ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
škrobák Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/10/2009
Ahoj všem, je to cca 2 roky co jsem začal trávit volny čas u pásové brusky a plnit si tak sen - pokusit se vyrobit nůž vlastníma rukama - na kolik se mi daří a nedaří posuďtě sami. Chtěl bych taky touto cestou poděkovat Milanu Dudovi z Tečovic, který byl vždycky ochoten mi poradit a protože je to „přísný učitel“ - tak už jsem si na kritiku zvykl – tak do mě !!! HappySurprised Happy

škrobák vložil tyto přílohy:
000_0045.JPG.jpg
100_5115.jpg.jpg
100_5159.jpg.jpg
SDC16355.JPG.jpg
SDC17244.JPG.jpg
SDC17268.JPG.jpg
SDC17271.JPG.jpg

Chovejme se všichni jako zvířata a na světě bude krásně.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Vítej na fóru! Máš pěkné nože, je na nich vidět účelnost a použitelnost. Možná bys mohl doplnit nějaké informace o materiálech rozměrech apod. Jedinou kritiku, kterou si dovolím, jsou fotografie, chtělo by to lepší a detailnější fotky.
Posláno:

Štamgast
dík - s fotkama si budu muset ješte pohrát až bude chvilka - co se týká materiálu tak používám N690, elmax, 19312, AK9, D2 a pilníky AJAX Jihlava - nechal jsem si ho schválně až na konec, protože k němu chci něco dodat - je to materiál 12090 + 0.5% Cr navíc - ( mat. 1086 + 0,5%) - to jsem zjistil v Jihlavě - určitě se nabídne otázky jestli to není křehké - provedl jsem "sprasení" jednoho nožíku a byl jsem až překvapen, co to ostří vydrželo a nic se nevyštíplo a byl pořád pěkně ostrý Ok
Posláno:

Štamgast
Hezký den všem, dovolili bych si zde přidat nový nožík vlastní výroby - 19312, 58 HRC, délka 23,5 cm ( čepel 11 cm ) tloušťka čepele 3,4 mm, rukojeť daněk a nerez, slepeno epoxidem s přídavkem kovu. Pokud se bude někdo obtěžovat prohlížením fotek, tak kritizujte ( bez servítků ) - jsem jedno ucho .... předem díky za kritiku Happy

SDC17342.JPG.jpg
P3280036.JPG.jpg
P3280037.JPG.jpg
P3280032.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/19/2010
Mně se líbí. Je elegantní, má krásnou linii bez rušivých prvků. Parohy a kosti na rukojeti mě vždycky berou, ale musí na nich být víc světlé než tmavé barvy, což tvoje ručka splňuje. Ale, protože je to paroh, musí přijít drobná kritika - chtělo by to fotku seshora, aby bylo jasné, jak moc je ručka "křivá", hlavně v souvislosti s tím, že nůž prodáváš.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/20/2011
Nooooo moc pěkný-mám 2 favority:ten seknutý v tom kůluOk a jak jsou tam ty 3 tak ten úplně spodní ten je fakt parádníAdmire Applause ..........napsal by si sem rozměry nebo fotku s nějakým profláknutým nožem pro srovnání?jestli bych mohl tak ten spodní z těch třech........ještě jednou-fakt krásný a jestli seš fakt začátečník tak se asi rozbrečím-chtěl bych být taky tak šikovnej-myslím že se tomu říká nadáníAdmire Admire Laugh Laugh
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/20/2011
hmm ten stím firesteelem mě vzal za srdce Wink
STRIDER
Posláno:

Štamgast
děkuji pánové ( od odborníků to těší dvojnásob ) a je pravda že by to chtělo ještě fotku se shora - jak je paroh křivý........tady je

SDC17350.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
skalion napsal:
Nooooo moc pěkný-mám 2 favority:ten seknutý v tom kůluOk a jak jsou tam ty 3 tak ten úplně spodní ten je fakt parádníAdmire Applause ..........napsal by si sem rozměry nebo fotku s nějakým profláknutým nožem pro srovnání?jestli bych mohl tak ten spodní z těch třech........ještě jednou-fakt krásný a jestli seš fakt začátečník tak se asi rozbrečím-chtěl bych být taky tak šikovnej-myslím že se tomu říká nadáníAdmire Admire Laugh Laugh

ahoj dík - přikládám srovnánín BUCK VANTAGE PRO

SDC17355.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/20/2011
Krásný pevný EDC.........děkuju za foto:)jen tak dál........
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2009
Mně se nejvíc líběj ty úplně první tři a z nich vede ten prcek.
Nemusíš trefit, stačí, když se poserou. (Jakov Ščukin)
Posláno:

Pokročilý
škrobák napsal:
...a je pravda že by to chtělo ještě fotku se shora - jak je paroh křivý........tady je

Díky. Napadla mne ještě jedna potřebná fotka - roznýtování na patce nebo jak se to přesně jmenuje. Z toho, že nevím, vyplývá, že žádný odborník nejsem, tudíž tě chvála ode mne sice potěší, ale bez kýžené porce navíc. Wink
Posláno:

Štamgast
patka je pouze zaslepená - není to roznýtované - trn je jen zalepený epoxem s přídavkem kovu - mám to tak vyzkoušené že to drží
Posláno:

Pokročilý
Aha. Z popisu mi to nebylo úplně jasné. Někteří nožíři nýtují i lepí epoxem, tak proto mi to nedocvaklo. Díky za odpověď.

Tak jako tak nad tou fotkou uvažuj. Vhodné je také krátké video, třeba i natočené foťákem, jak to má u svých nožů v inzerci např. menem nebo které točívá LUCKYLAKY. To prostě o noži řekne hned mnohem víc než pár fotek, i když ty mají také své nezastupitelné místo, obzvláště fotky kritických míst nože (např. zakončení ostří u choilu či záštity, lícování střenek (pokud jsou), symetrie výbrusu, atd. atp.).
Posláno:

Štamgast
Ahoj všem, po nějaké době se odvažuji s "troškou do mlýna" - dvě fotky - první trochu variace na Bear Brylls ( AK5 + švestka ) a ten druhý 19830 ( HSS ) 61-62 HRC + eben a právě tady bych se chtěl zeptat, jestli se tu náhodou nenajde někdo, kdo má zkušenosti právě s 19830 - někde jsem stáhnul graf ( srovnání ) D2 a M2(19830) kde se říká, že při 60-62 HRC mají tyto materíály srovnatelnou houževnatost ale M2 cca 2x vyšší odolnost proti opotřebení - díky za info - první sekací zkoušky dopadly dobře - suk vyschlé švěstky - zatím OK

SDC17632.JPG.jpg
SDC17623.JPG.jpg
tabulka___houževnatosti_D2_a_M2.jpg

Posláno:

Štamgast
zdravím, nová přírustek - ocel 19830 ( HSS ) - 63 HRC - rukojeť buvolí roh

SDC10140.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Noze robis pekne a aj tie prve su Ok az sa mi nechce verit ze su prve alebo su to noze uz xte?A tento posledny ma krasnu krezbu (na buvola)
Ale chcem sa ta opytat tu19830 si koves s profilu alebo niekde existuje aj v plechu.
Strasne by som ju chcel skusit ale nakolko nekovem len brusim a neviem ju zohnat v plecu tak bud zle hladam alebo ??? Poradis
Dakujem Milan
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/2/2012
HSS a iné tvrdé ocele sa dajú kúpiť v stolárskych potrebách ako nože do hobľovačky.
Vhodná hrúbka,vhodná šírka. Bývajú zakalené na vysokú tvrdosť,trpezlivosť a chladenie pri brúsení potrebné.Mäsiarske nože z týchto materiálov sú vynikajúce.
Posláno:

Štamgast
Ahoj, já si nechávám řezat 19830 z kulatiny o průměru 252mm - takže mám takové talíře - zatím, jsem vyrobil dva nože pro vlastní potřebu - na testování - abych tu nenabízel výrobky z něčeho co nemám otestované - zatím se jeví jako skvělý materiál ( potvrzení tabulky kterou jsem tu vložil o pár příspěvků víš ) - sekal jsem s ní do suchého bambusu ( test ) - ostří bez porušení Ok - co je ale ještě zajímavější přesto, že málo chromu cca 5% - D2 má asi 11-12% - tak je velice korozivzdorná - stejně jak stejně jak D2 - zdá se mi to jak skvělý materiál
Posláno:

Štamgast
Motorkar napsal:
Noze robis pekne a aj tie prve su Ok az sa mi nechce verit ze su prve alebo su to noze uz xte?A tento posledny ma krasnu krezbu (na buvola)
Ale chcem sa ta opytat tu19830 si koves s profilu alebo niekde existuje aj v plechu.
Strasne by som ju chcel skusit ale nakolko nekovem len brusim a neviem ju zohnat v plecu tak bud zle hladam alebo ??? Poradis
Dakujem Milan

kde sehnat ? vím kde je v pásovině cca 4mm tlusté firma Sepio Zborovice - vyrábí z toho pily - nedávno jsem zjisti, že tam mám kamaráda -mám zjistit jestli by byly ochotni poslat na Slovensko ?
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum