ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stabilizace Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 5/24/2018
Dobrý den, panové, jsem síce tu nový, ale nedálo mne to a zaregistrovál jsem se... Nejsem nejmladší, ale od málička milují nože. Už jsem jích výrobil pár ... síce už léta používam PMMA na finální nátěr dřeva, ale nevěděl jsem , že se tomu říká stabilizace. Akurát mi připadá nefér od obchodníku, že dělájí vědu kolem všeho, co je běžné. Proto ténto přispěvek. Já osobně původně jenom rozpouštěl plexi v nitráku, pro obchodniky asi text zněl by naslednovně: zkapalnění za předem stanovených tájných receptur PMMA quality Optical ve speciálním druhu k tomu námi vyvinutého rozpouštědla.... pro širokou věřejnost popíšu mlj ověřený způsob, granulát PMMA naložim do nitroředidla C6000, a počkám, za občasného méchani mi se rozpustí granulát , dle množství jak granulátu, tak ředidla až do medové konzistenci... nevím jak komu, ale mne osobně nitrák voní.... po naředění na jemnou viskozitu, si ponořím dřevo na pár hodin do něj, pak přebýtky co neokapou, otřu do papirové utěrky... celé toť je vše.... Pokud nemáte možnost jak k PMMA přijít, dejte vědět, nejsem obchodník, a pár KG mne nezabije, ani neposílí... nepotřebují nakupovát po stovkach KG , abychom jsem jej měl... I přes to mám, a to nejenom pár kg, ale i více.... Pro osobní potřebu a takové to domácí pošušňáničko... Happy))))) .
Na napouštění ve vakuu se chystám, jsem jenom zvědávý... ale mne osobně připadá na omak lepší dřevo s PMMA nežli s epoxidem. Mímo to, že epoxi je dost drahé, minimálně u nás.A pro mne i přijemnější že zaběhnu do drogerky a ředidlo si koupim.... Ale káždému jest co hrdlo rádší.... Zdár a spoustu kvalitních kudel
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/3/2011
nechcem ti kazit radost, ale natieranie dreva PMMA rozpustenym v riedidle nie je stabilizacia ani nahodou. pokusy s podobnymi roztokmi tu uz boli a uspokojivo nedopadli. ale mozno si na to prisiel a funguje to. PMMA zivica je urcite nieco ine ako granulat rozpusteny v nitroriedidle alebo acetone Happy
a ano na konsolidaciu dreva (aj kamena) v restauratorstve sa pouziva nater, ale ako som pisal, nie je to stabilizacia
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Něco jiného je nacpat do dřeva za podtlaku čistý monomer a ten nechat zpolymerovat uvnitř dřeva a něco jiného je polymer rozpustit v rozpouštědle (nikoliv v ředidle) a pak to nacpat do dřeva a čekat mnoho týdnů, než se rozpouštědlo odpaří a doufat, že po něm nezůstane moc volného prostoru a dřevo již nebude nabírat vlhkost ...
Posláno:

Začátečník
Připojený: 12/9/2015
Stabilizácia v prvom rade nie je o natieraní dreva, je to o hlbkovej impregnácii, robí sa to zivicou na báze PMMA a nie granulovaným plexisklom rozpusteným v riedidle.
Posláno:
Začátečník
No tož panove jsem i čekál, ale pro váší informáci, PMMA a plexisklo je skoro totéž. Já osobně mám PMMA s tím optical quality, pro techniku vstřikolisu při výrobě třeba skel světlomětu. Ředídlo a rozpouštědlo je totéž, akurat je jích více druhu. Pokud nejde dostát v tuhé formě do dřeva, se dotýčná látka naředí, nebo rozpustí se, pak to jde. Nic proti váším osobním zájmům, ale pokud vím, tak micháná vejce se dělájí ne ze speciálně uprávené chemické směsi, ale z vajec (metafóra). to je jak tvrdít, že jedině lepidlo od UHU je to právé, nic jiného nelepí lépe. Jako kluk jsem se věnovál modelářství, a lepidla jsme vyráběli sami, tak jako i vy přeci nejdete si koupit hotovou čepel, střívka a jenom je doma dáte jako stavebnici dohromády.
Já osobně mám radějí nůž který jsem sam vykovál, nabrousil a vyleštil, ze špálku udělál rukovět atd.... než sebelépé výroběný v továrně, být se pyšní nápisem solingen..... Já se na znáčku nehrajů, jsem hrdý , že to umím vyrobit sam, být není mlj výrobek plně dokonálý...
PMMA je skrátka pro polymetylmetacrylat , plexisklo je taky PMMA, pokud někdo nevydává za něj něco jiného....

PS já mám na zahradě dovezeno pár metráku různého dřeva, a můžete mi nadávat i za to , že nekoupim radějí hotové na střenky a naimpregnováné, nebo jakkoli upravené.... mimochodem, fa Havel u Olomouce má i v nábidce napouštěcí pryskyřici.... nechcí aby to vypadálo jako reklama, ale naředit pryskyřici jde celkem jednoduše, ředidlo na něj je taky dostupné.... je to poznámka k tomu, jak si umím živě představit, jak firma co prodává nože má i vyvojové středisko, kde v laborce stojí chemici a michájí pryskyřici....
jenom mi vadí, že pod výrobek cízí napíšou svou znáčku, a chlubí se cízím péřim...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
1. Píšeš jak jantar
2. Jsi evidentně stále nepochopil, co obnáší ta stabilizace...napustit do dřeva nemůžeš kdejakou sra*ku, není to stejný jako natřít to zvrchu... Confused
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
GanGreen napsal:
Píšeš jak jantar

Ok Ok Ok
Přééésněěě....
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Ukončite kameňovanie
Stabilizácia je napustenie podľa možnosti celého objemu dreva (kosti, šišky, parohu, ...) a následná reakcia, ktorá zabezpečí stuhnutie materiálu a zmenu celej štruktúry. Alexco, ty napúšťaš len vrchnú vrstvu do nejasnej hĺbky. Tvoj postup je v podstate natretie Šelakom, pričom šelak je prírodný lak. Vsiakne do určitej hĺbky a dosť. Tá bude tvrdšia/odolnejšia, ale vnútro rúčky sa nezmení. Pri stabilizácii je zmenená podľa možnosti celá štruktúra materiálu rúčky.
Posláno:
Začátečník
Mimo napsal:
Ukončite kameňovanie
Stabilizácia je napustenie podľa možnosti celého objemu dreva (kosti, šišky, parohu, ...) a následná reakcia, ktorá zabezpečí stuhnutie materiálu a zmenu celej štruktúry. Alexco, ty napúšťaš len vrchnú vrstvu do nejasnej hĺbky. Tvoj postup je v podstate natretie Šelakom, pričom šelak je prírodný lak. Vsiakne do určitej hĺbky a dosť. Tá bude tvrdšia/odolnejšia, ale vnútro rúčky sa nezmení. Pri stabilizácii je zmenená podľa možnosti celá štruktúra materiálu rúčky.

A kde jsem psál, že jenom natírám? Nejdřív přečti co jsem napsál, pak kamenuj...
Nikdy já nepíšu , že můj způsob je nejlepší, a nenavážím se do výrobců. Píšu, že se mi nelíbí, kdy někdo si přisvojuje cízí zásluhy... čili chlubí se cizím pěřim.
Neuznávám raklamy stýlu: jenom od nás je to nejlepší, jenom my děláme to správně a podobně.... Pokud máš potřebu někoho kamenovát, tvůj problém...
používám podtlakovou metodu jak na sušení , a to nejenom dřeva, ale i samotného granulátu, jenom jsem se podělil se svou zkušenosti, kdy mi osobně připadá, že PMMA v C6000-ce je lepší , než kdejaký lak, včetně epoxy . Mám radějí přírodní barvy, a osobně by nikdy nevzál do ruky nůž , kde je jásně bříza, ale je do zelená, modrá, nebo červená.... to mi připadá, jako že na škodovku nalepíte logo bmw .... taky to vypadá dívně.... Támto končím přispěvování.... Pokud někdo bude chtít vyzkoušet , klídně mu nejaký granulát dám.... naředit si ho bude můset sam... Stači dát mejla do SZ.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Alexco napsal:

(1).....A kde jsem psál, že jenom natírám? Nejdřív přečti co jsem napsál, pak kamenuj......

(2).... Pokud máš potřebu někoho kamenovát, tvůj problém... ..

(3).....používám podtlakovou metodu jak na sušení , a to nejenom dřeva, ale i samotného granulátu, jenom jsem se podělil se svou zkušenosti, kdy mi osobně připadá, že PMMA v C6000-ce je lepší , než kdejaký lak, včetně epoxy.....

Tak pro pořádek:

ad (1) - V prvním příspěvku jsi napsal tohle:
Alexco napsal:
... síce už léta používam PMMA na finální nátěr dřeva, ale nevěděl jsem , že se tomu říká stabilizace.......po naředění na jemnou viskozitu, si ponořím dřevo na pár hodin do něj, pak přebýtky co neokapou, otřu do papirové utěrky... celé toť je vše.....

Takže to co děláš, je opravdu jen povrchová úprava, ne stabilizace.

ad (2) - Mimo svůj příspěvek začal větou " Ukončite kamenovanie" Na jeho odresu ta výtka opravdu nepatří.

ad (3) - V Tvém prvním příspěvku říkáš toto:
Alexco napsal:
........Na napouštění ve vakuu se chystám, jsem jenom zvědávý.....

Jestliže se chystáš, tak asi nepoužíváš, ale budeš používat. Drobet si protiřečíš.
To co děláš stabilizace není. Mimo ten rozdíl popsal přesně. Nemusíš se zlobit, když někdo něco uvede na pravou míru. Nikdo z nás neví všechno a není to žádná ostuda, je to zcela normální.
Jestli děláš nože, dej sem nějaké fotky. Bude to fajn, vidět zase něco nového. O tom nakonec tohle fórum je.

Měj se hezky! Zdenek

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/3/2011
Alexco napsal:
[quote=Mimo] Támto končím přispěvování....

skoncil si tretim prispevkom, to si tu moc vody nenamutil...Happy
inak tvoje vyrobky by som si aj ja rad pozrel
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Zdravím všechny, co zkouší stabilizaci dovést k dokonalosti. Pokusil jsem se projít celé toto vlákno a posbírat a vyhodnotit informace - ještě dříve, než začnu s pokusy. Celkem důkladně se probralo vakuování a různé pryskyřice pro stabilizaci. Přesto ale většinou chybí krůček k naprosté dokonalosti, kterou zvládají jen někteří, jejichž výrobní postup je obestřen větším nebo menším tajemstvím. Tak mne napadlo, jestli jádro zakopaného pudla náhodou nevězí také v samotné přípravě dřeva? Pokud se nepletu, probíralo se jen sušení dřeva, ideálně kolem 10% vlhkosti. Ona by mohla existovat metoda, jak docílit vlhkosti i kolem 1% s vedlejším efektem objemového prohřátí dřeva na teplotu kdekoliv mezi 20 a 120°C (i více). Nápad pochází z technologie vstřikování plastů. Ono to tak nevypadá, ale každý plast celkem ochotně přijímá vodu a mění se jeho vlhkost někde mezi 1 a 4% (ponořen ve vodě i 7% a více). Před vlastní výrobou se musí surovina (plastový granulát - např. tvar čočky nebo rýže) vysoušet např. na 0,1% vlhkosti (i méně). To je technologická nutnost. Např. pro materiály PA6 (polyamidy) je to běžně sušení 4 hodiny při 80°C. Na sušení se používají sušičky materiálu. Ty mají v každé lisovně plastů.

Mám dojem, že tato metoda sušení a přípravy dřeva se tu neprobírala. Nevím, co struktura dřeva dovolí. Pokud by to u dřeva šlo obdobně jako u plastu, mohlo by se pak takto vysušené dřevo chovat jako „nenažraná vysušené houba“ a přímo nasávat pryskyřici. A zvolená teplota dřeva by tomu i mohla pomoci. Kdyby byl zájem, mohu tuto metodu sušení podrobněji popsat. Bohouš
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Jen doplním, že se jedná např. o tyto sušičky:
https://www.wittmann-group.com/cs_cz/periferni-zarizeni/susici-technika/kompaktni-susicky/drymax-e30e60.html
Dřevěné špalíky by šly vložit do bavlněného sáčku a zavěsit v sušičce. A sušit klidně i společně s plastovým granulátem - pokud vyhovuje teplota sušení. Takto se suší např. i vzorkový materiál, aby se nepomíchal s hlavním materiálem nasypaným v sušičce. Doba sušení je „neomezená“, zaleží jen na trpělivosti a pochopení obsluhy.

bcoufal vložil tyto přílohy:
Sušička.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/16/2018
Hezký den, pánové. Mohu poprosit o radu s vývěvou? Jestli jsem vše v diskuzi pochopil správně, podtlak -0,95bar na stabilizaci bude asi ok, svede ho kompresor z ledničky a měla by tak stačit jakákoli lepší vývěva.

Rád bych koupil o něco výkonější vývěvu, protože ji chci používat také pro vakuový stůl na CNC - plocha 644x807mm - tuto plochu nebudu vakuovat v celém rozměru, ale v samostatných sektorech o šířce 120mm.

na jataganu doporučují na stabilizaci minimálně dvoustupňovou vývěvu o příkonu 0,25kW (1/3HP) a s čerpacím výkonem 7,9m3/h. Od takové bych se tedy teoreticky mohl odrazit a pořídit třeba něco takového, co myslíte?
http://www.ekotez.cz/vyveva-2st-225lmin-2z10akce-p-32.html

...Předpokládám, že obě vývěvy by určitě měly být silnější než ledničkový kompresor a minimálně na stabilizaci dostačovat, nicméně nikde nevidím, že by to mělo -0,95bar ani jiný udaj...jsem trochu laik, nejspíš to přehlížím? Grin ..můžu poprosit o radu, kolik vývěvy vlastně foukají? Happy

předem moc děkuju
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2017
Kompresor napsal:
Hezký den, pánové. Mohu poprosit o radu s vývěvou? Jestli jsem vše v diskuzi pochopil správně, podtlak -0,95bar na stabilizaci bude asi ok, svede ho kompresor z ledničky a měla by tak stačit jakákoli lepší vývěva.

Rád bych koupil o něco výkonější vývěvu, protože ji chci používat také pro vakuový stůl na CNC - plocha 644x807mm - tuto plochu nebudu vakuovat v celém rozměru, ale v samostatných sektorech o šířce 120mm.

na jataganu doporučují na stabilizaci minimálně dvoustupňovou vývěvu o příkonu 0,25kW (1/3HP) a s čerpacím výkonem 7,9m3/h. Od takové bych se tedy teoreticky mohl odrazit a pořídit třeba něco takového, co myslíte?
http://www.ekotez.cz/vyveva-2st-225lmin-2z10akce-p-32.html

...Předpokládám, že obě vývěvy by určitě měly být silnější než ledničkový kompresor a minimálně na stabilizaci dostačovat, nicméně nikde nevidím, že by to mělo -0,95bar ani jiný udaj...jsem trochu laik, nejspíš to přehlížím? Grin ..můžu poprosit o radu, kolik vývěvy vlastně foukají? Happy

předem moc děkuju

Ja teda nevím, jestli neřeknu blbost, ale -1bar je maximální vakuum, nebo tak něco. Jednak co jsem viděl měřáky, tak byly vždy jen do -1baru. Nebo aspoň v domácích podmínkách je -1bar maximun a třeba v nějakých laboratořích dokážou víc. Ale říkám, že to není žádná ověřená informace, ale jen moje dedukce. Chtěl jsem ještě napsat, že mě se také víc jak -1bar nikdy nepodařilo, ale když jsem měl vždy měřák jen do této hodnoty, tak jsem ani víc naměřit nemohl.Happy Happy
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/9/2016
Nula - mínus 1 bar -je absolútne vákum
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/16/2018
díky moc :) a věděli byste prosím, jakou vývěvu?

stabilizace by měla btý snad ok. Co se plochy vakuového stolu týká, mám ji rozdělenou na sektory, primárně budu upínat malé obrobky cca maximálně do 120x200mm, plochu chci vždy maximálně minimalizovat třeba i pomocí udělátek takového typu, přísavek (na foru už tu několik takových řešení je) apodob (čas od 0:54) https://www.youtube.com/watch?v=C4uCnHd22p4&t=6s ...nikde mi nic nebude prosakovat, všechny nevyužité otvory a nevyužité cesty pro vacuum budou uzavřené. drážky ve stole pod obrobkem vymezené pryžovou gumou.

je mi ale jasné, že u pumpy bude potřeba vyšší průtok kvůli případnému unikání vakuua skrz upnuté dřevo. jen vubec nevím hodnoty, kolik by měla vývěva mít.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2017
Asi nejsu ten pravý co by měl radit, protože zkušenosti teprve taky sbírám, ale podle mě by hlavně ta vývěva měla zvládnout běžet dlouho, aby jsi ji za hodinu neuvařil. Jak se vrátím večer z dílny, tak ti opíšu hodnoty z mojí vývěvy a dám ti to sem.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/28/2015
Kompresor napsal:
díky moc :) a věděli byste prosím, jakou vývěvu?

stabilizace by měla btý snad ok. Co se plochy vakuového stolu týká, mám ji rozdělenou na sektory, primárně budu upínat malé obrobky cca maximálně do 120x200mm, plochu chci vždy maximálně minimalizovat třeba i pomocí udělátek takového typu, přísavek (na foru už tu několik takových řešení je) apodob (čas od 0:54) https://www.youtube.com/watch?v=C4uCnHd22p4&t=6s ...nikde mi nic nebude prosakovat, všechny nevyužité otvory a nevyužité cesty pro vacuum budou uzavřené. drážky ve stole pod obrobkem vymezené pryžovou gumou.

je mi ale jasné, že u pumpy bude potřeba vyšší průtok kvůli případnému unikání vakuua skrz upnuté dřevo. jen vubec nevím hodnoty, kolik by měla vývěva mít.

vyvevu si kup radšej aspon 0,25kw, celkovy podtlak 0,99 nie je doležity/ten je doležity pre laboratorne parace/ ale aby rychlo robil podtlak. stači ti 0,95. A hlavne si zarad do okruhu expanznu nadobu aspon 10l. to ti hodne pomože. neake skusenosti s tym mam lebo som si robil vakuovy lis.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Hlavní parametr je, aby byla vývěva schopná dlouhodobě čerpat z atmosférického tlaku. Mnoho kvalitních laboratorních vývěv totiž potřebuje předčerpat vakuum v nádobě a čerpat až za sníženého tlaku, jinak nemaže a zadře se.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum