ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Dřevo kolem nás Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Ty fleky jsou jen jiná stadia rozkladu dřevní hmoty, potažmo celulozy. Změna barevnosti bude, ale to je celkově. Záleží na stab. látce. Máš to jako s napouštěním oleji a tak.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Koukni do vlákna stabilizace, Fous tam dával fotky dřeva co jsme stabilizovali. Některé dřevo bylo podobně flekate. Hezké je když je tam hodně malých fleků, nebo navíc černé -fialovohnědé čáry. To pak vyjde pěkně. Stabilizace změní odstín a spíš vytáhne rozdíly. Pokud se ti to líbí před stabilizací po to bude ještě lepší.
To co tu máš není špatné ale úplně pecka to není, zkus prohledat zajímavější kousky. Samozřejmně záleží na vkusu a na použití. Takhle bych to viděla já, ahoj
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/14/2021
Jak píše Karel W,ve vlákně stabilizace jsou dvě fotky, zítra vyberu nějaké podobné špalíky nezastabilizovane a nafotim
pro porovnání, aby jsi vyděl rozdíl.Ten javor nevyhazuj, spálit se to dá vždycky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/10/2019
Zdravím, budu kácet tenhle stromek, pajasan žláznatý, nepovedl se chudák.
Ta boule bude mít podle mně docela zajímavou kresbu. Než to skončí v krbovkách, dám případnému zájemci možnost ji získat za poštovné. Váha boule bude kolem 5 kilo.

Díky za pozornost, 🦔

Ježour vložil tyto přílohy:
20210926_162820.jpg.jpg

PROSÍM POUZE O E-MAILOVOU KOMUNIKACI, DĚKUJU.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
Ježour napsal:
Zdravím, budu kácet tenhle stromek, pajasan žláznatý, nepovedl se chudák.
Ta boule bude mít podle mně docela zajímavou kresbu. Než to skončí v krbovkách, dám případnému zájemci možnost ji získat za poštovné. Váha boule bude kolem 5 kilo.

Díky za pozornost, 🦔

Pokud je ještě volná, tak bych se jí ujal Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/10/2019
Máš ji mít.🦔
PROSÍM POUZE O E-MAILOVOU KOMUNIKACI, DĚKUJU.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2004
Nasel jsem parecek uschlych briz. Jen ty obrazky kdyby sem sly vlozit...

xHonza vložil tyto přílohy:
IMG_20210926_073825.jpg.jpg

Politická korektnost - pomýlená filozofie předstírající, že hovno lze zvednouti za čistý konec.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/2/2014
Očkatá olše, můj dnešní úlovek. Mám z ní velkou radost, jen kdyby byla mrška už suchá.

jenda7 vložil tyto přílohy:
7BB62EFF_1242_48C0_AC96_280F1648F678.jpeg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Hezký víkend všem.
Potřeboval bych poradit.
Před dvěma lety jsem vyvařil nějaký ořechový dřevo ve slané vodě a teď poslední dobou podle toho můžu určovat počasí.Grin
Den,dva před deštěm to natáhne tolik vody ze vzduchu, že by se to dalo zdimat.
Nevíte někdo prosím,co stim?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Fous napsal:
Hezký víkend všem.
Potřeboval bych poradit.
Před dvěma lety jsem vyvařil nějaký ořechový dřevo ve slané vodě a teď poslední dobou podle toho můžu určovat počasí.Grin
Den,dva před deštěm to natáhne tolik vody ze vzduchu, že by se to dalo zdimat.
Nevíte někdo prosím,co stim?

Si nečetl pohádky? Udělej z toho púrko na sekeru a uvař sekerkovou polífku!Razz
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/28/2019
Pred rokom som musel na chalupe zlikvidovať orgován (šeřík). Kmeň som narezal na špalíky, olúpal kôru, konce zatrel farbou a odložil do bedničky pod drevenú verandu. Je to dobre vetrané, neprší na to, nesvieti slnko... Dnes som to vytiahol že to skontrolujem a prišlo sklamanie. Všetky takto popraskali. Keď som to rezal, listy už boli opadané. Neviem, kde som spravil chybu (:

Andys vložil tyto přílohy:
20211030_164456.jpg.jpg
20211030_164538.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2007
Krásný večír přeji
Andys: to nejdůležitější (možná po zbavení kůry) je špalky minimálně rozpůlit, lépe načtvrtit.
Ondřej
Posláno:
Štamgast
Jo jo je to tak, šeřík praská hodně. Zatím se mi nepodařilo vysušit bez prasklin. Ať natírám a řežu jak chci. Ty půlky jsou taky použitelné. Nařezané hranolky se hodně zkroutí. Chce si nechat rezervu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Andys: Podle mě není důvod k zklamání. Ty špalky vypadají docela dobře. Jedna prasklina na střed,to je pohoda. Máš z čeho vyřezávat ten špalík. Kdyby jsi to rozčtvrtil,tak by Ti stejně ty čtvrtky popraskaly. A pak by už nebylo moc z čeho vybírat.
Na začátek sušení by bylo lepší to strčit na chvíli někam do sklepa (nízká teplota,vyšší vlhkost,bez průvanu). Ale to už nedoženeš.

Fous: Stando,problém je v tom,že máš ten ořech plný soli. Rovná se: Dobře v soli uvařené dřevo,špatně odvařená sůl v čisté vodě. Pomoc jednoduchá. Uvař to znovu v čisté vodě. Klidně dvakrát,třikrát. Póry v tom dřevě budou už “otevřené”,takže sušení (rozumné) už nepřinese nové praskliny. Nebo to nevař,vraž to do hrnce s vodou,zatiž pod hladinu a buď trpělivý. Musíš prostě tu sůl dostat ven. Osmóza je na Tvé straně. Ok
Vzdušná vlhkost se bude na tu sůl vázat vždycky. A pak je z toho dřeva ta “houba”.
Ale předpovídat počasí mě nenapadlo…. Grin Ok
Posláno:
Pokročilý
Ahoj Petře, díky za radu.
Přemýšlel jsem o tom, že to znova povařím bez soli,ale nebyl
jsem si jistý,jestli to k něčemu bude.
V soli už žádné dřevo vařit nebudu, radši po nějaké době do sušky s nějakýma ztrátama.
Ještě jednou díky.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/28/2019
Páni, ďakujem za rady. Nechám to sušiť a snáď sa mi z toho podarí niečo použiteľné vyrezať.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/11/2001
Zrovna včera jsem uklízel tak dva roky starý šeřík . Byl v kůře a konce zatřeny mixem kalafuny. Leželo to venku ve stínu pod stříškou a skoro žádné praskliny. Upřímně sušení dřeva je jak loterie neb dva stejné kusy neschnou stejně . Ale jak se tu psalo klidně sušení začínat někde ve sklepě. Šeřík a podobně odolné dřevo vydrží ve vlhku roky. Jednou jsem šel přes jednu zaniklou vesnici , byl tam šeřík částečně uschlý a ty větve co byly skoro v zemi pod mechem byly skoro netknutý. Běl byl pryč ale jádro až na pár komůrek larev v pořádku Shocked
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 9/30/2020
Ahojte, poprosím niekoho znalého o identifikáciu čo je to za drevo?
Vďaka.

TomasK vložil tyto přílohy:
IMG_20211109_105459.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Javor?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
taky bych to tak viděl podle kůry a dřeva..
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum