ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Samurai Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Petr Dohnal napsal:
Tohle je tedy Same vážně dobrý, to sis dal.
Pěknej motiv, to je podle nějaký předlohy, nebo fantazy?

fantasy v žádném případě.. na to je to příliš práce abych dělal něco nesmyslného.. dělám jen podle originálů.. nicméně originál je trošku jiný, neboť starý žaponec co vymýšlel tuhle tsubu si nakreslil 4 kruhy v sobě a asi neměl kružítko (nebo si neobtáhl pětikorunu Laugh ), protože jak se ty kruhy protínají jsou lehce zdeformované pro to, aby se tam vůbec s nástroji dostal..
já jsem si díky cadu a vodnímu paprsku mohl dovolit udělat už kruhy pravidelné, čímž se ale místo setkání tří kruhů stalo naprosto titěrné a nadával jsem potom při obrábění jak špaček, že jsem si to raději neulehčil jak autor Razz

takhle vypadá origoš:

Samurai vložil tyto přílohy:
153.jpg

Posláno:

Štamgast
želva napsal:
pořád vodnim paprskem nebo už jsi rozjel tsuby na dlouhý tratě růčo?

tohle je furt vodou.. teď budu dělat jednu s vějíři a až ji dodělám, asi si zkusím jednu vyřezat i růčo.. on ten řez není paradoxně ten největší opruz.. ten je v tom ten řez potom zapilovávat jehlovýma pilníčkama.. kor když má plocháč 8mm sílu Wink
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/22/2005
Samurai napsal:
želva napsal:
pořád vodnim paprskem nebo už jsi rozjel tsuby na dlouhý tratě růčo?

tohle je furt vodou.. teď budu dělat jednu s vějíři a až ji dodělám, asi si zkusím jednu vyřezat i růčo.. on ten řez není paradoxně ten největší opruz.. ten je v tom ten řez potom zapilovávat jehlovýma pilníčkama.. kor když má plocháč 8mm sílu Wink

no a?Laugh o tom to přeci je, uspokojení z dobře odvedené práceHappy
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
JUP
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/19/2007
Tsuby piękne .Sam kiedyś robiłem . Gratuluję wykończenia , patyny i detale piękne Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Tá cuba "má gule" . 4 kruhy, ale vlastne 5 - jak Musashiiho Kniha 5 kruhov - piaty kruh je vlastne "ovál" Happy do ktorého príde samotná čepel! No strašná halucinácia - to počítanie bolo zaujímavé Razz
Gratulieren!!! Vidím, že sa Ti to pekne vydarilo.
Ničoho príliš
Posláno:

Štamgast
konečně mi skončili vánoční fofry které následovaly po letních stěhovacích fofrech které následovaly po jarních finiších rekonskrukce které... no prostě je chvilka i na koníčky Wink

zatím jsem prošel fází držková, kdy jsem si plácnul první zbraně na zeď a vyslechnul si od manželky to co mají asi všecky ženské vrozené při pohledu na zbraně na zdech jejich domova neslučujícího se s jejich vkusem výzdoby Laugh

takže jedna fotečka obyváku, brzo sem hodím tsubu na kterou mám už na desce místo, chybí jí jen odjehlit jednu stranu a vyzkoučím nové černidla gun-blue.. uvidíme..

mece.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/3/2006
Moc fajnová výzdoba!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
jojo, tátovi vzala za své jeho krásná kompletní sbírka nacistických kordíků,dýk a bajonetů..máti to na zdech prostě nějak nepřekousla..gratuluji k prosazení "naší věci"Happy
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
sice je to na poslední chvíli, ale svůj plán dokončit tuhle tsubu tento rok jsem i přes jeho hektičnost zvládl..
Jen to chce ještě trošku patiny, přes výheň jsem to neprohnal, protože v paketu byl kousek nesvařených vrstev a nechtěl jsem riskovat, že se miniškvíra teplem zvětší..

vejire1b.jpg
vejire7.jpg
vejire8.jpg
vejire9.jpg

Posláno:

Štamgast
dneska byl čas najít i originální tsubu podle které jsem repliku dělal:

290_76_5mm.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
včera mi konečla došla nová tsuba, na které udělal Martin Iša naprosto skvělou rytinu podle originálu, co jsem mu poslal na fotce.. ještě to trošku "ocumlám" aby byla příjemná na dotek, dodělám patinu a myslím, že je na vážkách, jestli replika není lepší než origoš, díky Martine Wink

listi4.jpg
listi5.jpg

Posláno:

Štamgast
a pro představu originál a mé překreslení, ze kterého je vidět ty černé plochy, které by jinak neměly bez rytiny smysl..

listi1.jpg.jpg
listi2.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Shocked Shocked Shocked Shocked Já prostě jen nechápu, jak je někdo tohle schopnej udělat. To bych dělal asi až do důchodu a ještě déle.
Na stupnici od 1-100 dávám 99. 1 bodík jen tak pro rezervu Wink
...šak ono se to jednou povede...
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/2/2006
Sam, prosim neber toto ako provokaciu. nechcem aby sa tu zas rozputala daka vasniva debata.

Conan, Sam si tsuby dava rezat vodnym lucom. Takze vela prace odpadava. Tym ale nechcem povedat, ze dokoncenie takeho polotovaru nie je pracne. Urcite to chce obrovsky cit pre detail aby bol vysledok taky ako vidime tu v Samovej galerii.

Snad sa raz aj ja k niecomu takemu dostanem

Posláno:

Štamgast
siskin: on vodní paprsek určitě usnadní práci, ale má i své mínusy..

za a) ten tlak vody je tak obrovský, že jakákoliv nesvařená vrstva v paketu je okamžitě roztažená/odloupnutá a vznikne mezera.. při ručním řezání se to nestane.
za b) práci to sice usnadní, ale cenově to vyjde občas dráž než to dělat ručně, pokud chci nejkvalitnější řez, tak mě jen řezání podobně složité tsuby vyjde kolem 2÷3000,- .. za to by už byl pomalu nůž.

když ti pak navíc přijde ten výřezek, má do tsuby dost daleko.. mě to třeba ani nepřijde, neb to piluju po chvilkách třeba čtvrt roku a tak to nevnímám, ale když si pak nakonec prohlédnu vedle sebe fotku výsledku a výřezku tak je to nebe a dudy..

Každopádně třeba další tsubu co mám rozdělanou budu řezat ručně, neb má široký kulatý okraj, který se musel dělat jako první a tudíž znemožnil vodní paprsek.. tak uvidím jak to půjde Wink
UP
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/19/2007
Ty poslední dvě jsou krásný, parádní koníček a skvělá práce - obdivuju to. Ale chtěl bych se zeptat, jak je to vlastně s tsubama pro současnou výrobu mečů. Když někdo dělá kvalitní meč, může k tomu udělat tsubu podle sebe jak ho napadne, nebo se v tomto případě používají spíš kopie starých předloh? Určitě ty tvary mají nějaké zákonitosti, jinak by to nebylo Japonsko Happy .
Posláno:

Štamgast
up: je to jak píšeš, na to, aby si někdo mohl dovolit vymyslet novou vlastní tsubu by musel mít obrovské znalosti symboliky, použitelnosti, návaznosti a technik výzdoby i tvarů.. a i kdyby tohle vše zvládal, tak šance, že už stejnou tsubu někdo dřív vymyslel je hodně vysoká..

Takže nejsnadnější volba je replika nějaké staré tsuby, kterých jsou statisíce. Některé tsuby se například velmi často opakují a jiné zase jsou raritní. Kupříkladu nedávno se na aoi-artu objevila nová tsuba od mistra Kiyota, který si vybral za vzor úplně stejnou tsubu jako já :
http://www.aoi-art.com/fittings/tsuba/F08394.html
UP
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/19/2007
A hlavně by asi musel být Japonec Happy . Ale vážně, existuje ještě v současné době někdo, kdo má takové znalosti a možná i postavení a respekt, že může "plnohodnotné" vlastní vzory tsub vyrábět?
Posláno:

Štamgast
up: no paradoxně je, ale ne někdo, kdo na to má kvalifikaci, ale naopak kdo tomu vůbec nerozumí, jako jsou výrobci levných replik, napodobenin atd..
Ale i u pravých tsub je to oříšek, protože jak říkám těch tsub je tolik, že i když někdo vytvoří nějakou tsubu podle sebe v rámci nějakého stylu, školy a zásad, pořád nemá jistotu, že se už taková tsuba někde neobjevila..

Jinak teď jsem si vyzkoušel ruční řezání tsuby, trvalo mi to necelé dvě hoďky, šlo to jak po másle, padlo na to 6 plátků než jse se naučil netlačit, při výměně z díry do díry ji nejprve povolit a teprve pak hýbat s tsubou.. výsledek nafotím a postnu zítra..
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/11/2007
ta cubka s javorovými listy je fakt super.
Co se týče současných výrobců cub, tak samozřejmě navrhují vlastní design. Nicméně je pravdou, že motivy se už asi za ta staletí opakují. Nicméně určitě jsou je schopni ztvárnit tak, aby cuba byla originálem a ne kopií.
Co se týče nejaponských výrobců cub, je kopírování orig. předloh asi tou rozumější cestou, ale zase se najdou i tací, kteří zvládnou vytvořit vlastní návrh a zrealizovat ho na velmi dobré úrovni.(Říháček)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum