ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stabilizace Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
QNX napsal:
Tak konečně se ta "nová" stabilizační pryskyřice posunula z fáze vývoje a testů do fáze komerční produkt. Po přepracování webu dokonce i v podobě veřejné nabídky Happy
https://veropal-wsb1.webnode.cz/

Mimochodem, už je schopný Jatagan dodat ke své stabilizační pryskyřici bezpečnostní listy, nebo je to u nich stále v režimu "ilegál"?

Líbivej web, ale kde je cena? To o ní musí člověk někde škemrat emailem?
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
QNX
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/2/2006
Meiming: buď rád, že už je na webu informace o produktu, dříve tam nebylo ani to. Cenu musíš poptat. Je to trochu levnější, než pryskyřice od Jataganu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Dík Ok
Sice mám za to, že dřevo je kouzelný samo o sobě právě svýma různorodýma vlastnostma a není třeba z něj dělat plast, ale chystám se to aspoň vyzkoušet.
" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic! A trollům ZDAR! V Norsku určitě navštivte horu "Hoven"!
QNX
Posláno:
Pokročilý
Raďas: Někdy to potřeba je.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/16/2018
QNX napsal:
Tak konečně se ta "nová" stabilizační pryskyřice posunula z fáze vývoje a testů do fáze komerční produkt. Po přepracování webu dokonce i v podobě veřejné nabídky Happy
https://veropal-wsb1.webnode.cz/

Mimochodem, už je schopný Jatagan dodat ke své stabilizační pryskyřici bezpečnostní listy, nebo je to u nich stále v režimu "ilegál"?

když je řeč o technických listech, kde je k dispozici list k Veropal pryskyřici? je tu po chemické stránce nějaký rozdíl od běžných prysykřic, který ocenil i ekolog?

už jsem se toto téma pokusil nadhodit a bez reakce, takže na to tady všichni hážou bobek?

Kompresor napsal:
vždy je řeč o recyklaci buď nepoužité pryskyřice jako nebezpečného jedovatého odpadu, který nesmí přijít do vodního prostředí atd a nebo o recyklaci vytvrzené směsi, která je inertní. Vytvrzenou prysykřici je dle každého technického listu možno vyhodit jako klasický odpad, případně jako plast. Není to kompostovatelný a rozložitelný materiál, za běžný odpad bych to nepovažoval a současně prakticky není recyklovatelný. pokud se jedná o případ stabilizovaného dřeva, s tím se nikdo ve třídění plastů patlat nebude, jen to hodí do kamen, recyklace neproběhne

další rovina je ta zdravotní, kdy z epoxidu odchází bisfenol A, natož pak další sajrajty, pokud by nebyl plně dotvrzený, nebo materiál po několika letech nevydržel při výzanějších teplotních změnách apod, což se zpravidla stává, zajímalo by mě kdo kd yprovedl nejdelší pokus v rámci X let a stálosti vytvrzeného materiálu... Vytvrzená prysykřice je všude uváděna jako inertní materiál často i schválený pro styk s potravinami, bohužel touto poznámkou to vždy končí a není to nikterak objasněno nebo dále popsáno. naopak o toxicitě a zdravotních rizikách bývá zpravidla několik stran.

1) setkal jste se někdo s opravdu BIO plně kompostovatelnou prysykřicí, kterou by šlo stabilizovat?
- tzn. bez styrenů, xylenů, bisfenolu A, ne na bázi ropy atd... např. na bázi olejů, nějaká dentální apodob. + všechny vlastnosti vhodné pro stabilizování
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/9/2016
QNX
Posláno:
Pokročilý
Kompresor: Je to akrylátová pryskyřice, hlavní složky jsou uvedené v bezpečnostním listu. Ohledně ekologie asi žádnou odpověď nedostaneš, to by bylo na hodně komplikovanou studii. Ekologický rozdíl oproti epoxydům, polyuretanům, polyesterům a podobným pryskyřicím asi nebude nijak zásadně odlišný. Co se týká zdravotní nezávadnosti, tak vytvrzené pryskyřice bych se nebál. Nejhorší to bude při vytvrzování, tam bych doporučil pracovat v dobře větraném prostoru.

Pokud chceš udělat něco pro ekologii, tak žádné výrobky nekupuj, protože s každým je spojená nějaká negativní ekologická stopa. Snad jedině pomůcky použité k sebevraždě jsou z ekologického hlediska celkem pozitivní (také mají negativní ekologickou stopu, ale následný pozitivní efekt pro ŽP to bohatě vyrovná.).
Posláno:
Začátečník
QNX napsal:
Kompresor: Je to akrylátová pryskyřice, hlavní složky jsou uvedené v bezpečnostním listu. Ohledně ekologie asi žádnou odpověď nedostaneš, to by bylo na hodně komplikovanou studii. Ekologický rozdíl oproti epoxydům, polyuretanům, polyesterům a podobným pryskyřicím asi nebude nijak zásadně odlišný. Co se týká zdravotní nezávadnosti, tak vytvrzené pryskyřice bych se nebál. Nejhorší to bude při vytvrzování, tam bych doporučil pracovat v dobře větraném prostoru.

Pokud chceš udělat něco pro ekologii, tak žádné výrobky nekupuj, protože s každým je spojená nějaká negativní ekologická stopa. Snad jedině pomůcky použité k sebevraždě jsou z ekologického hlediska celkem pozitivní (také mají negativní ekologickou stopu, ale následný pozitivní efekt pro ŽP to bohatě vyrovná.).

snaze o vtip dávám palec nahoru, nicméně odpověď tohoto typu je házením bobku na ekologickou zodpovědnost, o kterém jsem psal a v listech žádné skutečné info o vstupních složkách, chemii nebo toxikologii atd není - to není žádný bezpečnostní list, ale jen nějaký sepsaný list doma na koleni. dělejte si to jak chcete pánové, to je vaše věc samozřejmě, odpověď na mojí otázku, koukám, tady asi nedohledám, bohužel red face
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/18/2019
Kompresor napsal:
díky za reakci, mohlo by Ok za předpokladu, že ten proces někdo zaplatí a odkoupí si výsledný roztok k výrobě nové prysykřice... v to nedoufám, protože jakýkoli certifikovaný výrobce prysykřice má své postupy a regule s kompletní přípravou a výrobou chemikálií ve vlastní výrobně, laboratorním prostředí atd. za atestace si už zaplatili velké peníze. takovýhle odkup od kdejakého kutila Tima by pro něj byl rizikem, to zkrátka nejde.

recyklace... vždy je řeč o recyklaci buď nepoužité pryskyřice jako nebezpečného jedovatého odpadu, který nesmí přijít do vodního prostředí atd a nebo o recyklaci vytvrzené směsi, která je inertní. Vytvrzenou prysykřici je dle každého technického listu možno vyhodit jako klasický odpad, případně jako plast. Není to kompostovatelný a rozložitelný materiál, za běžný odpad bych to nepovažoval - ostatně asi tak stejně jako jakékoli plasty. pokud se jedná o případ stabilizovaného dřeva, s tím se nikdo ve třídění plastů patlat nebude, jen to hodí do kamen, recyklace neproběhne a jsme zase zpět u prvního odstavce výš....

další rovina je ta zdravotní, kdy z epoxidu odchází bisfenol A, natož pak další sajrajty, pokud by nebyl plně dotvrzený, nebo materiál po několika letech nevydržel při vrýzanějších teplotních změnách apod. Vytvrzená prysykřice je všude uváděna jako inertní materiál často i schválený pro styk s potravinami, bohužel touto poznámkou to vždy končí a není to nikterak objasněno nebo dále popsáno. naopak o toxicitě a zdravotních rizikách bývá zpravidla několik stran. Žádný z oslovených výrobců nebo dodavatelů mi toto zatím dostatečně neobjasnil, možná i proto, že to nikdo hlouběji neřeši

jde mi hlavně o zodpovědnost nás - výrobců a o situaci u koncových zákazníků, kteří si stabilizované dřevo koupí a rozhodnou se jej pak vyhodit například. v dnešní době se téma plastů a recyklace dostává hodně do popředí. I proto vnímám práci s bio pryskyřicí jako benefit, který můžu zákazníkovi nabídnout. Zákazník netuší nic o chemii, často se setkávám s názory lidí, kteří si myslí, že je to pryskyřice ze stromu Grin Nesnažím se hanit práci s prysykřicí, jen bych rád nadhodil toto téma k odbornější diskuzu a možnému posunu dál. Jak už tu kdysi zmiňoval Marcel Bednář: "Dbejte pánové na zdraví při těchto testech. Neberte to jako prudérii(jak si mnozí mohou vysvětlit) Happy " takže se tedy ptám....

1) setkal jste se někdo s opravdu BIO plně kompostovatelnou prysykřicí, kterou by šlo stabilizovat?
- tzn. bez styrenů, xylenů, bisfenolu A, ne na bázi ropy atd... např. na bázi olejů, nějaká dentální apodob. + všechny vlastnosti vhodné pro stabilizování (molární hmotnost, viskozita...) Zatím mi nikde nikdo nenabídl

2) ví někdo o problematice recyklace epoxidu a dopadu na zdraví podrobnjěší informace?

3) Jak jinak než prodejem k výrobě nové pryskyřice lze zrecyklovat výsledný roztok (směs oligomerů) o kterém se zmíňuje v předchozím příspěvku JERONIMO?

díky všem za podnětné komentáře Wink

ad 1) ne, žádná BIO pryskyřice (kromě té přírodní stromové) neexistuje, vždy to v současné době bude chemie...ale možná až postoupí nanotechnologie a úprava vlastností materiálů na nano měřítku dále, bude možná i BIO pryskyřice s takovými vlastnostmi, jako máme u chemických pryskyřicí.
ad 2) dopad na zdraví - epoxidy jsou na bázi bisfenolu A (BPA) a ten je přítomen kromě epoxidu třeba v polykarbonátech a z něho se třeba vyráběli i kojenecké lahve, ale to se myslím už nemůže. Ale obaly potravin stále mohou. Epoxidy z BPA se krommě různých stavebních aplikací např. používají jako vnitřní potažení plechovek a konzerv atd. I když se tvrdí, že je to inertní materiál, dlouhodobé vystavení samozřejmě vliv na zdraví má. Ano, styk s potravinami to splní. Je to test, kdy se různě materiál louhuje a sleduje se koncetrace látek ve výluhu. Ta koncentrace musí splňovat limit a správně vytvrzený epoxid to splní, ale určitá koncentrace ve výluhu je a to znamená, že při dlouhodobém vystavení může způsobovat problémy. Jaké? Vyrážky, ekzémy, alergie, ovlivňuje vývoj plodu, ovlivňuje funkci hormonů, atd.
ad 3) třeba ve stavebnictví, kde je spotřeba epoxidu několikařádově vyšší než ve stabilizaci, se epoxidy (epoxidové nátěry podlah atd.) drtí společně s podkladem a dále používá jako recyklát při zakládání pozemních staveb např. silnic. U stabilizace to nemá cenu řešit, je to opravdu hodně malý objem...směs oligomerů se musí nejdříve identifikovat, pak je možné je oddělit a využít k modifikacím různých jiných látek...
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/18/2019
sini napsal:
Děkuji za názor,

pochopil jsme, že bude lepší stabilizovat špalíky. A otázka nějaké levnější náhrady za WR90 ? Díky

VEROPAL WSB A nebo VEROPAL WSB E....https://veropal-wsb1.webnode.cz
QNX
Posláno:
Pokročilý
Kompresor: Ne, to není házení bobku na ekologickou zodpovědnost, to pohled na věc v širším kontextu. Pokud se vedle těch pár kg stabilizační pryskyřice položím tvou ekologickou stopu tvořenou spalováním uhlí, plynu, nafty/benzinu, nebo plasty z obalovachách materiálů, agrochemikáliemi, kosmetikou, léky, atd. atd. tak prostě nedává smysl těch pár litrů akrylátu tolik prožívat, když vedle toho leží tuny obdobně škodlivých produktů, které spotřebováváš. Takže moje rada spočívá především v tom, zaměřit se nejdřív na ty velké položky a až je vyřešíš, tak dotahovat k dokonalosti drobnosti. Jinak ideální pro životní prostředí je samozřejmě nespotřebovávat vůbec nic (tedy ta sebevražda).
Přírodní ekobio stabilizační pryskyřice neexistuje.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Ale jó, existuje bio stabilizace (pokud ve dřevě nejsou trhliny). Namoč to na týden do fermeže (v bio variantě do lněného oleje). U měkčích dřev to prosákne to durch, akorát to pak zasychá minimálně rok (u bio lněného oleje mnoho let). A výsledek i tak nic mocRazz
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Jeden malý tip pro ty, co ještě nemají vyřešenou vakuovou nádobu, nebo vývěvu. Osobní zkušenosti s těmito prodejci a produkty nemám. Kdo začíná, tak zde najde vše pod jednou střechou a může začít experimentovat.

Např. zde je nabízena poměrně pěkná, velká nádoba, zaslání z ČR (má i vývěvu):
https://www.ebay.co.uk/itm/3-Gallon-12L-Vacuum-Chamber-Stainless-Steel-kit-HVAC-Epoxies-Stabilize-Wood/202666256968?hash=item2f2fd9aa48

Zde naši severní sousedé mají kompletní sortiment od nádob, vývěv po pryskyřici.
https://www.ebay.co.uk/sch/vacuumchambers/m.html?item=222239713720
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/9/2016
Posláno:
Začátečník
egres2 napsal:
http://epoxidy.sk/wp-content/uploads/2019/01/VEROPAL_WSB_TL.pdf

tady je od stejného výrobce stabilizační epoxid, nikoli akrylát https://veropal-wsb1.webnode.cz/_files/200000067-d4502d5478/Veropal%20WSB%20E%20ADS_cz.pdf ...viskozita výsledné směsi 450 –550 je trochu moc pro stabilizační epoxid ne?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/23/2015
Pekny vecer vsetkym,
na nemeckom dictume som si kupil 2 spaliky mramorovaneho buku (spalted red beech). Na to, ze je to buk, je to dost makke a lahke. So stabilizaciou nemam absolutne ziadne skusenosti, ale mam pocit, ze by boli na to vhodne. Nasiel by sa tu niekto, kto by to skusil stabilizovat? Ak by to nevyslo, nevadi, moc drahe neboli. Samozrejme nechcem to zadarmo.
Ak by sa na to niekto chcel podujat, nech mi napise PM, pripadne rovno na maros.janovic(zavinac)gmail.com.
Vdaka.
M

maros.janovic vložil tyto přílohy:
IMG_20191107_181720.jpg.jpg

FB @nozejanovic
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
maros.janovic napsal:
Pekny vecer vsetkym,
na nemeckom dictume som si kupil 2 spaliky mramorovaneho buku (spalted red beech)

Proč,a čím jsou zatřená ta čela špalíků?
Dictum,to musela být docela “paleta”...?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/23/2015
Neviem, čím presne je to natreté, ale drevá v reze sa natierajú, aby pri vysychani nepraskali. V reze schnú rýchlejšie a preto praskajú. Keď sa rez zatrie, tak sa to vraj eliminuje praskanie - aspoň tak som to niekde čítal.

A prečo by to mala byť paleta? Ceny za špalíky majú viac ako prijateľné, majú vždy dostupnú fínsku brezu, ktorú u nich kupujem. Pri poštovnom 9 eur sa to oplatí zobrať 4-5 špalíkov. Navyše som ich objednával v pondelok v noci a dnes mi už došli. Takže s dictumom mám ja len pozitívne skúsenosti.

Muscatel napsal:
maros.janovic napsal:
Pekny vecer vsetkym,
na nemeckom dictume som si kupil 2 spaliky mramorovaneho buku (spalted red beech)

FB @nozejanovic
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
maros.janovic napsal:
Neviem, čím presne je to natreté, ale drevá v reze sa natierajú, aby pri vysychani nepraskali. V reze schnú rýchlejšie a preto praskajú. Keď sa rez zatrie, tak sa to vraj eliminuje praskanie - aspoň tak som to niekde čítal.

A prečo by to mala byť paleta? Ceny za špalíky majú viac ako prijateľné, majú vždy dostupnú fínsku brezu, ktorú u nich kupujem. Pri poštovnom 9 eur sa to oplatí zobrať 4-5 špalíkov. Navyše som ich objednával v pondelok v noci a dnes mi už došli. Takže s dictumom mám ja len pozitívne skúsenosti.

Muscatel napsal:
maros.janovic napsal:
Pekny vecer vsetkym,

Nechtěl jsem “prudit”. Jen mě to opravdu zajímá. Jasně,že se čela špalků/fošen zatíraji proti rychlému vysychání z čel/kapilár. Jen mě to překvapilo u malých špalíků. Hnilobou upravený (spalted) buk by právě proti praskání měl být dost imunní.
Vzlínání stabilizačního média jde hodně přes ta čela špalíku. Proto jsem se ptal,co to tam je? V ideálním případě by bylo třeba před stabilizací to zatřeni odříznout. Což dost zmenší špalík.
Mrzí mě,jestli jsi to bral jako útok proti Tobě...
Jinak Dictum má kde co,ale ceny zrovna lidové nejsou...
Ale to je můj pohled na cenotvorbu. To,prosím,neber jako téma k diskuzi.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/1/2017
Tak jsem se dostal do konečného stádia pro výběr vývěvy a vakuové nádoby. Přemýšlím i o jiném využití. Tak mě ještě napadlo, zda by se vakuum nemohlo využít pro sušení ovoce apod. Zkoušel to někdo? Dohledal jsem jen sušení mrazem (zmrazené potraviny ve vakuu sublimací), ale nikde zmínku o sušení např. ovoce při pokojové teplotě. Předpoklad je, že voda se „odvaří“ díky vakuu a pára odsaje vývěvou. Je to blbost, nebo by to mohlo fungovat?
S tím pak i souvisí, zda by se vakuum nedalo použít i pro dosušení dřeva před stabilizací.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum