ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Roman Švarc - Black Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/5/2010
jo, já to nezpochybňuju (kamarád průzkumák by řekl že na silnější stromy je bleskovnice lepší než motorovkaHappy))

spíš mi šlo o to že je vidět že je to nouzovka (resp. trvá to hodně energie to narubat...) do těch 10 cm tomu věřím že na 2-3 rány (někdo i na jednu..)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/26/2007
pepe12345 napsal:
jo, já to nezpochybňuju (kamarád průzkumák by řekl že na silnější stromy je bleskovnice lepší než motorovkaHappy))

spíš mi šlo o to že je vidět že je to nouzovka (resp. trvá to hodně energie to narubat...) do těch 10 cm tomu věřím že na 2-3 rány (někdo i na jednu..)

Což v tom máš určitě pravdu, pokud je možnost výběru nástroje na danou práci, prostě vemu to, co je na to primárně uzpůsobeno Wink

Posláno:
Štamgast
a na to prosekávání stojákama to vidíš jak? jde o ty suchý spodní patra když chceš průchod.. sek je klasicky zhora, ale počítám že to chce něco s těžší špičkou a obloukem dopředu dolů... větve od 0,5 až po 4 cm... suchý.. smrk, borovice... sekera na to má moc krátký ostří, moc soustředění a práce trefit se tím 5-10 cm ostřím do té větve.. takže uvažuju o nějaký "mačetě", ale ty jsou ze slabých matrošů...
Posláno:

Štamgast
pepe12345 napsal:
a na to prosekávání stojákama to vidíš jak? jde o ty suchý spodní patra když chceš průchod.. sek je klasicky zhora, ale počítám že to chce něco s těžší špičkou a obloukem dopředu dolů... větve od 0,5 až po 4 cm... suchý.. smrk, borovice... sekera na to má moc krátký ostří, moc soustředění a práce trefit se tím 5-10 cm ostřím do té větve.. takže uvažuju o nějaký "mačetě", ale ty jsou ze slabých matrošů...

Chápu co myslíš, když jsme u Blacka na vlákně, tak mohu poradit Happy já bych na to vzal buď parang, měl jsem ho v ruce na Pražské výstavě a dovedu si to s tím představim, parádně se drží, váhově jde pěkně dopředu, takže by údery dopadaly s razancí, pokud bych hledal něco levnějšího o co bych se nemusel bát, tak Black má spoustu mačet, ale mačety pořádné Happy takže váhově i tvarově by to sedělo na tvůj úkol Wink

Třeba : http://www.black-knives.com/lesni_naradi/ipage00013.htm

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
pepe12345 napsal:

Najdi si to, čemu říkám "army klewang". To potřebuješ. Happy Pár jich slouží i jako domlouvátko mudžahedínům. Cool
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Štamgast
pěkný, ale přemýšlím jestli nevzat "něco špičatýho", přeci jen to klestění stojáků je občasná akce v sezoně 2-3x...
jakej je rozdíl proti parangu nebo nějakýmu bolu? (vidím bez špičky na rytí, ještě něco jinýho? materiál atd?
ještě mě npadá, přežilo by to sekání kořenů? očištěných, ale furt nějaká hlína, kamínky... místo "sekero-kopáče" co nosej lesáci...
Posláno:

Štamgast
Ne, když s tím půjdeš do šutrů což je reálné, poničíš to. Ta pérovka vydrží sice dost, ale má to své hranice. Ale pokud budeš takhle řádit ve stylu "padni komu padni", kup si mačetu Fistars s hákem.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Dodělal jsem si ze studijních důvodů hračku pro sebe. Zakalený výpalek Camillus. Vytáhl jsem výbrus, vysmirkoval, a zkopíroval příložky rukojeti podle kudly, co ji mám doma od Dippera.

Black vložil tyto přílohy:
Snímek_6172.jpg.jpg
Snímek_6170.jpg.jpg

(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Ukážu, čím dělám to zahloubení. Vyrábím si sám takovéto frézičky už roky na všechno možné. Výhodou si myslím je, že si udělám jakýkoliv rozměr.

Vyrobil jsem si to dnes na soustruhu z prvního lepšího matroše, na který jsem dosáhl. No, že to byl zrovna pancíř z tanku T-72 je nepodstatné. Happy Dobrý matroš na tohle je např. 19191. Z té se dělají i raznice. Vyrobeno jsem to měl i se zakalením, za 30 minut. Takže, stojí to za to, trochu času tomu věnovat. Dá se to však vyrobit i doma, bez soustruhu. Pokud bude zájem, ukážu jak.

Black vložil tyto přílohy:
Snímek_6162.jpg.jpg
Snímek_6163.jpg.jpg
Snímek_6164.jpg.jpg
Snímek_6166.jpg.jpg
Snímek_6167.jpg.jpg

(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Štamgast
no řádit s tím moc nechci, jen hledám více využití.. nechci pořizovat "jednoúčelovku" Happy
takže to asi vidím na nějaký bolo - použitelný jako nůž (větší nůž Happy a ty větve s tím taky odsekám - spíš suchý klestí..

kdyby ten "klawang" uměl i ty kořeny, byl by to důvod spíš pro něj Happy

fiskars hak moc nechci, beru to že občas musím připravit cestu nebo projít houštím "stromů".. ale dál to používat jako nůž, nemít to jako jednoúčelovku
Posláno:

Štamgast
Kořeny vysekávám něčím, co se podobá teslici. Tož, definuj, co pro tebe znamená sekat kořeny. Protože tím jdeš i ostřím do šutrů, a moje zkušenost ze stezek je, mít tenkou motyčku.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Štamgast
no nyní starou tupou sekerou (musím ji trošku přejet... ale klasicky jinak když je možnsot (doma) tak krumpáč který má nechaný spodek a místo špičky navařené "sekero železo".. nástroj lesních dělníků... bere to hlínu občas, ale vždy se to přebrousí..

jina jde o stromy-pařezy - odhrabat hlínu, přeseknout viditelné kořeny, zkusit zahýbat, dkyž ne tak zase hlouběji odkopat a pak přeseknout..
ovocné stromy ořechy... to co se likviduje na zahradách kdž není traktor a jiná technika Happy
max tak 4x do roka....
Posláno:

Štamgast
Jo, tak to je prostě práce, na které jde všechno do kopru. Proto se v lese uchytil nástroj motykosekera. Mně ji dělali kováři z fa. http://www.kovarstvi-kalmus.cz/index.htm
dva staří dědové, ale mazec chlapi. Jeden strojař, druhý kovář. Fakt borci, můžu vřele doporučit jejich vercajk. Nakoupil jsem u nich osobně deset motyk a sekeromotyk pro občanské sdruž. ČeMBA. Pořád to maká, jsou parádní.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/21/2010
Black napsal:
Dodělal jsem si ze studijních důvodů hračku pro sebe. Zakalený výpalek Camillus. Vytáhl jsem výbrus, vysmirkoval, a zkopíroval příložky rukojeti podle kudly, co ji mám doma od Dippera.
Krutá BK-9Happy Můžu se zeptat,proč jsi nepoužil klasickou trubičku se závitem a torx,jak to děláváš? Je to takhle pevnější? To asi nebude ten důvod,parang je větší kus oceli a příložky na těch trubičkách drží jak sviňa.....a že jsou to kolikrát šlehyConfused
S kým se nedá vyjít,s tím se dá ještě vyběhnout.....
Posláno:

Štamgast
Protože se mi nechtělo vrtat větší díry, než měl origo zakalený výpalek. Díry tam byly pr.5mm. Vrtat do 60HRC není až tak sranda.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Štamgast
jo, to je ono.. viděl jsem poslední vyrobenou z krumpáče - ta "motyko" část je fakt půlka krumpáče is objímkou, na to sekera místo krumpáčové špičky... trojuhelník, výška tak 15, ostří dlouhé 15 cca...
http://www.vyzbrojna.cz/eshop/903/6105/
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 3/16/2008
Black napsal:
Protože se mi nechtělo vrtat větší díry, než měl origo zakalený výpalek. Díry tam byly pr.5mm. Vrtat do 60HRC není až tak sranda.

Jo tak tohle jsem take resil presne na tehle cepelce. Delal jsem zavity M6 a do dvou zadnich der to slo, ale ta u cepele ani Boha nesla, nakonec jsem ji vybrousil. Pak kdyz jsem potreboval vrtat do kalenyho jsem si prebrousil vidiak na cca geometrii klasickeho vrtaku a slo to jak po masle bez mazani ci chlazeniCool
Je lepší mít nůž a nepotřebovat ho, než potřebovat nůž a nemít ho.
EDC:SPD Military Fluted GoldScrew, Fenix PD35TAC
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
Romane, jsem rád, že čepele jsou ve správných rukou. Jdeš správným
směrem, vkládáš tam svůj styl. Co se mi líbí, používáš šrouby, které jsou
podobné originálu, ne obyčejný šroub se šlicem. Materiál na rukojeť, to
je opět to, co tomu noži sluší, ne nějaké cocobolo, nebo švestka. Ve finále
to určitě bude super survival knife.Ok Ok
Posláno:
Štamgast
blacku, jak jsi na tom prosímtě teď s Bolama a termínama?-) nevím jakou velikost, asi "prostřední".... materiály děláš jaký? libovolný nebo na to něco doporučuješ? - reznoucí, nereznoucí, nabrousitelný kamenem, nenabrousitelný atd?
Posláno:

Štamgast
pepe12345 napsal:
blacku, jak jsi na tom prosímtě teď s Bolama a termínama?-) nevím jakou velikost, asi "prostřední".... materiály děláš jaký? libovolný nebo na to něco doporučuješ? - reznoucí, nereznoucí, nabrousitelný kamenem, nenabrousitelný atd?

Zkusím částečně za Blacka Happy Materiál je pružinová ocela 14260, výbrus je konvex, mám za to, že p. Dohnalové z toho dělají kukri.
Když budu mluvit ze zkušenosti, už jsem s bolem nasekal docela dost a zatím nepozoruji žádné velké tupení. Nesmíš to nechat do té fáze až by to byl krumpáč, ale průběžně obtáhnout, já na to používám keramiku.
Pokud bych to měl srovnávat, měl jsem kabar Kukri, daleko větší nástroj, ale daleko víc mi sedí bolo, i když jde hluboko do dřeva, nezůstává tam, nemusí se páčit ven, další věc je velikost a hmotnost, Bolo se vyrovná i větším nožům a jelikož nosím nůž buď na opasku, nebo pomocí popruhu přes rameno, jsem rád, že je velikostně takové jaké je Wink
Co se týče údržby, kožené pouzdro stačí čas od času promáznout, čepel opláchnu teplou vodou a přetřeš něčím mastným a je to Happy já na to mám kokosový olej se včelím voskem.

LUCKYLAKY vložil tyto přílohy:
bolo.JPG.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum