ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Plynová pec Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/1/2010
miroM napsal:

no ak ma nuteny vzduch duchadlom. vypadne elektrika. horak to neutiahne bez vzduchu. horaz zhasne a propan cura do vzduchoveho potrubia. potom staci nahodit elektriku a iskrenie v motore ventilatora. staci aby sa to stalo ked odbehnes na par minut od vyhne. kedze je PB tazsi ako vzduch tak to dava zmysel. ak neodvetras dostatocne privod vzduchu tak neviem. skusat to nebudem ale nahoda je svina.[/quote]

Nezhasne ti to , určite nie . ten horák si dokáže potiahnuť ten vzduch aj cez vypnutú turbínu . Odskúšané x krát. toho sa báť nemusíš.Happy skôr ti to môže zhasnúť ak dochádza tlak plynu a turbína ide naplno , vtedy to začne tak prebublávať , lebo je málo plynu a krátkodobo nehorí , a vždy to tak bafne , keď sa presýti plyn v peci. pre toto tam mám tú suchú predlohu . Ale vždy keď odchádzam od pece , tak sa presvedčím , či mám dosť plynu vo flaši , alebo to vypnem , rozohreje sa to potom rýchlo , a vždy je to istejšie.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2017
robik napsal:
miroM napsal:

no ak ma nuteny vzduch duchadlom. vypadne elektrika. horak to neutiahne bez vzduchu. horaz zhasne a propan cura do vzduchoveho potrubia. potom staci nahodit elektriku a iskrenie v motore ventilatora. staci aby sa to stalo ked odbehnes na par minut od vyhne. kedze je PB tazsi ako vzduch tak to dava zmysel. ak neodvetras dostatocne privod vzduchu tak neviem. skusat to nebudem ale nahoda je svina.

Nezhasne ti to , určite nie . ten horák si dokáže potiahnuť ten vzduch aj cez vypnutú turbínu . Odskúšané x krát. toho sa báť nemusíš.Happy skôr ti to môže zhasnúť ak dochádza tlak plynu a turbína ide naplno , vtedy to začne tak prebublávať , lebo je málo plynu a krátkodobo nehorí , a vždy to tak bafne , keď sa presýti plyn v peci. pre toto tam mám tú suchú predlohu . Ale vždy keď odchádzam od pece , tak sa presvedčím , či mám dosť plynu vo flaši , alebo to vypnem , rozohreje sa to potom rýchlo , a vždy je to istejšie.
[/quote]
Ja bych řekl, že asi bude záležet jak má kdo ten hořák udělaný, protože mě by to taky zhaslo.
Posláno:

Štamgast
myishaall napsal:
robik napsal:
miroM napsal:

no ak ma nuteny vzduch duchadlom. vypadne elektrika. horak to neutiahne bez vzduchu. horaz zhasne a propan cura do vzduchoveho potrubia. potom staci nahodit elektriku a iskrenie v motore ventilatora. staci aby sa to stalo ked odbehnes na par minut od vyhne. kedze je PB tazsi ako vzduch tak to dava zmysel. ak neodvetras dostatocne privod vzduchu tak neviem. skusat to nebudem ale nahoda je svina.

Ja bych řekl, že asi bude záležet jak má kdo ten hořák udělaný, protože mě by to taky zhaslo.[/quote]

Je to možné , tak asi je potreba zvoliť konštrukciu , ktorá umožní horenie , ak má takú obavu.Mne zas nehorí ten horák mimo pec, zhasína. Inak je super.. Happy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/10/2023
Nazdar. Som tu úplne nový a čo sa výroby nožov týka uplyň začiatočník. Podľa toho, čo som sa dočítal tu, aj inde, som sa rozhodol zhotoviť si vlastnú plynovú vyhňu. Vo vnútri použitý žiaruvzdorný Vermikulit do 1300°C o hrúbke 5cm, podlepený kachliarskym tmelom do 1300°C a zošrobovany. Vonkajší obal plech 2mm, natretý žiaruvzdornou farbou. Dvierka v prípade potreby obojstranne priechodné. Horák je "Dračí dech" od Bradač3D. Priestor medzi horákom a trubkou samozrejme zaizolujem ešte Sibralom. Pec som spravil zámerne rozoberateľnú, keby bolo treba vymeniť vnútorné obloženie. Vnútorný rozmer pece je d-30cm, š- 20cm, v- 13cm. Pec ešte nie je vyskúšaná. Je to podľa Vás ok? Vďaka za odpoveď.

anonymous photo sharing

img upload

Posláno:

Štamgast
[quote=deliqvent]Nazdar. Som tu úplne nový a čo sa výroby nožov týka uplyň začiatočník. Podľa toho, čo som sa dočítal tu, aj inde, som sa rozhodol zhotoviť si vlastnú plynovú vyhňu. Vo vnútri použitý žiaruvzdorný Vermikulit do 1300°C o hrúbke 5cm, podlepený kachliarskym tmelom do 1300°C a zošrobovany. Vonkajší obal plech 2mm, natretý žiaruvzdornou farbou. Dvierka v prípade potreby obojstranne priechodné. Horák je "Dračí dech" od Bradač3D. Priestor medzi horákom a trubkou samozrejme zaizolujem ešte Sibralom. Pec som spravil zámerne rozoberateľnú, keby bolo treba vymeniť vnútorné obloženie. Vnútorný rozmer pece je d-30cm, š- 20cm, v- 13cm. Pec ešte nie je vyskúšaná. Je to podľa Vás ok? Vďaka za odpoveď.

Podľa mňa zbytočne široká , stačilo by 15 a tých 5 cm dať do dĺžky. No a záleží , či chceš len kovať , alebo aj zvárať damašky. Ono tých 1300 by bolo málo. Propán dáva vyše 1500 st. A borax je sviňa , ten ti v kombinácii s tou teplotou roztaví aj šamotové dosky a žiarovzdornú maltu , čo by mala vydržať 1450 st. Bežne to opravujem , pakety na damašky sa boraxujú a to sa ti do pece dostane vždy.No a keď pokladáš paket na dno pece , tak sa ten roztavený šamot lepí na paket. ideal spraviť to tak , aby bol paket vo vzduchu , na to sú ale lepšie zvislo konštruované pece..
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/10/2023
robik napsal:
[quote=deliqvent]Nazdar. Som tu úplne nový a čo sa výroby nožov týka uplyň začiatočník. Podľa toho, čo som sa dočítal tu, aj inde, som sa rozhodol zhotoviť si vlastnú plynovú vyhňu. Vo vnútri použitý žiaruvzdorný Vermikulit do 1300°C o hrúbke 5cm, podlepený kachliarskym tmelom do 1300°C a zošrobovany. Vonkajší obal plech 2mm, natretý žiaruvzdornou farbou. Dvierka v prípade potreby obojstranne priechodné. Horák je "Dračí dech" od Bradač3D. Priestor medzi horákom a trubkou samozrejme zaizolujem ešte Sibralom. Pec som spravil zámerne rozoberateľnú, keby bolo treba vymeniť vnútorné obloženie. Vnútorný rozmer pece je d-30cm, š- 20cm, v- 13cm. Pec ešte nie je vyskúšaná. Je to podľa Vás ok? Vďaka za odpoveď.

Podľa mňa zbytočne široká , stačilo by 15 a tých 5 cm dať do dĺžky. No a záleží , či chceš len kovať , alebo aj zvárať damašky. Ono tých 1300 by bolo málo. Propán dáva vyše 1500 st. A borax je sviňa , ten ti v kombinácii s tou teplotou roztaví aj šamotové dosky a žiarovzdornú maltu , čo by mala vydržať 1450 st. Bežne to opravujem , pakety na damašky sa boraxujú a to sa ti do pece dostane vždy.No a keď pokladáš paket na dno pece , tak sa ten roztavený šamot lepí na paket. ideal spraviť to tak , aby bol paket vo vzduchu , na to sú ale lepšie zvislo konštruované pece..

Vďaka za odpoveď. Zvarat, minimalne na zaciatku sa urcite nechystam.
Posláno:

Štamgast
robik napsal:

Mě spíš příjde malý ten otvor , ale pokud nebudeš dělat damašek tak v poho, protože poskládáný paket na roxoru bys tudma asi neprotáh. A nechat jí otevřenou taky není idealní . Nevím jak vážně se do nožů chceš pustit, ale pokud tě to chytne, tak si beztak budeš chtít damašek ubouchat, takže možná raději hned tu pec stavět tak , aby jsi tam mohl svařovat, než ji za chvíli předělávat. Ale jen můj názor . Jinak když ten otvor zvětšíš (můžeš tam mit něco co ti ho při zahřívání zakreje do původní velikosti, pokud to budeš potřebovat a při vytahování materiálu si to jen odděláš) a o kousek zvedneš, tak tam budeš mít takový schodek o který si opřeš roxor s paketem a budeš ho mít ve vzduchu kvůli tomu boraxu.
Posláno:

Štamgast
robik napsal:
myishaall napsal:
robik napsal:
miroM napsal:

Ja bych řekl, že asi bude záležet jak má kdo ten hořák udělaný, protože mě by to taky zhaslo.

Je to možné , tak asi je potreba zvoliť konštrukciu , ktorá umožní horenie , ak má takú obavu.Mne zas nehorí ten horák mimo pec, zhasína. Inak je super.. Happy[/quote]

To mě taky nehoří mimo pec, to je myslím normální, že se chová jinak ve volném prostoru. On teda (aspoň mě) hoří i mimo, ale musí se poupravit například umístění trysky nebo další .
Posláno:

Štamgast
Před časem jsem se rozhodl, že si udělám novou pec, protože ta stávající mi byla krátká. Vzhledem k délce nové pece jsem chtěl dvouhořákovou a aby oba dávaly stejně a já nemusel pořizovat dvě stejné turbíny, tak jsem ji chtěl s atmosférickými hořáky. Asi čtrnáct dní ty hořáky ladíme a prostě mi nehoří. Nechápal jsem kde je problém a vyskousel naprosto všechny možné i nemožné kombinace a pořád nic. Už jsem se začínal smiřovat s tím že budu muset sehnat ty dvě turbíny. A včera asi už po desáté koukám na ty redukční ventily a už je mi to jesny. Do prdele já si nevšiml desetinné čárky a místo 10kg/hod koupil ventil který dával 1,0kg/hod. Hned jsem tam stoupl ten desetikilový a samozřejmě bylo po problému. Čtrnáct dní nervů kvůli jedny desetinný čárce.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Páni kluci, pomalu se mi rozpadá plynovka a narazil jsem na fu VEVOR a její výrobky. Nejspíš Čína a malé rozměry. Ale zas cena.... Kdoví, jak dlouho ještě budu moct kovat a tak mě zajímají.
Má někdo z vás ponětí , co to je zač, ev. přímou zkušenost??¨
Díky za pomoc!!!!!
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/13/2012
Zdravim,

chtel bych zacit s nejakou zacatecnickou kovarinou, nejake pevne noze,mozna nejake dlatka, zadne velke veci a pri vyberu technologie vyhne padla volba na plynovou z duvodu ze je to cistejsi a mene narocne na prostor nez klasicka vyhen na uhli.

Vyplati se stavet si vlastni nebo je lepsi koupit hotovou? Na kolik cca takova vyhen prijde pokud bereme v potaz rozmery pro kovani veci, ktere jsem zminil?

Dekuji
Posláno:

Štamgast
Gohan napsal:
Zdravim,

chtel bych zacit s nejakou zacatecnickou kovarinou, nejake pevne noze,mozna nejake dlatka, zadne velke veci a pri vyberu technologie vyhne padla volba na plynovou z duvodu ze je to cistejsi a mene narocne na prostor nez klasicka vyhen na uhli.

Vyplati se stavet si vlastni nebo je lepsi koupit hotovou? Na kolik cca takova vyhen prijde pokud bereme v potaz rozmery pro kovani veci, ktere jsem zminil?

Dekuji

Za mě určitě udělat sám. Pokud zvolíš atmosférický hořák (bez turbíny), tak je to pár trubek, nějaká roura, sibral...vesměs věci co v dílně máš , takže to vyjde na zlomek ceny než koupit hotovou.
Posláno:
Pozorovatel
myishaall napsal:
Gohan napsal:
Zdravim,

Dekuji

Za mě určitě udělat sám. Pokud zvolíš atmosférický hořák (bez turbíny), tak je to pár trubek, nějaká roura, sibral...vesměs věci co v dílně máš , takže to vyjde na zlomek ceny než koupit hotovou.

No ja teda v dilne nic nemam :D Je nekde nejaky navod nebo neco podle ceho se to da udelat?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Projdi si tohle vlákno nebo prošmejdi internet, tam je návodů spousta. Na jednoduchý samo domo hořák přikládám návod.

Příloha / Přílohy:
ho_ák.pdf (52kb) staženo 48 time(s).
tryska.pdf (51kb) staženo 45 time(s).

Posláno:
Pozorovatel
Vencál napsal:
Projdi si tohle vlákno nebo prošmejdi internet, tam je návodů spousta. Na jednoduchý samo domo hořák přikládám návod.

Dik za tip, co jsem koukal tady tak je to uz par let stare, tak me spise zajimaly aktualni postrehy/navody.

Treba konkretne jak stavel myishaall pripadne jake jsou zkusensoti s "klasikem" od Bradac3D
Posláno:

Štamgast
Gohan napsal:
Vencál napsal:

Dik za tip, co jsem koukal tady tak je to uz par let stare, tak me spise zajimaly aktualni postrehy/navody.

Treba konkretne jak stavel myishaall pripadne jake jsou zkusensoti s "klasikem" od Bradac3D

Pokud máš zájem o to jak jsem ji já stavěl, tak mi klidně zavolej na 722679650.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Nic ve zlem, ale ocividne o tom vis prd (ja taky, aby to nevypadalo, ze machruju), nebylo by lepsi koupit horak hotovy treba od Bradace (nebo od Devil's Forge) a dostavet si tu krabici kolem nez riskovat, ze ti to pri pokusech blafne do ksichtu protoze udelas nejakou trivialni botu?
Posláno:
Pozorovatel
krezac napsal:
Nic ve zlem, ale ocividne o tom vis prd (ja taky, aby to nevypadalo, ze machruju), nebylo by lepsi koupit horak hotovy treba od Bradace (nebo od Devil's Forge) a dostavet si tu krabici kolem nez riskovat, ze ti to pri pokusech blafne do ksichtu protoze udelas nejakou trivialni botu?

Na stavbu horaku bych si netroufnul. Plan byl koupit horak a stavet tu "krabici" uz od pocatku.
Posláno:

Štamgast
krezac napsal:

Nevím jestli to bylo na mě, protože já netvrdil, že jsem expert. Taky jsem první pec stavěl tak že jsem každý den tady konzultoval co jsem udělal a než jsem měl pec podle svých představ trvalo to snad půl roku. Já reagoval na to , že Gohan měl zájem o poznatky jak jsem jí stavěl já. Už jich pár za sebou mám proto mi to už přijde jednoduší než na začátku. To je vše.
A vím že by mě moc pomohlo v začátcích kdyby mi někdo řekl něco na co si dát pozor a pěkně po lopatě.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
To bylo na Gohana. Kdysi jsem si po nejakych "horlavych" pokusech odnesl ozehle rasy a oboci (ten smrad spaleniny ze sebe citis docela dlouho Wink ), tak mam k podobnym vecem respekt. Pokud si k sobe najde nekoho, kdo uz "blbymi chybami" prosel, tak v poho.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum