ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
matějka Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/1/2009
Temagami od Helle je ten nožík podle návrhu Les Strouda, co jsme se o něm před cca půl rokem bavili tady na fóru? Tehdy jsem si ho chtěl hrozně pořídit a pak jsem na něj úplně zapomněl:) Jak jsi s ním spokojený?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/28/2008
het2 napsal:
Temagami od Helle je ten nožík podle návrhu Les Strouda, co jsme se o něm před cca půl rokem bavili tady na fóru? Tehdy jsem si ho chtěl hrozně pořídit a pak jsem na něj úplně zapomněl:) Jak jsi s ním spokojený?
Mám ho jen pár dní, připravuji takovou malou recenzi nebo srovnávačku podobných nožíků, alespoň tady na svém vlákně, tak vydrž.První dojem je ten, že jsem si trošku vybrousil ručku (byla moc "od sekery") a že by mohl klidně být levnější, ale to není z mojí stany kritika, šel jsem do toho úmyslně, na cenu nekoukaje.Šlo mi konkrétně o tenhle model z uhlíkovky, je to pro mne trošku záhadný materiál (snad Bohler - Udeholm), tvrdosti neurčité (snad 59 - 60HRC), tak uvidíme, jak se osvědčí.Zatím mohu říci, že se dobře drží a je dobře vyvážený.To ostatní pozdějiHappy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/1/2009
Dík, to si moc rád přečtu...
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/4/2011
Ahoj Libore, milý Temagami má krásné jméno a dobře vypadá. Řekl bych ale, že cena silně převyšuje užitnou hodotu. Navíc se mi z fotek nezdá, že by si nožík proti ostatním Helloušům extra pomohl v celkové tuhosti. O co je širší část kovu v rukojeti, o to je rozřízlé dřevo méně tuhé.
Posláno:

Štamgast
HonzaA napsal:
Ahoj Libore, milý Temagami má krásné jméno a dobře vypadá. Řekl bych ale, že cena silně převyšuje užitnou hodotu. Navíc se mi z fotek nezdá, že by si nožík proti ostatním Helloušům extra pomohl v celkové tuhosti. O co je širší část kovu v rukojeti, o to je rozřízlé dřevo méně tuhé.
Co se týká ceny, dal jsem za něj cca 157,- EUR včetně dopravy domů, kupoval jsem ho s tím, že je dražší, než ostatní nože Helle, ale kdyby nebylo takových nadšenců, jako já, kdo by pak nože kupovalLaugh .Co se týká pevnosti, na to, k čemu je takový nůž určen a k čemu ho budu používat já, na to je dost dobře stavěný, už jsem tu psal mnohokrát, že já používám nůž jen na to, na co se nůž používat má, na kopání, sekání a dělení silného dřeva slouží krumpáč, sekera, pila...Wink
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/4/2011
Jasně, že ty nůž používáš jako nůž. Ale co ti pravověrní buškrafťáci, co nožem sekají do dřeva, protože se sekerkou netrefí...
Rád si přečtu tvoje hodnocení nožíku a taky srovnání s tou čínskou gazelou od Skalního potoka. Myslím, že délkou čepele si budou ty nože dost podobné.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2008
Ahoj Milane,

kůže dorazila Admire Fakt dík, opět jsem dlužníkem Neutral
vratislavindrastudio.cz
Posláno:

Štamgast
Tygerstyle napsal:
Ahoj Milane,

kůže dorazila Admire Fakt dík, opět jsem dlužníkem Neutral
Ahoj, doufám že stačia, pokud ne, tak napiš, pošlu Ti dalšíHappy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/4/2009
matějka napsal:
HonzaA napsal:
Co se týká ceny, dal jsem za něj cca 157,- EUR včetně dopravy domů, kupoval jsem ho s tím, že je dražší, než ostatní nože Helle, ale kdyby nebylo takových nadšenců, jako já, kdo by pak nože kupovalLaugh .Co se týká pevnosti, na to, k čemu je takový nůž určen a k čemu ho budu používat já, na to je dost dobře stavěný, už jsem tu psal mnohokrát, že já používám nůž jen na to, na co se nůž používat má, na kopání, sekání a dělení silného dřeva slouží krumpáč, sekera, pila...Wink

Tak, tak Milane súhlasím s tebou. Ok
Videl si môj posledný nožík?
..Nežijem na zámku...Nevidím svet ružovo...Možno to vyzerá tak že sa stále smejem...Ale môj život nie je rozprávka...Mám tajné priania...A vždy budem kvoli nim
Posláno:

Štamgast
Matifu napsal:
matějka napsal:
HonzaA napsal:

Tak, tak Milane súhlasím s tebou. Ok
Videl si môj posledný nožík?
Jestli myslíš tu finku, tak ta je nádherná, učitě má už pána, že?red face Posílal jsem Ti před pár dny email, brousky už jsou na Slovensku, tak by Ti měly každým dnem dorazit domů.V emailu je i číslo zásilkyHappy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/4/2009
Dík za balík. Ok
Ešte som to nestihol vybaliť. Neutral
Tá finnka dnes už cestuje do česka.... Wink

..Nežijem na zámku...Nevidím svet ružovo...Možno to vyzerá tak že sa stále smejem...Ale môj život nie je rozprávka...Mám tajné priania...A vždy budem kvoli nim
Posláno:

Štamgast
Zítra mi má dorazit nový nožík - Rock Creek Springbock, hned dopoledne vyrážím do divočiny a určitě podám brzy zprávu o jeho užitných kvalitách + fotkyHappy

matějka vložil tyto přílohy:
KH2517.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2007
tohle vypada velice dobre!
Posláno:

Štamgast
Nožík dorazil, tak jsem hned pádil na vlak a byl jsem dva dny v lesích.Počasí bylo vyhovující, až na dnešní mraky na hřebenech Č.lesa, z Čerchova nebylo vidět nic.Já jsem ale věnoval čas především "mordování" nožíků.Tak si dovolím o sdělení prvních dojmů z nože Springbok.
Na tento nůž jsem narazil na stránkách nože@nůž pana Šulce.Jednalo se o výrobky pod názvem Rock Creek od čínského výrobce mečů, katan a jiných historických chladných zbraní, kterými se hlavně zabývá firma Hanwei, sídlící ve městě Dalian.
Jejich řada zahrnuje nože lovecké, EDC, bowie, vše pod názvy afrických antilop.Levnější řada má ručku z kůže, dražší mají ručku z paroží jelena sambara a zdobené bolstry.Čepele jsou všechny z oceli HWS - 1k.
Teď už k mému nožíku.Velikostně se řadí mezi moje oblíbené, menší, ale praktické, čepel má délku 9,5 cm a ručka 10,5 cm, tl. čepel 4,5 mm, plochý výbrus zakončený malou fazetkou.Ručka je z kožených kroužků, červeného fíbru, záštita a koncová patka z nerezu, v patce je téměř neznatelně moožno spíš tušit, než vidět koncový zapustěný šroub.Prostě klasika.Odpůrce asijských výrobců opět zklamu, stejně, jako u nože Spyderco Bushcraft - opět naprosto perfektní, přesné zpracování s dotaženými detailyOk (Stejně perfektní zpracování mají i nože ze Zlatoustu).
Pouzdro je toulcové, provedením (ne tvarem) velmi připomíná pouzdra od BRKT, drobnou zvláštností je kování uz nerezu.
Nožík jsem měl v zápřahu celé dva dny, příprava třísek na ohýnky, krájení uz.vepřové kýty, zkusil jsem s ním pomocí tlouku přeseknout břízu o průměru cca 7 cm (což s noži běžně nedělám, nosím pilkuLaugh ) plus jsem se s ním prostě snažil co nejvíce řezat.Musím ještě říci, že z výroby byl nůž nabroušen naprosto perfektně.Stejně tak zůstal netknutý, když jsem s ním po návratu zkoušel řezat papír, holit atd.Po této stránce výborný malý pomocník, kterého jsem (pokud byl na opasku) ani nevnímal - váha 150 gramů.
Jedinou slabší stránkou, kterou jsem za dva dny objevil, byly poměrně ostré hrany na horní části ručky u záštity.Při silovém řezání jsem v za pár minut měl docela slušně otlačenou ruku mezi palcem a ukazováčkem.Celá horní část nože počítá spíš s oporou palce při řezání (vroubky na čepeli).Vzhledem k tomu, že je ale nůž menších rozměrů a to silové řezání není zase až tak dramatické, odpouštím mu tuto závadu.Myslím, že je to sympatická kudlička za dobrou cenu pro ty, kteří mají rádi klasiku.Recenze na zahraničních stránkách tento fakt konečně jen potvrzují.
Je možné, že to není poslední nůž od této firmy, čas ukáže, jak dobrá je ocel HWS, není to nerez materiál, pouze se zvýšenou odolností proti rzi (tak uvádí výrobce)Happy

matějka vložil tyto přílohy:
100_0367.JPG.jpg
100_0369.JPG.jpg
100_0370.JPG.jpg
100_0371.JPG.jpg
100_0372.JPG.jpg
100_0375.JPG.jpg
100_0373.JPG.jpg
100_0374.JPG.jpg
100_0376.JPG.jpg
100_0377.JPG.jpg
100_0363.JPG.jpg
100_0364.JPG.jpg
100_0365.JPG.jpg
100_0366.JPG.jpg
100_0381.JPG.jpg
100_0382.JPG.jpg
100_0383.JPG.jpg
100_0384.JPG.jpg
100_0385.JPG.jpg
100_0387.JPG.jpg
100_0378.JPG.jpg

MR
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/7/2006
Moc pěkný psaní i fotky Ok Kudla moc pěkná, Ježíšek by mi moh udělat radost... mrGreen

Sám mám od Rock Creeku většího Oryxe a zavírák co už nevim jak se přesně jmenuje, ale oba jsou do detailů nejdotaženější sériovky co mám, i když zdaleka ne nejdražší.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/18/2010
Pridávam sa, dobre sa to čítalo a pokiaľ to viem posúdiť, tak fotky sa vám tiež veľmi podarili Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/25/2007
natom creeku fakt skoda tej rucky...celkom tento krok vyrobcu nechapem...to zuzenie smerom k zastite je dost extremne..keby tu rucku nechali plnsiu po celej dlzke bolo by to praktickejsie a este by to bolo menej roboty...Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Nůž vypadá opravdu moc sympaticky (ostatně jako zbytek produkce Rock Creek, včetně zavíracích nožů) Ok... Jsem zvědavý na dlouhodobější dojmy, hlavně co se té oceli týče.
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/28/2010
To matějka: dala by sa HWS prirovnať k D2?
Cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami.
Posláno:

Štamgast
Pokus o vložení videa...
http://www.youtube.com/my_videos?feature=mhee
Mám připraveny nějaká videa z vandrování a něco o nožích, tak to zkouším vložit.
Tohle je takové krátké video z vandru před pár týdny.....
Zítra se tam vydávám opětHappy
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum