ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Plynová pec Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/3/2020
Dík. Včera smontované dva hořáky. Dá se říct, že jsem použil oba návody. U minulé montáže jsem zjistil, že jsem špatně utěsnil trysku (blbe jsem samozřejmě myslel, že mám doma dost pásky, abych pak našel jen ty vnější kryty cívky a nějaké zbytky), takže to utíkalo kolem. Přetěsněné a myslím funkční, jen by to chtělo víc vzduchu. Zkusím buď prodloužit, nebo udělat díry z boku trubky a zároveň bych jejich překrýváním silnější trubkou to mohl štelovat.
Druhý hořák podle českého návodu a spousty redukcí do 1" kříže taky funkční, taky si to bude chtít pohrát s množství vzduchu.
Otázka samozřejmě je jejich výkon. Dám video.
Na výheň samotnou chci použít tu 10kg bombo, ale chci ji zkrátit. Zatím jsem s náklady tak 1000Kč - 2 hořáky cca 500 + 1 bomba PB 33kg za taky 500 (nebyla plná). V podstatě už jen koupit sibral, nějaké šamotky (na dvířka a dno) mám a trubky, jekle atd. najdu, nebo seženu odřezky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Směle do toho, taky mám tu výheň udělanou z 10kg PB lahve.
Akorát mám vyzdívku z tvarovek.

Raďas vložil tyto přílohy:
SAVE_20201111_130155.jpeg.jpg
SAVE_20201111_125950.jpeg.jpg
SAVE_20201111_125930.jpeg.jpg

" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:
Začátečník
dík za tip
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/27/2011
Zdravím,pánové.Mám na vás,na zkušenější pres výrobu plynových pecí,dotaz.Když jsem likvidoval plynový kotel,tak mě ťuknul takový nápad,jestli by velmi zachovalé hořáky nešly použít na plynovou pícku.Neutral .Co na to říkáte? Děkuji za každou odpověďHappy . Ono-vyhodit se to dá vždycky....Laugh .Dík.

Ferda90 vložil tyto přílohy:
IMG_20201202_104156.jpg.jpg
IMG_20201202_104209.jpg.jpg
IMG_20201202_104223.jpg.jpg

Mám silně vyvinutou slabou vůli.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/13/2010
Ahoj lidičky, jen jsem se chtěl s Vámi podělit o své zkušenosti se sestrojením plynového hořáku. Alespoň co se materiálu týče. Poskládate dle YT kutil-liberec.

ivan78 vložil tyto přílohy:
IMG_20201231_105309.jpg.jpg
IMG_20201231_105313.jpg.jpg

tel. 608080723 :-D
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/15/2020
Ahoj všichni. Potřebuji poradit s atmosférickým PB hořákem do výhně dle návodu z kutil-liberec. Tryska- průvlak 0,8mm. Nějak se mi nedaří jej poštelovat....mimo výheň celkem fajn, ve výhni " pulsuje". Kdepak je problém ?

Díky za nápady.

MilBu vložil tyto přílohy:
Screenshot_20210109_212207_Video_Player.jpg.jpg
Screenshot_20210109_212312_Video_Player.jpg.jpg
20210109_164823.jpg.jpg
20210109_164817.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 10/12/2018
ivan 78 Díky
Ant
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/10/2014
Největší chyba bude asi ta že se řídíte podle návodu od kutil-liberec,uděljte si kopii t-rex burner jako dělá Filip Sysel a budete mít po starostrech,zvládá to krásně jak svařování tak tavení wootzu,o kováni ani nemluvim.Jinak každej kdo se trochu zajímá o kovařinu ví,že zinek je svině,a používat pozink matroš na hořák je podle mě prasárna největšího kalibru.
Posláno:
Začátečník
tak taky poprosím o radu (kromě zakoupení už odzkoušeného hořáku, samozřejmě beru v potaz, spíš mě teď zajímá, kde je chyba).
Sestrojil jsem si podle dvou návodů dva rozdílné hořáky (zinek jsem snad sundal v kyselině). Na sucho se mi zdály být funkční, dokonce i když jsem je vložil do rozdělaná výhhně.
Dnes jsem ale výheň dodělal, vystlal jsem jí sibralem a vyzkoušel. Ani z jednoho hořáku nebyl soustředěný plamen. Jeden šel hodně ven a dokonce se "šplhal" nahoru k trysce, u druhého tento problém nebyl, ale zdálo se mi, že spíš funguje jak klasický hořák, neviděl jsem tam ten efekt trysky. Zkusil jsem tam dát na pár minut kousek 1cm kulatiny, ale připadal mi, že ji to ohřálo prostě tak, jako bych ji stejnou dobu nechal nad hořákem na kamnech.
Nevím, kde je problém. Jestli se mi to jen zdálo a proti tomu bílému sibralu jsem ten plamen jen neviděl, nebo s tím může mít souvislost, že jsem do sibralu nevyřezal zadní otvor (jsem úplný začátečník, tak dlouho nebudu potřebovat prostrkovat výhní něco delšího.

btw. vím jak vypadá ta výheň a jak je to dosmrkané, ale svářečku jsem držel asi po 3. v životě v rukách. Na videu nahrané bez sibralu.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Máš teplo pro bombu?? Jako když je studený plyn. Taky mi to v zimě dělá....
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 10/12/2018
Ant--- mužeš, prosím, napsat kde najdu něco bližšího na ten t-rex burner nebo nick na Filipa Sysla Dík
Posláno:
Začátečník
Miloslav Zítek napsal:
Máš teplo pro bombu?? Jako když je studený plyn. Taky mi to v zimě dělá....

nemám. Myslel jsem, že je problém jen při větším odběru. Mám 33kg bombu a asi chybně jsem myslel, že k ochlazování dochází až později a při vyšším odběru.
Dík. Zkusím to nějak vyřešit.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/31/2008
MilBu napsal:
Ahoj všichni. Potřebuji poradit s atmosférickým PB hořákem do výhně dle návodu z kutil-liberec. Tryska- průvlak 0,8mm. Nějak se mi nedaří jej poštelovat....mimo výheň celkem fajn, ve výhni " pulsuje". Kdepak je problém ?

Díky za nápady.

Ahoj, jestli Ti hořák funguje venku a v peci ne, hledal bych problém spíš v peci. Podle fotky se mi zdá být spalovací prostor dost malý, tak to možná nemá dost sekundárního vzduchu. Zkusil bych zvětšit spalovací prostor, nebo tam aspoň udělat zezadu ještě jednu díru. Já používám podobný hořák (1") a bez problémů s ním svařuju. Hodně zdaru při experimentování..
Taťka
Posláno:
Začátečník
omlouvám se, dlouho jsem nebyl. Problém byl nakonec samozřejmě v tom, že jsem debil Laugh. Měl jsem tam normální kempingový regulátor, takže málo plynu.
Už "kovám" (v mém případě spíš jen mlátím do železa) ale narazil jsem na jiný problém.
Pec má dva otvory, vzadu je taky, zadělaný sibralem. Když je mám oba zadělané, přední otvor cihlou, je vše OK, ale když cihlu oddělám, abych vybral železo, chytne to nějaký zpětný luft a oheň se šplhá k trysce. Většinou jen stačí zfouknout zpět, ale je to zdržující, protože mám zrovna žhavé železo a potřebuju teda ke kovadlině. Nevím, jak to budu dělat, až si troufnu na něco delšího.

Jinak - nemám moc rád, když se nože jen vyřežou z pásoviny a v peci jen zakalí. Já jsem spíš na tu tupou práci a z detailů mám naopak strach. Takže jako první jsem začal mlátit do hranolu z oceli tak 15x5x3 (tam mě ještě pár ran kladivem trvá) a toto je výsledek z cca 10cm konce osy na činku průměr tak 3cm. (jen lízlé flexou) Takže myslím, že hořák funguje, nebo mám ukrutnou sílu.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Nevíte kde sehnat nebo nemáte někdo k prodeji kousek žaruvzdorného plechhu - plocháče? Chtěl bych na plynový hořk.
Potřeboval bych něco silnějšího cca 2-3-4 mm v rozměru cca 200x60 mm.
Děkuji za případné nasměrování.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/22/2020
Pánové, jdu si pro radu. Dělám si novou plynovou pícku z 33kg láhve a řeším co dovnitř. V plánu je šamotová deska pod hořáky a kolem fiberfrax, výrobce ale píše varování že může být karcinogení. Jak to máte vyřešený vy? Někde jsem četl před každým spuštěním vystříkat pec vodním sklem. Pícku budu mít v docela velké ale uzavřené mísnosti a nerad bych si hrál se zdravím. Díky za odpovědi
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Michal Vicjan napsal:
Pánové, jdu si pro radu............... Díky za odpovědi

http://bradac3d.cz/obchod/zaruvzdorna-vata-sibral-pec-8kg/
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/8/2014
Pánové, jdu si pro radu. Dělám si novou plynovou pícku z 33kg láhve a řeším co dovnitř. V plánu je šamotová deska pod hořáky a kolem fiberfrax, výrobce ale píše varování že může být karcinogení. Jak to máte vyřešený vy?

Zdravím tě. Já se objednal pec od devil Forge z ebay a tam je to řešené jakýmsi stabilizačním nátěrem na dobral.nevim přesně co to je ale bude to pravděpodobně něco na bázi šamotu. Rozmíchá se to na řídkou kaši a pak se to štětcem nanese na sibral. Udělá to pak takovou krusticku, která by měla bránit aby lítaly vzduchem ty drobná vlákna.
A doporučuji se sibralem pracovat opravdu v těch rukavicích.zeleni už asi tuší.. :D
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/22/2020
Díky za odpovědi, myslel jsem vymazat to šamotovou maltou, ale prý to brzo začne praskat. No zkusím a uvidím:D
DH
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/15/2015
Chlapi takovej dotaz.Je lepsi dat horaky do plyn.vyhne kolmo nebo ze sikma?Je v tom nakej rozdil?

DH vložil tyto přílohy:
20211118_195857.jpg.jpg
20211118_195924.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum