ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Práce s kůží Možnosti
RS
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/2/2011
Zdravím,mozná blbost,ale zkusil jsem ztečit kůži na horní frézkou,předělanou na spodní.Kůže narychlo přilepena krepovkou na destičce dřeva a ofrézovaná.Kůže,cca 1.5mm.

RS vložil tyto přílohy:
20251007_171541.jpg.jpg

Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/2/2014
INMU napsal:
Dával jsem to k sobě do vlákna, ale zkusím i tady. Nemá někdo zkušenost se strojem Singer 29K51 nebo podobným? Nedávno se mi podařil ho získat a pomohly by mi nějaké rady, jak s tím zacházet, jaké pořídit příslušenstvi (jehly, nitě) a podobně.

Teraz som si uvedomil, kde som podobný stroj videl. U nás je jedno nákupné stredisko, a je tam kľúčová služba a oprava obuvi. Tam majú takýto stroj, upútala ma ručná kľuka, ale teraz neviem či aj funkčný, alebo je to len dekorácia. Môžem sa spýtať na to, čo Ťa zujíma, keď si spomeniem..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
Tibor Mihálik napsal:

Teraz som si uvedomil, kde som podobný stroj videl

Pokud si vzpomeneš, klidně se zeptej. Budu rád za každý tip.

Je to boj
RS
Posláno:

Štamgast
Zdravím, měl bych dotaz. Pro kamoša dělám peněženku, viz foto. Kůže tloušťka 1,5mm, kapsy na karty ztenčeny hranořízkem, ruby natřené Tokonole, velikost kapes na karty jsem pobral z netu, šířka 102mm. Po sešití ale ty karty tam skoro nemůžu narvat, peněženka ještě není promazaná balzámem na kůži, ale nepředpokládám, že by to moc pomohlo. Co s tím, znova? Ještě mám kůži 1,2mm, je tam takový rozdíl v těch 0,3mm? Nebo kde jsem udělal chybu? Ještě rozšířit kapsy?
Díky RS

RS vložil tyto přílohy:
20251031_062007.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/18/2016
Já použil 1mm kůži, mám 102mm mezi švy, 107mm celá šířka kapsičky a příště chci udělat o 5mm užší, teď je to moc široký. Řek bych, že problém bude tlouštka nebo švy moc daleko od hrany.

shost vložil tyto přílohy:
20251031_103938.jpg.jpg

RS
Posláno:

Štamgast
Díky, od kraje mám švy 3mm, a celkově je ta kapsa těch 102mm.

Posláno:

Pokročilý
To zas neni takovej rozdíl, já má švy asi 2mm od kraje, bude to o půlku silnější kůží a asi taky tvarem, to vybrání dost pomáhá. Ale nejsem expert, peněženku jsem ußil zatím jen jednu pro sebe inspirovám velmi pěkným návodem od INMU.
Posláno:

Pokročilý
Tady je ten návod a ještě jedno díky INMU https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=1018523#1018523
RS
Posláno:

Štamgast
Ten návod znám, je dobrej Ok . Já tu katovku dělal prvně, ale udělal jsem si nějaké prototypy, ale nebarvené, ta barva a i tokonole tomu přidají na tuhosti.
Asi teda noch einmal, co se dá dělat.

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/2/2014
INMU napsal:
Tibor Mihálik napsal:

Teraz som si uvedomil, kde som podobný stroj videl

Pokud si vzpomeneš, klidně se zeptej. Budu rád za každý tip.

Tak som sa obuvníka spýtal, a na ten stroj, vysvitlo, že je Minerva, vraj dostane ihly a nite úplne všade, kde predávajú potreby pre obuvníkov. Servis si vraj robí sám, a návod, že ešte v živote na nič nepotreboval. Chrobák Truhlík šuviks.
Asi som Ti nepomohol, že..?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/15/2007
Moje první pokusy o vnitřní pouzdroWink

arashi vložil tyto přílohy:
20251102_093535.jpg.jpg
20251102_103845.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Tibor Mihálik napsal:
Tak som sa obuvníka spýtal, a na ten stroj, vysvitlo, že je Minerva, vraj dostane ihly a nite úplne všade, kde predávajú potreby pre obuvníkov. Servis si vraj robí sám, a návod, že ešte v živote na nič nepotreboval. Chrobák Truhlík šuviks.
Asi som Ti nepomohol, že..?

Ahoj,
nevadí. Každopádně si vážím tvé ochoty. Já si s tím také nakonec poradím sám. Potřeboval jsem nějaký odrazový můstek, abych věděl, odkud začít. A ten mi knife jako vždy dal.
Je to boj
Posláno:

Štamgast
RS napsal:
Zdravím, měl bych dotaz. Pro kamoša dělám peněženku, viz foto. Kůže tloušťka 1,5mm, kapsy na karty ztenčeny hranořízkem, ruby natřené Tokonole, velikost kapes na karty jsem pobral z netu, šířka 102mm. Po sešití ale ty karty tam skoro nemůžu narvat, peněženka ještě není promazaná balzámem na kůži, ale nepředpokládám, že by to moc pomohlo. Co s tím, znova? Ještě mám kůži 1,2mm, je tam takový rozdíl v těch 0,3mm? Nebo kde jsem udělal chybu? Ještě rozšířit kapsy?
Díky RS

Ahoj,
zkontroloval jsem svoje střihy a u kapsiček na karty mám roztěč mezi švy 94 - 98 mm. Používám na to kůži tloušťky 1 - 1.2 mm. Z toho, co píšeš, mi vyplývá, že ty máš mezi švy 96 mm.

Řekl bych, že tam bude souhra tří faktorů:
1. Něco samozřejmě udělá ta tloušťka použité usně. A jak psal shost, vliv na to má i případné
prokrojení horní hrany kapsičky. Rovná hrana, jako máš ty, bude držet nejvíc.
2. Velký vliv má to ztenšení "schovaných" částí těch kapsiček. Chce to udělat fakt do tenka a
na co největší ploše.
3. Počet kapsiček nad sebou. Čím víc kapsiček, tím volnější to musí být. Já dělal vždy 2 nebo tři.
Ty tam máš 4.
Je to boj
RS
Posláno:

Štamgast
Díky moc za souhrn.
Ty 4 kapsy byly v zadání. To vykrojení jsem plánoval, nakonec zavrhl, takže všechno špatně :)). Barva mi došla, takže budu muset objednat. Jak jsem psal, mám ještě kůži 1,2mm, tu tedy taky ztenčit?
Posláno:

Pokročilý
Možná můžeš zkusit vykrojit ty už hotový kapsičky, jestli je teď peněženka nepoužitelná tak tím nic nezkazíš.
Posláno:

Štamgast
Já nemyslím, že je to špatně, Musí to jít vyrobit pro 2 karty i pro šest. S rovnou hranou i s vykrojenou. Jen každý konkrétní případ bude potřebovat trochu jiné rozměry.

Když jsi psal, že tam ty karty nejdou narvat, tak to znamená co? Jde tam špatně už první, nebo tam nemůžeš dostat čtvrtou?

Můžeš ty kapsičky zkusit prostě trochu uvolnit. Vzít knihařskou kost, pokud máš, nebo třeba příborový nůž, dřívko od nanuka nebo něco podobného zevnitř je vytahat.

V souvislosti s tvorbou střihů jsem kdysi narazil na tenhle článek:
https://www.instructables.com/Making-Leather-Patterns/
Pěkně tam řeší, jak obecně navrhnout rozměry kapsičky z kůže pro předmět daných rozměrů. Přičemž se bere v úvahu jednak tloušťka použité kůže a pak i tloušťka předmětu, který tam potřebuješ zasunout. Ale počítám, že se stejně dopočítáš +- milimetr k tomu rozměru, který tam už máš.

Je to boj
RS
Posláno:

Štamgast
shost napsal:
Možná můžeš zkusit vykrojit ty už hotový

No, uvidíme :). Hrany mám zaleštěné, ale zkusit by se to dalo.
RS
Posláno:

Štamgast
INMU napsal:
Já nemyslím, že je to špatně,

Já to myslel tak, že jak jsi psal, bylo tam více faktorů, co se sešlo.
Jdou, ale vytáhnout moc nejdou a stačilo by natáhnout tětivu,....:)), kostí jsem to projel a uvolnil od lepidla.
Na to ztenčení kůže jsem už psla Atlasovi, tady z fóra, a používání francouzského hranořízku. Zatím mám jen klasický a bud ho nemumím spávně nabrousit, což je na tomto fóru spíš ostuda:)) nebo mám volšový ruce.
Mezi švy mám 94,5mm, šablona je teda na těch 102mm a řezal jsem až po barvení.

RS vložil tyto přílohy:
1000020434.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
arashi napsal:
Moje první pokusy o vnitřní pouzdroWink

Na pokus viac ako dobré.
Možno nie šitie bielou niťou,prípadne aspoň nafarbiť.
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Posláno:

Štamgast
RS napsal:

To, co tady potřebuješ klasickým hranořízkem neuděláš. Nebo mě alespoň nenapadá, jak. To ztenšení by mělo vypadat nějak takhle:

Ani nepotřebuješ francouzský hranořízek. Já ho mám a stejně mi to s ním nejde. Stačí ostrý nůž. Ideálně, samozřejmě kosicí. Ale dá se i jiným... Nebo jsou k mání různé hoblíky na kůži, které ve videu taky ukazuje. Ale opět - vyzkoušel jsem a od té doby leží bez použití v šuplíku.
Je to boj
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum