PM komunikace je zdlouhavá, nejsem vždy u PC.
Posláno:

Štamgast
zepa napsal:
Osobne si myslím, že to nebude Vlašský orech, ale Orech čierny, tá farba tomu napovedá.

Tak to právě ne. Typický vlašák to je. Ořešák černý to není určitě.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum