ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rytiny, leptání, scrimshaw... Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/2/2005
Keď už spomínaš Sanet alebo podobnú firmu. Profesionálne plošné spoje sa už v dnešnej dobe vyrábajú prevažne fotocestou. T.j. medená folia s fotocitlivou vrstvou sa cez filmovú predlohu osvecuje výbojkou a necháva vyvolať. (parafín ne ne ne ). Keď to tak spomínam slo by tiež leptať týmto spôsobom. Dá sa zakúpiť špeciálny fotocitlivý sprej ktorým postriekame nešťastný predmet. Na priesvitnú fóliu vytlačíme pomocou laserovej tlačiarne predlohu a položíme ju tesne na povrch. ( pre zauimavosť sa dá použiť pauzovací papier alebo kancelársky papier impregnovany špecialnym sprejom ktorý spriehľadňuje jeho povrch). Takto pripravenú zostavu osvecujeme kolmo horským slnkom (Myslím lampu s UV nie skutočne slnko Laugh). Po krátkej dobe je uvedená na spreji dame dolu predlohu a vypneme svetlo. Teraz už stačí len ponoriť predmet do vyvojového roztoku (vývojky) a odstrániť zvišky fotocitlivého laku. Teray už stačí len veselo leptať. Všetky tieto serepetičky (Fotocitlivý lak, Spriehladňujúci sprej, vývojku) je možné kupiť v obchodoch s elekto súčiastkami alebo u firiem GM a SOS. Tento postup je trooooošičku drahší ALE zasa predloha sa tlačí z počítača, čo znamená že aj umelecky negramotný môžu s ukradnutým motívom dokázať divy.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/21/2004
Bolo by vhodné ukázať nejaké foto noža s leptom zrealizovaným popisanou foto metódou. Teoreticky je to jednoduché, ale čo praktické skúsenosti?
Ja som sa zaoberal touto metódou a urobil som spústu rôznych pokusov (postupov) s úplne mizernými výsledkami.
Ak si mal ty úspech - napíš podrobný postup !

Mius napsal:
Keď už spomínaš Sanet alebo podobnú firmu. Profesionálne plošné spoje sa už v dnešnej dobe vyrábajú prevažne fotocestou. T.j. medená folia s fotocitlivou vrstvou sa cez filmovú predlohu osvecuje výbojkou a necháva vyvolať. (parafín ne ne ne ). Keď to tak spomínam slo by tiež leptať týmto spôsobom. Dá sa zakúpiť špeciálny fotocitlivý sprej ktorým postriekame nešťastný predmet. Na priesvitnú fóliu vytlačíme pomocou laserovej tlačiarne predlohu a položíme ju tesne na povrch. ( pre zauimavosť sa dá použiť pauzovací papier alebo kancelársky papier impregnovany špecialnym sprejom ktorý spriehľadňuje jeho povrch). Takto pripravenú zostavu osvecujeme kolmo horským slnkom (Myslím lampu s UV nie skutočne slnko Laugh). Po krátkej dobe je uvedená na spreji dame dolu predlohu a vypneme svetlo. Teraz už stačí len ponoriť predmet do vyvojového roztoku (vývojky) a odstrániť zvišky fotocitlivého laku. Teray už stačí len veselo leptať. Všetky tieto serepetičky (Fotocitlivý lak, Spriehladňujúci sprej, vývojku) je možné kupiť v obchodoch s elekto súčiastkami alebo u firiem GM a SOS. Tento postup je trooooošičku drahší ALE zasa predloha sa tlačí z počítača, čo znamená že aj umelecky negramotný môžu s ukradnutým motívom dokázať divy.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Posláno:
Štamgast
a ešte niečo...
Posláno:
Štamgast
Tuší niekto, ako sú tie veci gravírované? Akým spôsobom, technikou, nástrojmi... Myslím, že sa nejedná o klasické plastické rytiny, odrývané rytkami, či sekáčmi (mám na mysli mám na mysli toho byvola, draka, či slony,..., nie niektoré rastlinné motívy), nie nebodaj cizelované...
Posláno:
Štamgast
Detail...
Posláno:
Štamgast
Detail...
Posláno:
Štamgast
.600 Nitro Express so zámkom Holland&Holland...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/6/2004
K Miusovu popisu fotocesty :
1) Popisovaný proces je proces POZITIVNÍ, tedy to co je na předloze tmavé to zůstane, světlé bude leptáno. Musela by se tedy předloha z počítače tisknout NEGATIVNĚ.
2) I při tisku na fólie (výhradně laser) obvykle nestačí jedna vrstva (slabé krytí barvy), je třeba 2-4 folií (závisí hlavně na tiskárně).
3) Pauzák či dokonce spejem upravený běžný papír jsou pro jemnější práci zcela nevyhovující.

Závěr : Dle mého názoru je to metoda použitelná, ale já bych dal téměř určitě přednost profíkovi s laserem. Viděl jsem výsledky v nerezovém plechu a vypadalo to velmi dobře.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/28/2004
U Hollandů umí, ale to zase všichni víme... Mě by spíše moc zajímaly ty výsledky rytí pastelkou do vosku- nebyla by fotečka??? Omlouvám se lidem, jichž se třeba dotknu, ale podle mého názoru léta studia a praxe rytců - a jejich zkoušení cest, které nikam nevedou- se prostě nahradit nedají. Nijak. Již staří Čechové říkali: ševče, drž se svého kopyta! Nechat si doma vyrobený nůž orýt od mistra Makovičky asi moc reálné není, ale paní Klihavcová umí moc hezké věci, Střechovští jak by smet... A jistě by se našli další šikovní lidi, kteří to opravdu umí.Pokud se najde někdo, kdo umí perfektně zpracovat surovinu, vyrobit čepel, rukojeť, kalit, brousit, rýt, klobouk dolů...
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
No, ono to spojení Holland - Holland a Makovička není tak úplně od věci. Myslím, že nedávno splnil zkoušky a stal se jedním z několika mála rytců, kteří mohou pro tuto firmu rýt, klobouk dolů.

Milan

Miki napsal:
U Hollandů umí, ale to zase všichni víme... Mě by spíše moc zajímaly ty výsledky rytí pastelkou do vosku- nebyla by fotečka??? Omlouvám se lidem, jichž se třeba dotknu, ale podle mého názoru léta studia a praxe rytců - a jejich zkoušení cest, které nikam nevedou- se prostě nahradit nedají. Nijak. Již staří Čechové říkali: ševče, drž se svého kopyta! Nechat si doma vyrobený nůž orýt od mistra Makovičky asi moc reálné není, ale paní Klihavcová umí moc hezké věci, Střechovští jak by smet... A jistě by se našli další šikovní lidi, kteří to opravdu umí.Pokud se najde někdo, kdo umí perfektně zpracovat surovinu, vyrobit čepel, rukojeť, kalit, brousit, rýt, klobouk dolů...

.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Miki napsal:
Mě by spíše moc zajímaly ty výsledky rytí pastelkou do vosku- nebyla by fotečka??? Omlouvám se lidem, jichž se třeba dotknu, ale podle mého názoru léta studia a praxe rytců - a jejich zkoušení cest, které nikam nevedou- se prostě nahradit nedají. Nijak. Již staří Čechové říkali: ševče, drž se svého kopyta!
To je sice pravda, ale... Kdybychom to chtěli brát doslova, můžeme tahle fóra zavřít, protože až tolik profi nožířů (myslím těch, kteří mají výrobu nožů jako hlavní povolání) sem zase nepíše. Myslím si, že není nic špatného na tom, když někdo něco dělá jako koníček, místo co by se jen držel svého kopyta. A že i amatéři můžou dělat krásné nože - myslím že fotek jako důkazů je po fórech dost. Není snad cílem soutěžit s Makovičkou, každému, co jeho jest.
Rytí pastelkou (nebo jehlou) do vosku - ono to sice nezní moc profi, ale to, co tam vyryjete, se tam fakt vyleptá. Tudíž mnohem důležitější než krycí hmota jsou ruce. Je mi líto, ale fotku bohužel nemám. Ale jenom v tomhle fóru se myslím nějaká najde.
Jediný důvod, proč vosk "není k leptání vhodný ani trochu", který sem zatím někdo napsal, je, že není barevný... Ať to každý posoudí sám. Odsuzovat je snadné, ale nevím, proč shazovat něco, co tolika lidem funguje k jejich plné spokojenosti.
Posláno:

Štamgast
Tak jednu fotku jsem přece jen našel, ale není nic moc.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/28/2004
To Pike- souhlasím nechtěl jsem do nikoho jít, jako že pokud to neuděláš perfektně, tak to nedělej vůbec. Ačkoliv jsem nikdy neudělal nůž, dobře vím, co je to tvorba pro radost z něčeho, co člověk udělal vlastníma rukama, ne pro okouzlení dokonalostí. Jenom jsem chtěl upozornit, že jsou i jiné cesty... Ale nad tím Makovičkou stejně dycinky slintám.
Posláno:

Štamgast
Miki napsal:
To Pike- souhlasím nechtěl jsem do nikoho jít, jako že pokud to neuděláš perfektně, tak to nedělej vůbec. Ačkoliv jsem nikdy neudělal nůž, dobře vím, co je to tvorba pro radost z něčeho, co člověk udělal vlastníma rukama, ne pro okouzlení dokonalostí. Jenom jsem chtěl upozornit, že jsou i jiné cesty... Ale nad tím Makovičkou stejně dycinky slintám.
OK, já jsem to taky nemyslel ve zlém. Asi je potřeba důsledně odlišovat pojmy "amatér" a "amatérismus". Jsem toho názoru, že i amatér se může snažit, aby jeho dílo bylo bez chyb a aby rozuměl materiálům, technologiím atd.
Jinak nad Makovičkou obvykle neslintám (asi by nebyl moc rád), ale nad jeho noži občas jo RazzRazzRazz.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/2/2005
Ak chcete tlačiť laserom na fóliu vážne musíte použiť viac vrstiev. Vyriešiť sa to dá. Ak máte nablízko firmu na výrobu DPS môžu vám z predlohy yhotoviť film s oranžovou vrstvou ktorou UV svetlo neprechádza.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/9/2005
Mohli byste poradit, kde sehant informace o technice rytí? Mám pár základních, ale nic moc. Taky kdybyste mohli poradit, kde sehnat pár základních rydel v Praze. Díky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
Tak jsem prohlížel fóra na knifenetwork.com a náhodou jsem objevil zajímavůstku, týkající se galvanického "leptání" - je to včetně podrobných návodů. Takže pro fajnšmekry: gravert.club.fr/galvetch/contfram.htm
Prý (podle jednoho příspěvku ve fóru) jdou takhle i dělat průchozí díry.

Takže ať vám to slouží k spokojenosti.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Tak jsem našel podobný postup leptání jako v návodu, sice na plošné spoje, ale ten základ je stejný..

ok1uga.nagano.cz/foto_dps.htm
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
positiv 20 se dá koupit tady:

www.ges.cz/ (vpravo do Hledej zadat slovo "fotocitlivý")
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum