ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rytiny, leptání, scrimshaw... Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/14/2008
To Jan: Jojo, tenhle návod je zajímavej, ale nezkoušel jsem ho :o)

To Cernum: Tohle by Tě taky mohlo zajímat. Je to o elchem. leptání. projeď a uvidíš...

http://knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=4323
...šak ono se to jednou povede...
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/8/2008
Pardon moje chyba špatně sem se vyjádřil. Chtěl bych probrat techniku fotoleptu.Vím ,že tady je návod ,ale někteří říkají ,že jim to nefuguje a funguje jim něco jiného. Chtěl jsem se zeptat na postup nejfunkčnějšího způsobu fotoleptu.

Díky za odpovědí
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Osobně jsem to nezkoušel, ale ten postup, co na něj dával odkaz Jan03 se používá při kusové výrobě plošňáků. Dělají se na tom i dost komplikovaný a jemný vzory. Takže na nože by to asi použít šlo.
Nejlepší budeš mít, když si to vyzkoušíš na nějakém kusu plechu a pak uvidíš, jak moc Ti to vyhovuje.
...šak ono se to jednou povede...
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/8/2008
Mockrát ti děkuji.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Myslím, že tohle téma by se mohlo trochu obnovit. Na jaře mne začalo bavit dloubání se do kovů, s vidinou že jednou si troufnu něco dloubnout do nože. Zatím jsem sice poryl doma kde co, všechny moje kosičky, a nakonec i kukri. V Lipové jsem měl možnost koukat přes rameno Gonzovi, a Veronice. Mám slíbeno, že rytci poradí, když budou otázky dávat smysl. Takže, pokud to někoho také zajímá, prý to není takové nedostupné tabu, jak se mi dlouho zdálo. Za sebe-kdybych neviděl rytí zblízka nosem skoro v rytině, asi bych nevěřil, jak zdánlivě primitivní nástroje na to stačí. Rýtko ruční "V", a malé kladívečko se sekáčkem. Rýsovací jehla, malý svěrák, kus gumy. Víc doma nemám. Ale zkouším to, a dloubu poslední dobou každý den. Praxi neokecám, tak trénuju. Ale každá informace je dobrá. Vím, že jsou tu na foru přímo i vyučení rytci. Jak mi bylo sděleno, rytí je dřina, tak co by si to schovávali. Myslím, že v čr žádné forum o rytí není, jen to v US, co má _vyrobce_za_louzi_. To je pan rytec, o tom žádná. Ale i nýmandi mohou něco málo vydloubat, a dát kudle nový rozměr, kde krom užitku přibyde i něco "zbytečností". Sám jsem takový, že na pracovní nástroj se mi to příčilo, že je to zbytečnost. Ale teď si ryju jen tak, pro radost, že to tam je.

Black vložil tyto přílohy:
Snímek_3027.jpg.jpg
Snímek_2777.jpg.jpg
Snímek_2773.jpg.jpg
moje_kukri2.jpg.jpg
Snímek_3018.jpg.jpg
Snímek_3051.jpg.jpg

Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Pár fotek, co jsem našel, třeba se někomu hodí.

200710123172C.jpg
palm14_03.jpg
pr_groove.gif
Paul_Chung_Purdey_Master_Engraver_phot_copyright_2004_by_Barry_Lee_Hands.jpg.jpg
johnson05b_copy1x1.jpg.jpg

(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
V Lipové se na srazu nožířů procházela taková jedna mladá paní. Nemluvila, jen tak koukala...Ale od Veroniky vím, že je to výborná rytečka, která na zakázku ryje i pro US světově známé nožíře..Viděl jsem, co mívá na výstavách na stole Makovička, to je taky mazec. Prostě, jen se ptát. Jako největší průser se mi zatím jeví trefit úhly na rýtku, aby vůbec bralo. Stačí malinko, a nic nebere. Vlastně to rýtko přebrušuju mockrát za den. Jen, zatím je to tápání.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připomínám tuto adresu:

http://www._vyrobek_vyrobce_za_louzi_.com/
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/20/2009
Určitě má tohle zdobení své místo.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Black napsal:

Jestli správně odhaduji: Ta věc s plexitem je na udržení sklonu a ta druhá je kombinace rycí jehly s pneumatickým kladivem. Je to tak?
Posláno:

Štamgast
Cogito napsal:
Black napsal:

Jestli správně odhaduji: Ta věc s plexitem je na udržení sklonu a ta druhá je kombinace rycí jehly s pneumatickým kladivem. Je to tak?

Je to pneumatické rýtko. S možností štelování. Jen, velmi drahá věc. Zato rýtko si jeden udělá z čehokoliv, jen ty úhly, to je pakárna. Ale zjišťuju, že na ty moje obyčejné dloubance se mi nejlíp dělá s tvarem rýtka asi jako rovnoramenný trojúhelník. Dá se říct jednoduše, když si vezmu trojůhelníkový jehlový pilník, ohladím ho na brusce, a špičku zkosím asi na 30 st., tak je to rýtko. Pak dobří rytci mají to rozevření ještě mnohem víc, ale to chce i jistou ruku. Když zkazím vryp, ještě to odloubu. Rytci to trefí s jemnou rytinou napoprvé, i s vystínováním rytého místa. Jdu cestou pokus-blbě, pokus a zas-blbě..a tak furt dokola. Možná by mohl nějaký rytec poradit, jak v základní verzi nabrousit to rýtko? Bez naprosto ostrého rýtka je to zkoušení o ničem. Nesmí být ani trochu tupé, pak vystřeluje z rýhy.
(Theodore Roosevelt)
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...něco o škrábání zde http://www.igraver.com/relief.shtml ..."nečesky"
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Děkuji moc, ta stránka je parádní.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/1/2009
to EM
výborná stránka, informativně hodně přínosná - hlavně to broušení rydel

dík
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Přidám sem obrázek co sem teď rychle načmáral.Jsou to základní úhly broušení a tvary rydel.To podbroušení je nutné,když ryjete volně rukou bez podložky a bez toho podbroušení by ste se zapichovali do rytého materiálu.Rydla bez podbroušení používám při rytí přes podložku na rytí plastiky a odebírání materiálu v plochách.Při rytí přes podložku používáte rydlo jako páku a můžete víc zabrat.

Gonza vložil tyto přílohy:
img082.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Postupně bych sem rád dával další informace.Teď sem šoupnu pár obrázků samo domo ryteckých koulí a svěráků,protože profi svěráky jsou dost drahá záležitost.Ty první jsou z bowlingových koulí a kdyby se ještě řízli na půl a dal se otočný čep tak by byly výborný.A tu svěrku co je na těch dalších dvou mají tady http://www.uni-max.cz/rucni-stavitelna-sverka-na-drobne-obrobky/d/

Gonza vložil tyto přílohy:
dilna67.jpg
dilna67a.jpg.jpg
sverak16.jpg
sverak16b.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Tenhle svěrák měla v Lipové Veronika, ale jeho cena je obrovská.

210_205LARGE.jpg

(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
v jedné knížce "Udělej si sám" Byl návod jak na to..do dětského gumového míče se nalil jemný beton, bez hrubého písku..když beton začal tvrdnout, ukotvil se do něj pomocí šroubů svěráček..výsledná koule se pak ohladila..ze staré žíněnky se ušil polštář vypadající jako plavecký kruh,vycpal pískem a voila! Dílo bylo hotovo..U jednoho puškaře jsem to viděl takže to nejspíš fungujeHappy
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
EM napsal:
...něco o škrábání zde http://www.igraver.com/relief.shtml ..."nečesky"

Moc hezké.

A http://translate.google.cz/translate?prev=hp&hl=cs&js=n&u=http%3A%2F%2Fwww.igraver.com%2Frelief.shtml&sl=en&tl=cs&history_state0=
automaticky přeložené.
Když už jsem to vkládal Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Zdar, někde tady dával Surg odkaz na rytecký svěrák z Udělej si sám, mám to stažený, ale nejde mi to sem uložit Sad

žeby předse jenom....

St.Nicolaus vložil tyto přílohy:
ryt_sverak1.JPG.jpg
ryt_sverak2.JPG.jpg
ryt_sverak3.JPG.jpg
ryt_sverak4.JPG.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum