ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rytiny, leptání, scrimshaw... Možnosti
MI
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/4/2007
Zkusil jsem něco nascenovat .Snad to někomu pomůže.Je to z opravdu staré knihy.Doufám , že bude něco vidět.Blacku, takovej šikovnej strojař, a to ještě nemáš udělanou točnu?

Příloha / Přílohy:
R1.tif (83kb) staženo 909 time(s).
R2.tif (104kb) staženo 358 time(s).
R3.tif (102kb) staženo 308 time(s).
R4.tif (127kb) staženo 323 time(s).

MI
Posláno:

Pokročilý
a další, takhle to bude možná lepší.

Příloha / Přílohy:
R5.tif (106kb) staženo 369 time(s).
R6.tif (112kb) staženo 277 time(s).
R7.tif (98kb) staženo 252 time(s).
R8.tif (103kb) staženo 283 time(s).

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Je to jen a jen o čase. Vyrobit si svěrák chce čas. Nemůžu se rozčtvrtit. Už tak nonstop něco nestíhám. A samotné dloubání do plechu bere hoooodně času. Zajímalo by mně, nač se používá rytecká koule na koženém polštáři? Chápu svěrák na ložisku. Tam to umožní ty voluty. Je to kvůli sekání kladívkem?
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
MI
Posláno:

Pokročilý
Blacku,pokud chceš něco dělat, aty to víš.Musíš mít odpovídající cajk.To je základ.Nepotřebuješ hned honem ryteckej svěrák.Ty potřebuješ cvičit, a k tomu ti stačí nějaký otočný stolek.Jednoduchý, třeba z rozbitého kola.Klidně to jde taky.Už jsem ti to jednou psal.Mě je to šumafuk, ale teďto děláš na koleně, a pak jednou budeš mít tedy svěrák a budeš se to učit od znova, skoro.Protože to zas bude něco jinačího.Rytecká koule na kož.polštáři se používá u takové práce, kde to potřebuješ mít zafixované.Neryjí se jen voluty a kolečka.Ano, také na sekání.Já co mám otočnej svěrák na kouly, když potřebuji podložím šmirglíkem.
MI
Posláno:

Pokročilý
Ještě něco přeloženého.Bylo to psané ještě Švabachem, i tak si myslím , že je to zajímavé.Tehdejší pohled na danou tématiku.

Příloha / Přílohy:
R9.tif (56kb) staženo 379 time(s).
R10.tif (91kb) staženo 242 time(s).
R11.tif (113kb) staženo 219 time(s).
R13.tif (112kb) staženo 235 time(s).

Posláno:

Štamgast
No jo, ty jsi rytec, a máš zakázky na rytí. Vercajk je nutný. Všechno bude, postupně. Rýtka si vyrábím sám, tam mně to nic nestojí. Na druhou stranu, Gonza má svěrák taky docela muzeiní, ale ruce šikovné. Něco už mám vykoumané. Nejvíce se mi líbí svěrák Veroniky, ale 12000 je fakt pálka. Už spekuluju, jak si udělám podobný.
(Theodore Roosevelt)
MI
Posláno:

Pokročilý
Blacku, zdaleka nejsem.Učím se pořád.Ale učím se rád.Jak myslíš že jsem začínal?90% cajku jsem si vyrobil, i ten svěrák.Chce to jen chtít.Otázka ovšem je, co od toho očekáváš.
Posláno:

Štamgast
MI napsal:
Blacku, zdaleka nejsem.Učím se pořád.Ale učím se rád.Jak myslíš že jsem začínal?90% cajku jsem si vyrobil, i ten svěrák.Chce to jen chtít.Otázka ovšem je, co od toho očekáváš.

Očekávám zlepšování, ale až kam to půjde, nikdo neví. Je to cesta. Zatím budu moc rád, když se budu učit rytí, jako řemeslo. Myslím, že lze rytí provádět, jako řemeslnou činnost. Až dále poté je rytectví umělecké. Ale to je dáno nemnohým. Vím, jak nic moc jsou mé malůvky. A bez výborné schopnosti malovat, ne čmárat, to nepůjde. Takže ty tvoje plastiky zvířat, cos ryl, co jsem viděl na fotkách jsou pro mne zatím jen sci-fi. Ale zrovna ty secesní voluty, či jiný styl se myslím dají normálně naučit. Stejně, jako jsem se učil jiná řemesla. Dělají to tady všichni nožíři. Zkoušíme, co bychom ještě dokázali. Já zkouším dloubat, jiný kove čím dál tím složitější dašky, jiný ulítává zase jinak. Banda ješitů. A tím tohle řemeslo držíme.
Za rytectví jsem rád,(a snad i jiní, co si čtou), za každou radu. To není, jako chodit na školu, kde má člověk nějaké vedení. Doma je to pokus-omyl-omyl-blbě-blbě...a furt.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Mám prosbu na rytce. Nevím, jak správně vystínovat písmo, co je jak od napsání štětcem. Zkouším už nějakou dobu rýt to moje "B" stokrát jinak, ale zatím je to furt blbě. Jeden by neřek, jak je těžké napsat něco tak, že po vyrytí to nebude, jak od epileptika. Teď zrovna to mám vytažené dvěma tenkými linkami, a co dál? Zkoušel jsem to stínovat, jen nakloněním rýtka, ale nedokážu to vyhladit. Furt je to jak od škrabáku. Co s tím?
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Tady to jeden vybírá Dremelkou, ale jak s ryteckým vercajkem?

Black vložil tyto přílohy:
Engrave15.jpg.jpg

(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/30/2009
Black napsal:
Mám prosbu na rytce. Nevím, jak správně vystínovat písmo, co je jak od napsání štětcem. Zkouším už nějakou dobu rýt to moje "B" stokrát jinak, ale zatím je to furt blbě. Jeden by neřek, jak je těžké napsat něco tak, že po vyrytí to nebude, jak od epileptika. Teď zrovna to mám vytažené dvěma tenkými linkami, a co dál? Zkoušel jsem to stínovat, jen nakloněním rýtka, ale nedokážu to vyhladit. Furt je to jak od škrabáku. Co s tím?

Ahoj. Máš ho podbroušené? Stačí správně nabrousit a vyleštit rýtko a pak už jen vedeš špičku v tenké ,již předryté ,lince a rydlo lehce a postupně nakloníš na jednu stranu a zase ho lehce a postupně vracíš zpět.
" Nejjistější místo, kde nalezneš pomocnou ruku, je na konci vlastního ramene." Mark Twain
Posláno:

Pozorovatel
...mrkni na...http://www.engravingschool.com/private/videos.htm, kdyby to nešlo otevřít, tak jsou to videa na _vyrobce_za_louzi_.stránce a je tam pod mikroskopem vidět ,jak ryje patkové i psací písmo,tak tam mrkni. Jen se nediv,že to nepředrývá a ryje písmenka jedním tahem včetně lesků. To víš mistr.Wink Rytí zdar. Verča
" Nejjistější místo, kde nalezneš pomocnou ruku, je na konci vlastního ramene." Mark Twain
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Romane,koukni na tohle video http://www.ganoksin.com/benchtube/video/256/Hand-Engraving-Flute je tam výborně vidět jak na to.Hlavně nemysli na to jak rychle to zvládá.Dělá to tou svojí mašinkou a je to mistr,ale princip je stejný.Já bych to dělal tak cca 10 x pomalejc.
Posláno:

Pozorovatel
Ahoj, posílám pár fotek písma....jsou to staré bankovní štočky....

veronika vložil tyto přílohy:
_DSC4314.jpg.jpg
_DSC4312.jpg.jpg
citizens_bank.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
...a ještě trochu jiné..

veronika vložil tyto přílohy:
_DSC4309.jpg.jpg
colhoun_bank.jpg.jpg
Picture_018.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/14/2009
4 Veronika: Týýý jo... tak ten to asi nedělal poprvní.
Posláno:

Pozorovatel
Bartolomej777 napsal:
4 Veronika: Týýý jo... tak ten to asi nedělal poprvní.

No to asi ne. Grin Ta dokonalost a přesnost zabíjí,že?! A to pochybuji,že na to měli mikroskopy a podobné vymoženosti. Pěkně lupu do jedné ruky a rydlo do druhé. Zkrátka, komu čest, tomu čest....a také klobouk dolů.Hezký den všem. V.
Posláno:

Štamgast
S tou lupou to zkouším, ale výhra to teda není. Cool Zatím zrovna zápasím s tak "jednoduchou" věcí, jako je napsat písmenko, a vyrýt ho. U těch kytiček to můžu svést na humělecký záměr, ale písmena zná každý, tam je vše vidět. Kreslím si mřížku, dělám rysjehlou základ, a stejně nic moc. Zítra to vyfotím.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 1/3/2007
To je neskutočné tá presnosť.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
veronika napsal:
Ta dokonalost a přesnost zabíjí,že?! A to pochybuji,že na to měli mikroskopy a podobné vymoženosti. Pěkně lupu do jedné ruky a rydlo do druhé. Zkrátka, komu čest, tomu čest....a také klobouk dolů.Hezký den všem. V.

Skvela praca, naozaj krasa. Ale predpokladam, ze pravitko, krivitko a pantograf poznali aj vtedy....
1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum