ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rytiny, leptání, scrimshaw... Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2007
Jak psal Pepa SFI výše,jeden svěrák z ložiskaWink

Gonza vložil tyto přílohy:
sverak18.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/30/2009
Gonza napsal:

No to je nádhera a ta lupa na nohách je taky mňamka.V.
" Nejjistější místo, kde nalezneš pomocnou ruku, je na konci vlastního ramene." Mark Twain
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/31/2006
Gonza napsal:
Jeden moc šikovnej "dremelkář"

nemalo slintam Grin ... do jakyho matrose to tak muze dlabat??? Happy
SHÁNÍM CHCÍPLÝ PLAZY KE ZPRACOVÁNÍ KŮŽE
... TOMASRUCKER.com ... KOVANYNUZ.cz ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/7/2007
Gonza napsal:
Jeden moc šikovnej "dremelkář"

Šikovnej je,ale nemůžu si pomoct vypadá to jak čína za 50kč
Posláno:

Pozorovatel
Ahoj, zkusím sem vložit fotky nádherných starých ryteckých stojánků. Tak snad se mi to povede. Verča
P.S. Jupí, povedlo!!!!!!!!!To je krása, že?! Díky Kumoldzi, teď vím jak na to a budu Vám občas takové krásy posílat. Razz

veronika vložil tyto přílohy:
eng_ball_2.jpg
eng_ball_1.jpg.jpg
IMGP0291.jpg.jpg
IMGP0293.jpg.jpg
j.c.s_ole_balls...jpg.jpg

" Nejjistější místo, kde nalezneš pomocnou ruku, je na konci vlastního ramene." Mark Twain
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Gonza napsal:

Přesně tohle si chci dělat, jen to ložisko budu mít výrazně menší.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pozorovatel
...a ještě pár starých tech. nákresů.Byli to koumáci. V

us000340429_001.jpg
us000420968_001.jpg
us000420969_001.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Ahoj, na prosbu Blacka, jak postupovat u rytí, posílám pár slov a připojím i nějakou fotečku.
Takže na vybroušený a vyleštěný plech si překreslíš, přetiskneš nebo nakreslíš vzor, který chceš rýt. Ten si v kontuře předryješ špičatým ! podbroušeným ! rýtkem, pak záleží na tom zda to bude rytina zcela v ploše nebo částečně vybraná nebo úplná plastika. Vždy začneš odebíráním okolí či pozadí, protože když se Ti něco né úplně 100% povede můžeš to ještě zbrousit nebo dotvarovat odebíráním, potom dno vyrovnáš a zmatníš nějakým čakánkem, teprve potom začneš stínovat čarami nebo tvořit plastiku.Pozadí odebíráš ! podbroušeným! plochým rýtkem. Doporučuji odebírat přes podložku, aby sis neponičil okraje plastiky a také máš lepší páku při odebírání.Nebo můžeš použít plochý sekáč a odsekat si materiál rychleji,jen dej pozor ať to napoprvé nepřeženeš s hloubkou, pak se to dno špatně zarovnává.Tady je ukázka plastiky, kde se pozadí dělá nakonec a moc se s ním nevybírali.

buffal002.jpg.jpg
Buffalo_Sculp.jpg.jpg
Buff1.jpg.jpg
Buff2.jpg.jpg
Buff3.jpg.jpg
Buff4.jpg.jpg
Buff5.jpg.jpg
Buff6.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
a teď pár fotek plošného rytí

PŘEDKRESLENÝ_ORNAMENT.jpg.jpg
1forum.jpg.jpg
2forum_1.jpg.jpg
2forum.jpg.jpg
4forum.jpg.jpg
5forum.jpg.jpg
IMG_0775.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
a další plastický ornament

carl01_transfer.jpg
carl09step4.jpg
carl15step_finished.jpg
Phil_Coggan_engraving_b.jpg

Posláno:

Pozorovatel
a teď úžasně zpracovaný postup rytí english scrolls a květin

wbright1.jpg.jpg
wbright2.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
otáčení svěráku nohama a volné obě ruce...co Vy na to?

Engraving_bench_slant.jpg

Posláno:

Štamgast
Super. Jen budu muset odstranit ten zkrat mezi židlí, a klávesnicí....Sad Než to přejde do rukou, potrvá to.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/21/2007
Božínku, dallší kdo mně předběhl, když se rozdávala tvůrčí invence. To je ale krásná práce.Shocked
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/3/2008
rybicka. muj druhej leptopokus - nektery mista se podleptly...priste to v kyseline necham kratsi dobu
...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/24/2002
Ahoj vespolek, mohla by mi Veronika prosím prozradit jestli nemá nějaký dobrý tip na rýtka
zatím to ještě jde, ale brzy budu trpět nedostatkem nástrojů a dobrý rýtko, to je požehnání. Přece je zas nebudu dělat sám a stejně je to trochu loterie, ne každý se mi dobře popustí Confused a je to i trochu laborace s materiály. Radeko se mi nezdá nic moc... děkuji.

Michal R vložil tyto přílohy:
P1000862.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Já bych taky měl jeden dotaz na rytce. Jak na písmenech latinky udělat ty ostré konce? Když je písmeno jakoby psané štětcem, tam to chápu, je to do stracena, ale když je písmeno jako z knížky? Gonza mi tuším říkal, že se to dělá plochým rýtkem, ale už jsem zapoměl jak.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pozorovatel
Michal R napsal:
Ahoj vespolek, mohla by mi Veronika prosím prozradit jestli nemá nějaký dobrý tip na rýtka
zatím to ještě jde, ale brzy budu trpět nedostatkem nástrojů a dobrý rýtko, to je požehnání. Přece je zas nebudu dělat sám a stejně je to trochu loterie, ne každý se mi dobře popustí Confused a je to i trochu laborace s materiály. Radeko se mi nezdá nic moc... děkuji.

Ahoj,zkusím se podívat a poptat. Už jsem je dlouho nemusela kupovat. Ale myslím, že stojí kolem 345,- Kč....dokonce jsem v Soliteru vyhmátla ta 245,-Kč...sice to nebyl ideální tvar, ale to už dávno neřeším...koupím rýtko a vybrousím si z něho tvar,který potřebuji. To byla,ale náhoda.Určitě není dobré šetřit za každou cenu...vždy kupuji Švýcary...ty to asi znáš...(pro ostatní: poznají se buď Made in Swiss a nebo ohnutou šipkou). Kdybych něco potkala tady v Brně či Olomouci ,co sháníš? Mám Ti to koupit a poslat? Jestli ano, napiš mi, co chceš a max. cenu.Ale myslím, že se moc nemýlím,že to bude stále těch 345,- Kč.Zdravím Verča
Posláno:

Pozorovatel
Black napsal:
Já bych taky měl jeden dotaz na rytce. Jak na písmenech latinky udělat ty ostré konce? Když je písmeno jakoby psané štětcem, tam to chápu, je to do ztracena, ale když je písmeno jako z knížky? Gonza mi tuším říkal, že se to dělá plochým rýtkem, ale už jsem zapoměl jak.

Ahoj,nevím,jak to dělá Honza. Já používám špičaté rýtko.Jedeš linku a na konci zapíchneš špičku, přizvedneš loket a pak mírným pohybem nakloníš rýtko na jednu a pak na druhou stranu. Tím získáš ostrý roh. Když ho nakloníš na jednu a pak druhou stranu více, vznikne Ti patkové písmo. Stínu docílíš tak, že to rýtko nakloníš na jednu stranu buď hned při rytí linky nebo si můžeš písmeno předrýt a pak se vrátit a dodělat stín ( nebo-li lesk).Snaž se u ostatních písmen dodržovat stejnou stranu náklonu, aby stíny byli stejné. Nevím,zda to popisuji pochopitelně. Snad ano. Rytí zdar a do lidí zvláště.Grin Verča
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Tak rýtka mají třeba tady http://www.advantage-fl.cz/id159cz-rytka-rydla.htm a dobrý jsou ty Vallorbe HSS(žlutě smáčený).Já jinak používám na rydla upichovací nože z HSS a moje osobní zkušenost je,že drží ostří ještě o něco líp.
K dopichování těch patek:je to jak píše Veronika,akorát při tomto způsobu zároveň trošku nadzvedneš materiál a je třeba to přebrousit(tedy jak kdy,záleží na typu rytiny).Taky je to možné dělat tak ,že špičatým rydlem děláš každý růžek zvlášť a to ve směru z růžku dovnitř.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum