ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rytiny, leptání, scrimshaw... Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/3/2005
Hodně dopodrobna o technice fotoleptů diskutují kolegové elektrikáři tady: www.mcu.cz/modules/news/article.php?storyid=279 a
www.mcu.cz/modules/news/article.php?storyid=313
EDIT: sorry, teď jsem otevřel ten článek o kterým píše Sam a koukám, že tam odkaz na tuhle diskuzi už je. Ale už to tu nechám
... a nemyslel to snad ani zle - starosta. (Pražský výběr)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Fotolept jsem zkoušel, a výsledky byly dost mizerné. Buď se mi ve vývojce smývaly i neosvícené oblasti, nebo se mi nesmývaly ani osvětlené. Zkoušel jsem různé koncentrace a časy.
Nesušil jsem ovšem ten lak při 50st., ale to v návodu uváděli jako volitelný krok. Osvětloval jsem horským sluníčkem přes 3 vrstvy folie s potiskem laserovkou. Peto radí folii a inkoustovku, elektrikáři pauzák a laserovku, tak nevím. Co může být špatně?
OLD
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 5/7/2006
Trochu se vložím do diskuze. Tisk motivu bych doporučoval z laserové tiskárny na pauzák, motiv je samozřejmně pérovka tj. černá - bílá nebrat stupně šedé. Pokud se jedná o obrázek musí být v rastru tj. složený z jednotlivých bodů, které jsou černé. Dále je nutno dát vrstvu na vrstvu tj. toner na emulzi. Osvit se provede UV lampou buď horským sluníčkem nebo rtuťovou výbojkou, a to pro strmost záření v spektru v rozpětí cca 360 - 420 nm. Motiv přitlačíme na podklad sklem - nikdy nedržíme v ruce!!! No a délka osvitu podle pořekadla - pokus omyl. Místa osvětlená se vytvrdí a místa neosvětlená se při vyvolání odplaví. Snad se další pokusy povedou.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
OLD napsal:
...Osvit se provede UV lampou ... Motiv přitlačíme na podklad sklem - nikdy nedržíme v ruce!!!...
Odkdy sklo propouští UV záření??? To pak musíš protáhnout osvit na 2 týdny, nebo je úplně jedno čím svítíš, protože je to fotocitlivé i na viditelnou oblast.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/8/2006
Pike napsal:
Fotolept jsem zkoušel, a výsledky byly dost mizerné. Buď se mi ve vývojce smývaly i neosvícené oblasti, nebo se mi nesmývaly ani osvětlené. Zkoušel jsem různé koncentrace a časy.
Nesušil jsem ovšem ten lak při 50st., ale to v návodu uváděli jako volitelný krok. Osvětloval jsem horským sluníčkem přes 3 vrstvy folie s potiskem laserovkou. Peto radí folii a inkoustovku, elektrikáři pauzák a laserovku, tak nevím. Co může být špatně?
myslim, ze ako to vysusis, je jedno, ja to nechavam aj dva dni, pri izbovej teplote a funguje to. Preco cez 3 vrsvy folie ? tam uz sa musi svetlo spravat nevyspytatelne. Jedna folia, potlac laserovkou je ze vraj lepsi - ja pouzivam atramentovu tlaciaren - prilozit foliu stranou potlace na citlivu vrstvu a ked dodrzis cas a vzdialenost, ktore som dal v navode, musi byt vysledok dobry . Ale pre horske slnko to neplati, tam je cas urcite iny. Folia musi byt na vrstve dotlacena bez medzery. Az mozem poradit, by som si zohnal radsej tu vybojku - mna stala tusim 250 sk aj z tlmivkou, ale mozno to najdes v srote, lebo sa to pouziva aj na poulicne osvetlenie, teda myslim Happy nech sa dari
Posláno:
Začátečník
slon napsal:
OLD napsal:
...Osvit se provede UV lampou ... Motiv přitlačíme na podklad sklem - nikdy nedržíme v ruce!!!...
Odkdy sklo propouští UV záření??? To pak musíš protáhnout osvit na 2 týdny, nebo je úplně jedno čím svítíš, protože je to fotocitlivé i na viditelnou oblast.
asi tuto vlnovu dlzku prepusta, mam odskusane, cez 4mm sklo a cas som predlzil dvojnasobne, to boli prve pokusy - skusal som iba raz Happy ale teraz robim zasadne bez skla
Posláno:

Štamgast
Proč přes 3 vrstvy? Protože jsem slyšel, že je to potřeba, že jedna vrstva toneru nemá dostatečnou krycí schopnost, čemuž bych docela i věřil - už od pohledu vypadá taková nesouvislá. A mám pocit, že jsem to zkoušel i přes jednu vrstvu, ale výsledky pořád mizerné Sad.
Posláno:
Začátečník
no ja neviem, asi to zalezi od tlaciarne, mne to tlaci dost dobre, urcite to nie je tiez ziadny zazrak, ale staci to. Popripade svetlejsie miesta, este ztmavim ciernou fixkou. Kedze sa mi este netrasu moc ruky, tak to ujde Wink Ked das niekolko vrstiev folie na seba, myslim, ze by to malo neostre kraje. V tvojom pripade pojde najskor o to horske slnko - asi nebude vhodne, nic ine ma nenapada.
Posláno:

Štamgast
OK, díky, asi to ještě zkusím přes pauzák a pak případně zainvestuju do výbojky.
OLD
Posláno:
Pokročilý
Pike, do výbojky nemusíš investovat, horské sluníčko stačí. Když dáš pauzák s motivem vyjetým z laserovky
(originál toner) do krabičky (používám krabici A4 od folie do tiskárny), namočíš hadřík v nitro ředidlu, natřeš víko krabice a víko nasadíš. Potom necháš působit cca 5 minut. Toner ti výrazně zčerná. A pauzák pouze jeden a jak už jsem psal vrstva na vrstvu.
OLD
Posláno:
Pokročilý
Pike, do výbojky nemusíš investovat, horské sluníčko stačí. Když dáš pauzák s motivem vyjetým z laserovky
(originál toner) do krabičky (používám krabici A4 od folie do tiskárny), namočíš hadřík v nitro ředidlu, natřeš víko krabice a víko nasadíš. Potom necháš působit cca 5 minut. Toner ti výrazně zčerná. A pauzák pouze jeden a jak už jsem psal vrstva na vrstvu.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Shockedjak to ti mravenci dělajShocked, ...Laugh, dobrý, běžnej život, zvířena ... ten vlk mně dojal (ty oči psí)Happy pejsekWink, ale kudlu pro sebe neé, pouze na přáníHappy, ale řemeslo ... nemám slov .... skvostně provedené Happy
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Tak za takový nožík bych byl schopný utratit dost.. bombáá

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/5/2004
Díval sem se na ty stránky a opravte mě jestli se mýlím skutečně ten nůž a mamutovinou a s motivem vlčích očí stoji jen 350 us ?když jsem to vynásobil a porovnal s cenami tady je to překvapivě nízko. Moc bych si ho dal říci.
jak
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
Zkusil jsem scrimshaw...
Sice není dokonalý ale radost mi udělal. Je to přece jen první pokus. Celková doba čisté práce asi 6-8 hodin.

Na šířku to celé má cca 6cm. Je to obyčejné paroží a motiv tygra. To jen kdyby to nešlo poznatLaugh
„Sebrat člověku zbraň, protože by mohl někoho zastřelit, je jako vyříznout mu jazyk, protože by mohl někoho urazit.”
Posláno:
Začátečník
Připojený: 4/1/2009
zdravim vsetkych.. tak ak mozem tak prispejem aj ja ktejto teme hlavne co sa tyka rytia .. tak najprv k tym obrazkom co ste sem dali: drak, slon a ten zbytok .. je to technika nazvana BULINO.. je to z talianciny bodka( tečka) a vipichava sa specialne nabrusenim rydlom.. cim jemnejsie a viac vpichov na milimeter stvorcovi tak tym kvalitnejsie a drachsie..a ten drak to tausir urobeny vlozenim 24k zlatom..... podstate je nemozne urobit dobru rytini(bulino) bez pouzitia technickeho mikroskopu.. podobna technika sa pouziva aj pri scrimshaw.
a druha najdvolezitejsia vec clovek ktori nevie dokonale kreslit neuroby ani pekne bulino. dalej som tu cital cosi o diamantovych frezkach.. tak ak mozem poradit tak na to zabudnite lebo nieje nic horsie ako spickovo urobeny noz a potom do cepeli vybruseny nejaky motyv ktori to cele skazi.. niesom noziar ale ked sa vyskytne poziadavka od noziara na gravirovanie tak jedine cepel(teda ak sa ma zdobyt) tak jedine pred kalenim. a je jedno ci damasek alebo aka kolvek ocel..
a niekto sa tu pital aky material na rydla.. ja pouzivam rydla od firmy GRSTOOLS s primesou kobaltu alebo karbidu.. pouzival som aj rydla s HSS10 ale nieje to najlepsie co sa tyka tvrdsich materialov. takze asi tolko k rytectvu.. a lept . ja som pouzival kys. dusicnu a ako kritie mi daraoval kamos specialne urobeny vosk a vzor som vyskrabaval dali sa tym robyt pekne a presne veci.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/8/2008
Ahoj lidi.
Mám dotaz jaký způsob byste mi doporučovali na leptání ocele D2.
Předem děkuji za odpovď.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
To Cernum: Na stránce 1 tohoto tématu to máš Wink

"" xHonza

Posláno: 21. dubna 2004 20:00:13

Začátečník
Připojený: 21.4.2004

Potřeboval bych poradit, zkoušel jste někdo leptat matriál D2? Nejsou s tím nějaké komplikace, případně co jste použili a s jakým výsledkem. Mám momentálně k dispozici snad všechno krom předestilované kyseliny dusičné a vybírám co použít. Díky Honza

Sergej

Posláno: 22. dubna 2004 21:17:59

Pozorovatel
Připojený: 18.7.2003

Tohle je můj postup leptání do D2:

Čepel pokryju včelím voskem - asi tak 0,5 - 1 mm vrstva - hlavně v tom vosku nesmí být žádné drobečky, žádný kovový prach z broušení,... (asfalt s voskem se mi neosvědčil - natahuje se ho tam tlustá vrstva). S parafínem jsem taky nebyl moc spokojenej - trochu se podleptával - včelí vosk k čepeli líp přilne.Motiv vyškrábu obyčejnou ostrou pastelkou. Pak na vyrytý motiv kápnu několik kapek roztoku HCL a peroxidu vodíku (5%) 1:1. Nechám to leptat asi tak 40 minut - pak ten motiv bude trochu hlubší (asi 0,5 mm). Kyselinu opláchnu a vosk omyju toluenem. - vyleptaný motiv je potom černý

Nahoru ""

...šak ono se to jednou povede...
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/8/2008
Myslel jsem leptat obrázek jak ho vytisknout na jaké tiskárně a menší postup. Jinak za odpověd děkuji
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/17/2007
cernun napsal:
Myslel jsem leptat obrázek jak ho vytisknout na jaké tiskárně a menší postup. Jinak za odpověd děkuji

Stačí chvilku hledat:
http://knife.cz/Knifecz/tabid/36/ctl/Details/mid/381/ItemID/34/Default.aspx.

Já už se s tím peru přes rok, vždycky když mám čas a náladu, ale pokaždé je to jiné, chce to zkouše a zkoušet a zkoušet ....
Pokud mi chcete cokoli napsat, pište mi prosím maily, na PM nemusím hned (nebo vůbec) reagovat. Díky.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum