ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rytiny, leptání, scrimshaw... Možnosti
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2020
Zdar chlapy,

jak docílit tohoto? Leptání přes tonner?

Vitek01 vložil tyto přílohy:
Snipaste_2021_02_05_11_17_16.jpg

RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
Nebo ještě možnost fotolept.
Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/1/2010
prvy test cez pasku do stitkovacky, bude to este treba odladit, mozno iny elektrolyt alebo parametre, AC~14V, filc podlozka, slana voda

Pepo vložil tyto přílohy:
202051075_853845502150886_579177795322583346_n.jpg.jpg

Posláno:

Začátečník
Připojený: 7/31/2018
Ahoj chlapi.

Dal som zene k sviatku vyrobit nozik, kde rucky aj zdobenie krabicky boli urobene z mamutoviny (na krabicke aj so scrimshaw jej psov). Majster noziar doporucil pravidelne osetrovanie lanovym olejom. Bohuzial mamutovina asi nebola stabilizovana a brutalne zozltla, na rucke noza dokonca popraskala. Myslite, ze by sa s tym dalo este nieco urobit? (napr. chemicky alebo tepelne).

Dik za kazdu radu.
Duro

Jimmy71 vložil tyto přílohy:
IMG_20220313_170341.jpg.jpg
IMG_20220313_170402.jpg.jpg
IMG_20220313_170449.jpg.jpg
IMG_20220313_170514.jpg.jpg
IMG_20220313_170528.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
S tímhle už nic neuděláš. Vysychavé oleje na světle žloutnou a při vytvrzování reagují se vzdušným kyslíkem a vzniká z nich naprosto nerozpustná hmota (resp. těch pár rozpouštědel by rozpustilo i tu mamutovinu (možná i nůžHappy)
A zežloutlo by to i kdyby byl mamut stabilizovaný.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 7/31/2018
Dakujem za vysvetlenie. Primarne asi bola chyba pouzit lanovy olej…
D.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/8/2022
Zkoušel jsem leptat přes kyselinu viz. https://youtu.be/be5xw-HV3xA

Nevíte někdo jak přes elektrolýzu? Kolik soli a vody a doba, kam dát jaký plech. Ď
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/9/2009
Já když leptám solí tak dávám kávovou lžičku na deci vody.Plus pol na čepel a mínus na houbičku.Jde to i devíti voltovou baterkou.Mám to odzkoušeno.Normálně leptám zdrojem a dávám deset voltů.Jde to celkem rychle. čas přesně nevím.Jsou to minuty.
Cokoli děláš, s rozumem čiň a na konec mysli.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
já teda s leptáním moc zkušeností zatím nemám (dělal jsem pár pokusů), ale nevymýšlím žádné gramáže, prostě do sklenice dám trochu vody a hodně soli Happy. Dělal jsem i devítivoltovkou, ale 12V zdrojem to šlo mnohem lépe.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/14/2021
Ahoj, já dávám 10dkg soli na 1litr vody.Plus,nebo mínus je jedno kam dáš,na malý věci,jako logo na čepel atd.... dělám malou autonabijeckou a větší jako tuto sekeru svářečkou na 90ampér a je to celkem cvrkot -pár desítek vteřin.

Fous vložil tyto přílohy:
IMG_20211116_145946_2.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2017
Já děla logo s 12V 25A a je to taky ve vteřinách .
Posláno:
Začátečník
Přímí tisk na kov, žádný vosk.

https://youtu.be/qQgR-o_YMao
Posláno:

Štamgast
petrprotiva napsal:

Možná by bylo fajn, kdyby jsi místo tý šílený hudby k tomu nahrál nějaký komentář co zrovna děláš. Ja totiž viděl zabalenou sekeru do folie a bud na té folii byl ten tisk nebo pod ní nebo na ní , ale ani jedno mi nesedí. Tak kdyby si to mohl aspon tu popsat jak to je . Já bych řekl, že jen jsem to špatně viděl a ty mě opravíš , že jí nemáš obalenou folií(3xjsem si to vracel a pořád to viděl stejně). Nebo je to spešl folie ? Díky předem za vysvětlení.

Sorry už vím , že to jsou jen zakryté okraje , ale ty motyvy jsi tam vytiskl jak ?
Posláno:
Začátečník
myishaall napsal:
petrprotiva napsal:

Možná by bylo fajn, kdyby jsi místo tý šílený hudby k tomu nahrál nějaký komentář co zrovna děláš. Ja totiž viděl zabalenou sekeru do folie a bud na té folii byl ten tisk nebo pod ní nebo na ní , ale ani jedno mi nesedí. Tak kdyby si to mohl aspon tu popsat jak to je . Já bych řekl, že jen jsem to špatně viděl a ty mě opravíš , že jí nemáš obalenou folií(3xjsem si to vracel a pořád to viděl stejně). Nebo je to spešl folie ? Díky předem za vysvětlení.

Sorry už vím , že to jsou jen zakryté okraje , ale ty motyvy jsi tam vytiskl jak ?

Neměl jsem jinou izolacku tak jsem použil průhlednou. Je to jen na ty okraje jak píšeš. Přenos obrázku provádím vytisknutý obrázek na laserové tiskárně. Nejlépe 2x. A přenos pomocí odlakovače na nechty. Přitisknout, potřít, přitlačovat, nechat odpařit, podruhé přetřít, přitlačit a opatrně sundat. Povrch nesmí být mastný
Posláno:

Štamgast
petrprotiva napsal:
myishaall napsal:
petrprotiva napsal:

Neměl jsem jinou izolacku tak jsem použil průhlednou. Je to jen na ty okraje jak píšeš. Přenos obrázku provádím vytisknutý obrázek na laserové tiskárně. Nejlépe 2x. A přenos pomocí odlakovače na nechty. Přitisknout, potřít, přitlačovat, nechat odpařit, podruhé přetřít, přitlačit a opatrně sundat. Povrch nesmí být mastný

A má být ten odlakovač ten bez acetonový nebo můžu vzít i klasický aceton místo odlakovače? Asi budeš používat ten bez acetonu , protože není zřejmě tak silný? A potíráš jím tu plochu kam chceš přenést obrázek nebo potíráš ten obrázk? A tiskneš na papír nebo folii?
Posláno:
Začátečník
myishaall napsal:
petrprotiva napsal:
myishaall napsal:
petrprotiva napsal:

A má být ten odlakovač ten bez acetonový nebo můžu vzít i klasický aceton místo odlakovače? Asi budeš používat ten bez acetonu , protože není zřejmě tak silný? A potíráš jím tu plochu kam chceš přenést obrázek nebo potíráš ten obrázk? A tiskneš na papír nebo folii?

Jj ten bezacetonový. Nejprve kov odmastim, většinou nějakým redidlem, nebo tech.benzinema na suchý povrch položím obrázek tiskem na povrch kovu. Tisknu klasicky na papír. Potírám jen ten papir, důležité jen nehnout s nim. Zkus a uvidíš. Potírám 2x a přitlačuju palcem opatrně.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/9/2012
Dnes som zašiel do reklamného štúdia či my vedia spraviť šablónu-logo. Posúďte sami.....

stevozz vložil tyto přílohy:
DSC_6688_1.JPG.jpg
DSC_6692.JPG.jpg
DSC_6691.JPG.jpg
DSC_6689.JPG.jpg

Sony Xperia 10 III 5G 6GB/128GB Dual SIM Android 13
Posláno:

Štamgast
Včera jsem kamošovi leptal fotku a nedopadlo to úplně nejhůř. Je to leptáno teda do hliníku, takže to jde daleko lépe než do oceli (aspoň teda mě se do hliníku leptá líp).

myishaall vložil tyto přílohy:
IMG_20230924_214649_554.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/2/2014
To je velká parádaApplause
Můžu se zeptat jaký laser používáš před leptáním?
Posláno:

Štamgast
jenda7 napsal:
To je velká parádaApplause
Můžu se zeptat jaký laser používáš před leptáním?

Děkuji za pochvalu. Nepoužívám laser . Je to dělané přes fotocitlivý sprej. Nebo jak jsi to myslel?
Nebo jsi měl na mysli tiskárnu v kterou tisknu předlohu? Pokud ano, tak používám inkoustovku canon a folie na inkoustový tisk.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum