ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rytiny, leptání, scrimshaw... Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 3/30/2009
Gonza napsal:
Tak rýtka mají třeba tady http://www.advantage-fl.cz/id159cz-rytka-rydla.htm a dobrý jsou ty Vallorbe HSS(žlutě smáčený).Já jinak používám na rydla upichovací nože z HSS a moje osobní zkušenost je,že drží ostří ještě o něco líp.
K dopichování těch patek:je to jak píše Veronika,akorát při tomto způsobu zároveň trošku nadzvedneš materiál a je třeba to přebrousit(tedy jak kdy,záleží na typu rytiny).Taky je to možné dělat tak ,že špičatým rydlem děláš každý růžek zvlášť a to ve směru z růžku dovnitř.

Ahoj Gonzo, super tip. Ten odkaz neznám. Ale neukazuje to ceny...to asi až po registraci, že?Verča
P.S. Pardóóón ...ceny tam jsou a jsou více než příznivé!!!!!!!!!!!!!!!!!!
" Nejjistější místo, kde nalezneš pomocnou ruku, je na konci vlastního ramene." Mark Twain
Posláno:

Pozorovatel
Na Auren. cz, kde mají velký výběr( mají i rydla a ryt. koule...), dělají pupínky s cenami, takže ikdyž jsem tam už několik let přihlášená, musím vždy označit o co mám zájem a poslat dotaz a oni mi tu cenu pošlou mailem.Nechápu tu logiku, ale je to zkrátka tak.No a Soliter.cz má na webu pouze šperky a zlatnické potřeby, včetně rýtek, najdeš pouze v jejich vybraných obchodech. Jediný, kdo je sdílný,co se týká informací je Swah.cz a ceny jsou tak jak jsem předpokládala....posílám odkaz: http://www.zlatnici.swah.cz/?node=231 a jsou to ty Vallorbe rydla.Verča
P.S. Takže doporučuji Gonzův odkaz!!!!!!!
" Nejjistější místo, kde nalezneš pomocnou ruku, je na konci vlastního ramene." Mark Twain
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/22/2007
děkuju všem , za návody tady. nenechá to člověka napokoji a musí si to vyzkošet.
co se týká cen na těch stránkách, stačí kliknout na název rýtka a otevře se nabídka s velikostma, a tam už jsou i ceny.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/4/2008
Na aurenu stojí-nebo nedávno stála velká rytecká koule asi 1000,- .Rýtka od 150,-
Ceny tam fakt nemaj, ale mám to za barákem, tak se tam už pěknou dobu chystám, páč bych chtěl taky zkusit rytí. Ale zatim jen do mosazi nebo stříbra.
Občas,pro nějakýho fajn zákazníka necháváme dělat stříbrné kování na naše sedla. Ačkoliv tady-v Jablonci i vTurnově- jsou školy, a lidí co se tímhle zabývají taky dost, neni jednoduchý někoho donutit aby vyrobil něco co v životě nevyděl, a proti prstýnkům a přívěskům je to mnohonásobně větší než jsou zvyklí. Ani rytci nejsou připravený rejpat takovou plochu...jak řikám problémy. Tak sem se rozhodl, že to asi zkusim.
Na fotce je vidět jak je to kování od "profíků" křivý. Tak zas nezbejvá, než si to ukutit sámLaugh

MEli vložil tyto přílohy:
top_saddles_015.jpg
top_saddles_003.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
OpravenoWink
Posláno:

Pozorovatel
kusari napsal:
děkuju všem , za návody tady. nenechá to člověka napokoji a musí si to vyzkošet.
co se týká cen na těch stránkách, stačí kliknout na název rýtka a otevře se nabídka s velikostma, a tam už jsou i ceny.

Máš pravdu, už jsem to i já rozklíčovalaLaugh
Posláno:

Pozorovatel
Ahoj, tak tady posílám svou první zkušební rytinu ,kde vklepávám mosaz. Děkuji Gonzovi,že mě ukázal jak na to a teď už musím jen trénovat a trénovat. Upozorňuji,že je to rozdělané,tzn.dno není ideálně srovnané,ani kraje ornamentu dočištěné,ale Black chtěl vidět postup prací, tak na tom je to vidět. 1. předrýt, ( zaklepat zlato, přebrousit) ,2. vybrat materiál kolem ornamentu,3. srovnat dno a strany ornamentu,4. zmatnit dno čakánkem, 5. vyleštit povrch a začít stínovat čarami.

veronika vložil tyto přílohy:
IMGP2363.JPG.jpg
IMGP2366.JPG.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/22/2007
krása,
jen vysvětlit co znamená bod 4, zatmavit dno čakánkem ????
Posláno:

Pozorovatel
kusari napsal:
krása,
jen vysvětlit co znamená bod 4, zatmavit dno čakánkem ????

Je tam napsáno zmatnit!Wink Tzn.,že vezmeš čakánek (ukovanou kovovou tyčku) a pomocí kladívka ťukáš a srovnáváš a matníš dno rytiny.
Posláno:
Štamgast
Vyhrabal sem něco z mejch prvních pokusů o rejpání. Jelikož je přezek a ostatního galanterního harampádí poslední dobou nedostatek, dělal jsem pár modelů podle kterých mi pak vyráběli zinkový odlitky. Vtomhle případě byl model přezky z cínu, rytej vlastnoručně tvořenejma rejpátkama, dle vlastní předlohy, na vlastním koleni

MEli vložil tyto přílohy:
knife_011.jpg.jpg
knife_012.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Hmmmm, máš šikovné ruce i kolena.Super
Posláno:

Pozorovatel
MEli napsal:
Na aurenu stojí-nebo nedávno stála velká rytecká koule asi 1000,- .Rýtka od 150,-
Ceny tam fakt nemaj, ale mám to za barákem, tak se tam už pěknou dobu chystám, páč bych chtěl taky zkusit rytí. Ale zatim jen do mosazi nebo stříbra.
Občas,pro nějakýho fajn zákazníka necháváme dělat stříbrné kování na naše sedla. Ačkoliv tady-v Jablonci i vTurnově- jsou školy, a lidí co se tímhle zabývají taky dost, neni jednoduchý někoho donutit aby vyrobil něco co v životě nevyděl, a proti prstýnkům a přívěskům je to mnohonásobně větší než jsou zvyklí. Ani rytci nejsou připravený rejpat takovou plochu...jak řikám problémy. Tak sem se rozhodl, že to asi zkusim.
Na fotce je vidět jak je to kování od "profíků" křivý. Tak zas nezbejvá, než si to ukutit sámLaugh

Ahoj, takže jestli to správně chápu tak sedlo je Tvá práce a ten štítek+rytí ne?
Jsem původem z Tanvaldu a ještě tam mám rodinu, takže to tam u Vás dobře znám. Jsi-li z Jablonce, tak se zastav v Soliteru...tam mají (teda měli,nevím jak teď) velký výběr rydel atd.
Jinak ,když budeš chtít, můžu Ti dát kontakt na spolužačku ze SUPŠ ,moc šikovná rytečka a zůstala v Turnově. Akorát teď ještě něco studuje,tzn.,že rytí dělá už jen jako fušky.Zdravím SEVER.Verča
Posláno:
Štamgast
Přesně tak. Sedlo jooo, ale stříbro néééé. Tak se to snažim zmněnit. Jde většinou o individuální věci, jako jméno, jméno koně, iniciály, značky rančů, atd. Vždycky nám někdo něco dělá, nedodrží návrh,nebo termín, a všechno je v řiti. Ne, že by to byla jen nutnost-začít to dělat( třeba mi to ani nepude) ale už po tom pokukuju dost dlouho.
Ten SOLITER prolezu taky, dík za tip! Momentálně mě moje polovička nutí dp stěhování, tak jak to dorazim, sletim na ně.
ZDAR ZE SEVERU
Posláno:

Pozorovatel
Jen to zkus ,určitě to půjde. Doufám,že se pak s námi podělíš o ukázky své práce. Ty vzory na té kůži jsou moc pěkné a ta plastika taky super, takže se vůbec nebojím,že by Ti to nešlo.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/24/2002
veronika napsal:
Michal R napsal:
Ahoj vespolek, mohla by mi Veronika prosím prozradit jestli nemá nějaký dobrý tip na rýtka
zatím to ještě jde, ale brzy budu trpět nedostatkem nástrojů a dobrý rýtko, to je požehnání. Přece je zas nebudu dělat sám a stejně je to trochu loterie, ne každý se mi dobře popustí Confused a je to i trochu laborace s materiály. Radeko se mi nezdá nic moc... děkuji.

Ahoj,zkusím se podívat a poptat. Už jsem je dlouho nemusela kupovat. Ale myslím, že stojí kolem 345,- Kč....dokonce jsem v Soliteru vyhmátla ta 245,-Kč...sice to nebyl ideální tvar, ale to už dávno neřeším...koupím rýtko a vybrousím si z něho tvar,který potřebuji. To byla,ale náhoda.Určitě není dobré šetřit za každou cenu...vždy kupuji Švýcary...ty to asi znáš...(pro ostatní: poznají se buď Made in Swiss a nebo ohnutou šipkou). Kdybych něco potkala tady v Brně či Olomouci ,co sháníš? Mám Ti to koupit a poslat? Jestli ano, napiš mi, co chceš a max. cenu.Ale myslím, že se moc nemýlím,že to bude stále těch 345,- Kč.Zdravím Verča

Ahoj Veroniko, děkuji za odpověď i za skvělou nabídku. Zatím jsem používal rýtka od Makovskýho, ale ten už nevyrábí. Bylo to laciný a perfektní. Něco vykovu občas sám, ale nechci tím v kovárně moc ztrácet čas, úkolů je mnoho.... Nestačil jsem dnes ani projít všechny nové příspěvky, ale všiml jsem si , že je zde již víc dalších odkazů, tak snad něco vyberu, jsem mobilní, v Brně jsem byl dnes, ale nebylo mnoho času a je to tam hrozně ucpaný, do Prahy pojedu asi v pátek, tak třeba bude víc času. Kdyby jsi něco potřebovala Ty, jsem k službám. Zatím zdravím a rytí Wink zdar.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
veronika napsal:
Ahoj, tak tady posílám svou první zkušební rytinu ,kde vklepávám mosaz. Děkuji Gonzovi,že mě ukázal jak na to a teď už musím jen trénovat a trénovat. Upozorňuji,že je to rozdělané,tzn.dno není ideálně srovnané,ani kraje ornamentu dočištěné,ale Black chtěl vidět postup prací, tak na tom je to vidět. 1. předrýt, ( zaklepat zlato, přebrousit) ,2. vybrat materiál kolem ornamentu,3. srovnat dno a strany ornamentu,4. zmatnit dno čakánkem, 5. vyleštit povrch a začít stínovat čarami.

Díky za rady. Zajímalo by mne, co je tak limitní, co jde rýt jen očima. Nemám ani pořádnou lupu. Tuhle rytinu jsi asi dělala už optikou. Tak perfektní rybinu pro tauzírování, to je pro mne zatím nepředstavitelné. S jakým zvětšením jsi to dělala? A čím je to foceno, že to tak vyšlo ostré?
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pozorovatel
Ahoj, je to předryto pod mikroskopem, pak tauzírování s tím Optivisorem,co jsem Ti ukazovala v Lázních.Pod mikroskop se s kladívkem a čakánkama či sekáčema nedostaneš....myslím, že ten Optivisor je značka ideál pro každého a stojí něco kolem 800,- Kč.Vyfocené je to tím pidifoťáčkem, který všude tahám s sebou , na funkci macro bez blesku.A ostré je to proto, protože jsem si při focení opřela lokty.Laugh Grin Wink
Posláno:

Pozorovatel
...tady je:

optivisor.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
a obal krabice:

image003.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
veronika napsal:
Ahoj, je to předryto pod mikroskopem, pak tauzírování s tím Optivisorem,co jsem Ti ukazovala v Lázních.Pod mikroskop se s kladívkem a čakánkama či sekáčema nedostaneš....myslím, že ten Optivisor je značka ideál pro každého a stojí něco kolem 800,- Kč.Vyfocené je to tím pidifoťáčkem, který všude tahám s sebou , na funkci macro bez blesku.A ostré je to proto, protože jsem si při focení opřela lokty.Laugh Grin Wink

Ty fotky ti vyšly, bo štěstí začátečníka. Já každý plíšek fotil cca 20obrázky, a vybíral. Optivizor si pořídím, ale nejdříve musím pořešit ten svěráček. A čakánky jsem sice u Gonzy viděl, má jich plnou krabičku, ale dělat s tím neumím. Není mi např. jasné, jak se dá čakánkem opravovat rytina. Zkusil jsem si to, ale spíše to bylo ještě horší. Jen tipuji, že s čakánky byly dělány plastické voluty M.Makovičky, co jsem viděl v Brně na výstavě. Nechápavě jsem čuměl, že to měl hodně do hloubky, voluty, tak 1,5mm, a pěkně profil do půkulata. Dokonalé, ostré, lesklé.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum