ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rytiny, leptání, scrimshaw... Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Za sebe, jako nejdůležitější vlastnost ryteckého svěráku se mi zatím na to moje dloubání jeví právě to, co tento svěrák nemá. A to je volné otáčení na čepu, zcela hladce, kolem své osy, jakoby na ložisku. Ty voluty jsou bez toho dost blbě. Když se člověk potřebuje na té volutě(spirále) otočit o 720st., je to pruda. Dá se pochodovat okolo svěráku na rohu ponku, ale to není tak úplně ono.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Nevíte čím to je, že mám před očima kulový čep z nějaké velké pístnice (např. ze sklápěčky)?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/25/2008
Black napsal:
Za sebe, jako nejdůležitější vlastnost ryteckého svěráku se mi zatím na to moje dloubání jeví právě to, co tento svěrák nemá. A to je volné otáčení na čepu, zcela hladce, kolem své osy, jakoby na ložisku. Ty voluty jsou bez toho dost blbě. Když se člověk potřebuje na té volutě(spirále) otočit o 720st., je to pruda. Dá se pochodovat okolo svěráku na rohu ponku, ale to není tak úplně ono.

tak to posaď na ložisko. Asi by vyhovělo i nějaké vyřazené ze šrotu. Nebo udělat, dvě placky ze silnějšího plechu, vysoustružit drážku, do ní pár kuliček a někde na okraji šroubek na zajištění aby se to netočilo když nechceš.
Zadus se chladnou ocelí, rypáku!
Posláno:

Štamgast
Jasné, ten svěrák je maličkost. Mám k dospozici soustruh. Tady jde fakt o něco jiného, než o to, že člověk si koupí svěrák, kladívko, rýtka. A ono nic. Chce to hlavně hodně dloubat, a někoho, kdo poradí s těmi úhly. A poradí,kdy vzít na kterou práci takový, či jiný nástroj. Já zatím dělám jen ty hluboké vrypy právě proto, že to můžu opravovat při rytí. Jemná rytina je o jistotě v ruce. Tu ještě dlouho mít nebudu. A ostrém rýtku. Pak pořád platí, malovat na papír. Cokoliv. Furt si něco čmárám, a uvažuju, jak by to asi vypadalo. Jak mi říkal i Jirka Javůrek, ani kovář nevytvoří uměleckou plastiku, když ji nedokáže namalovat. Proto i oni mají hodiny výtvarky. To rytí je navíc dost pestré, je tam hodně stylů. A ne každý rytec asi umí všechny. Mám nějaké představy, tož časem se uvidí.
Bavme se spíše o rytí, jak na to. Jinak, včera jsem zrovna ukazoval kamarádovi, jak ryju volutu, a ani svěrák jsem neměl. Jen jsem to měl na gumě, a točil v prstech rytý plech. Musí se chtít. Zrovna nožířina je toho zářným příkladem. Kudly lze dělat tak různými způsoby, od ruční pilovačky, až po flexu.. A s rytím to vidím podobně. Jeden musí prostě chtít.
(Theodore Roosevelt)
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
pro ty co by chtěli vyparádit nějakou tu bambuli z kuželny a nechtěli se s tím vymýšlet a počítat atd.atd.
http://www.craftsmanspace.com/free-projects/engraving-vice-plan.html

jinak to odlití koule by asi šlo,akorát místo balonu by se možná dala použít taková ta mléčná lustrkoule...
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/8/2008
Nazdar nožomilové.
Mám dotaz leptá a ryje se až po zakalení nebo před?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
cernun napsal:
Nazdar nožomilové.
Mám dotaz leptá a ryje se až po zakalení nebo před?

Ahoj, určitě po kalení.
Možná, že kdybys to kalil ve vakuovce, asi by něco šlo dělat i před, ale spíš až po. Po kalení se Ti na povrchu udělá vrstva oxidů, tu musíš "odrbat", pak to leštíš, takže až na hotovou čepel.
Ale jsou tu určitě povolanější na rady red face
...šak ono se to jednou povede...
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/8/2008
Mockrát děkuju ,ale mě stačíš na rady i ty.Grin
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/30/2009
Ahoj, já ryju vše před kalením.Pak to samozřejmě musí do vakuovky,která je v Liberci. Ikdyž jsou mazáci,jako např. Bača, kteří si na to troufnou.Také existuje materiál, který se kalit nemusí...a teď si nemůžu vzpomenout je-li to 416 ??????...Gonzo pomóóc!!! Ale ten bych doporučovala pouze na příložky. Bohužel se dá sehnat pouze v zahraničí. Slyšela jsem i o rytí s hroty ze slinutých karbidů-to by asi šlo i do kaleného, ale já bych to dělat nechtěla.
" Nejjistější místo, kde nalezneš pomocnou ruku, je na konci vlastního ramene." Mark Twain
Posláno:

Pozorovatel
Black napsal:

Ahoj Blacku, ještě se tu moc neorientuji, tak nevím, zda Ti odpověď dojde. Nemáš-li možnost otáčet svěrákem, mrkni na www.GrsTools.com, tam mají i technický popis úžasné věci, která se jmenuje turn table. Jsi nástrojař, takže to zvládneš levou zadní. Nebo mě napadlo použít, takové ty dva kovové talíře, které měl každý v 70.-80. letech doma na cvičení ,aby měl hubený pasLaugh . Nevím,zda víš, co myslím. Ten turn table je také skvělý pod mikroskop...takže Ti rytá věc neutíká při otočení z obrazu. Také jsem viděla používat něco jako hrnčířský kruh, nohama točíš a ruce máš volné na rytí.Jestli se mi někdy povede vložit fotku či odkaz, tak to udělám .Tak zdar. VerčaRazz
http://www.grstools.com/PDFs/GRS/LIT157TurntableBase.pdf - tech. popis turn tablu
http://www.grstools.com/ballvises.html#low_profile - fotka, kde je vidět i ta brzda
" Nejjistější místo, kde nalezneš pomocnou ruku, je na konci vlastního ramene." Mark Twain
Posláno:

Pozorovatel
http://www.grstools.com/resourcelibrary/manuals/ a tady najdeš veškeré technické nákresy a popisy všeho, co GRS vyrábí...tzn. i rytecké koule
Posláno:

Pozorovatel
...tak a ještě odkaz ,kde najdeš nejen přehlídku ryteckých koulí, turn table, ale dole je i fotka s tím " hrnčířským kruhem"- to točení nohama: http://www._vyrobek_vyrobce_za_louzi_.com/vises.htm ....tak a teď už musím jít něco dělat....tak zdar. Verča
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
veronika napsal:
Ahoj, já ryju vše před kalením.Pak to samozřejmě musí do vakuovky,která je v Liberci.

Dobrý den Veroniko, proč kalit do Liberce? Nová Bodycote vakuovka je na Černovické terase, přesná adresa CTPark Brno, Tuřanka 100, 627 00 Brno-Slatina , je to tam takové bludiště, zatím s nima plná spokojenost Wink Štefan
Posláno:

Štamgast
veronika napsal:
...tak a ještě odkaz ,kde najdeš nejen přehlídku ryteckých koulí, turn table, ale dole je i fotka s tím " hrnčířským kruhem"- to točení nohama: http://www._vyrobek_vyrobce_za_louzi_.com/vises.htm ....tak a teď už musím jít něco dělat....tak zdar. Verča

Díky, Veroniko. Nešel mi pár dní comp, tak teprve nyní reaguji. Budu rád, když poradíš. Jeden nikdy neví. Samouk, to je obtížná cesta.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pozorovatel
St.Nicolaus napsal:
veronika napsal:
Ahoj, já ryju vše před kalením.Pak to samozřejmě musí do vakuovky,která je v Liberci.

Dobrý den Veroniko, proč kalit do Liberce? Nová Bodycote vakuovka je na Černovické terase, přesná adresa CTPark Brno, Tuřanka 100, 627 00 Brno-Slatina , je to tam takové bludiště, zatím s nima plná spokojenost Wink Štefan

Děkan za tip.Wink Verča
P.S.Ptala jsem se mužskýho, zda o tom ví .Tak ví,ale prý nejsou na kalení uhlíkovky zařízení a tak to všechno posíláme do Liberce ...to víš na ty technické věci tu mám jeho.Grin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Tak nevím, jestli to byla výmluva, ale mám dojem, že mezi čepelkami od Ladese, které jsem do Bodycote Brno naposled nesl byla snád i nějaka uhlíkovka, ale ruku do ohně bych za to nedal Wink Uhlíkovky holt řešíme víceméně "samodomo" u nezdobené čepele nějaká okuje nehraje roli Sad
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Dík za odkaz Veroniko,ten otočnej disk je dobrej nápad.
Posláno:

Štamgast
Jeden moc šikovnej "dremelkář"

Gonza vložil tyto přílohy:
rudy_lala.jpg.jpg
rudy_lala2.jpg.jpg
rudy_lala3.jpg.jpg
rudy_lala4.jpg.jpg
rudy_lala5.jpg.jpg
rudy_lala6.jpg.jpg
rudy_lala7.jpg.jpg
rudy_lala8.jpg.jpg
rudy_lala9.jpg.jpg
rudy_lala10.jpg.jpg
rudy_lala11.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Gonza napsal:
Jeden moc šikovnej "dremelkář"

To je pěknej klukGrin ...jo a ta práce je taky pěkná.
Posláno:

Štamgast
Narazil jsem na pěkný stránky.Je to rytecký slovník. http://www.engravingglossary.com/
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum