ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Plynová pec Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Jestli ti do teď horák fungoval normálně bude problém jinde jak v jeho délce.
Neuhořel třeba??
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2017
Karel W napsal:
1 mm mi přijde hodně. tedy mám dojem že hodně plynu málo vzduchu.
S tím si budeš muset zkusit pohrát. Začala bych vyčištěním trysky. Pak bych zkusil víc vzduchu

Také bych zkusil jinou plynovou boombu. Jedeš na propan butan nebo jen čistí propan??
Ve směsi bývá hodně špíny a pod polovinou bomby mi to dělá také neplechu....

Já jedu na čistý propan. A tento problém mám celou dobu. Dřív jsem měl horák a vzduch jsem tam hnal turbínou, ale přešel jsem na atmosférický hořák a nemůžu to doladit. Dnes jsem prodloužil trubku a zmiňovaný problém je pryč, ale přijde mi, že to není ono a že dosáhnout svařovací teploty trvá déle. Ještě zkusím zítra vyměnit trisku za 0,8mm a uvidíme. A jak píšeš víc vzduchu, to bych rád, ale já to mám na maximum. Jedině zase připojit turbínu.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/13/2012
Zdravím, budu kupovat plynovou výheň.

Původně jsem chtěl Maxi od Bradac3d, ale nakonec koupím nejspíše Damašek vzhledem k větší praktičnosti vnitřních rozměrů a chtěl jsem se zeptat jestli máte nějaké názory/zkušenosti týkající se této výhně. Děkuji
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Ono to jsou všechno vzájemné poměry, které musí sedět aby to dobře fungovalo. Tedy průměr trysky, plocha pro proudění vzduchu, délka hořáku, průměr hořáku, tlak plynu. Možná ještě něco dalšího - geometrie.
Tím že jsi prodloužil a dáš menší trysku muže zase vzniknout problém, budeš mít ale asi dopovídající množství vzduchu pro menší trysku, které jsi schopný plochou procpat. Také bude menší výkon ale i menší spotřeba. Všechno spolu souvisí. Potřeba si stanovit priority.
Proto jsou některé hořáky tak drahé, asi se to dá nějak spočítat, nebo na to můžeš jít cestou pokusů a omylů, prostě zkoušet co jak funguje. Proto je lepší okopírovat něco už vymyšleného - rozměry, parametry.
Když zkusíš připojit turbínu na vzduch, bude určitě vyšší výkon.
Jako jo, atmosférický má určitě menší výkon než jsi byl zvyklý s turbínou.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2017
Karel W napsal:
Ono to jsou všechno vzájemné poměry, které musí sedět aby to dobře fungovalo. Tedy průměr trysky, plocha pro proudění vzduchu, délka hořáku, průměr hořáku, tlak plynu. Možná ještě něco dalšího - geometrie.
Tím že jsi prodloužil a dáš menší trysku muže zase vzniknout problém, budeš mít ale asi dopovídající množství vzduchu pro menší trysku, které jsi schopný plochou procpat. Také bude menší výkon ale i menší spotřeba. Všechno spolu souvisí. Potřeba si stanovit priority.
Proto jsou některé hořáky tak drahé, asi se to dá nějak spočítat, nebo na to můžeš jít cestou pokusů a omylů, prostě zkoušet co jak funguje. Proto je lepší okopírovat něco už vymyšleného - rozměry, parametry.
Když zkusíš připojit turbínu na vzduch, bude určitě vyšší výkon.
Jako jo, atmosférický má určitě menší výkon než jsi byl zvyklý s turbínou.

Ja do toho atmosferickeho šel proto, že jsem stavěl o něco delší pec a dával jsem tam dva hořáky a říkal jsem si že by měli oba dávat stejně a to by bylo s turbínami docela složité sladit. Z toho důvodu jsem šel do atmosférického hořáku. Jenže stejně většinou zapínám jen jeden hořák, takže asi k němu připojím tu turbínu a ten druhý nechám bez ní jenom jako pomocný když bude někdy potřeba. S hořákem s turbínou mám zkušenosti a vím co dělat. Každopádně díky za pomoc. Ono s tím okopčením máš si ce pravdu, ale když máš nějakou představu o velikosti pece, tak přesný návod na takovou velikost nenajdeš a ono vzít návod na hořák a dát do jiné pece než kam byl dělán , je na prd , protože to zase bude fungovat jinak. Přesně jak píšeš , vše souvisí se vším.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2014
Ahoj včera mi přišla plynová výheň musim říct za mě dobrý
Hořáky sou docela bytelný,pěknej plamen a dá to i na svařovací teplotu ještě musim dodělat dvířka
Doporučuju za 3100kč s ALEGRA PARÁDA VELKÁ SPOKOJENOST

Heřmánek vložil tyto přílohy:
IMG_20241105_132959_471.jpg.jpg
IMG_20241105_132948_805.jpg.jpg
IMG_20241105_132953_420.jpg.jpg
IMG_20241105_132940_752.jpg.jpg

Rychle vám odpovím pokud použijete tlačítko email. PM komunikace je zdlouhavá, nejsem vždy u PC.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/28/2006
Můžeš, prosím , dát odkaz?
Díky.
Tak nemusíš, už jsem to na allegru našel jako "Kamna s dvojitým hořákem"Laugh
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Jo jo, taky jsem se u toho smál.
Posláno:
Pokročilý
Zajimave. Ja se zrovna koukam po damasku od Bradac3D ktery stoji 4x tolik a jsem trochu na vazkach jestli to neni zbytecne prehnane pro prvni vyhen. Resp. jestli ta cena odpovida.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Navedl mě na tuhle věc právě Vencál. No, došly tintilivanili, neb musím zaplatit dodávku ocelí z Kanady. Magna Cut, Cru- Wear a CPM D2. To jsem čekal dost dlouho.
Ale co mi na téhle výhni vadí, to je otevřený okraj sibralu. Takže až si ji koupím, nechám si udělat jakési uzavření - něco lako lem. Dvířka nahradím cihlama.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/1/2010
Na kovanie je tá pec ok . Ak v nej chcete zvárať , vymazal by som ten sibral so žiaruvzdoenou maltou. Borax ten sibral vyžere pomerne rýchlo..
Posláno:
Pokročilý
Takový technický dotaz, zatěžujete se nějak tím, že je sibral karcinogen a plynové vyhne ho používají na izolaci?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Gohan napsal:
Takový technický dotaz, zatěžujete se nějak tím, že je sibral karcinogen a plynové vyhne ho používají na izolaci?

Takový technický dotaz, když už trolíte i tady: víte, že sibral není azbest?
Posláno:
Pokročilý
Surg napsal:
Gohan napsal:

Takový technický dotaz, když už trolíte i tady: víte, že sibral není azbest?

1. Doporučuji si nastudovat co to "trollit" vlastně znamená.
2. Sibral - fiberfrax je veden jako karcinogen 2. kategorie viz. odkaz

Týká se to samozřejmě uvolněných a vdechnutých vláken a mě konkrétně zajímá jestli to někdo těšíme nějakými dodatečnými ochrannými prostředky, případně jestli výmaz šamotovou maltou se dá brát jako dostatečná ochrana.
Posláno:

Štamgast
Ještě sem dělal k výhni dvířka z trojky plechu a vymazával výheň šamotovou maltou s vodním sklem a dobrý

Heřmánek vložil tyto přílohy:
IMG_20241112_101831_756.jpg.jpg
IMG_20241112_101846_380.jpg.jpg
IMG_20241112_112910_058.jpg.jpg
IMG_20241112_112930_688.jpg.jpg

Rychle vám odpovím pokud použijete tlačítko email. PM komunikace je zdlouhavá, nejsem vždy u PC.
Posláno:
Pokročilý
Ty dvířka jsou dobrý nápad. Jak dlouho tak ten šamot s tím vodním sklem vydrží?
Posláno:

Štamgast
To vůbec netuším ale je to na tom přilepený že to jen tak nepopadá,pak sem pustil trochu výheň aby to uschlo a dobrý ale de to i uschnout pomalu
Dyžtak se to může vymazat znova to je hnedHappy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Gohan:
ad 1. Nastudováno mám poměrně dost.
ad 2. Azbest je karcinogen skupiny 1 - prokázaná karcinogenita u člověka.
Fiberfrax vlákna jsou, jak správně píšete, karcinogen skupiny IARC 2. Skupina 2 je rozdělena do dvou podskupin - 2A - pravděpodobné humánní karcinogeny (96 agens) a 2B - možné humánní karcinogeny (321 agens) - viz např. zde.
Do skupiny 2A patří mimo jiné např.: výfukové plyny z dieselových motorů, práce holiče/kadeřníka, práce na noční směny, akrylamid (= smažené pokrmy).
Do skupiny 2B patří mimo jiné např.: výfukové plyny, aloe vera, acetaldehyd (= ovoce), káva.
(V této souvislosti si dovoluji upozornit, že do skupiny 1 - prokázané karcinogeny pro člověka patří kromě azbestu např. také sluneční světlo, znečištění venkovního ovzduší, dřevěný prach...)

Stran nebezpečnosti ve vztahu k profesionální expozici cituji například (zdroj viz výše):

"Rakovina plic ve spojení s pneumokoniózou
Samotná pneumokonióza způsobená prachem s obsahem volného krystalického oxidu křemičitého vzniká obvykle po dlouholeté době expozice, často i mnoho let po vyřazení z práce v dole. Onemocnění může probíhat jako prostá nebo komplikovaná forma; nejzávažnější komplikací je rakovina plic. V roce 2019 byla rakovina plic ve spojení s pneumokoniózou způsobenou prachem s obsahem volného krystalického oxidu křemičitého hlášena u 3 pracovníků s mediánem doby latence kolem 50 let.

Rakovina plic a mezoteliomy z azbestu
Azbestóza nebo hyalinóza pohrudnice v důsledku působení azbestu vznikají po desítky let dlouholeté expozici nebo latenci a mohou se komplikovat vznikem maligního onemocnění – rakovinou plic a dýchacích cest, mezoteliomem pohrudnice nebo pobřišnice. V roce 2019 byly uznány dva mezoteliomy pohrudnice, jedna rakovina hrtanu a tři případy rakoviny plic ve spojení s azbestózou nebo hyalinózou.

Rakovina dýchacích cest a plic z koksárenských plynů
Hlavní součástí koksárenských plynů jsou polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou hlavní látkou vyvolávající uvedené zhoubné onemocnění. V posledních letech je však výskyt této malignity jen ojedinělý, v roce 2019 nebyl hlášen žádný případ.

Rakovina sliznice nosu a dutin z prachu dřeva
Pro vznik rakoviny sliznice nosu a vedlejších nosních dutin jsou nebezpečné zejména prachy tvrdých dřev (dub, buk, bříza). Chronický dráždivý účinek prachu tvrdých dřev se uplatňuje obvykle desítky let a díky důsledné prevenci na pracovištích nebylo v posledních letech toto onemocnění hlášeno."

3. Nejhorší smrt je vyděšením.
Posláno:
Pokročilý
Surg napsal:
Gohan:
ad 1. Nastudováno mám poměrně dost.
ad 2. Azbest je karcinogen skupiny 1 - prokázaná karcinogenita u člověka.
Fiberfrax vlákna jsou, jak správně píšete, karcinogen skupiny IARC 2. Skupina 2 je rozdělena do dvou podskupin - 2A - pravděpodobné humánní karcinogeny (96 agens) a 2B - možné humánní karcinogeny (321 agens) - viz např. zde.
Do skupiny 2A patří mimo jiné např.: výfukové plyny z dieselových motorů, práce holiče/kadeřníka, práce na noční směny, akrylamid (= smažené pokrmy).
Do skupiny 2B patří mimo jiné např.: výfukové plyny, aloe vera, acetaldehyd (= ovoce), káva.
(V této souvislosti si dovoluji upozornit, že do skupiny 1 - prokázané karcinogeny pro člověka patří kromě azbestu např. také sluneční světlo, znečištění venkovního ovzduší, dřevěný prach...)

Stran nebezpečnosti ve vztahu k profesionální expozici cituji například (zdroj viz výše):

"Rakovina plic ve spojení s pneumokoniózou
Samotná pneumokonióza způsobená prachem s obsahem volného krystalického oxidu křemičitého vzniká obvykle po dlouholeté době expozice, často i mnoho let po vyřazení z práce v dole. Onemocnění může probíhat jako prostá nebo komplikovaná forma; nejzávažnější komplikací je rakovina plic. V roce 2019 byla rakovina plic ve spojení s pneumokoniózou způsobenou prachem s obsahem volného krystalického oxidu křemičitého hlášena u 3 pracovníků s mediánem doby latence kolem 50 let.

Rakovina plic a mezoteliomy z azbestu
Azbestóza nebo hyalinóza pohrudnice v důsledku působení azbestu vznikají po desítky let dlouholeté expozici nebo latenci a mohou se komplikovat vznikem maligního onemocnění – rakovinou plic a dýchacích cest, mezoteliomem pohrudnice nebo pobřišnice. V roce 2019 byly uznány dva mezoteliomy pohrudnice, jedna rakovina hrtanu a tři případy rakoviny plic ve spojení s azbestózou nebo hyalinózou.

Rakovina dýchacích cest a plic z koksárenských plynů
Hlavní součástí koksárenských plynů jsou polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou hlavní látkou vyvolávající uvedené zhoubné onemocnění. V posledních letech je však výskyt této malignity jen ojedinělý, v roce 2019 nebyl hlášen žádný případ.

Rakovina sliznice nosu a dutin z prachu dřeva
Pro vznik rakoviny sliznice nosu a vedlejších nosních dutin jsou nebezpečné zejména prachy tvrdých dřev (dub, buk, bříza). Chronický dráždivý účinek prachu tvrdých dřev se uplatňuje obvykle desítky let a díky důsledné prevenci na pracovištích nebylo v posledních letech toto onemocnění hlášeno."

3. Nejhorší smrt je vyděšením.

Vidite,

kdyby jste reagoval takto, namisto krecovitou (a nespravnou) reakci o tom ze trolim, tak neni o cem Ok

A mohli jsme se bavit napriklad o tom, ze riziko zde je, ale pokud je clovek nejakym zpusobem opatrny aby zbytecne neviril a nevdechoval vlakna materialu, tak se jedna o celkem bezpecnou izolaci.

Tzn pri praci s tim materialem minimalne respirator a idealne nenechavat jen tak na "volno" a radeji zakryt nebo zamazat samotem a pri manipulaci s materialem ve vyhni davat pozor aby se s nim nadmerne nedrelo o vnitrek vyhne.

Dle meho cenna informace pro ty, kteri kupuji prave levnejsi vyhne kde je sibral ulozen volne.

Jinak k tematu vyhni, narazil jsem na cloveka, ktery vyhne vyrabi tak, ze zakladem je jakesi jadro(hnizdo) z karbidokremiku ktery je zapecen do tuheho stavu a tim padem neni izolace v primem kontaktu s materialem a podstatna cast toho rizika odpada. Cenove to vychazi cca kolem 29 tisic s horakem, ma to dvirka na gilotinu vepredu i vzadu. Celkem zajimave
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Jen poznámka - Sibral je hlinito-křemičité sklo, samotný křemen nemá takovou teplotní odolnost.
To už se více bojím těch křemičitých (skleněných) vláken, které se uvolňují z vrtulí větrných elektráren, než vláken Sibralu z výhně ...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum