ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stabilizace Možnosti
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/9/2015
Tak mi vo štvrtok prišiel balík s Texasu- Cactus Juice uvidíme aký je dobrý keď ho tak ospevujú.

Pavel219zv vložil tyto přílohy:
IMG_0814.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/14/2010
Pavel219zv napsal:
Tak mi vo štvrtok prišiel balík s Texasu- Cactus Juice uvidíme aký je dobrý keď ho tak ospevujú.
To ti normálne prišlo poštou? Neboli s tým problémy?
Posláno:

Začátečník
Připojený: 12/9/2015
Za 5 dní od objednania to bolo tu, akurát ,že poštovné stálo zhruba to čo živica. Ale čo už chcel som vyskúšať.
QNX
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/2/2006
Zbrojovak: Tak té tvé hranaté komůrky bych se na podtlak vůbec nebál. Nedávno jsem měl v ruce profi hranatou vakuovou komoru Edwards a bylo to také cca 150*150mm a stěna tak 4mm hliník. Máš to bohatě předimenzované.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/30/2014
Ahojte, potreboval by som pomoc. Včera som skúšal svoju prvú stabilizáciu dreva. Použil som Jatapol WR90. Zabalil do fólie a varil na 95 st cca 1,5 hodiny. Odstránil som fóliu a epoxid nieje úplne vytvrdnutý. Na povrchu mi ostali zvyšky ktoré oškriabem nechtom. Čo som urobil zle? Dal som dve vrstvy fólie. Mohlo to vzniknúť tým? Ďakujem za rady
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
ludozrutik napsal:
Ahojte, potreboval by som pomoc. Včera som skúšal svoju prvú stabilizáciu dreva. Použil som Jatapol WR90. Zabalil do fólie a varil na 95 st cca 1,5 hodiny. Odstránil som fóliu a epoxid nieje úplne vytvrdnutý. Na povrchu mi ostali zvyšky ktoré oškriabem nechtom. Čo som urobil zle? Dal som dve vrstvy fólie. Mohlo to vzniknúť tým? Ďakujem za rady

S tím ti asi nejlíp poradí jatagan, většina lidí co tu stabilizuje doma pouřívá epoxyd ne "tekuté plexysklo" Předpokládám podle názvu jatapol že jde o polymer ne epoxyd.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/13/2015
ludozrutik napsal:

Já to nechávám 2-3 hodiny na 80-95 stupňů a po vychladnutí je to krásně tvrdé a pokud je to teplé tak se to měkčí ale jen do vychladnutí jo a folii dávám taky dvojitou
Milan
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 11/30/2014
Ďakujem, vyskúšam znovu. Ešte jedna otázka. Mám kompresor z chladničky ale po zapnutí ide pár sekúnd a vypne ho nejaká ochrana asi? Je pokazený alebo sa dá obísť?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/28/2008
ludozrutik napsal:
Ďakujem, vyskúšam znovu. Ešte jedna otázka. Mám kompresor z chladničky ale po zapnutí ide pár sekúnd a vypne ho nejaká ochrana asi? Je pokazený alebo sa dá obísť?

Ahoj, u kompresoru by někde měla být tepelná ochrana, která ho vypne při přetížení- například když má ucpané sání ....
Jinak jsem zde zachytil diskuzi o tom jak je dobré mít vakuovou nádobu co nejmenší, aby byla malá spotřeba polymerů. To je prosím nedomyšlené. Je lepší mít velkou hlubokou nádobu a do ní vložit třeba skleničku od majonézy s naskládaným a potopeným materiálem. Tak že vložíte skleničku do vakuovacího kyblíku , přiklopit víkem a vakuovat. Z celého objemu kýble se odsaje vzduch a pouze ve skleničce s kapalinou dochází k námi kýženému ději- podtlak vysává vzduch který stoupá k hladině . Pokud podtlak zmizí, nastane přetlak okolní atmosféry a napere polymer do prázdných pórů. Je dobré to několikrát zopakovat. Jelikož skleněná nádobka má kolem dokola stejný tlak(podtlak)
Kvůli přetlaku a podtlaku je ideál tvaru nádoby kulový, což je prakticky velice blbě realizovatelné a i zbytečné. Výpočty bych řešil u hodně větších průměrů. V pohodě vemte 150-200mm (tak 400mm dlouhou- stabilizace rukojeti něčeho delšího) ocelovou trubku (nejlépe třeba na parní rozvody ) stačí i obyč svařovaná 2-3mm komínovka.Z jedné strany by měla být velmi rovná (dobrá pila, soustruh) Na hrbatější stranu nechte zavařit dno třeba 5mm silným čtvercem ocel.plechu (nechte čtverec, má lepší stabilitu) . Po obvodě min 2ks 1/4palcové návarků.
Kupte přiměřený čtverec tak 3cm plexiskla- rozměr musí být větší než průměr trubky. Na soustruhu nechat udělat kruhový zápich tak o 2 mm širší než šířka trubky. Do zápichu vložit odpovídající měkký "O" kroužek, třeba ze silikonu.( u trubky vnější pr. 150/2mm má vnitřní průměr zápichu 144, vnější 152
No a do práce - zatěsnit podlakový nebo kombinovaný manometr (tak 150Kč) (to je první 1/4 návarka, zatěsnit místo odsávání s malým kuláčkem (taky kolem 100)- druhá návarka. Lze tam vložit Téčko s dvěma kuláčky a mám možnost odsát vzduch a uzavřít oba. Jeden je připojen k sání, druhým mohu připustit vzduch při pulzaci.
Kdo chce si pohrát s víkem , vyvrtá 4 díry na šrouby a opatrně navaří 4 šrouby k trubce - víko se nasadí a zlehka přitáhne maticema. Šrouby nejsou třeba, pokud budu trubku používat jenom k podtlaku. Šrouby mi dovolí uvnitř trubky vyrobit i přetlak - 2x3 udělám podtlakovou pulzaci a potom tak kompresorem fouknu tak 3bary přetlaku , uzavřu kuláčky a nechám zatvrdnout - pozor na těsnost. Lze nechat připojené ke kompresoru s nastaveným přetlakem. Kdo se nechce koukat na procesy v komoře, nechá si vrchní víko udělat z tlustšího plechu než dno (bude tam ten zápich na O krouže a nesmí být durch). Teda to jsem se zozepsal. Vystavte fotky. Pokud dodržíte návod a umíte svařovat bude bezpečnost dostatečná i u přetlaku do 3bar. U podtlakovky vám to nejhůř bude přisávat vzduch . Vakuování zdar. Jirka
Koki
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/9/2016
Nechápem čo sa tu stále rieši tlaková odolnosť.
Mám toto. Stojí pár € plus dva guľové ventily a tlaková odolnosť garantovaná ďaleko nad 8bar.
A vidím čo sa deje.
http://www.filtre-vodne.sk/katalog/filtre-na-vodu/vodovodne-filtre-do-potrubia/filtracne-nadoby/26058.html
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/2/2005
egres2 napsal:
Nechápem čo sa tu stále rieši tlaková odolnosť.
Mám toto. Stojí pár € plus dva guľové ventily a tlaková odolnosť garantovaná ďaleko nad 8bar.
A vidím čo sa deje.
http://www.filtre-vodne.sk/katalog/filtre-na-vodu/vodovodne-filtre-do-potrubia/filtracne-nadoby/26058.html

Neviem, nevyznám sa, ale v špecifikácii nádoby čo si poslal, píšu :
Prevádzkový tlak: 6 bar (90 psi)
Čiže nie ďaleko nad 8 bar, ale hlboko pod 8 bar.
Posláno:
Pokročilý
zepa:
A máš kompresor, ktorý dá viac ako 8bar?
Ten odkaz som dal ako príklad. Ja mám filter s prevádzkovým tlakom 8bar.
Garantovaná odolnosť je podľa normy cca 1/2 so skutočnej tlakovej odolnosti.
V skutočnosti ten filter vydrží aj 15bar bez problémov.
A to nehovorím o obavách z podtlaku necelý bar.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Opatrně s úvahou "když to vydrží přetlak 8 bar, vydrží to podtlak necelý 1 bar". Ono hodně závisí na konstrukci - plechovka na pivo vydrží velký přetlak (musí), ale zkus z ní vycucnout vzduch ...
Posláno:
Pozorovatel
Ahoj. Proti filtru nic nemám, dobrá vychytávka. Trošku bych se bál stárnutí a plastu- navržené je to pro styk s vodou. Tady se to bude stýkat s poměrně agresívními parami rozpouštědel . Asi nikdo nedokáže odhadnout množství cyklů a času. Pokud to někdy prdne ať už implozí či přetlakem, ksicht bych u toho mít nechtěl. Tedy pokud by to potenciálně.... Když by se zbořila (implodovala) nějaká kovová nádoba, tak se pouze prohne a pšoukne tam vzduch. Když si představím střepinky průhledného plastu , alespoň bych k tomu používal brýle nebo obličejový štít.
Možná jsem zbytečně opatrný , to si musí každý srovnat sám. Jirka
Koki
RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
Myšlenka s vodním filtrem není nová, viz http://vytopna.hekttor.biz/view.php?nazevclanku=domaci-vyroba-odlitku-dil-4&cisloclanku=2011110006
ale je tam zdůrazněno, že k explozi/implozi dojít rozhodně může, někde to měli hozené do plechové krabice.
RS
Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:
Pokročilý
slon
Ja viem ako sa správajú nádoby pri podtlaku a pretlaku.Happy
Valcová nádoba, ktorá vydrží ( a je dimenzovaná na pretlak 8bar) stopercentne vydrží podtlak do 0,9bar.
Každý podľa svojho uváženia ale zdá sa mi prehnané tu vypočítavať tlakovú odolnosť nádoby s 5 mm stenou s ocele.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/16/2013
egres2 napsal:
slon
Ja viem ako sa správajú nádoby pri podtlaku a pretlaku.Happy
Valcová nádoba, ktorá vydrží ( a je dimenzovaná na pretlak 8bar) stopercentne vydrží podtlak do 0,9bar.
Každý podľa svojho uváženia ale zdá sa mi prehnané tu vypočítavať tlakovú odolnosť nádoby s 5 mm stenou s ocele.

Upozorňuji, že šlo pouze o studii! Já se nic podobného stavět nechystám. Mě šlo o to, použít nějaký vhodný hranatý (nejlépe čtvercový) polotovar, aby s tím bylo co nejmíň práce a já vybral 150x150x5. Ten se běžně vyrábí. No a hranatý kvůli lepšímu využití prostoru. Občas jsem tady viděl komory z válcové trubky o síle stěny kolem 10mm s přírubou jak z vysokotlakého plynového potrubí. To mě bylo divné a tak jsem udělal pár výpočtů pro budoucí stavitele. Toť vše...
Posláno:
Pokročilý
V pohode.
Posláno:
Pozorovatel
V pohodě. My tu většinou teoretizujeme. Nádobu jsem viděl i z obyč. jeklu 100x100x3mm. Asi by to vydrželo i z dvojky. Nejvýš se to prohne a pšoukne. Jirka
Koki
QNX
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/2/2006
Dotaz na zdejší stabilizátory. Rýsuje se možnost získat novou pryskyřici pro stabilizování dřeva. Podle prvních zkoušek to je nadějné. Mělo by to být lepší a levnější, než Jatapol WR90. Pro dosažení co nejnižší ceny je však potřeba objednat větší množství. Předběžně se tedy ptám, byl by tady o tu pryskyřici zájem? Ať už odvážnější zájemci o větší množství (třeba v desítkách litrů), nebo opatrnější zájemci o vzorky po 1 l ? Přesnou cenu bych se dozvěděl až budu znát celkové množství, ale už i při tom litrovém vzorku je to pod cenou Jatapolu WR90.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum