ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rytiny, leptání, scrimshaw... Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/19/2003
Máte někdo zkušenosti s rytinami, leptáním nebo scrimshawem? Jaké materiály kromě slonoviny, micarty, mamutoviny a parohoviny lze zdobit scrimshawem? Dá se někde sehnat micarta? Dalo by se někde sehnat rydlo, nebo si ho z něčeho vyrobit? Z čeho bych sehnal kousek co nejtvrdší oceli na hrot? (Hodila by se k tomu obyčejná jehla na šití? ...nebo něco jiného?) Napište prosím, zda máte někdo nějaké zkušenosti s leptáním do čepele. (Čím obalit čepel před leptáním? Jakou na to použít kyselinu?...)Kde a za kolik bych si mohl nechat vygravírovat do čepele nějaký obrazec? Jak je to gravírování odolné?

... Díky za všechny odpovědi.
P.S.: S výrobou nožů teprve začínám, a tak vám posílám obrázek mého prvního nože. Čepel jsem si vybrousil z katrovky, rukojeť je z mosazi, švestkového a jasanového dřeva.

Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/3/2003
Ahoj
neviem Ti odpovedat ani na jednu otazku, ale vcelku by ma zaujimalo, co vsetko si sa od zaslania prispevku dozvedel. Sam som skusal len nalievanie cinu do drazok na drevenej rucke, vydrzalo to asi 2 dni, potom zacal cin opadavat. Nema s tymto sposobom niekdo skusenosti?
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
K tomu liti cinu, melo by to byt vcelku odolne, staci drazku trochu podrazit (sirka dna musi byt vetsi nez sirka u vrchu rukojeti). Krasne bacovske noze vyrabi touto technologii slovensky nozir Latka.

Milan

iotrn napsal:
Ahoj
neviem Ti odpovedat ani na jednu otazku, ale vcelku by ma zaujimalo, co vsetko si sa od zaslania prispevku dozvedel. Sam som skusal len nalievanie cinu do drazok na drevenej rucke, vydrzalo to asi 2 dni, potom zacal cin opadavat. Nema s tymto sposobom niekdo skusenosti?

.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Ke gravírování - je to vlastně rytí diamantovým hrotem, musí se to udělat několikrát, hloubka nic moc ale vidět to je, další věc je vypalování laserem - to je hlubší, dá se volit hloubka adt.
Ceny z hlavy nevím, najít si reklamní společnost, která nabízí potisk rekl. předmětů a poptat se. Jsou to dnes vcelku běžné technologie.
K leptání, jako kryt se používá směs asfaltu, carnaubského vosku a čehosi - taková pecka, která se nahřeje a rovnoměrně se tím nůž pokryje v tenké vrstvě. Rýt, nebo spíš vyškrabávat to lze úplně snadno, např. obyč jehlou, nebo si udělat rýtka a seškrabávátka (plošší). Leptá se třeba kyselinou dusičnou. Syn to teď dělal ve škole, kdyžtak se poptám a popíšu to přesněji - i název toho krytu - pecky - vím jen, že je to docela drahý a že to sháněli někde v Praze.
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Ještě k mikartě - sehnat u nás - docela problém, na USA stránkách je toho dost ale drahé jako čert.
Zkoušel jsem lepit kousky stanového plátna epoxidem a nakonec jsem to stáhl ve svěráku přes destičky - výsledek překvapující a ta radost. Jen jsem toho udělal málo, takže na nůž to není - vím ale jak. Chceš-li se pořadně zapatlat od lepidla - super sranda. Ke skrimshaw - použít se dá určitě všechno, co je tvrdé a dá se to vyleštit a rýt do toho. V našich podmínkách asi kost nebo paroží ...
dohnalknives.com
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 12/15/2003
O lept se taky zajímám.Jako kryt se používa směs vosku a asfaltu v poměru 1:1,která se rozředí v terpentýnu.Jsou dva druhy leptu:do výšky a do hloubky.Když se leptá do výšky motiv se nanáší štětcem.(osvědčilo se mi použití rýsovacího hrotu se dvěma čelistmi)Při leptání do hloubky se na celou čepel nanese krycí směs a motiv se ryje rýtky a jehlami.Leptá se ve zředěné kyselině dusičné.Technika leptání není sice tak vzhledná jako klasická rytina,ale je mnohem rychlejší a jednodušší.
Posláno:
Pozorovatel
Tady jsou mé zkušenosti s leptáním, ke kterým jsem nakonec přišel víceméně metodou pokus-omyl:
Čepel pokryju včelím voskem - asi tak 0,5 - 1 mm vrstva (asfalt s voskem se mi neosvědčil - natahuje se ho tam tlustá vrstva). Motiv vyškrábu obyčejnou ostrou pastelkou. Pak na vyrytý motiv kápnu několik kapek roztoku HCL a peroxidu vodíku (5%) 1:1. Nechám to leptat asi tak 40 minut - pak ten motiv bude trochu hlubší (asi 0,5 mm). Kyselinu opláchnu a vosk omyju toluenem. Na gravírování a vypalování laserem jsem si už taky sehnal firmu. Nechci jim dělat reklamu, ale jen pro informaci - jejich adresa je www.hainz.cz
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/29/2003
K tomu leptání mám vyzkoušený asfaltový nátěr na spodky aut udělá ti krásnou jednolitou vrstvu a dá se do něj pěkně rýt. A kyselinu dusičnou to vydrží s přehledem Wink, když budeš leptat tak je dobrý po natřít kyselinou chvíli nechat působit a pak opláchnout ve vodě, zbavíš se tak zreagované kyseliny a leptání jde o něco rychleji.
Posláno:
Pozorovatel
Tady posílám fotku mého leptu.Ornament jsem nakreslil krycí hmotou a detaily vyryl jehlou
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
Moc pěkné - z jaké oceli je ten nůž?

Milan

rolf napsal:
Tady posílám fotku mého leptu.Ornament jsem nakreslil krycí hmotou a detaily vyryl jehlou

.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Zdravím!
Mal by som zopár otázok k odrývaniu. Je výhodnejšie odrývať nejakú rytinu pred alebo po zakalení a popustení? Pred tepelným spracovaním je oceľ predsa len mäkkšia, ale škoda práce ak to pri kalení nevyjde. Navyše asi pri ohrievaní rytina zájde oxidmi. Ak odrývať až po zakalení, tak čím? Myslím, že materiál na rytká a sekáče je z podobného materiálu než čepeľ, takže asi veľký rozdiel v tvrdosti tam asi nebude. Vie k tomuto niekto niečo? Vďaka.
Posláno:

Štamgast
No taky se rád něco dozvím, pokud se najde někdo fundovaný. Vím jen, že rytci používají rydla s tvrdostí i 67 HRC (speciální oceli, dobré prý byly takové ty tyčky na čištění laufů ve zbrojovkách), takže jde rýt i do finálních čepelí. Před teplný zpracováním to bude samozřejmě snažší, chtělo by to ale spíš ochrannou atmosféru, nebo něco při čem se čepele tak strašně nezaserou. Možná by to šlo nakombinovat, hrubší rytiny před a jemnější po ...
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2004
Potřeboval bych poradit, zkoušel jste někdo leptat matriál D2? Nejsou s tím nějaké komplikace, případně co jste použili a s jakým výsledkem. Mám momentálně k dispozici snad všechno krom předestilované kyseliny dusičné a vybírám co použít. Díky Honza
Politická korektnost - pomýlená filozofie předstírající, že hovno lze zvednouti za čistý konec.
Posláno:
Pozorovatel
Tohle je můj postup leptání do D2:

Čepel pokryju včelím voskem - asi tak 0,5 - 1 mm vrstva - hlavně v tom vosku nesmí být žádné drobečky, žádný kovový prach z broušení,... (asfalt s voskem se mi neosvědčil - natahuje se ho tam tlustá vrstva). S parafínem jsem taky nebyl moc spokojenej - trochu se podleptával - včelí vosk k čepeli líp přilne.Motiv vyškrábu obyčejnou ostrou pastelkou. Pak na vyrytý motiv kápnu několik kapek roztoku HCL a peroxidu vodíku (5%) 1:1. Nechám to leptat asi tak 40 minut - pak ten motiv bude trochu hlubší (asi 0,5 mm). Kyselinu opláchnu a vosk omyju toluenem. - vyleptaný motiv je potom černý
Posláno:
Pozorovatel
Omlouvám se že mi odpověd tak dlouho trvala,aletuhle rubriku jsem dost dlouho nenavštívil. Je to jen obyčejná pérovka z auta.

[quote=Milan]Moc pěkné - z jaké oceli je ten nůž?

Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/2/2005
Čítal som popis leptania s včelím voskom a skoro som sa rozosmial. Včelí vosk nieje vhodný na leptanie ani trochu. Ak chcete profesionálne výsledky je potrebné používať kresliacu kvapalinu. Tá sa používa na kreslenie plošných spojov lievikovým perkom. Dá sa zohnať v každom obchode s elektrotechnickými súčiastkami. Najprv treba povrch zatrieť štetečkom a vytvoriť súvislú vrstvu. Necháme dobre zaschnúť a kreslíme rísovacou ihliou alebo obyčajnou ihlou s vhodným držadlom. Takto je možné vytvoriť vzory velmi jemné. Po nakreslení vytvoríme okolo nakreslenej predlohy steny s plastelíny (formelíny). Takto pripravenú nadobu zalejeme nie peroxidom s kyselinou ale Chloridom železitým. Ten zoženiete zasa v obchode s elektrotechnickými súčiastkami. Tento roztok má daľšie výhody - nepopáli vám ruky, šaty, nábitok. Leptá meď, mosadz, železo, oceľ. Hliník neviem. Celková dlĺžka leptania je okolo 0,5 až 1h záleží tiež od teploty roztoku. Je to sice dlho ale výsledky sú lepšie ako s kyselinou. Po vyleptaní treba yaschnutú kvapalinu odstrániť denaturovaným liehom alebo alpou (Poprípade slivovicou). čau Mius Happy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/21/2004
Zdravim.
Tu risovaciu ihlu doporucujem,ale z mosadze.Chlorid zelezity je naozaj vyborny aj ja ho s uspechom pouzivam,ale nie ten z elektrotech.obchodu-slabsia koncentracia.Pri koncentrate staci leptat cca 20 - 30 min. Omnoho bezpecnejsie steny okolo pripraveneho leptu su z (napr.)transparentneho silikonu.Ake kolvek podtecenie leptacieho roztoku je nemozne.Po vyleptani staci oplachnut prudom tecucej vody,pripadne umyt mydlom.
Neskusal som este kresliacu kvapalinu.Mohol by si poslat nejaku fotku tvojej leptacky?
Zdravim.

Mius napsal:
Čítal som popis leptania s včelím voskom a skoro som sa rozosmial. Včelí vosk nieje vhodný na leptanie ani trochu. Ak chcete profesionálne výsledky je potrebné používať kresliacu kvapalinu. Tá sa používa na kreslenie plošných spojov lievikovým perkom. Dá sa zohnať v každom obchode s elektrotechnickými súčiastkami. Najprv treba povrch zatrieť štetečkom a vytvoriť súvislú vrstvu. Necháme dobre zaschnúť a kreslíme rísovacou ihliou alebo obyčajnou ihlou s vhodným držadlom. Takto je možné vytvoriť vzory velmi jemné. Po nakreslení vytvoríme okolo nakreslenej predlohy steny s plastelíny (formelíny). Takto pripravenú nadobu zalejeme nie peroxidom s kyselinou ale Chloridom železitým. Ten zoženiete zasa v obchode s elektrotechnickými súčiastkami. Tento roztok má daľšie výhody - nepopáli vám ruky, šaty, nábitok. Leptá meď, mosadz, železo, oceľ. Hliník neviem. Celková dlĺžka leptania je okolo 0,5 až 1h záleží tiež od teploty roztoku. Je to sice dlho ale výsledky sú lepšie ako s kyselinou. Po vyleptaní treba yaschnutú kvapalinu odstrániť denaturovaným liehom alebo alpou (Poprípade slivovicou). čau Mius Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Mius napsal:
Čítal som popis leptania s včelím voskom a skoro som sa rozosmial. Včelí vosk nieje vhodný na leptanie ani trochu.Happy
Můžu se zeptat proč? Respektive, v čem spočívá tato absolutní nevhodnost včelího vosku? Já jsem používal včelí vosk i parafín, a to k plné spokojenosti. A teď se dozvím, že to bylo úplně blbě Happy. Vím, že se používají i jiné ochranné vrstvy, třeba na bázi šelaku, asfaltu, nebo různých laků. Ale myslím, že v principu je to úplně jedno, jde jen o to, aby se do toho dobře rylo a leptací látka to neprožrala.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/30/2004
Pike napsal:
Mius napsal:
Čítal som popis leptania s včelím voskom a skoro som sa rozosmial. Včelí vosk nieje vhodný na leptanie ani trochu.Happy
Můžu se zeptat proč? Respektive, v čem spočívá tato absolutní nevhodnost včelího vosku? Já jsem používal včelí vosk i parafín, a to k plné spokojenosti. A teď se dozvím, že to bylo úplně blbě Happy. Vím, že se používají i jiné ochranné vrstvy, třeba na bázi šelaku, asfaltu, nebo různých laků. Ale myslím, že v principu je to úplně jedno, jde jen o to, aby se do toho dobře rylo a leptací látka to neprožrala.
Já jsem byl před lety na exkurzy v Sometu a tam se používala směs parafínu a včelího vosku do které se přes kopírovací přístroj rylo jehlou, co bylo použito jako leptadlo bohužel nevím. Když vosk používali pro sériovou výrobu stupnic měřidel tak asi špatný nebude Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/2/2005
Dôvod preco nie vcelí vosk a parafín je hlavne ten že je nevýraný. Naproti tomu kresliaca kvapalina je červená a vyškrabaný útvar je biely (kovový) to má vysoký kontrast. A to s tím smial nieje úplne pravda popravde som sa viac čudoval. Niečo prinesim ukázať o tíždeň.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum