ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Samurai Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
tak jsem dodělal futrál a když už tu Mat i Black dělají návody, tak jsem výrobu zdokumentoval a o víkendu zplodím článek, neb tu už bylo pouzdro na finky podle Romana, tvarované podle Darkedge a jelikož na tohle nejde použít ani jedno z toho, tak jsem použil vrstvené pouzdro a využil dvoubarevné ručky a doplnil i jak udělat parciální barvení .. snad se bude trošku líbit..

Samurai vložil tyto přílohy:
pouzdro_1.jpg.jpg
pouzdro_2.jpg.jpg
pouzdro_3.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 12/22/2007
Moc hezký pouzdro. Jen steh se mi víc líbí takovej ten "hodně šikmej" sedlářskej (dírky šikmo a nit na ně kolmo, šikmo z druhé strany). Tvůj steh mi přijde víc rovnej ve směru šití. Každopádně moc pěkný, nůž ladí s pouzdrem. Na návod se těším. Ty se živíš prací s kůží Samuraji?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/22/2007
Pekne dotiahnute Ok
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Štamgast
upbraider napsal:
Moc hezký pouzdro. Jen steh se mi víc líbí takovej ten "hodně šikmej" sedlářskej (dírky šikmo a nit na ně kolmo, šikmo z druhé strany). Tvůj steh mi přijde víc rovnej ve směru šití. Každopádně moc pěkný, nůž ladí s pouzdrem. Na návod se těším. Ty se živíš prací s kůží Samuraji?

ono je to dole píchané šikmo, nahoře ale už podélně, neb s roztečí 8mm a šitou šířkou 13mm už nějaké případné protržení moc nehrozí.. stejné dilema bylo s barvou nitě.. použít přírodní by razilo v hnědé části, hnědá zase razí v přírodní, zvolil jsem hnědou.. až po nabarvení mě ale napadlo, že jsem to mohl prostě šít obouma od přelomu, ale to je už fuk..

jinak kůží se živím, byť ne pouzdrama, tohle je moje max. desáté..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
Tak to je paráda - to pouzdro jak ladí s rukojetí - skvělý nápad!!!
Samozřejmě i čistota provedení.. mňam..
Snad budeš mít víc času na Hobby programHappy
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
LK
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/15/2009
Fakt pěkný Ok
Jen se uvidí, jak je praktická přírodní kůže nebarvená jen napuštěná. Já s tím mám špatné zkušenosti. Takhle to vypadá fakt pěkně, ale časem se ošmudlá a objeví se místama fleky, tak to tak dobře už nepůsobí.
Takové drobnosti, jako že Ti ujela ruka s drážkovačem u druku přehrší precizně do detailu odvedená práce.
Na článek se taky těším, hlavně na to barvení.
PS: Jinak ten ornament jsi tlačil z ruky, nebo přes šablonu?
Posláno:

Štamgast
LK: ten drážkovač neujel, jen se asi natáhnula ta drážka ohybem konce, jak jsem označoval dírku na druhý druck a napínal to.. v reálu to tak do očí nebije.. jediné, kde mi zajel trošku drážkovač je u špičky, tam to ale schoval šev..

ten reliéf jsem si načrtl na pauzák, je to lepší, dá se gumovat a ladit tvar a teprve až výslednou linku přejedu hrotem přes pauzák na kůži a zbytek viz návod .-)

ce se týče povrchu tak kůži mám z gary hlazenou, čili tím voskem jen bráním tomu, aby to bralo vodu a špínu.. navíc kdybych chtěl, aby pouzdro i nůž vypadaly jako nepoužité, tak bych je prostě nepoužíval.. u praktického nože pak ošoupání není problém opětovaně opravovat vyhlazením voskem, jak to třeba dělám u nošených opasků, kde k tomu taky dochází u dírek a v polovině..
LK
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/15/2009
Jak to myslíš, že to vyspravíš vyhlazením voskem? Když se Ti zašpiní přírodní hlazenice na nějakém místě (třeba to v lese vezmeš do ruk a máš je od smoly, nebo od hlíny), tak jak se to dá vrátit do původní barvy voskem?
Jako barvenou třeba hnědou tam to zasrání nění vidět, ale nebarvená?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2009
Hmmm tak tohle pouzdro je teda parádní...zvlášt ta návaznost na kresbu dřeva...to teda nemá chybu...perfektní sladění. Koukám na to jako blázen. Samotná čepel nože se mi ofšem moc nelíbí. Spíš by tomu sedl víc boloidní tvar. Nebo u stávajícího ubrat ty dva trčící výčnělky, pak by to bylo o hodně lepší.Je to jen můj názor.Nic ve zlém.

Koupím: FS commandos Sheffield
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/7/2005
Nazdar Samurai Happy noz vyzera dobre i puzdro je pekne zladene ale prve co mi do oka padlo bolo to sitie puzdra Sad radsej si mal pouzit klasiku dratvu bielu aspon 8 pramienkovu dlzku stehu 6mm a diery robit gulatym sidlom... Po dositi sitie odmastis liehom od vosku a ked namoris ono dratva chyti pekne farbu moridla a pekne by tito ladilo Inac skvela praca drzim palce i v tomto roku Ok Happy
Hneva ma ked mi nieco nefunguje... No viac ma vie nahnevat ked neviem preco to nefunguje!... :-D
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/1/2007
Ahoj,

tak já su asi jinej, ale mě se to vcelku líbí, celý tak jak to je a nic bych neměnil..... prostě líbí Happy .

Jirka.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/6/2005
Mně se to taky líbí.
Přechod barev na ručce a pouzdru je zajímavý Ok

Sem tam něco dělám z kůže ...
Posláno:

Štamgast
LK: kůži mám opětovaně natřenou tekutým přírodním voskem kiwi, ten ten povrch jakoby zatáhne a když to uhladíš, tak na to možeš máknout i mokrou ruku či něčím upatlaným a prostě to z toho setřeš aniž by to nějak udělalo tmavý flek, jako by se určitě stalo u přírodní kůže.. čili povrch jde dodatečně přivoskovat a uhladit, ale už by nikdy nešel vzít zpět, proto je tam nutné vědět i co natírat jako první a rovnoměrně, neb když to nanesu někde vě větší vrstvě tak to udělá tmavší šmouhu..
Kraken: tvar čepele byl daný striderem, čili u dalších nožů už budu vycházet z vlastních návrhů či úprav (což neznamená, že se taky nemusí líbit Cool )

Darkedge: já popravdě s nevoskovanýma nitěma vůbec nedělám, nicméně tahle barva v pohodě namoří a voskovanou nit, takže v tom zádrhel nevidím.. v kulatém šídlu už jo, propíchnut v ruce kůži tl. 13mm kulatým šídlem bych asi nezvládl, už s klasickým je to kumšt neprojet naráz ale pomalu do protilehlé drážky a než to po kosočtvercovém přepíchávat kulatým (což by už šlo) tak by bylo snazší to vyvrtat namísto píchání. Proč zmenšovat rozteč na 6mm ale netuším, rozteč volím podle citu od velikosti pouzdra, dost často kolem 10mm.. má snad kromě estetiky velikost rozteče vliv na pevnost sešití?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/4/2008
Nedá mi, se nepřidat.
Ohledně šití-drážka,nedrážka, když je steh dlouhej, je náchylnější k poškození nitě. Prostě nit mezi dírkama už je při velikosti stehu nad 7mm moc dlouhá na to aby se i při sebepevnějším utažení dokonale přitiskla k povrchu-respektive do drážky. Tudíž je nit míc náchylná k poškození otěrem, atd.. Samozřejmně to nejvíc hrozí u výrobků kde se šitá část ohýbá,nedejbože prošitá část prochází např kováním(opasky, postroje...). Při ostřejším ohybu se takovej dlouhej steh na vnitřní straně ohybu hodně povolí a případné poškození nitě je pravděpodobnější. Oproti tomu, na vnější straně ohybu je dlouhej steh hodně namáhanej v tahu, takže může časem povolit, nebo zbytečně řeže do kůže

Pevnost šití při větších stezích-snad je přirozený, že čím víc stehů,tim větší pevnost

Otázkou samozřejmně je taky to, jestli futrál-ještě k tomu takhle silnej -bude někdy někdo tak intenzivně ohejbatGrin Wink

Posláno:

Štamgast
Meli: díky za vysvětlení, možeš to pak postnout taky do diskuse o článku co chystám.. ještě tři fotky, spát a zítra ještě dopsat text..

jinak futrál se samo nebude ani ohýbat a myslím že ani otírat o něco tvrdého.. ještě bych ale asi doplnil, že smysl menších roztečí má smysl když je to často taky uvnitř kůže zauzlováno..

jinak stran teorie.. když si někdo ušije futrál a někdy by mu i nit prdla, tak si to přece znovu sešije, je to za chvilku hotové Happy
Posláno:

Štamgast
když už každý oprašuje své vlákno, taky sfouknu vrstvu prachu.. včera mi dorazila od Martina Iši tsuba, kde mi dělal rytí, na které si sám ještě netroufám.. ještě si sice tsubu doladím v zakulacení některých částí, více poďobání co už martin začal a povrchové úpravy, ale už teď je to myslím super..
dávám tu pod sebe předlohu, výřezek a práci Martina, jemuž myslím patří chvála (a mě tsuba Happy )

vosy_original.jpg.jpg
vosy_vyrezek.jpg.jpg
vosy.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/4/2009
Óóóóóó paráda!!! Applause
..Nežijem na zámku...Nevidím svet ružovo...Možno to vyzerá tak že sa stále smejem...Ale môj život nie je rozprávka...Mám tajné priania...A vždy budem kvoli nim
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2009
Hmmm krásná práce...Ok

Koupím: FS commandos Sheffield
Posláno:

Štamgast
trošku opráším vlákno byť ne nožotvorbou..

na letošní LIpové jsem zastavil (Czechyho nebo kdo to byl, skleróza zapracovala Laugh ) s tím, že donesl hřídel z CNCčka na překování ve výhni.. což by asi nikdo z houževnaté kulatiny nedělal a proto jsem navrhnul, že by se tato hodila jako hlaveň repliky kulometu pro děti, na což jsem ji dostal s podmínkou, že pak přihodím výsledek, což činím..

sice mi to trvalo, neboť ačkoliv byl kulomet hotov týden po Lipové, nafotit jsem ho chtěl až na místě.. Místem bylo to, že jsem dětem za vysvědčení vyrobil prolézací hrad.. sice se mi poněkud vymknuli rozměry z rukou, ale děti (i ty kolemjdoucí) jsou nadšené..

technické rozměry:
věž: 90x90cm, výška po vlajku cca 5m
přilehlý hrad: 180x150cm, podlaha 1,8m, hradby vrch 2,4m

vyhlednute_misto.jpg.jpg
kostra_hradu.jpg.jpg
kulomet.jpg.jpg
kulomet2.jpg.jpg
hrad1.jpg.jpg
hrad2.jpg.jpg
hrad3.jpg.jpg
hrad4.jpg.jpg
hrad5.jpg.jpg
hrad6.jpg.jpg
hrad7.jpg.jpg
hrad8.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/26/2007
No tak to je naprostá pecka Admire !!!! Takovej bych chtěl taky Grin jak hrad tak i kulomet Applause

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum